Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ιράν και Λιβυή μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Το "ΑΙΤ" παραθέτει μετάφραση άρθρου της αγγλόφωνης ισραηλινής εφημερίδας "Jerusalem Post" από την ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Ζάν Κοέν, που αναφέρει ότι το Ιράν και η Λιβυή επιθυμούν να γίνουν μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Είναι η ίδια επιτροπή που δεν ασχολείται με τίποτε άλλο εκτός από την καταδίκη του Ισραήλ. Η ύστατη υποκρισία.

"Ιράν και Λιβύη έθεσαν υποψηφιότητα για μέλη του UNHRC"

Κυριακή, 28 Μάρτιος 2010 10:31
"Jpost," 24.3.10

Της Tovah Lazaroff

Leshno Yaar: Η συμπερίληψη του Ιράν η “τελευταία σταγόνα στην μείωση της φήμης” μας.
Το Ισραήλ ανησυχεί από την προσφορά τόσο του Ιράν όσο και της Λιβύης να γίνουν μέλη με ψήφο στο Συμβούλιο του ΟΗΕ και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όταν διεξαχθούν εκλογές στην Νέα Υόρκη τον προσεχή Μάιο.
Το όνομα της Λιβύης δεν εμφανίζεται στον ιστότοπο του UNHRC με τις υπόλοιπες χώρες, όπως και του Ιράν. Και οι δύο χώρες έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους. Αλλά ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη είπε την Τρίτη ότι η Λιβύη έχει υποβάλει αίτηση προκειμένου να γίνει μία από τις 47 χώρες μέλη με ψήφο του Συμβουλίου.
Δεν υπάρχει συναγωνισμός στο Αφρικανικό γκρουπ, το οποίο μπορεί να στείλει τέσσερις χώρες στο Συμβούλιο, έτσι η συμμετοχή της Λιβύης είναι σχεδόν αυτόματη, προειδοποίησε. Η Λιβύη δεν θα αποτελεί την πρώτη χώρα με προβληματικά ανθρώπινα δικαιώματα στα χρονικά του 47-μελούς Συμβουλίου. Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Κούβα είναι ήδη μέλη.
Δυτικές χώρες, όπως άλλωστε και το Ισραήλ, είναι ιδιαίτερα ανήσυχες με το Ιράν, το οποίο είναι μία από τις πέντε χώρες για τις τέσσερις θέσεις στο Συμβούλιο που προσφέρονται στο Ασιατικό γκρουπ.
Οι υπόλοιπες Ασιατικές χώρες είναι η Ταϋλάνδη, η Μαλαισία, οι Μαλδίβες νήσοι και το Κατάρ.Όλοι οι υποψήφιοι για το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκριθούν από την πλειοψηφία –σ’ αυτήν την περίπτωση 97- των 192 μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
“Ανησυχούμε που ένας τόσο μεγάλος παραβάτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως το Ιράν θα γίνει μέλος του UNHRC” δήλωσε ο Leshno Yaar. “Αυτή θα είναι και η τελευταία σταγόνα στην φθίνουσα φήμη του UNHRC και θα συνιστά παρωδία για κάθε σοβαρή απόπειρα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο”.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες να μπλοκάρουν το Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του ως μέλους με ψήφο του Συμβουλίου θα αποτελούσε “προσβολή” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρόλο που ο Πρόεδρος του Ιράν Mahmoud Ahmadinejad έχει βγάλει υψηλού προφίλ λόγους στον ΟΗΕ, η χώρα του έχει δεχθεί δριμεία κριτική από μέλη αυτού του σώματος.Ένας εκπρόσωπος Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπίας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο Michael Parmly, είπε στην εφημερίδα Jerusalem Post την Τρίτη ότι το ιστορικό του Ιράν στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προβληματικό.
“Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η διεθνής κοινότητα, παραμένει βαθιά ανήσυχη σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, ειδικά με τις βάναυσες καταπιεστικές τακτικές που εφάρμοσε η Ιρανική κυβέρνηση εναντίον του ίδιου της του πληθυσμού στις εκλογές του περασμένου χρόνου”, είπε ο Parmly.”Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Περιοδικής Ανασκόπησης του Ιράν ενώπιο του UNHRC τον περασμένο μήνα, πολλές χώρες καταδίκασαν (την Ιρανική κυβέρνηση) για τον βασανισμό πολιτών, την μεταχείριση των κρατουμένων, την καταστολή της ελευθερίας του λόγου και της θρησκευτικής ελευθερίας”, είπε ο Parmly.
“Το περασμένο φθινόπωρο η Γενική Συνέλευση έλαβε μία απόφαση που καταδίκαζε της παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν”, πρόσθεσε.
Τόνισε πως, πριν εγκριθεί η υποψηφιότητα κάποιας χώρας, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης υποτίθεται ότι λαμβάνουν υπ’ όψη τους την συνεισφορά των χωρών στην προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
“Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να υποστηρίξουν υποψηφιότητες με στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο UNHRC και δεν στηρίζουν την υποψηφιότητα εθνών που είναι γνωστοί παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, είπε ο Parmly.
Το εκτελεστικό μέλος του UN Watch Hillel Neuer είπε ότι από την έναρξη του Συμβουλίου το 2006 είναι η πολιτική και όχι το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας, αυτή που υπαγορεύει την εκλογή στο Συμβούλιο. Θεωρητικά, θα έπρεπε να λαμβάνονται υπ΄ όψη το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά στην πράξη δεν συμβαίνει αυτό, είπε.
Είπε ότι αρχικά δεν πίστεψε πως το Ιράν θα μπορούσε να κερδίσει αρκετή υποστήριξη για μία θέση στο Συμβούλιο. Υπογράμμισε ότι είχε ήδη αποτύχει να εκλεγεί στο Συμβούλιο το 2006.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, έχει κάνει μια πιο επιτυχημένη εκστρατεία, είπε.
Το Ιράν δρα έντονα παρασκηνιακά προκειμένου να βρει υποστήριξη στην προσφορά του για το Συμβούλιο” είπε ο Neuer, προσθέτοντας ότι έχει παράσχει διάφορες εκδουλεύσεις σε όλον τον κόσμο.
O Neuer είπε πως σε περίπτωση που το Κατάρ αποσυρθεί από την εκλογή, το ιράν θα κερδίσει μία θέση σχεδόν αυτόματα.Παρόλα αυτά θα χρειαστεί ακόμη 97 ψήφους, ακόμα και χωρίς συναγωνισμό σημείωσε.Αν το Ιράν δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 97 ψήφους, οι εκλογές θα διεξαχθούν εκ νέου. Αν το Ιράν αποτύχει πάλι, το Ασιατικό γκρουπ θα αναγκαστεί να αναδείξει νέους υποψηφίους, είπε ο Neuer.
“Αν το Ιράν εκλεγόταν, αυτό θα ήταν θανάσιμο πλήγμα”, πρόσθεσε.
Το Ιράν είναι μία από τις 14 χώρες που επιζητούν την εκλογή τους στο Συμβούλιο αυτό το μήνα. Εκλογές για τρία χρόνια διεξάγονται ετησίως για ένα τμήμα των θέσεων.
Άλλες χώρες που επιθυμούν δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο αυτή την Άνοιξη είναι η Πολωνία και η Μολδαβία για το γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης, ο Ισημερινός και η Γουατεμάλα για την Λατινική Αμερική και οι Πολιτείες της Καραϊβικής, η Ισπανία και η Ελβετία για τη Δυτική Ευρώπη. Υπολείπονται να ανακοινωθούν επίσημα και τέσσερις χώρες ακόμη από το Αφρικανικό γκρουπ.

Πρωτότυπο άρθρο: http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=171673
Μετάφραση: http://cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=1021:-unhrc&catid=34:middle-east&Itemid=60

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου