Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Αιγύπτιος βουλευτής ομολογεί τον ξυλοδαρμό Ισραηλινών στρατιωτών, επικρίσεις και για Τουρκία





Το "ΑΙΤ" παραθέτει μετάφραση άρθρου της ισραηλινής ειδησιογραφικής ιστοσελίδας "ynetnews", την ιστοσελίδα της μεγάλης ισραηλινής εφημερίδας "Yedioth Ahronot", το οποίο αναφέρει ότι Αιγύπτος βουλευτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ο οποίος επέβαινε στον στολίσκο της Γάζας, ομολόγησε ότι ο ίδιος και οι ακτιβιστές στο πλοίο ξυλοκόπησαν Ισραηλινούς στρατιώτες και τους πήραν τα όπλα. Η ομολογία του βουλευτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον Αιγυπτιακό Τύπο. Τα άρθρο παραθέτει και απόψεις Αιγυπτίων σχολιαστών που επικρίνουν τη στάση της Τουρκίας. Διαβάστε το.

«Αιγύπτιος βουλευτής επικρίνεται γιατί μίλησε για ξυλοδαρμό στρατιωτών»

Ο Μοχάμεντ Μπελντάγκι, βουλευτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος βρισκόταν στον στολίσκο που πήγαινε στη Γάζα, διηγείται την ακινητοποίηση στρατιωτών. Οι Αιγυπτιακές εφημερίδες δεν χαίρονται με τα καυχήματά του λέγοντας ότι «βοηθούν το Ισραήλ».

“ynetnews.” (9.6.2010)
Του Roee Nahmias

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3902389,00.html

Θύελλα έχει ξεσπάσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Αιγύπτου με τις διηγήσεις των γεγονότων στον στολίσκο. Η εκδοχή των γεγονότων που έλαβαν χώρα στον στολίσκο ο οποίος κατευθυνόταν στη Γάζα όπως ακούστηκαν από βουλευτή της Αιγύπτου, έχει προκαλέσει την οργή αρκετών κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα, επειδή όπως ισχυρίζονται, βοηθούν τις δημόσιες σχέσεις του Ισραήλ

Ένας βουλευτής της Αιγύπτου από το κόμμα της Μουσουλμανική Αδελφότητας, ο Μοχάμεντ Μπελντάγκι, επέβαινε στον στολίσκο που πήγαινε στη Λωρίδα της Γάζας και ο οποίος καταλήφθηκε από το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό. Μετά την συμμετοχή του στις συμπλοκές που σημειώθηκαν στο κατάστρωμα του πλοίο «Mavi Marmara» συνελήφθη από το Ισραήλ και αργότερα απελάθηκε στην Αίγυπτο.

Την περασμένη εβδομάδα, έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «10 το βράδυ» στο Αιγυπτιακό κανάλι “Dream.” Κατά την διάρκεια της συνέντευξης είπε ότι οι συμμετέχοντες στο στολίσκο ακινητοποίησαν τρεις Ισραηλινούς κομάντο και τους άρπαξαν τα όπλα. Η ομολογία της χρήσης βίας εναντίον στρατιωτών των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων προκάλεσε θύελλα μεταξύ των αρθογράφων της χώρας οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αυτό αποτέλεσε «ένα δώρο δημοσίων σχέσεων για το Ισραήλ».

Σε δημοσίευμα με τίτλο: «Το δώρο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Ισραήλ», ο αρθογράφος, Αμπντουλάχ Καμάλ, επικρίνει την ομολογία του Μπελντάγκι. «Είπε ότι αυτός και εκείνοι που βρίσκονταν μαζί του στο πλοίο ακινητοποίησαν τρεις κομάντο που είχαν εισβάλλει στο πλοίο και τους πήραν τα όπλα. Καυχήθηκε γι’αυτό χωρίς να καταλαβαίνει ότι δίνει στο Ισραήλ ένα τεράστιο μαγνητοσκοπημένο δώρο το οποίο θα το ωφελήσει στην έρευνα που θα πραγματοποιήσει επιτροπή μετά την σφαγή», γράφει ο Καμάλ.

Στην στήλη του στην Αιγυπτιακή εφημερίδα «Ροσαλγιουσέφ», ο Καμάλ συνεχίζει την κριτική του λέγοντας ότι: «Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αντιμετώπισε ένοπλους άνδρες στο πλοίο και έτσι αναγκάστηκε να συγκρουστεί μαζί τους. Ο βουλευτής είπε ότι αυτός και όσοι βρίσκονταν μαζί του άρπαξαν το όπλο του κομάντο και αρνήθηκε ότι ήταν άμαχοι, οι οποίοι δεν προέβησαν σε βίαιες πράξεις.

«Ίσως όλοι θα δουν το βίντεο των συμβάντων που διέρρευσε στα ΜΜΕ που δείχνουν πλάνα ενός Ισραηλινού στρατιώτη να πηδά πάνω στο πλοίο και μετά να τον κυνηγούν και να τον ξυλοκοπούν. Αυτό ακριβώς θέλει το Ισραήλ – να αποδείξει τις δικαιολογίες του από νομικής πλευράς».

Αλλά ο Καμάλ δεν εξαιρεί ούτε τους Τούρκους από την κριτική του: «Η Τουρκία δεν θέλει το καλύτερο για τους Παλαιστινίους αλλά ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει το παλαιστινιακό χαρτί για τις δικές της σκοπιμότητες. Το πιο σημαντικό γι’ αυτούς είναι να γίνουν διαμεσολαβητές μεταξύ Δύσης και Ανατολής, κάτι που θα τους έδινε την δυνατότητα να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Καμάλ στρέφεται και εναντίον του πολιτικού κόμματος του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και γράφει: Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του οποίου ηγείται ο Ερντογάν αποτελεί μέρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη ρίζα του». Αυτό είναι το κόμμα το οποίο ήθελε να παρουσιαστεί ως η νέα και σύγχρονη εκδοχή του πολιτικού Ισλάμ και να συγχωνεύσει το Ισλάμ και την ιδεολογία. ¨Όμως η πραγματικότητα το έχει καταστήσει όμηρο της ιδεολογίας. Η πραγματικότητα αποκάλυψε την φύση του ως ομάδα που ανήκει στην διεθνή οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας».

Η ημερήσια εφημερίδα «Αλ Γκομχουρία» επίκρινε και αυτή τον βουλευτή. «Αυτά είναι επικίνδυνα λόγια που εξυπηρετούν το Ισραήλ». Ο Μπελντάγκι επέστρεψε στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη «για να δείξει την συμπαράστασή του». Συμμετείχε σε αντιπροσωπεία εννέα Αιγυπτίων βουλευτών, επτά από τους οποίος είναι Αδερφοί Μουσουλμάνοι, που διέσχισαν το πέρασμα της Ράφα και μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας για να δείξουν την υποστήριξή τους και να συναντηθούν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χαμάς.



1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή, ο δημοσιογράφος Καμάλ ασκεί εξουσία "πάσει θυσία εγερτηρίου" και μάλιστα ισχυρότερη από τού βουλευτή Μπελντάγκι. Φτάνει σε σημείο να προτείνει κάτι σαν ψευδορκία ή έστω κάτι σαν "στραβά μάτια", ως βέλτιστη αιγυπτιακή λύση, στον βουλευτή που -θα έλεγε κάποιος- βαθμολογεί, προτού τον τυλίξει σε μία κόλα χαρτί ή σε ένα 5-λεπτο τηλεοπτικό γύρο καταρράκωσης, υπό το πρόσχημα του πατριωτισμού, του ισλαμο-πατριωτισμού, ό,τι είναι αυτό τέλος πάντων.

    Το εγχειρίδιο-συνθήκη του San Remo (San Remo Manual on International Law Applicable to Armed Conflicts) εκτιμώ ότι θα είναι για τον κύριο τηλε-γιακά, κάποιο όργανο του διαβόλου, που η μουσουλμανική ένωση, θα έχει υποχρέωση να... "εξορκίσει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή