Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ισραηλινοί ακτιβιστές στα κατεχόμενα

Από την εφημερίδα "Σημερινή" της Κύπρου αναδημοσιεύουμε το εξής άρθρο:

"Ισραηλινή Ακτιβιστές στα Κατεχόμενα" (Σημερινή, 9.6.2010)

http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/274162

Πρωτοβουλία ξεσκεπάσματος της «πραγματικής Τουρκίας», ανέλαβε ομάδα Ισραηλινών ακτιβιστών. Πρόκειται για μια ιδέα έξι ατόμων, η οποία φαίνεται πλέον να τυγχάνει πολύ μεγαλύτερης υποστήριξης στη γειτονική χώρα. Οι Ισραηλινοί -κυρίως συνταξιούχοι και φοιτητές- σκοπεύουν να ναυλώσουν κάποια πλοιάρια (ήδη έχουν εξευρεθεί τρία μικρά) και είτε το Σαββατοκύριακο, είτε αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, να καταπλεύσουν προς τα βόρεια παράλια της Κύπρου, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη κατοχή τους από τον τουρκικό στρατό.
Όπως εξήγησαν στην «Σ» άτομα που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να προσεγγιστούν οι κατεχόμενες ακτές του νησιού μας, καθώς δεν θέλουν να έχουν οποιαδήποτε πάρε-δώσε με το ψευδοκράτος. Επιθυμούν, απλώς, να δημιουργήσουν ένα στολίσκο, στο πρότυπο αυτού που κατευθύνθηκε προς τη Γάζα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια αλλά σε μικρότερη κλίμακα, και να έρθουν προς την Κύπρο, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν και να γνωστοποιήσουν στον κόσμο την τουρκική βαρβαρότητα. «Οι Ισραηλινοί διερωτώνται πώς μπορούν οι Τούρκοι τρομοκράτες να θέλουν να σώσουν τη Γάζα, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι καταπατούν την Κύπρο», ανέφερε στην «Σ» 24χρονη Ισραηλινή. «Είναι ψεύτες και υποκριτές», πρόσθεσε. «Πρόθεση είναι να διαμαρτυρηθούν κατά της τουρκικής κατοχής στο νησί σας», εξήγησε, «και θα το κάνουν ειρηνικά, σε αντίθεση με τους Τούρκους». Από τη γενοκτονία των Αρμενίων στο Κυπριακό
Σύμφωνα με εβραϊκά ΜΜΕ, η πρωτοβουλία ζητά όπως τερματιστεί άμεσα η τουρκική κατοχή στην Κύπρο και επιστρέψει ο έλεγχος ολόκληρου του νησιού στην Κυπριακή Δημοκρατία. Για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη ναυλωθεί τρία πλοιάρια και, αναλόγως ενδιαφέροντος, ίσως προστεθούν περισσότερα, ενώ τα έξοδα ανέλαβαν ανώνυμοι δωρητές. Ως οργανωτής της πρωτοβουλίας παρουσιάζεται ένας 63χρονος πρώην βουλευτής. Βασικό μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της πρωτοβουλίας αλλά και γνωστοποίησης των προθέσεών τους, είναι το κοινωνικό δίκτυο facebook, στο οποίο δημιουργήθηκε σχετική σελίδα, η οποία λειτουργεί κατά κύριο λόγο στην εβραϊκή γλώσσα.
Όπως αναφέρει ισραηλινή εφημερίδα, πρόκειται για «διαμαρτυρία κατά της τουρκικής υποκρισίας». Οι ακτιβιστές, αναφέρει, θέλουν να υπενθυμίσουν στον κόσμο τα εγκλήματα των Τούρκων κατά των Αρμενίων, των Κούρδων αλλά και της Κύπρου, ώστε να τοποθετηθούν τα γεγονότα στη σωστή τους διάσταση. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε φυσική επαφή με κανένα», διευκρίνισε ένας εκ των διοργανωτών, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία δεν ευνοεί τη βία αλλά την ειρηνική διαμαρτυρία. Τόνισε ότι εάν οι Τούρκοι εμφανιστούν με εχθρικές διαθέσεις, θα αποχωρήσουν από την περιοχή, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε δυσάρεστο επεισόδιο. «Εμείς θέλουμε απλώς να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι η Τουρκία είναι υποκρίτρια και η πιο βίαιη χώρα στην περιοχή», τόνισε. Το βιολί τους οι Τούρκοι
Σε νέες βαρύγδουπες εξαγγελίες επιδόθηκε χθες ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, εάν το Ισραήλ δεν δεχθεί να συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας σε σχέση με την επίθεση στη νηοπομπή προς τη Γάζα. Γι' άλλη μια φορά, ο Τούρκος αξιωματούχος επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο, το οποίο η χώρα του συστηματικά παραβιάζει στην Κύπρο, για να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα της επιτροπής. «Η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε το Ισραήλ. Όμως δεν μπορούμε να ανεχθούμε σήμερα τις πολιτικές της έντασης, του αποκλεισμού της Γάζας, της τιμωρίας και την πολιτική της επίθεσης εναντίον πολιτών σε διεθνή ύδατα. Αυτά δεν μπορούμε να τα ανεχτούμε», υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«Αν το Ισραήλ συμφωνήσει στη σύσταση της επιτροπής αυτής, οι διμερείς σχέσεις θα πάρουν φυσικά μιαν άλλη κατεύθυνση», είπε ο Νταβούτογλου. «Εάν δεν δεχθούν», είπε, «αυτό θα σημαίνει ότι έχουν γεγονότα να κρύψουν». Η Τουρκία, ανέφερε, είναι έτοιμη να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα γύρω από την ισραηλινή επίθεση. «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να διαφύγουν αυτής της διεθνούς ευθύνης. Εάν διαφύγουν σήμερα, δεν θα διαφύγουν αύριο», τόνισε. «Το γεγονός αυτό είναι πρωτίστως ένα γεγονός που αντιβαίνει σε ό,τι επιτάσσει η ανθρώπινη συνείδηση», τόλμησε να πει ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Πάντως, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει το ίδιο μια έρευνα και παράλληλα θα εξετάσει και εναλλακτικούς τρόπους για να συνεχίσει τον αποκλεισμό των ακτών της Γάζας που ελέγχεται από τη ριζοσπαστική οργάνωση Χαμάς.
Η Τουρκία, σημείωσε, συνεχίζει να εξετάζει τις στρατιωτικές συνεργασίες της με το Ισραήλ. Ωστόσο, ο Ισραηλινός στρατός πέρασε ένα βήμα παραπέρα, απαγορεύοντας στους αξιωματικούς και τους στρατιώτες να πραγματοποιούν ταξίδια στην Τουρκία. Η απαγόρευση ήταν αποτέλεσμα προειδοποίησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι ακόμη και αν η Άγκυρα κρίνει ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει με αναθεώρηση των στρατιωτικών της σχέσεων με το Τελ Αβίβ, οι ίδιοι οι Ισραηλινοί στέλνουν το μήνυμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με την Τουρκία.
«Ο τουρκικός στρατός δεν είναι κατοχικός»
Αποκορύφωμα στις προκλητικές δηλώσεις τις κατοχικής Τουρκίας, αποτελεί η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της, Ταγίπ Ερντογάν, ότι ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο δεν είναι κατοχικός «αλλά βρίσκεται στο νησί για τις ανάγκες που προκύπτουν από την ιδιότητα της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας». Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που λαμβάνεται από τους Ισραηλινούς πολίτες, για την νηοπομπή διαμαρτυρίας προς τα κατεχόμενα, ο Ερντογάν είπε ότι «το θέμα δεν μας αφορά», διότι «έτσι κι αλλιώς διαμαρτύρονται». «Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται εκεί για τη διασφάλιση της ειρήνης και λόγω των αναγκών που σχετίζονται με την ιδιότητα της Τουρκίας ως εγγυήτριας. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι απαράδεκτος», πρόσθεσε. Ανέφερε, μάλιστα, πως στρατιώτες υπάρχουν και στην «νότια Κύπρο».
Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, η «ειρηνευτική» Τουρκία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, προς την επίτευξη συμφιλίωσης μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. «Το να λέγεται ότι η Φάταχ είναι μια οργάνωση με την οποία μπορούμε να συζητήσουμε και ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση είναι μεγάλο λάθος», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να μην εξοστρακιστεί η Χαμάς, παρόλο που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από πολλές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου