Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Στην Τουρκία οι ευθύνες για τον στολίσκο

Το "ΑΙΤ" παραθέτει μετάφραση άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας "Washington Post" αναφορικά με τις ευθύνες της Τουρκίας στην υπόθεση του στολίσκου της Γάζας.

«Ο Ερντογάν της Τουρκίας φέρει την ευθύνη για το φιάσκο με τον στολίσκο»

“Washington Post” 5.6.2010

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/06/04/AR2010060404806.html

Οι Κυβερνήσεις της Δύσεις δικαιολογημένα ανησυχούν για την κακή κρίση του Ισραήλ και την αποτυχημένη εκτέλεση της επιδρομής εναντίον του στολίσκου της Free Gaza. Αλλά θα έπρεπε να ανησυχούν εξίσου για την τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία από την Δευτέρα δείχνει μια συμπάθεια σε ακραίους ισλαμιστές και μια έφεση προς την χονδροειδή δημαγωγία προς το Ισραήλ η οποία θα έπρεπε να θεωρείται απαράδεκτη για ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

Σε άλλη σελίδα ο Πρέσβης της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν είχε κανένα λόγο να συγκρουστεί με τους «Ευρωπαίους βουλευτές, δημοσιογράφους, τους υψηλόβαθμους επιχειρηματίες και την ογδονταεξάχρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος» που βρίσκονταν στον στολίσκο. Αλλά δεν υπήρξε μάχη με αυτούς τους ανθρώπους, ούτε με τα πέντε από τα έξι πλοίο στο στολίσκο. Όλη η βία έλαβε χώρα στο τουρκικό επιβατηγό πλοίο «Mavi Marmara» και όλα τα άτομα που σκοτώθηκαν ήταν μέλη ή εθελοντές της Ισλαμικής «φιλανθρωπικής οργάνωσης», το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΙΗΗ), ιδιοκτήτρια του σκάφους.
.
Η σχέση μεταξύ της κυβέρνησης του κυρίου Ερντογάν και της IHH θα πρέπει να είναι ένα κύριο αντικείμενο οποιασδήποτε διεθνούς έρευνας για το συμβάν. Το ίδρυμα είναι μέλος της «Ένωσης του Θεού» (Union of Good), ενός συνδέσμου που ιδρύθηκε με σκοπό να παράσχει υλική βοήθεια στη Χαμάς και η οποία χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική οντότητα από της Ηνωμένες Πολιτείες το 2008. Σε συζητήσεις πριν την αναχώρηση του στολίσκου Τούρκοι αξιωματούχοι απέρριψαν προτάσεις τόσο του Ισραήλ όσο και της Αιγύπτου να παραδώσουν την «ανθρωπιστική» βοήθεια των πλοίων της Γάζας και επέμεναν ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να ελέγξει μία οργάνωση που ή ίδια χαρακτήρισε ως ΜΚΟ.

Όμως η IHH σίγουρα έχει κάνει ότι περνά από το χέρι της για να προωθήσει τον κ. Ερντογάν. «Όλοι οι λαοί στον Ισλαμικό κόσμο θα ήθελαν έναν ηγέτη σαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν», διακήρυξε ο Μπουλέντ Γιλντιρίμ, επικεφαλής της IHH, σε συγκέντρωση υπέρ της Χαμάς πέρσι. Και ο κύριος Ερντογάν φαίνεται να συμμερίζεται αυτήν την άποψη. Στις μέρες πριν το επεισόδιο το οποίο η ΙΗΗ ομολογεί ότι προκάλεσε, ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχει κάνει τα μέγιστα για να ανταγωνιστεί τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν και τον Χασάν Νασράλα της Χεζπολάχ στις επιθέσεις του κατά του εβραϊκού κράτους.

«Η καρδιά της ανθρωπότητας δέχθηκε ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα στην ιστορία», ισχυρίστηκε ο κ. Έρντογάν αυτή την εβδομάδα. Δεν έχει πει ακόμα σχεδόν τίποτα για την σφαγή των Ιρανών που διαδήλωναν κατά των στημένων εκλογών πέρσι, αλλά χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ ως «κρατική τρομοκρατία» και «αιματηρή σφαγή» περιγράφοντας το ίδιο το Ισραήλ ως ένα «ανήλικο κράτος χωρίς ρίζες.» Ο Υπουργός Εξωτερικών του, Αχμέτ Νταβούτογλου την Τρίτη στη Ουάσιγκτον είπε ότι αυτή η επίθεση είναι σαν «την 11 Σεπτεμβρίου για την Τουρκία», μια αισχρή σύγκριση με τα γεγονότα στα οποία περισσότερα από 2.900 πράγματι αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η χονδροειδής προσπάθεια του κυρίου Ερντογάν να εκμεταλλευτεί αυτό το επεισόδιο έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου μαζί με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας ένωσαν τα χέρια με τον κύριο Αχμαντινετζάντ, τον οποίο βοηθά να εμποδίσει νέες κυρώσεις του ΟΗΕ.

Αυτό που είναι αξιοπρόσεκτο σε αυτή την στροφή προς τον εξτρεμισμό είναι ότι έρχεται έπειτα από επιμελές φλερτ της Κυβέρνησης Ομπάμα, εδώ έναν και πλέον χρόνο, η οποία έχει παραβλέψει την δική του αντιδημοκρατική συμπεριφορά στο εσωτερικό, τον έχει βοηθήσει να καταπολεμήσει το PKK, και έχει ανταποκριθεί στις τουρκικές ευαισθησίες για την γενοκτονία των Αρμενίων. Το Ισραήλ υποφέρει από τις επιπτώσεις των λαθών του και της παράβλεψης των συμφερόντων των ΗΠΑ. Η συμπεριφορά του κ, Ερντογάν θα είναι χωρίς κόστος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου