Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Την Παλαιστινιακή Αρχή ανησυχεί η τουρκική υποστήριξη προς της Χαμάς


Παραθέτουμε μετάφραση ενός ρεπορτάζ του Άραβα - Ισραηλινού δημοσιογράφου, Khaled Abu Toameh, στην αγγλόφωνη ισραηλινή εφημερίδα "Jerusalem Post", σύμφωνα με το οποίο η Παλαιστινιακή Αρχή ανησυχεί για την υποστήριξη που δίνει η επίσημη Τουρκία στην Χαμάς. Στο άρθρο μπορεί κανείς να διαπιστώσει και τις εσωτερικές διαμάχες που επικρατούν στο παλαιστινιακό στρατόπεδο μεταξύ των δύο αντιπάλων παλαιστινιακών παρατάξεων, της Φατάχ και της Χαμάς.

"Η Υποστήριξη της Τουρκίας για τη Χαμάς ανησυχεί την Παλαιστινιακή Αρχή"
“Jerusalem Post”
8.6.2010
Του Khaled Abu Toameh
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=177779

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανησυχεί για την αυξανόμενη υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς, είπε τη Δευτέρα αξιωματούχος της Π.Α. στη Ραμάλα.

Ο αξιωματούχους είπε ότι η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής είναι «δυσαρεστημένη» με την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στη Χαμάς, ιδιαίτερα με τις πιέσεις για την άνευ όρων άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας».

«Η πολιτική της Τουρκίας ενθαρρύνει την Χαμάς και υπονομεύει την Παλαιστινιακή Αρχή», δήλωσε ο αξιωματούχος στην “Jerusalem Post.”

«Φυσικά και θέλουμε να δούμε την άρση του αποκλεισμού, αλλά και η Χαμάς πρέπει να τερματίσει το πραξικόπημα της στη Λωρίδα της Γάζας και να αποδεχθεί πρόταση της Αιγύπτου για συμφιλίωση με την Φατάχ».

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανησυχεί για το άνοιγμα των συνόρων στη Ράφα

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανησυχεί επίσης ότι το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων στη Ράφα στο Σινά θα δώσει την δυνατότητα στη Χαμάς να ενισχύσει της κυριαρχία της στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Αιγύπτου ότι τα συνοριακά περάσματα ελέγχονταν από την Παλαιστινιακή Αρχή πριν πραγματοποιήσει το πραξικόπημά της η Χαμάς το 2007», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Εάν είναι να ξανανοίξουν τα σύνορα στη Ράφα αυτό πρέπει να γίνει σε συντονισμό με εμάς, όχι με την Χαμάς».

Ο Αζάμ αλ Αχμέντ, ηγετικό στέλεχος της Φατάχ στη Δυτική Όχθη, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας πριν η Χαμάς συμφωνήσει να τερματίσει την αντιδικία της με το δικό του κόμμα.

Ο Αχμέντ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα διότι η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχή παραδίδει βοήθεια μέσο των ισραηλινών συνοριακών περασμάτων.

Ο Αμπάς επισκέφθηκε τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, μετέφερε την ανησυχία του για την προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Χαμάς στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο. ο Έρντογάν προσφέρθηκε να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς, μια πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Αμπάς.

Ο Ερντογάν διακήρυξε ότι το τερματισμός της διαπάλης για την εξουσία μεταξύ των αντίπαλων παλαιστινιακών παρατάξεων «είναι αναγκαία». Ισχυρίστηκε ότι και η Χαμάς είχε καλωσορίσει τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν μίλησε σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος επισκέφθηκε και αυτός την Τουρκία.

Οι διχασμοί δεν πρέπει να συνεχιστούν στις σημερινές συνθήκες», είπε ο Ερντογάν. «Νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε την ειρήνη μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ».

Χαμάς: Η Παλαιστινιακή Αρχή στερεί διαβατήρια από τους κατοίκους της Γάζας

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Χαμάς κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι στερεί διαβατήρια από τους κατοίκους της Γάζας. Η κυβέρνηση είπε ότι η απαγόρευση έχει επιβληθεί από τον Ιούλιο του 2008, αφαιρώντας ουσιαστικά την δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

«Η κυβέρνηση της Φατάχ στη Ραμάλα δεν νοιάζεται για τα δεινά τα ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, που ήδη βρίσκονται υπό πολιορκία», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών που ελέγχεται από την Χαμάς. Κάθε πολίτης δικαιούται ένα διαβατήριο και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερεί τα διαβατήρια από ανθρώπους για οποιονδήποτε λόγο».

Κανονικά τα παλαιστινιακά διαβατήρια εκδίδονται στη Δυτική Όχθη. Η Χαμάς είπε ότι για «λόγους ασφαλείας» η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται να στείλει χιλιάδες διαβατήρια σε κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας που έχουν ανάγκη να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση της Χαμάς, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αρνηθεί να δώσει διαβατήρια σε πολλούς Παλαιστίνους ακαδημαϊκούς και «έγκριτες» προσωπικότητες για τον ίδιο λόγο.

*Στην φωτογραφία από την "Der Spiegel" διακρίνουμε Παλαιστίνιους υποστηρικτές της Χαμάς να κρατούν αφίσες του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου