Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Το σκάνδαλο με το τηλεμαραθώνιο για το ανύπαρκτο "Χριστιανικό Νοσοκομείο" της Γάζας

Απο την "Καθημερινή" (22.7.2010), αναδημοσιεύομε την εξής επιστολή του Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας του Ισραήλ που δημοσιεύθηκε στα "Γράμματα Αναγνωστών" της εφημερίδας, αναφορικά με το Τηλεμαραθώνιο για τη Γάζα που διοργανώθηκε τον Φεβρουάριο του 2009 που συγκέντρωσε 1.2 εκατομμύριο ευρώ δήθεν για την ανακατασκευή "Χριστινιακού Νοσοκομείου" στη Γάζα που υποτίθεται ότι καταστράφηκε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς το 2009 στον πόλεμο της Γάζας. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή που φαίνεται να είναι τελείως αναλυτική και τεκμηριωμένη, το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο ήταν ανύπαρκτο! Είναι σαφές ότι οι Έλληνες πολίτες που έδωσαν χρήματα στο Τηλεμαραθώνιο παραπλανήθηκαν. Την απάτη είχε επισημάνει σε άρθρο του στο "Jewish Telegraphic Agency" τον Ιούλιο του 2009 ο δημοσιογράφος Ζαν Κοέν αλλά για κάποιο λόγο τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ έκαναν το θέμα γαργάρα. Άγνωστο γιατί. Ιδού η επιστολή. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Γραμματα Aναγνωστων
Τηλεμαραθώνιος για τη Γάζα

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_22/07/2010_408810

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» με τίτλο «Στο υπ. Εξωτερικών τα χρήματα τηλεμαραθωνίου για τον παλαιστινιακό λαό» (28/6/2010), η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα επιθυμεί να δηλώσει τα εξής: Στις 12/2/2009, η ΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη διενέργεια τηλεμαραθωνίου για τη Γάζα στις 23/2/2009. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο τηλεμαραθώνιος διοργανώνεται με τη συνεργασία έντεκα φορέων μεταξύ των οποίων η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΚΕΔΚΕ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στην αποκατάσταση του Χριστιανικού Νοσοκομείου στην περιοχή που καταστράφηκε ολοσχερώς στους τελευταίους βομβαρδισμούς. Το νοσοκομείο θα σχεδιαστεί από την αρχή από μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου».
Την επομένη του τηλεμαραθωνίου η ΕΡΤ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε και σε μεγάλες εφημερίδες βλέπε «Ελευθεροτυπία» (25/2/2009), όπου επαναλάμβανε ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για την αποκατάσταση του Χριστιανικού Νοσοκομείου που υποτίθεται ότι καταστράφηκε ολοσχερώς από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Στις 2/7/2009, δηλαδή τέσσερις μήνες αργότερα, η εφημερίδα «Κέρδος» δημοσίευσε μικρό άρθρο που ανέφερε ότι: «Αναζητείται έργο στη Γάζα για να χρηματοδοτηθεί με έσοδα του Τηλεμαραθωνίου Αλληλεγγύης που διοργανώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το ΤΕΕ και άλλους εννέα συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς. Αντιπροσωπεία των συνεργαζόμενων φορέων θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την περιοχή προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα διοχετευτούν τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν...». Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις της ΝΕΤ και άλλων μέσων, στο εν λόγω άρθρο δεν γίνεται καμιά αναφορά σε Χριστιανικό Νοσοκομείο στη Γάζα.
Στις 12/7/2009, δημοσιεύτηκε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων «Jewish Telegraph Agency» (Εβραϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) άρθρο τού δημοσιογράφου Ζαν Κοέν, ο οποίος διενήργησε εκτενή έρευνα για το θέμα. Το άρθρο αποκάλυψε ότι το Χριστιανικό Νοσοκομείο που υποτίθεται ότι καταστράφηκε από τους Ισραηλινούς, η αποκατάσταση του οποίου ήταν και ο επίσημος λόγος για τον τηλεμαραθώνιο, ήταν ανύπαρκτο! Το άρθρο ανέφερε ότι στους καταλόγους τόσο του ΟΗΕ όσο και της Ερυθράς Ημισελήνου σχετικά με τα νοσοκομεία που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα το 2009, δεν υπήρχε αναφορά σε κατεστραμμένο Χριστιανικό Νοσοκομείο. Σε επικοινωνία που είχε ο Κοέν με Παλαιστινίους της Γάζας, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι ίδιοι του είπαν ότι το μοναδικό νοσοκομείο της Γάζας που έχει σχέσεις με χριστιανική εκκλησία και συγκεκριμένα με την Αγγλικανική Εκκλησία, το «Al Ahli», δεν έπαθε τίποτα. Επιπροσθέτως, σε επικοινωνία που είχε ο Ζαν Κοέν με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς του τηλεμαραθωνίου (ΕΡΤ, ΓΣΕΕ, ΤΕΕ, αλλά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών), κανένας δεν μπορούσε να του δώσει σαφή απάντηση όχι μόνο για το ανύπαρκτο κατεστραμμένο Χριστιανικό Νοσοκομείο, αλλά ούτε για το πώς θα διατεθούν τα χρήματα του τηλεμαραθωνίου και σε ποιο έργο, και μάλιστα πετούσαν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον.
Και ερχόμαστε στις 30.6.2010 όπου ανακοινώνεται ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα παραδώσουν τα χρήματα του τηλεμαραθωνίου στο υπουργείο Εξωτερικών. Αν μη τι άλλο, αυτό αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι το έργο για το οποίο υποτίθεται ότι συγκεντρώθηκαν τα χρήματα του τηλεμαραθωνίου δεν υπήρχε ποτέ και ότι συγκεντρώθηκαν χρήματα από Ελληνες πολίτες υπό ψευδή προσχήματα. Το να βγαίνουν κάποιοι Ελληνες φορείς όπως η ΓΣΕΕ ενάμιση χρόνο μετά τη διενέργεια του τηλεμαραθωνίου και να κατηγορούν το Ισραήλ για τη μη διάθεση των χρημάτων τη στιγμή που υπάρχουν, στην κυριολεξία, δεκάδες διεθνείς οργανώσεις που αποστέλλουν μεγάλες ποσότητες βοήθειας στη Γάζα σε συνεργασία με τις ισραηλινές αρχές και την Παλαιστινιακή Αρχή σε καθημερινή βάση, είναι το λιγότερο οξύμωρο.
Το Ισραήλ θεωρεί σημαντική την αποστολή βοήθειας στη Γάζα, γι’ αυτό περνούν μέσω των ισραηλινών διοδίων δεκάδες χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα σε καθημερινή βάση. Δυστυχώς, κατά διαστήματα, τα αγνά συναισθήματα ανθρώπων που πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν τους Παλαιστινίους στη Γάζα μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, όπως συνέβη πρόσφατα με τον στολίσκο της Γάζας που αποσκοπούσε να αποκρύψει σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες υποστήριξης της Χαμάς πίσω από έναν ανθρωπιστικό μανδύα.
Το Γραφειο Τυπου Πρεσβειας του Ισραηλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου