Στο παρελθόν το blog μας έχει αναφερθεί στις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων φιλο-παλαιστινιακών ακτιβιστών καθώς και των υποστηρικτών της Free Gaza με την Χαμάς και το Ιράν. Το «ΑΙΤ» έχει αναφέρει ότι τόσο οι Έλληνες όσο και ξένοι ακτιβιστές της Free Gaza έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους για την Χαμάς και έχουν συναντήσει υψηλόβαθμα στελέχη της. Από ελληνικής πλευράς είναι σαφές ότι κάποιοι ακτιβιστές έχουν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της ιρανικής κυβέρνησης για το παλαιστινιακό, είτε της Πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα ή σε συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη. Κάποια ακραία αντι-ισραηλινά blog που υποστηρίζουν και προβάλλουν συνεχώς αυτούς τους ακτιβιστές και τα οποία υποτίθεται ότι κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, έχουν εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή τους για το θεοκρατικό δικτατορικό καθεστώς της Τεχεράνης παρά τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί.
Οι παρατηρήσεις μας φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από νέες εξελίξεις με τελευταία την διοργάνωση συνεδρίου, με τίτλο: «Παλαιστίνη: Θέσεις, Τάσεις, Προοπτικές» η οποία θα λάβει χώρα στην Αθήνα την Κυριακή 4 Ιουλίου και μάλιστα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με την συμμετοχή Ιρανών αξιωματούχων. Δεν είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται συνέδριο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με την συμμετοχή Ιρανών, καθώς τον περασμένο Μάρτιο η Πρεσβεία του Ιράν είχε διοργανώσει εκεί συνέδριο για την Γάζα στο οποίο συμμετείχαν και Έλληνες υποστηρικτές της Free Gaza.
Μια απλή ματιά στο προφίλ κάποιων συμμετεχόντων στο νέο συνέδριο, δηλαδή ένα περιληπτικό “Who’s Who”, αρκεί για να καταλάβει κανείς ποιά είναι η πραγματική στόχευσή του. Σύμφωνα με την πρόσκληση για το συνέδριο που έχει δημοσιευθεί σε blog στο διαδίκτυο, μεταξύ των συνέδρων που θα μιλήσουν στην εκδήλωση περιλαμβάνονται οι εξής:
Γιώργος Αναστασόπουλος – Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Άρση του Αποκλεισμού της Γάζας. Πρόκειται για γνωστή φιγούρα μεταξύ των φιλο-παλαιστινιακών κύκλων στην Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 2009, ο Αναστασόπουλος συμμετείχε σε κοινή αντιπροσωπεία Ελλήνων και Ιταλών μεταξύ των οποίων και βουλευτές, οι οποίοι ταξίδεψαν στη Δαμασκό και συνάντησαν τον Khaled Meshaal, τον ηγέτη της Χαμάς στη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς είναι μια οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από την Ευρωπαϊκή Ένωσή και η οποία απορρίπτει την ειρηνευτική διαδικασία και επιδιώκει την εξαφάνιση του Ισραήλ. O Meshaal θεωρείται ένα από τα πλέον σκληροπυρηνικά στελέχη της οργάνωσης, και ο οποίος παίρνει εντολές κατευθείαν από Πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Τάσος Κουράκης – Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ένθερμος υποστηρικτής του κινήματος Free Gaza. Μάλιστα συμμετείχε και στην πρώτη αποστολή του κινήματος. Επιπλέον, συμμετείχε και στην κοινή ελληνο-ιταλική αποστολή που συνάντησε τον Khaled Meshaal της Χαμάς στη Δαμασκό.
Fernando Rossi - Ιταλός γερουσιαστής, ο οποίος ήταν και αυτός μέλος της αντιπροσωπείας που συνάντησε τον Khaled Meshaal στη Δαμασκό τον Μάρτιο του 2009 μαζί με τον Γιώργο Αναστασόπουλο και άλλους Έλληνες και Ιταλούς. Ο Rossi έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως την υποστήριξή του για την Χαμάς.
Monica Benini – Πρόεδρος του ιταλικού κινήματος “Per il Bene Comune». Στο παρελθόν η Benini έχει συναντήσει τόσο τον Khaled Meshaal αλλά και τον Πρωθυπουργό της Χαμάς στη Γάζα, Ismail Haniye. Σε συνεντεύξεις της σε ιταλικά μέσα η Benini έχει χαρακτηρίσει αυτές τις δύο ηγετικές μορφές της Χαμάς ως «εξαιρετικούς ανθρώπους».
Ιλαρίωνας Καπούτσι (Helarion Capucci) – Περιγράφεται λανθασμένα στην πρόσκληση ως Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων Ελληνόρυθμης Εκκλησίας των Μελκιτών, ενώ στην πραγματικότητα είναι πρώην Αρχιεπίσκοπος. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουμε ότι η Εκκλησία των Μελκιτών υπάγεται στην Καθολική Εκκλησία και το Βατικανό. Ηλικιωμένος πλέον, ο Καπούτσι είναι γνωστή διεθνή προσωπικότητα σε φιλο-παλαιστινιακούς και αντι-ισραηλινούς κύκλους. Ο Καπούτσι, ο οποίος γεννήθηκε το 1922 στο Αλέππο της Συρίας, συνελήφθη τον Αύγουστο του 1974 από τις ισραηλινές αρχές κατά την επιστροφή του από ταξίδι στο Λίβανο διότι στο αυτοκίνητο του βρέθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και όπλων που προορίζονταν για την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Ο Καπούτσι καταδικάστηκε από τις ισραηλινές αρχές σε 12 χρόνια κάθειρξης. Όμως απελευθερώθηκε το 1977 έπειτα από παρέμβαση του Βατικανού και κατόπιν συμφωνίας Ισραήλ - Βατικανού με την προϋπόθεση ότι «δεν θα συμμετείχε σε πολιτικές δραστηριότητες».
Τον Δεκέμβριο του 2000, ο Καπούτσι επισκέφθηκε τον Σεΐχη Nabil Qaouq, ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Όπως και η Χαμάς, η Χεζμπολάχ διατηρεί στενές σχέσεις με την Τεχεράνη και επιδιώκει την καταστροφή του Ισραηλινού κράτους.
Το Φεβρουάριο του 2003, ο Ιλαρίωνας Καπούτσι βρέθηκε να συνοδεύει τον τότε Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Ιράκ, Tarek Aziz, το δεξί χέρι του περιβόητου πρώην ιρακινού δικτάτορα, Saddam Hussein, σε όλες τις συναντήσεις που είχε ο Aziz σε επίσημο ταξίδι του στον Βατικανό.
Ο Καπούτσι συμμετείχε και στην τελευταία αποστολή του στολίσκου της Γάζας. Επέβαινε στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara όπου σημειώθηκαν οι βίαιες συμπλοκές μεταξύ ακτιβιστών και ισραηλινών στρατιωτών.
Η Orianna Fallaci, η θρυλική αείμνηστη Iταλίδα δημοσιογράφος γνωστή στην Ελλάδα για τη σχέση της με τον Αλέξανδρο Παναγούλη, σε άρθρα της έχει χαρακτηρίσει τον Καπούτσι ως «εκείνο τον άγιο άνδρα με μια Μερσεντές γεμάτη βόμβες ο οποίος ζει στο Βατικανό».
Δρ. Mahdi Ahari Mostavi - Σύμβουλος του Προέδρου Αχμαντινετζάντ του Ιράν. Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος Αχμαντινεζάντ έχει απειλήσει επανειλημμένως να «σβήσει το Ισραήλ από τον χάρτη» ενώ είναι παθολογικός αρνητής του Ολοκαυτώματος. Το 2006 διοργάνωσε συνέδριο για την αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος στην Τεχεράνη. Μεταξύ των «επίτιμων» καλεσμένων ήταν και ο David Duke, o πρώην αρχηγός της Κου Κλουξ Κλάν. Στην πρόσκληση για το συνέδριο της Αθήνας ο Mostavi περιγράφεται ως «Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας», ενώ ο σωστός χαρακτηρισμός θα έπρεπε να είναι «Σύμβουλος του Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν». Πιθανόν ο τίτλος του να παρουσιάστηκε με αυτόν τον τρόπο για να γίνει πιο «εύπεπτη» η παρουσία του σε Έλληνες που ενδεχομένως τρέφουν ενδοιασμούς για συνέδριο που αφορά και Ιρανούς αξιωματούχους.
Δρ. Gholamali Haddadadel – Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού Ιρανικού Κοινοβουλίου. Και άλλος Ιρανός πολιτικός ο ρόλος του οποίου δεν είναι απόλυτα σαφής.
Στο συνέδριο συμμετέχουν και άλλοι Έλληνες βουλευτές και πρώην πολιτικοί καθώς και Έλληνες ακαδημαϊκοί.
Είναι σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος των συνέδρων αποτελείται από ένα συνονθύλευμα ανθρώπων με ακραίες απόψεις για το Παλαιστινιακό για να το πούμε διπλωματικά. Το συνέδριο έχει πιθανότητα περισσότερο στόχο την δυσφήμιση και απονομιμοποίηση του Ισραήλ παρά μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον των Παλαιστινίων.
Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το να ασχολείται κανείς με την παλαιστινιακή υπόθεση και να προωθεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων είναι αναντίρρητο δικαίωμα του καθενός σε μια δημοκρατία. Όπως είναι και η κριτική εναντίον του Ισραήλ και εμείς στο «ΑΙΤ» ουδέποτε έχουμε ισχυριστεί ότι το Ισραήλ είναι τέλειο κράτος και ότι οι Παλαιστίνοι δεν έχουν δικαιώματα. Όμως το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι εάν προωθούνται όντως τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και η ειρήνη με την έμμεση ή άμεση υποστήριξη των πιο ακραίων Παλαιστινιακών τάσεων που επιδιώκουν την καταστροφή του Ισραήλ; Η μήπως προωθούνται με την από κοινού συμμετοχή σε συνέδρια με αξιωματούχους του Ιράν, τον κατά συρροή παραβάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα κράτος που υποστηρίζει τις πλέον ακραίες οργανώσεις στη Μέση Ανατολή; Μήπως ξέχασαν κάποιοι σύνεδροι ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να επιβάλλει περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα; Οι ιρανικές δικαστικές αρχές εξέδωσαν πρόσφατα απόφαση για τον θάνατο δια λιθοβολισμού σαραντατριάχρονης γυναίκας, μητέρας δύο παιδιών με την κατηγορία της μοιχείας με δύο άνδρες οι οποίοι δολοφόνησαν τον σύζυγό της. Όμως δεν θα δούμε κανένα συνέδριο στην Αθήνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν. Αντίθετα, βλέπουμε συνέδρια με Ιρανούς αξιωματούχους που στόχο έχουν να επιτεθούν στο Ισραήλ, ένα δημοκρατικό κράτος. Κατά την γνώμη μας κάποιοι σύνεδροι δεν έχουν κατανοήσει κάτι πολύ βασικό. Ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα αποκτήσουν τα δικαιώματά τους και η ειρήνη δεν θα επέλθει στη Μέση Ανατολή με την υποστήριξη ακραίων τάσεων και του Ιράν αλλά μόνο με την ενδυνάμωση των μετριοπαθών δυνάμεων που επιδιώκουν μια λύση δύο κρατών, δηλαδή του Ισραήλ και ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα ζουν δίπλα το ένα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Για να επιτευχθεί η ειρήνη, προϋπόθεση είναι η υποστήριξη των δυνάμεων που την προωθούν όχι εκείνων που την υπονομεύουν.
Σχετικά λινκ:
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2010/07/blog-post_6850.html - Άρθρο στο blog sibilla σχετικά με το συνέδριο με την πρόσκληση και τους συμμετέχοντες.
http://www.infopal.it/leggi.php?id=11341 – Συνέντευξη της Monica Benini στην ιταλο-παλαιστινιακή ιστοσελίδα «infopal.it.”
http://www.almoltaqa.ps/english/showthread.php?t=10566 – Το άρθρο για την συνάντηση Ιταλών και Ελλήνων βουλευτών και ακτιβιστών μεταξύ των οποίων και ο Ιταλός γερουσιαστής Fernando Rossi, με τον ηγέτη της Χαμάς στη Δαμασκό, Khaled Meshaal, όπως αναδημοσιεύθηκε στην αγγλική ιστοσελίδα του φόρουμ συζήτησης των Ταξιαρχιών Ιζεντίν Αλ Κασάμ, δηλαδή της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hilarion_Capucci - Η wikipedia για τον Ιλαρίωνα Καπούτσι
http://nationalcatholicreporter.org/word/word0221.htm - Άρθρο στην ιστοσελίδα «nationalcatholicreporter.org” σχετικά με την επίσκεψη του Tarek Aziz στο Βατικανό το οποίο αναφέρεται και στον Ιλαρίωνα Καπούτσι.
http://mpostani.blogspot.com/2009/03/blog-post_4774.html - Άρθρο στο blog “mpostani” για την επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στη Δαμασκό και την συνάντησή της με τον ηγέτη της Χαμάς, Khaled Meshaal.
Το πιό ελληνικό άσχημο απ' όλα -εφόσον έχω καταλάβει καλά- είναι ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις, βλέπουν αυτά τα κινήματα και τους συμμετέχοντες, ως "Ανταγωνιστές Πρωτοπόρους"
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εννοώ :
Προφανώς οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις, αφενός μισούν (επαγγελματικώς) και φοβούνται κάθε Ισραηλινό ή Εβραϊκό παράγοντα, φοβούμενοι ότι η σοβαρότητα, η μεθοδικότητα και η ηθική που διακρίνει τους Εβραίους, δεν θα κάνει τα... πολυπόθητα "στραβά μάτια" σε πάμπολους ισλαμικώς σκόπιμα, αποσαθρωμένους ελληνικούς τομείς.
(Ιδού, γιατί δεν τολμώ να προτείνω συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα).
Αφετέρου, μάλλον η τεχνηέντως ρευστή πολιτική υπευθυνότητα στην Ελλάδα, είναι έτσι ασταθής και παραδόξως ευμετάβλητη, προκειμένου να σφυγμομετρεί τις ακραίες τάσεις, μέχρι και τις καθαρά αντεθνικές, με κύριο σκοπό, να προλαβαίνει τις επαφές αντιπολίτευσης ή άκρας αριστεράς με το εξωτερικό. Έτσι καρπώνεται την εμπιστοσύνη ξένων ύποπτων κύκλων, είτε για σχετικά ασήμαντους λόγους ψηφοθηρίας, είτε για μικρο-κομματική αντίσταση προς τις εσωτερικές -και μόνο εσωτερικές- ύποπτες επαφές.
Γνωρίζοντας ότι δεν θα αποφύγει τον βιασμό, τρέχει να τον ευχαριστηθεί, τουλάχιστον ως κερδοφόρα σχέση...
Όποιος γνωρίζει την τραγική ανικανότητά του στο εσωτερικό και εξωτερικό, γίνεται πρόθυμος συνεργάτης κάθε εξωτερικού συμμάχου της όποιας εσωτερικής αντιπολίτευσης. Στην προκειμένη περίπτωση, της ομάδας που διοργανώνει τη συνάντηση.
Να μου το θυμηθείτε, ότι τους ισχυρότερους από αυτήν τη "μάζωξη", θα τους δείτε να έχουν επαφές και με κυβερνώντες ή σιωπηλούς συγκυβερνώντες, σε διάφορα εμβόλιμα διαστήματα, ή σε διάφορα "συνήθη" ταξίδια εξωτερικού.
Αν δεν είχαν ήδη μερικές, όπως με τον Ιρανό τις προάλλες και απλά πρόκειται για "πλάτιασμα" προς την αριστερά.
Σε αυτόν τον τόπο, ο εκάστοτε ανεπάγγελτος φιλόσοφος, θέλει και επιχειρεί συστηματικά να προλαβαίνει, τον οποιονδήποτε ανερχόμενο -έστω και τρομοκράτη- για να εκμηδενίζει το δυνατόν περισσότερο, τους εσωτερικούς κραδασμούς, που προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες...