Δημοσιεύουμε μετάφραση άρθρου της ισραηλινής εφημερίδας "Jerusalem Post" σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, με την ευχή η επίσκεψη να σηματοδοτήσει την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδος - Ισραήλ.
"Η Επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Σηματοδοτεί Στενότερες Σχέσεις"
“Jerusalem Post” (21.7.2010)
Του Herb Keinon
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συναντά τον Meshaal καθώς η Άγκυρα ενισχύει τους δεσμούς της με τη Χαμάς
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?ID=182057&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
Καθώς συνεχίζει να επικρατεί ψυχρό κλίμα στις σχέσεις του Ισραήλ με την Άγκυρα, οι σχέσεις με την Αθήνα βελτιώνονται σημαντικά όπως αποδεικνύεται από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου την Τετάρτη στο Ισραήλ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πατέρας του οποίου ο Ανδρέας, διετέλεσε δυο φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1981- 1989; 1993 – 1996), γνωστός για τις φιλο-παλαιστινιακές και αντι-ισραηλινές θέσεις του, έχει ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή πολιτική απέναντι στο Ισραήλ από τους προκάτοχούς του, από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο.
Η Ελλάδα που κάποτε θεωρείτο ένας από τους σκληρότερους επικριτές του Ισραήλ μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με χώρες όπως η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο, δεν βρίσκεται πλέον σε αυτήν την "ομάδα», δήλωσε διπλωματικός αξιωματούχος.
Ο Παπανδρέου, η επίσκεψη του οποίου θα είναι πλούσια σε συμβολικές χειρονομίες, αναμένεται να αφιχθεί την Τετάρτη το μεσημέρι και να μεταβεί αμέσως σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον οποίο γνωρίζει από την Σοσιαλιστική Διεθνή.
Ο Παπανδρέου είναι πρόεδρος της από το 2006.
Έπειτα ο Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ Θεόφιλο Γ, στην Παλαιά Πόλη και αμέσως μετά θα συναντηθεί με Έλληνες επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος.
Την Πέμπτη, η ημέρα του θα ξεκινήσει με κατάθεση στεφάνου στον Τάφο του Χέρτσλ και θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Γιαντ Βασέμ.
Μετά έχει προγραμματιστεί γεύμα εργασίας με τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών, ΄Αβιγκντορ Λίμπερμαν και την πρόεδρο της αντιπολίτευσης, Τσίπι Λίβνι.
Έπειτα θα μεταβεί στη Ραμάλλα για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, Σαλάμ Φαγιάντ.
Ο Παπανδρέου συναντήθηκε τυχαία με τον Νετανιάχου σε εστιατόριο στη Μόσχα τον Φεβρουάριο και σύμφωνα με διπλωματικούς αξιωματούχους – τα βρήκαν. Και οι δύο άνδρες έχουν ισχυρές αμερικάνικες ρίζες, καθώς ο Παπανδρέου γεννήθηκε στο St. Paul της Μινεσότα το 1952, όταν ο πατέρας του ήταν καθηγητής εκεί.
«Έχουν μια καλή προσωπική χημεία», είπε ένας αξιωματούχος.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι έχουν μιλήσει επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες επειδή κάποια από τα πλοία που προσπάθησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατου λιβυκού πλοίου, είχαν αναχωρήσει από ελληνικά λιμάνια.
Η ένταση με την Τουρκία οδηγεί σε πιο θερμές σχέσεις με την Ελλάδα
Κυβερνητικοί παράγοντες δήλωσαν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόσφατη ένταση με την Τουρκία έχει οδηγήσει σε βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και κάποιων παραδοσιακών αντιπάλων της Τουρκίας, όπως είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Βουλγαρίας επισκέφθηκαν το Ισραήλ νωρίτερα φέτος.
Σύμφωνα με διπλωματικό αξιωματούχο, βλέποντας τις εντάσεις στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας και Τουρκίας – ΗΠΑ, οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι αλλάζουν οι συμμαχίες στην περιοχή και ότι ενδεχομένως να είναι καλή στιγμή να προσεγγίσουν το Ισραήλ για βελτιώσουν τις σχέσεις τους και με την Ουάσιγκτον.
Όταν το Ισραήλ είχε πολύ στενή στρατηγική συμμαχία με την Τουρκία, η Αθήνα είχε εγκαταλείψει την ιδέα να σχηματίσει μια τέτοια συμμαχία με το Ισραήλ.
Αλλά τώρα η κατάσταση με την Άγκυρα έχει αλλάξει, και η Αθήνα βλέπει περισσότερες ευκαιρίες με το Ισραήλ.
Οι διπλωματικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι και τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα σχετίζονται με την βελτίωση των σχέσεων, καθώς η Αθήνα θεωρεί ότι εάν αυξήσει το διπλωματικό της κύρος και αρχίσει να θεωρείται σημαντικός παίκτης στην περιοχή, αυτό ενδεχομένως θα την βοηθήσει να πείσει την διεθνή κοινότητα να της δώσει την οικονομική βοήθεια που αναζητά.
Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα συνεχίζει να ενισχύει τις σχέσεις της με την Χαμάς, καθώς ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, στη Δαμασκό τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα “Hurriyet”, ο Νταβούτογλου και Μεσάαλ συζήτησαν για το χάσμα μεταξύ Χαμάς και Φατάχ και «προέβησαν σε μια εκτίμηση της προσπάθειας για την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ».
Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν όπου δηλώνει ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά «ομάδα αντίστασης που υπερασπίζεται την περιοχή της».
Ο Νταβούτογλου παρέμεινε στη Δαμασκό για μισή μέρα, κατά την διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ Άσαντ και τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος βρισκόταν εκεί σε επίσκεψη.
*Στις φωτογραφίες διακρίνουμε τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου (αριστερά) (από την ιστοσελίδα της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον) και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Γιώργο Παπανδρεου (δεξιά) (από την ιστοσελίδα "PlanetRulers.com"). Λέγεται ότι έχουν καλή χημεία και επικοινωνία μεταξύ τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου