Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010
Το Λιβυκό αντι-ισραηλινό "αγκίστρι": Νέα πρόκληση με πλοίο στη Γάζα
Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ με τους στολίσκους της Γάζας είναι η αποστολή του λιβυκού πλοίο «Αμάλθεια» (Ελπίδα), για το οποίο αυτή την στιγμή υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες, καθώς σύμφωνα με κάποια Ισραηλινά ΜΜΕ, κατόπιν μηχανικού προβλήματος και έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και του λιβυκού ιδρύματος που διοργάνωσε την αποστολή του, το σκάφος κατευθύνεται προς το Αιγυπτιακό Λιμάνι Αλ Αρίς. Άλλα Ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ όμως, παραθέτοντας δηλώσεις των διοργανωτών της αποστολής, αναφέρουν ότι το πλοίο κατευθύνεται στη Γάζα.
Το «Αμάλθεια», το οποίο φέρει σημαία Μολδαβίας και ανήκει σε ελληνική εταιρεία, κατέπλευσε από το λιμάνι του Λαυρίου το Σάββατο με σκοπό σύμφωνα πάντα με την διοργανώτρια της αποστολής, να «μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα». Διοργανώτρια της αποστολής είναι η αυτοαποκαλούμενη «ΜΚΟ» του «Διεθνούς Ιδρύματος Καντάφι για την Φιλανθρωπία και Ανάπτυξη», επικεφαλής της οποίας όμως είναι ο Σάιφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το πλοίο και έχει επικοινωνήσει με τον καπετάνιο ζητώντας απ’ αυτόν να μην κατευθυνθεί στη Γάζα καθώς δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανένα σκάφος να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στην Λωρίδα.
Η προσπάθεια της λιβυκής οργάνωσης που συνδέεται με τον γιο του Λίβυου δικτάκτορα, να παραδώσει μαθήματα ανθρωπισμού στο Ισραήλ, θα ήταν ένα τραγελαφικό ανέκδοτο εάν αυτή η υπόθεση με τους στολίσκους δεν είχε την δυνατότητα να δημιουργήσει τρομερή ένταση στην περιοχή, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή επικρατεί σύγχυση αναφορικά με τον προορισμό του πλοίου. Το δελτίο δεδηλωμένης πορείας της πλοιοκτήτριας εταιρείας αναφέρει ότι προορισμός του είναι το Λιμάνι του Αλ Αρίς της Αιγύπτου, κάτι που επανέλαβε και εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Όμως οι διοργανωτές έχουν επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι θα κατευθυνθεί στη Γάζα. Ακόμα και χτες το βράδυ τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το Ισραηλινό Ναυτικό είχε επικοινωνήσει με τον καπετάνιο, ο οποίος δήλωσε ότι τελικά θα μεταβεί στο Αλ Αρίς και οι Αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι όντως είχε ζητηθεί άδεια ελλιμενισμού. Όμως οι διοργανωτές στη Λιβύη έλεγαν άλλα. Ενδεχομένως όλες αυτές οι αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες να αποτελούν προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης από τους διοργανωτές ή να υποδεικνύουν μια σύγχυση που όντως επικρατεί πάνω στο πλοίο και μεταξύ των διοργανωτών.
Σύμφωνα με ειδήσεις αραβικών ΜΜΕ, το δε Λιβυκό καθεστώς έχει τουλάχιστον επίσημα προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από την αποστολή του σκάφους χαρακτηρίζοντας την διοργανώτρια ως «Μη Κυβερνητική Οργάνωση», πληροφορία που δύσκολα «καταπίνεται» μιας και επικεφαλής της είναι ο ίδιος ο γιος του Καντάφι. Τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες ότι το Λιβυκό καθεστώς απαγόρευσε την αναχώρηση ιδιωτικών αεροσκαφών από τη χώρα προκειμένου να εμποδίσει το γιο του Καντάφι να μεταβεί στο πλοίο. Όμως την περασμένη Παρασκευή η Πρεσβεία της Λιβύης έδινε πληροφορίες σε δημοσιογράφους για την αποστολή. Αναμεταδίδοντας ειδήσεις από αραβικές εφημερίδες, ο ισραηλινός Τύπος ανέφερε ότι διαμεσολαβητικό ρόλο στις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις μεταξύ της ισραηλινής Κυβέρνησης και του Ιδρύματος Καντάφι για το πλοίο διαδραματίζει Αυστριακός επιχειρηματίας που διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με τον Λίβυο ηγέτη Μουμάρ Καντάφι όσο και με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Δημοσιογραφικές πηγές που μετέβησαν να δουν το πλοίο στο Λαύριο την Παρασκευή πριν αναχωρήσει, δήλωσαν ότι είδαν εκεί ξένους ντυμένους με κουστούμια γύρω από το σκάφος που ενδεχομένως ανήκαν στη λεγόμενη ΜΚΟ. Σύμφωνα με έκθεση του Ισραηλινού Κέντρου Πληροφόρησης και Τρομοκρατίας (Intelligence and Terrorism Information Center) οι πραγματικοί στόχοι της ΜΚΟ του Σαίφ Αλ Ισλάμ Καντάφι είναι τρεις: να ενισχυθεί το προφίλ του νεότερου Καντάφι για να κερδίσει δημοσιότητα εντός Λιβύης και στον αραβικό κόσμο για την διαδοχή της ηγεσίας της χώρας, να βοηθήσει την Λιβύη να κερδίσει «πόντους» στην αραβική κοινή γνώμη, μιας και κατέχει την θέση της προσωρινής προεδρίας του Αραβικού Συνδέσμου και να δημιουργήσει τετελεσμένα δημιουργώντας απευθείας θαλάσσια διαδρομή προς το Λιμάνι της Γάζας που θα ελέγχεται από την Χαμάς, κάτι που θα επιτρέψει και την παράνομη μεταφορά όπλων στην οργάνωση. Μάλιστα δύο μέλη της Λαϊκής Επιτροπής της Χαμάς για το Σπάσιμο του Αποκλεισμού της Γάζας, ο Μαχφούντ Αλ Καμπαρίτι, σύμβουλος της οργάνωσης Free Gaza, η οποία διοργάνωσε τους προηγούμενους στολίσκους, και ο Τζαμάλ Αλ Κουντάρι, δήλωσαν ότι το Λιβυκό πλοίο θα κατευθυνθεί στη Γάζα και ότι ετοιμάζεται η υποδοχή του εκεί. Ο Χάλεντ Μεσάαλ, ηγέτης της Χαμάς στη Συρία κάλεσε τους ακτιβιστές στο λιβυκό πλοίο να μην πάνε στην Αίγυπτο και να κατευθυνθούν στη Γάζα.
Η Ισραηλινή κυβέρνηση έχει επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα προκειμένου να εμποδίσει την παράνομη μεταφορά όπλων στη Χαμάς. Τη Γάζα κυβερνά μια ακραία οργάνωση που απορρίπτει την ειρηνευτική διαδικασία και επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ, η οποία και ευθύνεται για χιλιάδες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, ο αποκλεισμός έχει ανακοινωθεί σε όλες τις διεθνείς αρμόδιες Αρχές και είναι καθόλα νόμιμος.
Η αλήθεια είναι ότι η απειλή για τους Ισραηλινούς δεν είναι θεωρητική διότι τα διεθνή ύδατα στην περιοχή γύρω από το Ισραήλ χρησιμοποιούνται συχνά για την παράνομη μεταφορά όπλων σε ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις. Για παράδειγμα, το πλοίο “Francop” το οποίο καταλήφθηκε από το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό τον Νοέμβριο του 2009 στα θαλάσσια ύδατα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, μετέφερε εκατοντάδες τόνους όπλων ιρανικής προέλευσης προς της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Υπενθυμίζουμε ότι όπως και η Χαμάς, η Χεζμπολάχ είναι μια ακραία οργάνωση που παίρνει εντολές από την Τεχεράνη και επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ.
Σε ότι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια είναι σαφές ότι τα εφόδια που μεταφέρει το Λιβυκό πλοίο είναι ελάχιστα σε σχέση με την βοήθεια που περνά στη Γάζα μέσω των επίσημων ισραηλινών διοδίων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της λιβυκής αποστολής το πλοίο μεταφέρει μόλις δύο τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Όμως, η ιστοσελίδα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει ότι σε μόνο μια ημέρα, στις 12 Ιουλίου, μεταφέρθηκαν στη Γάζα 6,244 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, δηλαδή περισσότερο από την τριπλάσια ποσότητα του φορτίου του λιβυκού πλοίου. Το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι σε εβδομαδιαία βάση περνούν στη Γάζα 15.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περισσότερο από επτά λιβυκά πλοία. Μάλιστα, πρόσφατα το Ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε μια νέα πολιτική για την Γάζα επιτρέποντας την διέλευση στη Λωρίδα πάσης φύσεως προϊόντων με εξαίρεση μόνο εκείνων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολεμικούς σκοπούς από την Χαμάς. Ισραηλινές πηγές αναφέρουν επίσης ότι η διεθνής κοινότητα όπως το State Department, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, το Διεθνές Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ε.Ε., ΟΗΕ και Ρωσία), καθώς και ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ, έχουν επαινέσει τα νέα μέτρα της ισραηλινής κυβέρνησης και εκφράσει την αντίθεση τους στους στολίσκους καθώς προκαλούν ένταση, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και τις ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του.
Οι Ισραηλινοί έχουν διαμηνύσει στους διοργανωτές ότι εφόσον επιθυμούν μπορούν να μεταφέρουν το φορτίο στο Ισραηλινό λιμάνι Ασντότ και να το συνοδέψουν από κοινού στη Λωρίδα της Γάζας αφότου θα έχει υποβληθεί στον απαραίτητο έλεγχο
Οι Λίβυοι διοργανωτές έχουν δηλώσει ότι στόχος τους δεν είναι να προκαλέσουν το Ισραήλ, απλώς να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια. Δηλαδή, μια λιβυκή οργάνωση με επικεφαλής τον γιο του Καντάφι, η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί ΜΚΟ που δεν σχετίζεται με το λιβυκό καθεστώς, και η οποία μεταφέρει σε πλοίο φορτίο με βοήθεια αμελητέας ποσότητας σε σύγκριση με αυτήν που περνά στη Γάζα μέσω των επίσημων ισραηλινών διοδίων, μας δηλώνει ότι θέλει να σπάσει ουσιαστικά τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στη Χαμάς, χωρίς να προκαλέσει και μάλιστα μόλις ενάμιση μήνα μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα με τον προηγούμενο στολίσκο! Σε δηλώσεις του στο Al Jazeera (10.7.2010) ο Ασάμ Αλ΄Σουντάνι, ένας Μαροκινός επιβάτης στο Λιβυκό πλοίο ,δήλωσε ότι «Εμείς οι Μουσουλμάνοι δεν φοβόμαστε τον θάνατο. Αντίθετα, αγαπάμε την Σαχάντα (Μαρτυρία)». Είναι πρόκληση όλα αυτά; Μπα, ιδέα σας . . .
Η ξαφνική κρίση ανθρωπισμού που εκδηλώνουν κάποιες λιβυκές ΜΚΟ και οι ανησυχίες τους για τους Παλαιστινίους στη Γάζα δεν φαίνεται να ισχύουν για την ίδια την χώρα τους. Οι τελευταίες εκθέσεις διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κάνουν λόγο για συνεχιζόμενες κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη, με προφυλακίσεις αντιφρονούντων, βάρβαρες τιμωρίες για αδικήματα όπως είναι οι ακρωτηριασμοί και η επιβολή της θανατικής ποινής για «εγκλήματα» όπως είναι η σύναψη σχέσεων μεταξύ άνδρα και γυναίκας εκτός γάμου. Σε ότι αφορά τους Παλαιστίνιους, το 1995 ο ίδιος ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι είχε απειλήσει να απελάσει 30.000 Παλαιστινίους από τη χώρα του όταν το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή υπέγραψαν την ειρηνευτική Συμφωνία του Όσλο. Μάλιστα, κάποιες χιλιάδες είχαν απελαθεί και βρέθηκαν να ζουν σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα Λιβύης – Αιγύπτου. Ο Καντάφι ανακάλεσε την απόφαση μόνο κατόπιν πιέσεων των αραβικών χωρών και της Αιγύπτου.
Φυσικά, δεν μπορούμε να μην μιλήσουμε και για τις γνωστές σχέσεις της Λιβύης με την διεθνή τρομοκρατία όπως την περιβόητη επίθεση εναντίον αεροσκάφους της Pan Am το 1988 που έγινε γνωστή ως η «τραγωδία του Λόκερμπυ» όπου σκοτώθηκαν 270 άτομα. Διεθνής έρευνα είχε συνδέσει άμεσα το καθεστώς της Λιβύης με την επίθεση. Ο Σάιφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, επικεφαλής της ΜΚΟ του νέου λιβυκού πλοίου ήταν και αυτός που διαχειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του τρομοκράτη Αμπέντ Αλ Μπάσετ Αλ Μεγκράχι, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια ποινή φυλάκισης για την επίθεση του Λόκερμπυ.
Το πιο τραγικό ή κωμικοτραγικό αυτής της υπόθεσης δεν είναι ούτε η υποκρισία αλλά ούτε και οι πολιτικές σκοπιμότητες κάποιων Λιβύων απέναντι στο Ισραήλ. Έχουν μια πολιτική και την ακολουθούν. Είναι η προθυμία και λαχτάρα με την οποία κάποιοι Έλληνες ακτιβιστές θα «τσιμπήσουν» για να μην πούμε «χάψουν» το αντι-ισραηλινό αγκίστρι των Λιβύων, παρουσιάζοντας το λιβυκό πλοίο ως «ανθρωπιστική προσπάθεια» προχωρώντας και πάλι σε έναν νέο γύρο δυσφήμισης και απονομιμοποίησης του Ισραήλ.
Σχετικά λίνκ:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3919762,00.html
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3919717,00.html
http://www.jpost.com/SpecialSection/Article.aspx?id=181387
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-libya-blocking-gadhafi-s-son-from-joining-gaza-aid-ship-1.301478
http://www.haaretz.com/print-edition/news/libyan-ship-captain-says-boat-heading-for-egypt-1.301794
http://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/English/eng_n/html/ipc_e105.htm
http://www.pmo.gov.il/PMOEng/Communication/Spokesman/2010/06/spokemediniyut206010.htm
http://www.pmo.gov.il/NR/rdonlyres/EBDB36CF-2BA0-4719-B532-F723C7CF2456/0/gazaENG.pdf
http://www.tonyblairoffice.org/quartet/news-entry/quartet-representative-tony-blair-welcomes-new-policy-on-gaza/
http://www.tonyblairoffice.org/quartet/news-entry/quartet-statement-on-israels-announcement-on-gaza/
http://www.kuna.net.kw/NewsAgencyPublicSite/ArticleDetails.aspx?id=2099949&Language=en
http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2010/06/143541.htm
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-leader-urges-libya-sponsored-aid-ship-to-sail-to-gaza-1.301884
http://en.wikipedia.org/wiki/Pan_Am_Flight_103
http://www.amnesty.org/en/region/libya
http://www.hrw.org/en/reports/2009/12/12/truth-and-justice-can-t-wait-0
*Στην φωτογραφία από την "euronetnews" διακρίνουμε το πλοίο "Αμάλθεια".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου