Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η γυναικεία υποκρίσια της Free Gaza


Το "ΑΙΤ" αναδημοσιεύει μετάφραση άρθρου από την "ynetnews" όπου η εκπαιδευτικός Anat Silverman στιλητεύει την στάση των γυναικών του κινήματος "Free Gaza" επειδή προσφέρουν υποστήριξη στη Χαμάς, η οποία είναι μια ακραία ισλαμική οργάνωση που προσπαθεί να περιορίσει δραστικά τα δικαιώματα των γυναικών στη Λωρίδα της Γάζας. Το άρθρο αναφέρεται και στο καθεστώς ισλαμικού νόμου που προσπαθεί η Χαμάς να επιβάλλει στους κατοίκους της Λωρίδας. Για μια διαφορετική γυνακεία οπτική γωνία για το θέμα διαβάστε το άρθρο.

«Γυναικεία Υποκρισία για τη Γάζα».
Οι γυναίκες της Free Gaza, υποστηρίζουν τη Χαμάς, μια οργάνωση που έχει ορκιστεί να απορρίψει τα δικαιώματα των γυναικών

“Ynetnews” (29.6.2010)
Της Anat Silverman
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3912144,00.html

Για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, η εξηνταεννιάχρονη Greta Berlin, εκπρόσωπος και συνιδρυτής του κινήματος Free Gaza είναι ηρωίδα. Η Berlin τράβηξε πρόσφατα την διεθνή προσοχή με την διοργάνωση του στολίσκου βοήθειας της Γάζας, αποκαλώντας το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος» σε συνεντεύξεις και άρθρα της.

Μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη του κινήματος, που αποτελούνται κυρίως από εύπορες κυρίες της Καλιφόρνιας, η Berlin διαδίδει μια αντι-ισραηλινή ρητορική μίσους, ενώ ταυτόχρονα η ίδια είναι στρατευμένη στον παλαιστινιακό αγώνα.

Η ειρωνεία είναι ότι αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι ανθρωπιστές με πρώτη την Greta Berlin, αποφάσισαν να υποστηρίξουν και να πάρουν το μέρος της Χαμάς, της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης που επιδιώκει να περιορίσει δραστικά τα δικαιώματα των γυναικών στη Γάζα και να εξαφανίσει κάθε μορφή φιλελευθερισμού στη Λωρίδα.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία η Χαμάς έχει επιβάλλει αυστηρούς θρησκευτικούς κανονισμούς σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο στη δημόσια ζωή της Λωρίδας. Το περασμένο Καλοκαίρι ένας υψηλόβαθμος δικαστής διέταξε τις γυναίκες δικηγόρους να φορούν ισλαμικές μαντίλες ώστε οι γυναίκες να ντύνονται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, ο οποίος τις υποχρεώνει να είναι καλυμμένες δημόσια και να φορούν ευρύχωρα ρούχα, ώστε να φαίνονται μόνο τα χέρια και τα πρόσωπά τους.

Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στη Γάζα εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας το νέο κώδικα ενδυμασίας για τις γυναίκες δικηγόρους «επικίνδυνη παραβίαση των προσωπικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των γυναικών».

Από τότε που η Χαμάς ανήρθε στην εξουσία, ομάδες επιτήρησης πραγματοποιούν περιπολίες στις παραλίες της Γάζας για να σιγουρευτούν ότι οι γυναίκες και οι άνδρες είναι κατάλληλα ντυμένοι, δίνοντας προειδοποιήσεις ή προχωρώντας ακόμα και σε συλλήψεις γυναικών που δεν κάνουν μπάνιο με ολόσωμο ένδυμα. Ένας αυξανόμενος αριθμός δημοσίων σχολείων υποχρεώνει τα κορίτσια να φορούν μαντίλες και πέπλα ως στολές στέλνοντας αυτά που φορούν τζιν στα σπίτια τους.

Από τις μουσικές συναυλίες μέχρι τα κομμωτήρια, η Χαμάς έχει επιβάλλει την σφραγίδα της δικής της ερμηνείας του ισλαμικού νόμου σε κάθε τομέα της καθημερινής ζωής. Τον Μάρτιο του 2010, η Χαμάς απαγόρευσε στους άνδρες να δουλεύουν σε γυναικεία κομμωτήρια στα οποία έχουν σημειωθεί εκρήξεις και άλλες επιθέσεις από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία πριν τρία χρόνια. Η Χαμάς εξέδωσε προειδοποίηση ότι όποιος παραβιάζει το νέο νόμο για τα κομμωτήρια θα συλλαμβάνεται και θα δικάζεται.

Τον Απρίλιο η Χάμας έστειλε την αστυνομία να διαλύσει την πρώτη μεγάλη συναυλία χιπ χοπ στη Γάζα. Ένας αστυνομικός της Χαμάς είπε ότι οι χορευτικές φιγούρες ήταν «ανήθικες». Η Χαμάς απαγορεύει σε άνδρες και γυναίκες να χορεύουν μαζί δημόσια και στρατευμένα μέλη της Χαμάς που φέρουν καλάσνικοφ φέρεται να έχουν σταματήσει τέτοιους χορούς στο παρελθόν.

Δικαιολογία για αντι-ισραηλινό μίσος;

Κάτω από το καθεστώς της Χαμάς, οι τάξεις των ομάδων ριζοσπαστικών Σαλαφιστών Ισλαμιστών που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, οι οποίες είναι ιδεολογικά πιο ακραίες από την Χαμάς αυξάνονται με επικίνδυνο ρυθμό. Τον Μάιο, ένοπλοι μασκοφόροι εισέβαλλαν σε καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά του ΟΗΕ έπειτα από κατηγορίες φονταμενταλιστών Μουσουλμάνων εναντίον της UNRWA ότι διδάσκει σε «κορίτσια γυμναστική, χορούς και ανηθικότητα». Αυτές οι σαλαφιστικές ομάδες έχουν στοχοποιήσει ιντερνέτ καφέ, έχουν πυρπολήσει χριστιανικά ιδρύματα και έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον ξένων σχολείων και γάμων.

Εάν αυτή είναι η «ελεύθερη» Γάζα που η Greta Berlin και οι άλλοι φιλελεύθεροι Καλιφορνέζοι συνεργάτες της οραματίζονται, τότε κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του κινήματος Free Gaza. Όπως δήλωσε ο εικοσιενάχρονος Jihad Rostom στο BBC τον Μάρτιο του 2010, η «Χαμάς θέλει να επιβληθεί στον λαό. Θέλει να παραδοθεί ο λαός σε αυτούς. Αυτή είναι η κάλυψή τους. Έχουν καταστρέψει το όνομα του Ισλάμ λέγοντας ότι τα κάνουν όλα αυτά λόγο θρησκείας».

Μια άλλη κάτοικος της Γάζας, η Lama Hourani, η οποία εργάζεται για τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών στη Γάζα, δήλωσε στο BBC ότι σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο η Χαμάς παρουσιάζει το Ισλάμ «οι ελευθερίες της γυναίκας πάντοτε εναπόκεινται στη έγκριση κάποιου αρρένα συγγενή. Δεν θεωρούν τους άνδρες και γυναίκες ισότιμους».

Επομένως, εγείρονται ερωτηματικά για την λογική και τους στόχους της εκστρατείας της Greta Berlin στα ΜΜΕ. Υποστηρίζει πραγματικά τα παιδιά και τις γυναίκες στη Γάζα ή χρησιμοποιούνται αυτά ως δικαιολογία για να ξεθυμάνει το μίσος της εναντίον του Εβραϊκού Κράτους;

Η Berlin δεν έχει πει τίποτα για την μεταχείριση των γυναικών στο καθεστώς της Χαμάς στη Γάζα. Δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης ή ισότητα των φύλων στο ριζοσπαστικό καθεστώς της ισλαμικής Χαμάς και μεταξύ των ακραίων σαλαφιστικών ομάδων που θέλουν να ελέγξουν τη Γάζα.

Οι πολιτικές ελευθερίες που η Greta Berlin απολαμβάνει ζώντας στις ΗΠΑ ως Αμερικανίδα και οι πολιτικές ελευθερίες που απολαμβάνουν οι γυναίκες που ζουν στο Ισραήλ, τόσο οι Εβραίες όσο και οι Χριστιανές και Μουσουλμάνες, είναι σχεδόν ανύπαρκτες για τις γυναίκες στη Γάζα και σε πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες. Αυτά αποτελεί μια πραγματικότητα για τη ζωή στη Γάζα η οποία δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ αλλά σχετίζεται με την ερμηνεία και εφαρμογή της Σαρία (ισλαμικού νόμου) από την πλευρά της Χαμάς.

Αποτελεί ντροπή ότι γυναίκες δυτικού και φιλελεύθερου προσανατολισμού δεν κάνουν τίποτα για να υποστηρίξουν τα δικαιώματα Μουσουλμάνων γυναικών σε χώρες όπου οι πολιτικές ελευθερίες εκχωρούνται μόνο σε άνδρες που υποστηρίζουν τα κόμματα της εξουσίας.

Η Anat Silverman, η οποία προέρχεται από την πολιτεία Maine των ΗΠΑ γράφει από την Ιερουσαλήμ, όπου εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Σχολή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εβραϊκού Πανεπιστημίου. Επίσης εργάζεται ως διεθνής ανταποκρίτρια στο Κέντρο Τύπου της Σντερότ.

*Στις φωτογραφίες διακρίνουμε ομάδα επιτήρησης της Χαμάς να πραγματοποιεί περιπολία σε παραλία της Γάζας επιθεωρώντας τις γυναίκες ώστε να είναι όλες "κατάλληλα" ντυμένες (πάνω) (πηγή: New York Daily News) και γυναίκα της Γάζας που φορά μαντήλα (κάτω).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου