Το "ΑΙΤ" δημοσιεύει σήμερα μετάφραση άρθρου από την διαδικτυακή σελίδα της Γερμανικής "Der Spiegel." Το άρθρο αναφέρεται στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη Λωρίδα της Γάζας. Αναφέρει επίσης και το πως η Χαμάς εκμεταλλεύεται την ανθρωπιστική βοήθεια για πολιτικές σκοπιμότητες, διανέμοντάς την μόνο στους υποστηρικτές της. Επίσης, η Χαμάς αρνείται να αποδεχθεί την βοήθεια που μετέφερε ο στολίσκος της Γάζας που έχει μεταφερθεί από τις ισραηλινές αρχές στα σύνορα με την Λωρίδα. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Ulrike Putz. Διαβάστε το.
Το Πρόβλημα με την Βοήθεια
«Η Διεθνής Βοήθεια δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη στη Γάζα»
“Der Spiegel online”, 4.6.2010
Της Ulrike Putz στη Λωρίδα της Γάζας
http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,698766,00.html
Το φορτίο με βοήθεια που ήλπιζαν να παραδώσουν στη Γάζα οι φιλο-παλαιστίνιοι ακτιβιστές στον στολίσκο πριν τους σταματήσουν οι Ισραηλινοί κομάντος βρίσκεται σε αναμονή για παράδοση. Όμως η Χαμάς θα επιτρέψει στην περιοχή τα πολύ αναγκαία εφόδια μόνο υπό κάποιες προϋποθέσεις. Στη Λωρίδα της Γάζας η βοήθεια δεν αντιμετωπίζεται πάντοτε με ενθουσιώδη υποδοχή.
Έχοντας κτίσει μια τριόροφη κατοικία στη Τζαμπαλία, βόρεια της πόλης της Γάζας, ο Ζαέντ Καντάρ ήταν κάποτε ένας περήφανος ιδιοκτήτης σπιτιού. Είχε ένα σουπερμάρκετ στο ισόγειο και κέρδιζε αρκετά για να συντηρήσει τα επτά παιδιά του. Οι γυναίκα του έτρεφε κοτόπουλα στην ταράτσα. Μετά προέκυψε ο πόλεμος της Γάζας, μια σύγκρουση που διήρκησε τρεις εβδομάδες από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009, και ξαφνικά οι ζωή του Καντάρ καταστράφηκε. Η γειτονιά του, το σπίτι του και η επιχείρησή του καταστράφηκαν όλα. Από τότε ο σαρανταεξάχρονος άνδρας είναι ανήμπορος με όλη τη σημασία της λέξης. Η βοήθεια που έρχεται στη Λωρίδα της Γάζας, από μεγάλες και μικρές οργανώσεις παροχής βοήθειας, δεν καταφτάνει ποτέ στην οικογένεια Καντάρ.
«Οι άνθρωποι που δεν συντάσσονται με την Χαμάς δεν βλέπουν ποτέ τα προϊόντα της βοήθειας ή τις δωρεές χρημάτων», λέει ο Καντάρ. Στον αμμόλοφο που ήταν κάποτε το σπίτι του, τώρα βρίσκεται ένα καταφύγιο πρώτης ανάγκης. Το καταφύγιο έχει κτιστεί από τούβλα από μπετόν που ο Καντάρ βρήκε στα ερείπια και η οροφή αποτελείται από τον μουσαμά μιας σκηνής στην οποία στεγάστηκε η οικογένεια το πρώτο καλοκαίρι μετά τον πόλεμο. «Οι υποστηρικτές της Χαμάς παίρνουν προκατασκευασμένα σπίτια, έπιπλα και δουλειές με μισθό. Εμείς δεν παίρνουμε τίποτα», λέει παραπονεμένος ο Καντάρ.
Τα μέλη της Χαμάς παίρνουν και διανέμουν κατά βούληση
Ο λόγος για τον οποίο η οικογένειά του δεν λαμβάνει τίποτα: όπως και πολλοί γείτονές του, ο Καντάρ είναι φανατικός υποστηρικτής του κόμματος Φατάχ, τον ορκισμένο πολιτικό εχθρό των πιο ριζοσπαστικών ισλαμιστών της Χαμάς. Γι’ αυτό και ο Καντάρ έχει λίγες ελπίδες να δει οποιοδήποτε μέρος των 10.000 τόνων βοήθειας που ο στολίσκος των ακτιβιστών ο οποίος πήγαινε στη Γάζα προσπάθησε να μεταφέρει στο Λιμάνι της Λωρίδας στην αρχή της εβδομάδας.
«Ξέραμε ότι (τα μέλη) της Χαμάς θα έπαιρναν τα προϊόντα για τους εαυτούς τους και θα τα διένειμαν ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Για μας, και για πολλούς από τους φίλους μας, δεν υπάρχει καμιά διαφορά εάν ο κόσμος προσπαθεί να μας βοηθήσει. Η κατάσταση μας θα βελτιωθεί μόνο εάν αρθεί ο αποκλεισμός», εξηγεί ο Καντάρ.
Η αποστολή βοήθειας που προσπάθησε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό, τα περισσότερα πλοία της οποίας έφεραν τουρκική σημαία, δεν έφτασε ποτέ στη Γάζα. Το Ισραήλ σταμάτησε τον στολίσκο με επέμβαση στο πλοίο σε μια αιματηρή αποστολή των κομάντος. Εννιά ακτιβιστές σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν, μαζί τους και επτά Ισραηλινοί στρατιώτες.
Η ανθρωπιστική βοήθεια μετατρέπεται σε πολιτικό παιχνίδι
Το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που κατασχέθηκε προσωρινά τώρα έχει αποδεσμευθεί από το Ισραήλ και έχει μεταφερθεί στα σύνορα με τη Γάζα. Αλλά τώρα υπάρχει άλλο πρόβλημα. Η Χαμάς κάνει πολιτική. Οι αυταρχικοί ηγέτες της Λωρίδας της Γάζας έχουν θέσει προϋποθέσεις για την παράδοση της βοήθειας. Τα προϊόντα πρέπει να μεταφερθούν στη Γάζα όλα μαζί και όχι τμηματικά. Όλα ή τίποτα. Με αυτές τις απαιτήσεις η Χαμάς θέλει να εγγυηθεί ότι όλα τα δομικά υλικά θα παραδοθούν. Από το τέλος του πολέμου το Ισραήλ έχει εμποδίσει την παράδοση τσιμέντου και χάλυβα διότι αυτά τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένων των τούνελ και των οχυρών.
Η βοήθεια έχει μετατραπεί σε ένα παιχνίδι πολιτικού ποδοσφαίρου, και είναι ο λόγος για τον οποίο ένα σακίδιο τσιμέντου το οποίο έχει εισέρθει παράνομα στη Γάζα μέσο των τούνελ με την Αίγυπτο κοστίζει ακόμα 50 δολάρια (περίπου 40 Ευρώ). Πριν τον αποκλεισμό θα κόστιζε 7 δολάρια (περίπου 6 Ευρώ). «Εγώ επένδυσα όλες τις οικονομίες μου, 5.000 δολάρια, στο τσιμέντο για το καταφύγιο πρώτης ανάγκης μας», σημειώνει ο Καντάρ. Και κάνει έκκληση στις οργανώσεις παροχής βοήθειας να κάνουν ότι μπορούν για να παραδίδουν απ’ευθείας τα προϊόντα τους στους πολίτες της Γάζας. Δεν πρέπει να πέφτει στα χέρια της Χαμάς. Ο Καντάρ εξοργίζεται πολύ όταν μιλά για τους γείτονές του πέρα από τον αμμόλοφο. Ο Πρωθυπουργός της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγιε, τους έδωσε πρόσφατα ένα καινούργιο σπίτι, έτοιμο για να κατοικήσουν μέσα.»
Εγώ απλώς κέρδισα
Και μάλιστα η μπροστινή πόρτα του γείτονα του Καντάρ, Αντεράυφ Αλ Μπατς φέρει αναμνηστική πλακέτα της εκδήλωσης. Ο τριανταπεντάχρονος ιδιοκτήτης σπιτιού δεν αρνείται τις σχέσεις του με τη Χαμάς, αλλά απορρίπτει τις κατηγορίες περί διακρίσεων. «Το Υπουργείο Υποδομών διενήργησε έναν κλήρο για να κερδίσει κάποιος καινούργια κατοικία. Εγώ απλώς έτυχε να κερδίσω», εξηγεί ο Μπατς. Θεωρεί περίεργη σύμπτωση το γεγονός ότι αυτός, ο οποίος είναι ο μόνος υποστηρικτής της Χαμάς στη γειτονιά, κέρδισε τον διαγωνισμό; Όχι. «Καμιά φορά στη ζωή είσαι τυχερός», λέει.
Από τότε που αποχώρησε το Ισραήλ από τη Γάζα το καλοκαίρι του 2005, το Ισραήλ έχει επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην περιοχή και τις έχει εντείνει σταδιακά. Όποτε συμβαίνει κάτι – όταν πχ., η Χαμάς κέρδισε τις παλαιστινιακές εκλογές το 2006, όταν παραστρατιωτικοί αιχμαλώτισαν τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2006, όταν η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της παράκτιας αυτής Λωρίδας το 2007 – το Ισραήλ περιόρισε ακόμα περισσότερο την διέλευση προϊόντων. Η Αίγυπτος, το άλλο κράτος που συνορεύει με την Γάζα, κρατά κλειστά τα σύνορά της τον περισσότερο χρόνο. (τα σύνορα άνοιξαν αυτή την εβδομάδα για την ανθρωπιστική βοήθεια μετά την ναυτική επιδρομή). Η κυβέρνηση του Καϊρου ανησυχεί ότι μια φαινομενική επιτυχία της Χαμάς στη Γάζα θα πυροδοτήσει τις φαντασιώσεις για πολιτική εξουσία των δικών της ριζοσπαστικών ισλαμιστών της Αιγύπτου.
Δεν θα παραλάβουμε αιματοβαμμένες δωρεές
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει τον ισραηλινό αποκλεισμό προϊόντων και ανθρώπων ως μια μορφή «συλλογικής τιμωρίας.» Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου το 80% των 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, και η ανεργία φτάνει στο 42% καθώς η οικονομία έχει σχεδόν σταματήσει. Την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπάν Κι Μούν, έκανε εκ νέου έκκληση για τον τερματισμό του αποκλεισμού.
Η Χαμάς έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Ισραήλ και την Αίγυπτο να ανοίξουν τα σύνορά τους με τη Γάζα, κάτι το οποίο καθιστά ακατανόητα τα εμπόδια που θέτει στα σύνορα. Την Πέμπτη, οι ισραηλινές εφημερίδες έγραψαν ότι η κατάσταση δεν πρέπει να είναι και τόσο άσχημη εάν οι Παλαιστίνιοι δεν δέχονται την βοήθεια. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Ισμαήλ Ραντουάν, δεν εντυπωσιάζεται: «Δεν θα δεχθούμε αιματοβαμμένη βοήθεια», εξήγησε μιλώντας στη διαδικτυακή σελίδα της “Der Spiegel.” «Εάν αποδεχθούμε την παράδοση της βοήθειας, τότε νομιμοποιούμε της βίαιες ενέργειες του Ισραήλ». Όμως ο Ραντουάν άφησε ανοικτό ένα παράθυρο προσθέτοντας ότι: «Εάν οι Τούρκοι μας ζητήσουν να επιτρέψουμε την είσοδο των φορτίων βοήθειας, τότε θα το κάνουμε.»
Οι δωρεές είναι κακές για τις επιχειρήσεις
Υπάρχουν άνθρωποι στη Γάζα οι οποίοι ποτέ δεν θα είναι ευτυχείς για την άφιξη της βοήθειας. «Οτιδήποτε φτάνει εδώ και διανέμεται δωρεάν, είναι κακό για τις επιχειρήσεις», λέει ένας Παλαιστίνιος φαρμακοποιός, ο οποίος σπούδασε στη Γερμανία, αλλά προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του εξαιτίας του φόβου των αντιποίνων. Κάθε φάρμακο και κάθε παιχνίδι που προσφέρουν οι καλών προσθέσεων Δυτικοί θέτουν σε κίνδυνο τις λίγες δουλειές που υπάρχουν στη Γάζα», εξηγεί. Ένας συνάδελφος του σε άλλο φαρμακείο συμφωνεί. «Μας καλλιεργούν την εξάρτηση», λέει επαναλαμβάνοντας το γνωστό ρητό που αφορά την διεθνή βοήθεια. «Εάν δώσεις σε έναν άνθρωπο ένα ψάρι τον ταΐζεις για μια μέρα. Αλλά εάν του δώσεις ένα ψαροκάλαμο τον ταΐζεις για μια ζωή».
Για να ορθοποδήσει η Γάζα και να μπορέσει να φροντίσει τον εαυτό της, ο ισραηλινός αποκλεισμός πρέπει να σταματήσει. Αυτό είναι το ένα πράγμα στο οποίο ο πρώην ιδιοκτήτης σπιτιού, ο Καντάρ, οι φαρμακοποιοί, η Χαμάς και ΟΗΕ φαίνεται να συμφωνούν.
*Στην φωτογραφία από την ιστοσελίδα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), διακρίνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Λωρίδα της Γάζας μέσο των ισραηλινών περασμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου