Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Προς την Οργάνωση "Free Gaza"



Δημοσιεύουμε δική μας μετάφραση άρθρου του David Harris, Διευθυντή της "American Jewish Committee", προς την "Huffington Post," την σημαντική ειδησεογραφική ιστοσελίδα της γνωστής Ελληνο-Αμερικανίδας δημοσιογράφου Αριάννα Huffington Στασινοπούλου. Η "American Jewish Committee" είναι γνωστή εβραϊκή οργάνωση της Αμερικής ή οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με οργανώσεις της ελληνίκής Διασποράς τις ΗΠΑ καθώς και με την ελληνική κυβέρνηση.


"Προς το Κίνημα “Free Gaza”
Του David Harris, Εκτελεστικού Διευθυντή της “AJC”
“Huffington Post” (6.6.2010)

http://www.huffingtonpost.com/david-harris/to-the-free-gaza-movement_b_602061.html

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα σας αυτοχαρακτηρίζεστε ως «οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων.»
Διακηρύσσετε ότι: «Σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαρτήτου φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, υπηκοότητας ή γλώσσας.
Όμως πουθενά δεν δείχνετε σεβασμό σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ισραηλινών οι οποίοι είναι θύματα μαζικών παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων από την Χάμας και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που δρουν ελεύθερα στη Γάζα.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα ή ισχύουν μόνο για τις ομάδες που έχετε επιλέξει;

Ουσιαστικά δίνετε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα σε βαθύτερο επίπεδο όταν ισχυρίζεστε ότι: «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα σε όλους τους εξόριστους και Παλαιστινίους πρόσφυγες και τον κληρονόμων τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτό αποτελεί προσωπικό και όχι συλλογικό δικαίωμα και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης παρά μόνο σε ατομικό επίπεδο».

Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν έχουν οι Ισραηλινοί το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα χωρίς επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους από τη Γάζα, αλλά η χώρα στην οποία κατοικούν δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης. Αυτό ακριβώς σημαίνει η φόρμουλά σας.

Αυτά σε ότι αφορά το «κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που σέβεται «τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων.»

Είναι σαφές ότι εάν το θέμα δεν αφορά κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ ή μάλλον το να επιδεικνύετε το δάκτυλο σας στο Ισραήλ, τότε απλά δεν σας ενδιαφέρει.

Όταν η Αίγυπτος κατέλαβε τη Γάζα το 1967 και επέβαλε εκεί έναν δρακόντειο στρατιωτικό νόμο, που ήσασταν για να διαμαρτυρηθείτε και να οργανώσετε στολίσκους και «ανθρωπιστικά κονβόι»;

Όταν το Ισραήλ αποχώρησε το 2005 από τη Γάζα αφήνοντας την να αποφασίσει για το δικό της πεπρωμένο και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία, που ήσασταν για να ενθαρρύνετε τις επενδύσεις και την δημιουργία θέσεων εργασίας;

Όταν η Χαμάς εξεδίωξε δια της βίας την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Γάζα το 2007, που ήσασταν για να εκφράσετε την υποστήριξή σας στην Π.Α;

Όταν η Χαμάς αποφάσισε να ακολουθήσει μια αδιέξοδη στρατηγική και να μετατρέψει τη Γάζα σε κράτος παρία και προπύργιο της τρομοκρατίας, πού ήσασταν για να ασκήσετε πιέσεις για μια πραγματικά «ελεύθερη Γάζα»;

Όταν οι Χριστιανοί στη Γάζα δέχθηκαν επιθέσεις από τζιχαντιστές που ήσασταν για να εκφράσετε την αλληλεγγύη σας με τα θύματα;

Όταν η Αίγυπτος έκλεισε τα σύνορα με τη Γάζα και αργότερα, ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει έναν ατσάλινο τοίχο στα σύνορα που ήσασταν;

Και όταν αξιωματούχοι σήμερα ζουν με πολυτέλεια στη Γάζα και η ανθρωπιστική βοήθεια διοχετεύεται σε προνομιούχες ομάδες και συμμορίες, που είσαστε τώρα;

Όχι, το θέμα αφορά μόνο στο Ισραήλ. Τίποτε άλλο δεν έχει σημασία. Τα κίνητρα σας είναι ξεκάθαρα. Και το γεγονός ότι περιτριγυρίζεστε από μερικούς βολικούς Εβραίους δεν σας κάνει πιο αξιόπιστους.

Αλλά εάν θέλετε ακόμα να πείσετε τον κόσμο ότι είσαστε «κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ορίστε μια ιδέα.

Στις 12 Ιουνίου έχουμε την επέτειο των στημένων ιρανικών εκλογών.

Ορίστε τι είπε μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το Ιράν: “Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές στο Ιράν στις 12 Ιουνίου 2009, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διακρίσεων, της εντεινόμενης καταπίεσης των αντιφρονούντων και βίαιων ταραχών.» Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να καταγράφει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της φυλάκισης υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων φυλακισμένων συνείδησης, άδικες δίκες, βασανισμούς και κακομεταχείριση των κρατουμένων, θανάτους ατόμων υπό κράτηση και την χρήση της θανατικής ποινής. Το Ιράν έχει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς εκτελέσεων σε όλον τον κόσμο. Το Ιράν εκτελεί περισσότερους ανθρώπους απ’ οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο πλην της Κίνας. Το Ιράν αποτελεί επίσης την μοναδική χώρα στον κόσμο που συνεχίζει να εκτελεί ανήλικους παραβάτες.

Επιπλέον η οργάνωση αναφέρει ότι: «Στο Ιράν παρατηρούνται μαζικοί περιορισμοί στη χρήση της τεχνολογίας των επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων και των τηλεπικοινωνιών, των δορυφορικών μεταδόσεων και της πρόσβασης στο διαδίκτυο, ενώ απαγορεύονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις, γίνονται ένοπλες επιθέσεις εναντίον φοιτητών σε πανεπιστήμια και αυθαίρετες συλλήψεις πολιτικών ακτιβιστών, φοιτητών, δημοσιογράφων, και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί εκ των οποίων εάν όχι όλοι είναι φυλακισμένοι συνείδησης.

Στις 12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί παγκόσμια ημέρα κινητοποίησης κατά την οποία θα απαιτηθεί ο τερματισμός των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Εσείς λείπετε από τις οργανώσεις που την υποστηρίζουν. Πως γίνεται αυτό; Εξάλλου αυτοπροσδιορίζεστε ως «κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σίγουρα, και μόνο το γεγονός ότι οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, οι υποτιθέμενοι ομοϊδεάτες σας, βρίσκονται στη φυλακή, για να μην μιλήσουμε για την κρατική δολοφονία ανηλίκων, θα έπρεπε να σας κινητοποιήσει.

Ωχ, το ξέχασα. Το θέμα δεν αφορά στο Ισραήλ. Αυτό αποκλείει το Ιράν από τους σχεδιασμούς.

Στην πραγματικότητα, εάν ήσασταν ένα κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τις καλά «λαδωμένες» μεθόδους σας, ήδη θα οργανώνατε και άλλον στολίσκο ακόμα και τώρα που μιλάμε.

Θα στρατολογούσατε τους «ακτιβιστές» σας για να γίνουν επιβάτες. Θα διακηρύττατε την αλληλεγγύη σας με τους αντιφρονούντες, τους φυλακισμένους συνείδησης, και εκείνους που περιμένουν την εκτέλεση. Και ότι και να συνέβαινε, θα κατευθυνόσασταν προς τις ακτές του Ιράν. Ευτυχώς για σας, θα ανακαλύπτατε ότι το Ιράν διαθέτει 1.100 μίλια ακτών στoν Περσικό (η είναι Αραβικός;) Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν.

Ουσιαστικά έχετε και μια άλλη λύση που δεν είναι μόνο πιο εύκολη, αλλά και φτηνότερη.

Κοιτάξτε, η Τουρκία μοιράζεται χερσαία σύνορα 310 μιλίων με το Ιράν. Δεδομένων των θερμών σχέσεων που έχετε με την Τουρκική Κυβέρνηση και τουρκικές «ανθρωπιστικές οργανώσεις» (οι οποίες παρεμπιπτόντως θα μπορούσαν να διδαχθούν μερικά πράγματα από τον Γκάντι πριν επιχειρήσουν πάλι), γιατί να μην διασχίσετε τα σύνορα με κονβόι φορτωμένα με εφόδια για τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ιράν; Και μην ξεχάστε να φέρετε και τα πανό για να τα ξεδιπλώσετε μπροστά στα ΜΜΕ που θα κάνουν εκκλήσεις για ένα «Ελεύθερο Ιράν,» «Σταματήστε την καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν", «Οι Γυναίκας αξίζουν την ισότητα,» «Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαιώματα,» «Σταματήστε την θανατική ποινή,» «Θυμόμαστε τη Νέντα», «Κάλπες, όχι σφαίρες», «Όχι πια βασανιστήρια,» «Η καταπίεση των Μπαχάι πρέπει να σταματήσει.»

Αλλά δεν δίνετε δεκάρα για την ευημερία εκατομμυρίων Ιρανών, τα ανθρώπινα δικαιώματα των οποίων παραβιάζονται βάναυσα. Δεν θα παίρνατε ποτέ μια μέρα άδεια από την αμείλικτη αντι-ισραηλινή εκστρατεία σας για να βοηθήσετε τον ιρανικό λαό.

Γιατί ένα αυτοαποκαλούμενο «κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δεν νοιάζεται για την μοίρα των Ιρανών που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια από το εξωτερικό; Γιατί δεν μεταφέρετε την παράσταση σας στο Ιράν, με τους όποιους κινδύνους μπορεί να εμπεριέχει αυτό για σας; Γιατί εσείς και οι Τούρκοι φίλοι σας δεν θα ασχολούνταν ούτε λεπτό με αυτό το θέμα;

Τελικά, ο λόγος είναι προφανής. Το θέμα δεν αφορά στο Ισραήλ. Δεν μπορείτε να κατηγορήσετε την Ιερουσαλήμ . Εκείνοι που σας περιμένουν στα σύνορα δεν φορούν ισραηλινές στολές (και ούτε ακολουθούν τους ίδιους αυστηρούς κανόνες στρατιωτικής εμπλοκής).

Αυτό τι σας καθιστά;

Τίποτα περισσότερο από μια οργάνωση προώθησης της Χαμάς που επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ που προσποιείται ότι είναι «κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
*Στη φωτογραφία διακρίνουμε τον Πρόεδρο της "AJC" David Harris



1 σχόλιο:

  1. Αν και με κάποια καθυστέρηση, που άφησε περιθώρια για τη δημιουργία των εντυπώσεων που επιδιώχθηκαν από τους διοργανωτές του εγχειρήματος, αρχίζουν να εμφανίζονται και οι θέσεις της άλλης πλευράς. Το ερώτημα όμως παραμένει: Ποιά είναι η γνώμη της σιωπηλής πλειοψηφίας των λαών της Ευρώπης και πώς επηρεάσθηκε αυτή από τα γεγονότα και την παρουσίασή τους στα ευρωπαϊκά Μ.Μ.Ε.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή