Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ποιός κρύβεται πίσω από τον δήθεν "στολίσκο της ειρήνης;"


Από αναγνώστρια λάβαμε και δημοσιεύουμε την εξής μετάφραση άρθρου από την γαλλική "L'Express."

http://www.lexpress.fr/actualite/monde/proche-orient/gaza-qui-se-trouve-derriere-la-flottille-de-la-paix_896619.html
Γάζα: Ποιος κρύβεται πίσω από τον «στολίσκο της ειρήνης» ; / L’express, 02.06.2010
της Marie Simon

Η τουρκική, ισλαμιστικής τάσης, ανθρωπιστική οργάνωση IHH είχε έναν ρόλο – κλειδί στη διοργάνωση του στολίσκου υπέρ των Παλαιστινίων. Αλλά ποια είναι αυτή η ομάδα που, κατά τη δεκαετία του 1990, «στρατολογούσε μέλη για το επερχόμενο Τζιχάντ», όπως είχε δηλώσει ο δικαστής Jean-Louis Bruguière, υπεύθυνος για τις υποθέσεις αντιτρομοκρατίας ;

Η δημιουργία της οργάνωσης
Το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής, συναντάται συχνά ως μη κυβερνητική οργάνωση "Insani yardim vakfi" ή με το αρκτικόλεξο IHH, δημιουργήθηκε το 1992. Ο αρχικός της στόχος ήταν να παράσχει βοήθεια στους απόκληρους της Κωνσταντινούπολης, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται και η έδρα της οργάνωσης, όπως προκύπτει από τη διεύθυνση που δίνει η οργάνωση στη σελίδα της στο facebook.
Στη συνέχεια, όρισε σαν στόχο της «να βοηθήσει τους βόσνιους μουσουλμάνους, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, και ύστερα όλους τους μουσουλμάνους που βρίσκονταν σε ανάγκη, για παράδειγμα στην Αφρική», εξηγεί η Nu Bolat, βοηθός ερευνήτρια στο Ifri. Έκτοτε, η οργάνωση παρεμβαίνει σε περίπου 100 χώρες, όπως δηλώνει ο αναπληρωτής πρόεδρός της, Yavuz Dede. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται το Ιράκ, η Παλαιστίνη, η Βοσνία, το Αφγανιστάν, η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Πακιστάν, το Σουδάν, η Σομαλία, ακόμα και η Αϊτή.
Ποια είναι η δράση της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή ;
Η οργάνωση διοργανώνει ήδη από καιρό αποστολές βοήθειας στη διοίκηση της Χαμάς, στην αποκλεισμένη ζώνη της Γάζας, ενώ κατά το τελευταίο διάστημα, έχει αναγάγει τον παλαιστινιακό αγώνα σε «προτεραιότητά της», εκτιμά η Nu Bolat. Τον Δεκέμβριο του 2009, για παράδειγμα, η IHH δώρισε περί τα 80 οχήματα τα οποία εστάλησαν στη Γάζα με μία νηοπομπή που ξεκίνησε από την Ευρώπη προκειμένου να μεταφέρει βοήθεια μέσω της Συρίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.
Το Ισραήλ την γνωρίζει…και έχει απαγορεύσει τη δραστηριότητά της στο έδαφός του, δεδομένου ότι η οργάνωση συνδέεται με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και με το δίκτυο της Αλ Κάιντα (βλ. παρακάτω). Λίγο καιρό πριν από την αναχώρηση του, υπό την καθοδήγηση της IHH, διεθνούς στολίσκου με προορισμό τη Γάζα, το Ισραήλ είχε υπό κράτηση τον αντιπρόσωπό της στη Δυτική Όχθη, Izzet Sahin. Στη συνέχεια τον απέλασε στις 17 Μαΐου.
Σε ποιο βαθμό συμμετείχε η οργάνωση στον διεθνή στολίσκο ;
Στο διαδικτυακό της τόπο, η οργάνωση διεκδικεί τη διοργάνωση της αποστολής των έξι πλοίων του οποίου η πορεία διεκόπη βίαια ύστερα από επίθεση των ισραηλινών κομμάντο, τα χαράματα της Δευτέρας. Κατά την επίθεση κατασχέθηκαν ένα φορτηγό πλοίο και ένα επιβατηγό πλοίο, το Mavi Marmara, που επρόκειτο να είναι η ναυαρχίδα του στολίσκου και του οποίου οι επιβάτες ήταν, στην πλειοψηφία τους, τουρκικής καταγωγής. Η ισραηλινή επίθεση έγινε σε αυτό το πλοίο και επέφερε τον θάνατο εννέα ατόμων.
Οι «μάρτυρες» του Mavi Marmara
Τα τέσσερα από τα εννέα θύματα της ισραηλινής επίθεσης ήταν Τούρκοι υπήκοοι. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τα ονόματά τους την Τετάρτη και ήταν όλοι ενεργά μέλη ισλαμιστικών κινημάτων ή μη κυβερνητικών οργανώσεων. Τρεις από αυτούς επιθυμούσαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν στον τύπο φίλοι και συγγενικά τους πρόσωπα, να πεθάνουν ως «μάρτυρες». Η σύζυγος ενός από αυτούς, του Ali Haydar Bengi, 39 ετών, δήλωσε στην εφημερίδα Vatan: «Βοηθούσε τους φτωχούς και τους καταπιεσμένους. Ήθελε εδώ και χρόνια να πάει στην Παλαιστίνη. Προσευχόταν ακατάπαυστα να γίνει μάρτυρας». Με τα ίδια λόγια περιγράφεται και η περίπτωση ενός άλλου θύματος, του Ali Ekber Yaratilmis, 55 ετών, εθελοντή της οργάνωσης IHH. «Ήθελε πάντοτε να γίνει μάρτυρας», βεβαιώνει ένας φίλος του, ο Mehmet Faruk Cevher, στην εφημερίδα Sabah. Όσο για τον Ibrahim Bilgen, 61 ετών, «Ήθελε πολύ να γίνει μάρτυρας. Ο Αλλάχ του χάρισε τον θάνατο που επιθυμούσε», δήλωσε ο γαμπρός του Nuri Mergen στην Anatolie. Το τέταρτο θύμα ήταν ο Muharrem Kocak, ένας ακόμα εθελοντής της IHH, σύμφωνα με τη Vatan.
Ωστόσο η IHH ήταν κάθε άλλο παρά μόνη στην προετοιμασία της επιχείρησης. Προβάλλεται έτσι η συνεργασία της τόσο με την οργάνωση Free Gaza, που ιδρύθηκε το 2006, όσο και με άλλες προ-παλαιστινιακές οργανώσεις από διάφορες χώρες. Σύμφωνα με τους New York Times, η IHH έδωσε νέα ώθηση στη διοργάνωση της αποστολής. «Μία μικρή ομάδα αποφασισμένων ακτιβιστών είχε προσπαθήσει πολλές φορές να πλησιάσει τη Γάζα δια της θαλασσίας οδού και να παραβιάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό. Ωστόσο, ο στολίσκος έγινε απειλητικός στα μάτια του Ισραήλ μόνο από τη στιγμή που η, πλούσια σε οικονομικά και ανθρώπινο δυναμικό, τουρκική οργάνωση συνενώθηκε με το κίνημα Free Gaza.

Ποιος την χρηματοδοτεί ; Στηρίζεται επισήμως από την Τουρκία ;
Η IHH πλήρωσε 1,8 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει το Mavi Marmara, ενώ η βοήθεια που μετέφερε ο στολίσκος ανερχόταν στα 10 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. Αυτά τα ποσά προστίθενται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που έχει ήδη ξοδέψει η οργάνωση για τον παλαιστινιακό αγώνα. Ο αρχηγός της τουρκικής οργάνωσης, Bülent Yildirim, βεβαιώνει ότι η IHH χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι», τον Ιανουάριο 2009, η ισλαμιστική οργάνωση είχε διοργανώσει έρανο για τη συγκομιδή δωρεών στην Τουρκία.
Στη διοργάνωση αυτού του εράνου, βοηθήθηκε από τις Δημοτικές Αρχές του κυβερνώντος κόμματος AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης). Ποια είναι η σχέση του AKP με την οργάνωση ; Σύμφωνα με τη Nu Bolat, η σχέση δεν είναι άμεση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, ο σύνδεσμος είναι ισχυρός αλλά έχουν αναμιχθεί μόνο «ορισμένα μέλη» του κόμματος. Και συμπληρώνει ότι «εδώ και πολλές εβδομάδες, η καμπάνια υποστήριξης του στολίσκου για τη Γάζα περιλαμβάνει την ανάρτηση αφισών σε τζαμιά, σχολεία, ακόμα και στο μετρό της Κωνσταντινούπολης». Η IHH έχει επίσης κερδίσει την υποστήριξη του ισλαμιστικού και του προσκείμενου στην κυβέρνηση Τύπου.
Συνδέεται με την Χαμάς ή με την Αλ Κάιντα ;
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείο Εξωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας, Ygal Palmor, δήλωνε στις αρχές της εβδομάδας ότι «η τουρκική ισλαμιστική οργάνωση εμπλέκεται εδώ και καιρό σε τρομοκρατικές ενέργειες και είναι σε στενή συνεργασία με τη Χαμάς». Ενώ, ο Ισραηλινός πρέσβης στη Δανία, Arthur Avnon, βεβαίωνε ότι φήμες μαρτυρούν σύνδεσμο μεταξύ «των διοργανωτών και του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα». Το Ισραήλ δηλώνει ότι βρέθηκαν όπλα πάνω στα πλοία, τα οποία προορίζονταν για τη Χαμάς.
Η IHH διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς. Ωστόσο, αναφορά αμερικανού ερευνητή, δημοσιευμένη το 2006 από το Δανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, σχετικά με «τον ρόλο ισλαμικών αγαθοεργών οργανισμών στη χρηματοδότηση και στη στρατολόγηση της διεθνούς τρομοκρατίας, μαρτυρεί το αντίθετο. Ο Evan Kohlmann, ειδικός σύμβουλος σχετικά με τη στρατηγική της Αλ Κάιντα και συγγραφές ενός blog κατά της τρομοκρατίας, παραθέτει εκτενείς αναφορές του γάλλου δικαστή, υπεύθυνου για τις υποθέσεις αντιτρομοκρατίας, Jean-Louis Bruguière.
Το 2000, κατά τη διάρκεια της δίκης στο Seattle του ισλαμιστή τρομοκράτη Ahmed Ressam, ο Bruguière εκτιμούσε ότι η IHH ήταν ήδη αναμεμειγμένη «στο εμπόριο όπλων» και χρησιμοποιείτο σαν «κάλυψη από τους μουτζαχεντίν» που επιθυμούσαν να «συμμετάσχουν στον μέτωπο στο Αφγανιστάν». Σύμφωνα με τον γάλλο δικαστή, η IHH «στρατολογούσε μέλη για το επερχόμενο Τζιχάντ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου