Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Η νέα φιλία Ελλάδας - Ισραήλ

Παραθέτουμε μετάφραση άρθρου του συντάκτη Μενάχεμ Γκάντς από την μεγάλη ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα "ynetnews.com" που αναφέρεται στην βελτίωση των Ελληνο - Ισραηλινών σχέσεων και το θέμα του στολίσκου. Όπως αναφέρει ο Ισραηλινός σχολιαστής, η Ελλάδα έχει πάρει μια στρατηγική απόφαση να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, κάτι του οποίο δεν έλαβαν υπόψη οι διοργανωτές του στολίσκου που προσπάθησαν να μετατρέψουν την χώρα σε ορμητήριο για την δράση τους.

«Η καινούρια μας φίλη, η Ελλάδα»

“ynetnews.com” (3.7.2011)

Οι διοργανωτές του Στολίσκου απέτυχαν να λάβουν υπόψη την θεαματική ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας

Του Menachem Gantz

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4090505,00.html

ΑΘΗΝΑ – Για ένα ολόκληρο έτος, οι διοργανωτές του δεύτερου «Στολίσκου της Ελευθερίας» για την Γάζα προετοιμαζόντουσαν για την αποκορύφωση: μια τηλεοπτική αναμέτρηση, βίαιη ή μη, με στρατιώτες των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, εν πλω. Για ένα ολόκληρο έτος ήταν απασχολημένοι με το να αποσπούν εκατομμύρια δολάρια για την αγορά πλοίων, την εκμίσθωση πληρωμάτων, την οργάνωση των ακτιβιστών, τις διασυνδέσεις τους με τους δημοσιογράφους και την εδραίωση μιας διεθνούς συνεργασίας.

Βάσει σχεδίου, μέχρι και τον Ιούλιο θα είχαν απελευθερωθεί από το Ισραήλ, αφότου κομμάντος θα είχαν καταλάβει τα πλοία και θα τους είχαν οδηγήσει το λιμάνι της Ασντόντ. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο στολίσκος έχει κολλήσει στην Αθήνα και παραμένει ασαφές το πότε θα αποπλεύσει.

Κάθε μέρα, περισσότεροι δημοσιογράφοι αποχωρούν σημαίνουσες προσωπικότητες, όπως μέλη κοινοβουλίων χάνουν την υπομονή τους και ο στολίσκος γίνεται λιγότερο σημαντικός. Η καθυστέρηση ενδέχεται να ενισχύσει την έντονη επιθυμία για μια βίαιη αναμέτρηση ανάμεσα στον σκληρό πυρήνα των συμμετεχόντων, κυρίως ώστε να καταφέρουν πάλι να προβληθούν.

Φαίνεται ότι οι διοργανωτές δεν έλαβαν κάτι υπόψη τους: την στάση της Ελλάδας ως προς το στολίσκο και την θεαματική αλλαγή στους δεσμούς Ισραήλ-Ελλάδας. Όπως και η Τουρκία, η Ελλάδα θεωρήθηκε ως ιδανικό πεδίο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Στολίσκου. Την στιγμή που η Τουρκία ανακοίνωσε ότι απέσυρε την υποστήριξή της, η Ελλάδα κατέστη η πιο φυσική εναλλακτική λύση. Η χώρα ανέκαθεν θεωρείτο φιλο-αραβική και ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πατέρας του σημερινού Έλληνα Πρωθυπουργού, ήταν προσωπικός φίλος του Γιάσερ Αραφάτ. Μόλις το 1992 οι Έλληνες αναβάθμισαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ και εγκαταστάθηκαν Πρέσβεις στις δύο πρωτεύουσες. Ωστόσο, η συμπεριφορά της Ελλάδας ως προς το Ισραήλ παρέμεινε εχθρική και όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θεωρείτο ένα από τα πλέον εχθρικά κράτη ως προς το Ισραήλ στην Ευρωπαϊκής Ένωση.

Οι Άραβες δεν βοήθησαν την Ελλάδα

Ωστόσο, φέτος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αποφάσισε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Η κρίση στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, γειτονική χώρα και αντίπαλη χώρα για την Ελλάδα, δημιούργησε μια ευκαιρία. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος και γεννήθηκε στις Η.Π.Α., δεν κληρονόμησε μόνο το σοσιαλιστικό δόγμα του πατέρα του αλλά και άλλες αξίες από την Αμερικανίδα μητέρα του. Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καταλαβαίνει ότι το παγκόσμιο κύρος της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί αν εφαρμόσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική για το Μεσανατολικό.

Επιλέον, καθώς η Ελλάδα φαίνεται να έχει χρεοκοπήσει, η χώρα εισέρχεται σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης. Οι ‘Ελληνες συνειδητοποιούν ότι η υποστήριξη για τους Αραβες δεν τους βγήκε σε καλό και ότι δεν έλαβαν αντάλλαγμα για αυτήν. Επενδύσεις από Άραβες μεγιστάνες ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν, δεν δημιούργησαν θέσεις εργασίας και κανένα αραβικό κράτος δεν πρόσφερε δάνειο με καλύτερους όρους από ότι οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή.

Στην σημερινή κρίση, η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα στην αμερικανική ισχύ και στην επιρροή των Εβραίων της Αμερικής. Το προηγούμενο έτος, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφτηκε την Ιερουσαλήμ και αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου επισκέφτηκε την Ελλάδα, σηματοδοτώντας μια ριζική αλλαγή στους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Αμοιβαίες επισκέψεις υπουργών οδήγησαν σε συχνά ταξίδια αξιωματούχων και δημοσιογράφων, οι στρατηγικοί δεσμοί αναπτύχθηκαν σημαντικά και εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινών κατευθύνθηκαν για διακοπές στα ελληνικά νησιά.

Αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ παρατηρούν τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής. Κάθε μέρα που περνάει και ο Στολίσκος δεν αναχωρεί, αποτελεί άλλο ένα ελληνικό δώρο στο Κράτος του Ισραήλ. Μέχρι τώρα, οι Έλληνες έχουν κάτι ότι περνά από το χέρι τους για να εμποδίσουν τον στολίσκο να αποπλεύσει. Η γενική απεργία της προηγούμενης εβδομάδας αξοιοποιήθηκε ως προς αυτόν τον σκοπό και το τελευταίο σαββατοκύριακο χρησίμευσε για να προκληθεί περαιτέρω καθυστέρηση.

Αν οι διιοργανωτές του στολίσκου πέρυσι κατάφεραν να εκπλήξουν το Ισραήλ και τις Ένοπλες Ισραηλινές Δυνάμεις, φέτος η Ελλάδα ήταν αυτήγ που εξέπληξε τους διοργανωτές. Η ελληνική αποφασιστικότητα να εμποδίσει ένα Αμερικανικό πλοίο, όπως συνέβη την Παρασκευή, είναι δίχως προηγούμενο. Οι Έλληνες σκοπεύουν να το πάνε όσο πιο μακριά μπορούν. Έλληνες αξιωματούχοι ήδη εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με το αν ο στολίσκος θα αποπλεύσει τις επόμενες ημέρες.

*Στην φωτογραφία διακρίνουμε διαδηλωτές στο Ισραήλ να διαδηλώνουν υπέρ της Ελλάδας έπειτα από την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποτρέψει τον απόπλου πλοίων του στολίσκου προς την Γάζα από ελληνικά λιμάνια

1 σχόλιο:

 1. Ναι αναπτύχθηκε και ο Τουρισμός κάμποσο. Συγνώμη αν μιλήσω λίγο απότομα, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τη τάση των Ελλήνων εγγονών, να περιμένουν ανυπόμονα τις Γερμανίδες και τις κουράδες των πατεράδων τους. Ούτε γερμανικό αμάξι δεν θα έπαιρνα, επίτηδες αν είχα παιδιά.

  Προσοχή : Δεν μιλάω για μίσος. Απεναντίας, μιλάω για χαρακτήρα. Αυτό που λέμε στην Ελλάδα ....... κρατάω χαρακτήρα .......
  Το λένε, ως συνήθως. Δεν το κάνουν, ως συνήθως.
  Μετά, θα έλεγα στα παιδιά μου, να παρακολουθούν Τουρκία και Γερμανία, πόσο καλά, τίμια, δίκαια φέρονται (αν φέρονται δηλαδή) και μετά να αγοράσουν γερμανικό προϊόν.
  Πόσο μάλλον να πάνε με γυναίκα από εκεί...
  Τα ψυχολογικά τού παππού, της γιαγιάς και της μητέρας, δεν εξαγοράζονται ούτε με Γκολφ, ούτε με Μερσεντές, ούτε με γερμανικές τσόντες.

  Τι υποκρισία αλήθεια, να μισείς Εβραίους επειδή είναι ''θεοκτόνοι'' αλλά να μην κρατάς λίγο χαρακτήρα, στον φονιά τού συγγενή. Λίγο χαρακτήρα, για την εντολή ''Τίμα''.

  Τέλος πάντων, εάν είχε ελευθερωθεί λίγο πριν ο Γκιλάντ Σαλίτ, θα ήταν ''τονωτική'' μία τουριστική επίσκεψη.
  Το παιδί, ήταν σε άσχημη κατάσταση και νόμιζες ότι έβλεπες έγχρωμο ντοκιμαντέρ για το Νταχάου.

  Σιδερένιος να είναι, καλή τύχη στο Ισραήλ και καλή συνέχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή