Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ο καπνός οδηγεί στο Ιράν

Από την ιστοσελίδα του Ζάν Κοέν αναδημοσιεύουμε την μετάφραση αυτής της άκρως ενδιαφέρουσας ανάλυσης από την εφημερίδα "Haaretz" αναφορικά με τις εξελίξεις και εντάσεις στη Μέση Ανατολή που σχετίζονται με το Ιράν.

"Η μυρωδιά καπνού στον αέρα οδηγεί πίσω στο Ιράν"
Παρασκευή, 27 Αύγουστος 2010 09:22
HAARETZ 5.8.10

Των Amos Harel & Avi Issacharoff

http://cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=1332:2010-08-27-06-23-10&catid=34:middle-east&Itemid=60

Οι εντάσεις αυξάνονται σε διάφορα μέρη της Μέσης Ανατολής και τα πρόσφατα γεγονότα τροφοδοτούν το ένα το άλλο.
Η είδηση την Τετάρτη για μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ιρανού Προέδρου Mahmoud Ahmadinejad βρήκε πρόσφορο δημοσιογραφικό έδαφος: Μία ημέρα μετά το θανατηφόρο επεισόδιο στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και δύο ημέρες μετά την επίθεση με ρουκέτες κατά των Eilat και Aqaba, έμοιαζε σαν να μην υπάρχει στιγμή χωρίς δράμα σε ολόκληρη την περιοχή.
Λίγες ώρες αργότερα, το Ιράν προέβη σε διάψευση: Δεν επρόκειτο για χειροβομβίδα δολοφόνου αλλά για κροτίδα που έριξε ένας από τους οπαδούς του προέδρου. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχασαν γρήγορα το ενδιαφέρον τους. Και προς το παρόν, τίποτα δεν φαίνεται να συνδέει άμεσα τα τρία αυτά γεγονότα.
Ωστόσο, υπάρχει μια σύνδεση: Οι εντάσεις αυξάνονται σε διάφορα σημεία της Μέσης Ανατολής και κάθε περιστατικό τροφοδοτείται από τ’ άλλα. Εδώ και εβδομάδες, υπήρχε μια μυρωδιά καπνού στον αέρα: οι νέες κυρώσεις στο Ιράν, το λαθρεμπόριο προηγμένων όπλων από τη Συρία και το Ιράν στη Hezbollah, η έρευνα για τη δολοφονία του πρώην Λιβανέζου Πρωθυπουργού Rafik Hariri. Τίποτα από αυτά δεν παραπέμπει απαραίτητα σ’ έναν επικείμενο πόλεμο αλλά τα συναισθήματα είναι ιδιαίτερα φορτισμένα.
Η είδηση της δολοφονίας φαίνεται να προήλθε από μια Ιρανική ιστοσελίδα αμφίβολης αξιοπιστίας. Πάντως, ούτε και η Ιρανική κυβέρνηση φημίζεται για την αξιοπιστία της.
Κάτι άλλο αναφέρθηκε επίσης χθες από το Ιράν: το γεγονός ότι έχει αποκτήσει τέσσερις υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 - ή ίσως τέσσερις συστοιχίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρωσικής κατασκευής πύραυλοι αποκτήθηκαν μέσω της Λευκορωσίας.
Η Ρωσία διαπραγματεύεται μια πώληση S-300 στο Ιράν εδώ και χρόνια αλλά η ηγεσία της είναι διχασμένη αναφορικά με την ολοκλήρωση ή μη της συμφωνίας αυτής.
Οι πύραυλοι θα παρεμπόδιζαν μια εναέρια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – γι’ αυτό και οι Ουάσινγκτον και Ιερουσαλήμ πιέζουν τη Μόσχα να μην τους παραδώσει. Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υποπτεύονται ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη αφήσει τους Ιρανούς να εκπαιδευτούν πάνω στους πυραύλους. Ωστόσο, χωρίς καμία απόδειξη, η είδηση της Τετάρτης ακούγεται αμφίβολη.
Στο Λιβανικό μέτωπο επικρατούσε την Τετάρτη ησυχία. Το Ισραήλ ενθαρρύνθηκε από τις διαβεβαιώσεις της UNIFIL ότι οι στρατιώτες του πράγματι δεν μπήκαν ποτέ στο Λίβανο ενώ καθάριζαν κλαδιά την Τρίτη - πράξη που πυροδότησε την επίθεση. Ο Λιβανικός στρατός, δυσαρεστημένος από το πλήγμα που υπέστη, φαίνεται επίσης να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση οπότε το περιστατικό είναι απίθανο να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση. Όμως, η εκτροπή της προσοχής από την έρευνα για τη δολοφονία του Hariri στην ένταση στα σύνορα, ωφέλησε τη Hezbollah η οποία μπορεί κάλλιστα να επιχειρήσει να επαναλάβει το εγχείρημα.
Όσο για την επίθεση στις Eilat- Aqaba, τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος επέρριψαν χθες την ευθύνη στη Hamas. Ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έφτασε ακόμη και στο σημείο να στείλει ένα ηχογραφημένο μήνυμα και στους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς απειλώντας ν’ αντιδράσει. Στην Αίγυπτο, η εικασία για ευθύνη της Hamas μεταφράζεται σε περισσότερα προβλήματα. Το Κάιρο θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να μεσολαβήσει για μια συμφωνία συμφιλίωσης Fatah-Hamas με φόντο το γεγονός ότι μία από τις πλευρές χρησιμοποιεί Αιγυπτιακό έδαφος ως βάση για την εξαπόλυση τρομοκρατικών επιθέσεων.
Και εδώ είναι που όλα καταλήγουν πίσω στο Ιράν: Οι Αιγύπτιοι, όπως και οι Ιορδανοί (οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο στην επίθεση της Δευτέρας), ανησυχούν ιδιαίτερα από την αυξανόμενη διείσδυση του Ιράν στην περιοχή και τους συνεχώς στενότερους δεσμούς του με την ηγεσία της Hamas στη Γάζα. Εάν το Ιράν πραγματικά αγωνιά για τις νέες κυρώσεις ή ανησυχεί για τις πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για πιθανή επίθεση εναντίον του, τ’ αποτελέσματα θα γίνουν αισθητά και στην περιοχή μας.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/mess-report-the-smell-of-smoke-in-the-air-all-comes-back-to-iran-1.306065

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου