Δημοσιεύουμε μετάφραση άρθρου στην τουρκική "Hurriyet", του ανταποκριτή της εφημερίδας στην Αθήνα, Χρήστου Λουτράδη, αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ελλάδα. Το άρθρο έχει ενδιαφέρον διότι βλέπει κανεις τον τρόπο με τον οποίο ένα μεγάλο τουρκικό ΜΜΕ παρουσιάζει το θέμα.
"Οι Εντάσεις μεταξύ Άγκυρας – Τελ Αβίβ οδηγούν σε νέα εποχή στις Ελληνο – Ισραηλινές Σχέσεις"
“Hurriyet” (22.8.2010)
Αθήνα
Του Χρήστου Λουτράδη
http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=ankara-tel-aviv-tension-opens-new-era-in-greek-israeli-ties-2010-08-22
Η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα πυροδοτεί συζητήσεις στην Ελλάδα σχετικά με τις σχέσεις της χώρας με τον Aραβικό κόσμο, την Τουρκία και το Ισραήλ. Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ αναζητά νέους εταίρους στην περιοχή επειδή έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις του με την Τουρκία και την στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της στην περιοχή.
Η ιστορική επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε μια νέα εποχή στις Eλληνο-Iσραηλινές σχέσεις καθώς το Ισραήλ αναζητά νέους εταίρους στην περιοχή καθώς έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις του με την Τουρκία την στιγμή που η Αθήνα προσπαθεί να βελτιώσει την οικονομικά πληγείσα εικόνα της.
Ο κ. Νετανιάχου του Ισραήλ επισκέφθηκε την Αθήνα πριν μια εβδομάδα, ένα μήνα μετά την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του στο Τελ Αβίβ. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, τον τουρισμό, στρατιωτικά θέματα και θέματα υδάτινων πόρων.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έπειτα από την επιδρομή των Ισραηλινών κομάντο τον Μάιο σε διεθνή στολίσκο που προσπάθησε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας. Εννέα Τούρκοι ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και ένας Τουρκο-Αμερικανός, σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της επιδρομής στον στολίσκο, στον οποίο συμμετείχαν και Έλληνες ακτιβιστές. Αλλά τόσο ο κ. Νετανιάχου, όσο και ο Έλληνας ομόλογός του Γιώργος Παπανδρέου επέμειναν ότι η βελτίωση των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων δεν σχετίζεται με την επιδείνωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία.
Πριν συναντήσει τον κ. Νετανιάχου, ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άμρ Μούσα με σκοπό να ακούσει τις απόψεις Αράβων ηγετών σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης και των προσπαθειών που γίνονται για να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις, δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Στο μήνυμά του από την Ελλάδα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο Νετανιάχου είπε ότι: «Χρειάζεται υπομονή για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους».
Την Παρασκευή, το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται το κάλεσμα των ΗΠΑ για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο Νετανιάχου γρήγορα αποδέχθηκε το κάλεσμα της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, για την πραγματοποίηση σύσκεψης που θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον στις 2 Σεπτεμβρίου.
«Η Ελλάδα αγωνίζεται με την οικονομική κρίση της και αναζητά ευκαιρίες να βελτιώσει την εικόνα της και να επανακτήσει τον ρόλο της στην περιοχή», δήλωσε ο Θάνος Ντόκος, Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στην “Hurriyet” την Παρασκευή.
Ο κ. Ντόκος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επιδιώξει να κερδίσει πόντους σε σχέση με τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ. «Ίσως να υπάρξει ευκαιρία για την Αθήνα και την Άγκυρα να ξεκινήσουν από κοινού προσπάθειες και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην περιοχή για να βοηθήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ», είπε.
Ο Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να θεωρηθεί το νέο επίπεδο της Ελληνο-Ισραηλινής συνεργασίας ως μια «σπασμωδική αντίδραση». «Η Ελλάδα και το Ισραήλ τώρα έχουν φτάσει σε ένα νέο επίπεδο συνεργασίας. Η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα οδήγησε στην υπογραφή διαφόρων συμφωνιών και έγινε σαφής η πρόθεση για την σύσφιξη των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και του στρατού. Όμως θα ήταν λάθος να θεωρηθεί αυτή η νέα πραγματικότητα στις Ελληνο-Ισραηλινές σχέσεις ως μια σπασμωδική αντίδραση στα πρόσφατα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ», είπε ο Τζιαμπίρης.
Η επίσκεψη έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και διάφορες αντιδράσεις μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών και στα ΜΜΕ. Την περασμένη εβδομάδα η ημερήσια εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» έγραψε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να αποδείξει τις ικανότητες του στην ακροβασία καθώς έχει να αντιμετωπίσει πιθανές αντιδράσεις από τον Αραβικό κόσμο, ο οποίος τρέφει μια μακρόχρονη συμπάθεια για την Ελλάδα». Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ο Παπανδρέου θέλει να πάρει από την Τουρκία τον ρόλο του νέου μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή εκμεταλλευόμενος τις κακές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας».
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να προσέξει ώστε να «μην καταστραφούν οι παραδοσιακές μας σχέσεις με τους Άραβες».
Ο Ζάν Κοέν, γνωστός Ισραηλινός δημοσιογράφος στην Αθήνα, είπε ότι: «Οι αραβικές χώρες που δεν χαίρονται με την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν και τους Τουρκίας, που δεν είναι Αραβικά κράτη, θα καλωσορίσουν την αναβάθμιση των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων.
«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και να γίνει σημαντικός μεσολαβητής», είπε.
Ο Τριαντάφυλλος Κατράντος, ερευνητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο, δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνο παρατηρητής στη Μέση Ανατολή, έχει διακηρύξει ένα νέο ρόλο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου