Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Το Ισραήλ ενισχύει την συνεργασία του με τα Βαλκανικά κράτη

Παραθέτουμε μετάφραση άρθρου του διπλωματικού συντάκτη της Ισραηλινής εφημερίδας "Haaretz" που αναφέρεται στο πως το Ισραήλ προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις του με Βαλκανικά κράτη όπως είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία, για να αντισταθμίσει την κατάρρευση των σχέσεων του με την Τουρκία.

"ΚΑΘΩΣ ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΙΔΙΏΚΕΙ ΝΑ ΘΕΡΜΑΝΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ".


Οι κοινές ανησυχίες για τη ριζοσπαστικοποίηση της Τουρκίας οδηγούν στην επέκταση των σχέσεων και σε νέες ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία και συνεργασία στην ασφάλεια.


"Haaretz" (30.11.2010)


του Barak David

http://www.haaretz.com/print-edition/news/as-turkey-front-freezes-israel-looks-to-warming-balkan-ties-1.326903
Από τότε που κατέρρευσαν οι σχέσεις του με την Τουρκία τον τελευταίο χρόνο, το Ισραήλ επιδιώκει να βρει νέος φίλους και συμμάχους στα Βαλκανικά κράτη. Οι νέες πρωτοβουλίες καλύπτουν τα πεδία της ανταλλαγής πληροφοριών, των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και της προώθησης του τουρισμού, λένε αξιωματούχοι.
Τον τελευταίο χρόνο το Ισραήλ έχει επεκτείνει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Βουλγαρία και έχει αναβαθμίσει τους δεσμούς του με την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ και την Κροατία. Αυτά τα κράτη μοιράζονται τις ανησυχίες για την νέα ριζοσπαστικοποίηση της Τουρκίας και την αυξανόμενη επιρροή του παγκόσμιου τζιχάντ εκεί και βλέπουν νέες ευκαιρίες για οικονομική και τεχνική συνεργασία, καθώς και για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας με το Ισραήλ.
«Κατάλαβαν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος γι’ αυτούς και το θέμα ετέθη στις συνομιλίες μεταξύ του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας,Μπόικο Μπορίσοβ, τον Ιανουάριο», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.
Η αποτυχημένη Ισραηλινή επιδρομή εναντίον τουρκικού στολίσκου αύξησε τα κίνητρα της Βουλγαρίας για συνεργασία σε θέματα άμυνας και πληροφοριών με την Ιερουσαλήμ. Ο Μπορίσοβ και ο Νετανιάχου συνομίλησαν τρεις φορές μέσα σε δύο εβδομάδες μετά την επίθεση, με σκοπό να διευκολυνθεί η απελευθέρωση δύο Βουλγάρων δημοσιογράφων που βρίσκονταν πάνω σε ένα από τα πλοία», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Μπορίσοβ πρότεινε την αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας παρέχοντας την δυνατότητα στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να χρησιμοποιήσει βάσεις και τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας για εκπαίδευση. Η πρώτη εκπαιδευτική άσκηση αναμένεται λάβει χώρα σύντομα.
«Σε αντίθεση με το παρελθόν, ο Μπορίσοβ αποφάσισε να ταχθεί υπέρ της συνεργασίας με το Ισραήλ. Επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ αμέσως μετά την εκλογή του, και ήταν η πρώτη επίσκεψη Βούλγαρου Πρωθυπουργοί τα τελευταία 18 χρόνια», δήλωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Βουλγαρία, Νόαχ Γκάλ Γκέντλερ.
Οι Βούλγαροι ελπίζουν ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες που έπαψαν να επισκέπτονται την Τουρκία θα έρθουν μαζικά στο Μπουργάς και την Βάρνα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Περίπου 150.000 Ισραηλινοί αναμένεται να επισκεφθούν την Βουλγαρία μέχρι το τέλος του χρόνου και η Βουλγαρία επιθυμεί αυτός ο αριθμός να φτάσει τους 250.000 το 2011.
«Η κυβέρνηση Μπορίσοβ μας βλέπει ως μεγάλη προτεραιότητα», λέει ο Γκαλ Γκέντλερ. «Ψάχνουν για μια νέα οικονομική κινητήρια μηχανή όπως είναι η ισραηλινή υψηλή τεχνολογία και θέλουν να μάθουν πως το επιτύχαμε», λέει.
Και οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα έχουν πάρει μια εντυπωσιακή τροπή. Τον Φεβρουάριο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Νετανιάχου στο Εστιατόριο «Καφέ Πούσκιν» της Μόσχας.
Ο Παπανδρέου, ο οποίος επιδιώκει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία, κατάλαβε ότι πρέπει να αλλάξει τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ. Μετά το επεισόδιο με τον τουρκικό στολίσκο οι δυνάμεις ασφαλείας και του στρατού του απεύθυναν έκκληση να δημιουργήσει πιο στενούς δεσμούς με το Ισραήλ.
Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η Αθήνα απογοητεύτηκε από το γεγονός ότι δεν έλαβε βοήθεια ή επενδύσεις από αραβικά κράτη, παρά το γεγονός ότι ακολουθούσε μια φιλο-αραβική πολιτική για 60 χρόνια, δήλωσε ένας ανώτερος Ισραηλινός διπλωμάτης.
Από τότε Ισραηλινοί και Έλληνες αξιωματούχοι έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις για αμυντική και στρατηγική συνεργασία. Η Ελλάδα σχεδιάζει να προσελκύσει Ισραηλινούς τουρίστες που πήγαιναν παλιά στην Τουρκία. Ο τουρισμός από το Ισραήλ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 200% φέτος και αναμένεται να φτάσει τα 250.000 άτομα μέχρι το τέλος του έτους.

*Στην φωτογραφία από το "Associated Press" διακρίνουμε Τούρκους φιλο - Παλαιστίνιους διαδηλωτές να διαδηλώνουν κατά του Ισραήλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου