"Ψυχραίνονται οι σχέσεις ανάμεσα σε Συρία και Ιράν";
"Haaretz" (11.11.2010)
Νέο άρθρο στην “Asharq Al Awsat” αποκαλύπτει ότι η Συρία ήταν προφανώς υπεύθυνη για την κατάσχεση μεγάλου φορτίου εκρηκτικών, τα οποία το Ιράν σχεδίαζε να στείλει στην Χεζμπολάχ.
Του Zvi Ba'rel
Ψυχραίνονται οι σχέσεις ανάμεσα σε Συρία και Ιράν; Η Τεχεράνη το παρατράβηξε στην Δαμασκό; Ο Huda al-Husseini, μία βετεράνος Λιβανέζα ανταποκρίτρια, έχει πληροφορίες που φαίνεται να δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε ένα μακροσκελές και λεπτομερές άρθρο που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην σαουδαραβική εφημερίδα “Asharq Al Awsat” με έδρα το Λονδίνο, εξηγεί ότι όχι μόνο ενθουσιασμένοι δεν ήταν Σύριοι αξιωματούχοι αναφορικά με την πομπώδη επίδειξη της Χεζμπολάχ για τον Αχμαντινεζάντ, όταν ο Ιρανός πρόεδρος επισκέφτηκε τον Λίβανο τον περασμένο μήνα, αλλά η Συρία επιπλέον φαίνεται να είναι υπεύθυνη για την κατάσχεση μεγάλου φορτίου εκρηκτικών, τα οποία το Ιράν σχεδίαζε να στείλει στην Χεζμπολάχ μέσω Ιταλίας.
Σύμφωνα με το άρθρο, ένα κοντέινερ με επτά τόνους εκρηκτικών “RDX” κατασχέθηκε στην αποβάθρα του εμπορικού πλοίου “Finland” σε ιταλικό λιμάνι στις 22 Σεπτεμβρίου. Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία “ MSC Mediterranean Shipping”, μια ελβετική ακτοπλοϊκή γραμμή και ήταν καθ’ οδόν από το Ιράν για την Συρία. Τα εκρηκτικά, που είχαν αποσταλεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πυρομαχικά για πυραύλους M-302, με βεληνεκές 150 χλμ. και πυραύλους M-600 με βεληνεκές 250 χλμ, που έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν κεφαλές 500 κιλών. Η ανακάλυψη των εκρηκτικών δημοσιεύτηκε τότε στον ιταλικό Τύπο.
Το ασύνηθες με αυτήν την αποκάλυψη, σύμφωνα με πηγές της ιρανικής αντιπολίτευσης που ανακάλυψαν την έκθεση των Φρουρών της Επανάστασης σχετικά με την κατάσχεση, είναι ότι ήταν ένας Σύριος πολίτης που ενημέρωσε τις ιταλικές Αρχές για το παράνομο φορτίο. Σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε ύστερα από αίτημα της Χεζμπολάχ και εκπροσώπων των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο, ήταν στελέχη του Υπουργείου Άμυνας της Συρίας που ενημέρωσαν σχετικά με το Ιράν. Φαίνεται ότι αυτή η έρευνα και τα αποτελέσματά της ήταν ο λόγος για την επείγουσα επίσκεψη στην Συρία του Haidar Moussawi, επικεφαλής της ιρανικής μυστικής υπηρεσίας εκείνο το διάστημα.
Αισθήματα καχυποψίας και ενόχλησης προφανώς αναπτύσσονται μεταξύ της Συρίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ, και το φορτίο στην Ιταλία είναι μόνο ένα δείγμα αυτής της τάσης. Η Τεχεράνη και η Δαμασκός ήταν έτοιμες να εμπιστευτούν η μία την άλλη για όσο διάστημα ήταν σαφές ότι η μία πλευρά δεν εμπλεκόταν στην σφαίρα επιρροής της άλλης. Όπως ακριβώς η Συρία δεν επεμβαίνει δημόσια ή επιδεικτικά σε ιρακινές υποθέσεις- πεδίο που θεωρείται ότι βρίσκεται υπό ιρανική επιρροή- έτσι και η Δαμασκός περιμένει από την Τεχεράνη να μην επεμβαίνει κραυγαλέα σε υποθέσεις του Λιβάνου, τουλάχιστον όχι με τρόπο που απεικονίζει τον Λίβανο ως προτεκτοράτο του Ιράν παρά της Συρίας. Αλλά η επίσκεψη του Αχμαντινεζάντ στον Λίβανο, η παρουσία των Φρουρών της Επανάστασης εκεί και η μεταφορά εκρηκτικών από το Ιράν στη Συρία κατά τρόπο που υποβάλλει την Δαμασκό σε εξονυχιστική έρευνα από την επιτροπή που εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, εγείρουν ερωτήματα σχετικά για την κατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το περιστατικό του Σεπτεμβρίου προφανώς επέφερε βαρύ πλήγμα στις προσπάθειες των Φρουρών της Επανάστασης να αποστείλουν όπλα και εκρηκτικά από το Ιράν στην Συρία, εφόσον εξέθεσε ιρανικές πηγές σε ευρωπαϊκές χώρες και τις μεθόδους με τις οποίες το Ιράν χρησιμοποιούσε για να αποκρύψει και να μεταφέρει παράνομα φορτία. Μια πιθανότητα είναι ότι, όπως προφανώς υποπτεύονται οι ιταλικές Αρχές, το Ιράν θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει διασυνδέσεις με τιν ιταλική μαφία ως προς την λαθραία μεταφορά. Η πιθανότητα αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ήταν η ιταλική μονάδα καταπολέμησης της μαφίας που ανακάλυψε το φορτίο.
Οι συντάκτες της έκθεσης των Φρουρών της Επανάστασης συνεπώς πρότειναν ότι τα παράνομα φορτία να μην αποστέλλονται πλέον ακτοπλοϊκώς αλλά οδικώς, μέσω Τουρκίας, μεταξύ άλλων χωρών. Σύμφωνα με τις ιρανικές πηγές που παραθέτονται στο άρθρο, μια ομάδα Ιρανών ειδικών μετέβη στην Συρία για να εξετάσει από πρώτο χέρι τους τρόπους που διασφαλίζουν μυστικότητα στις πυραυλικές εγκαταστάσεις που προορίζονται για την Χεζμπολάχ. Οι Σύριοι ερευνούν πώς διέρευσε η πληροφορία.
Η Χεζμπολάχ ως διαπραγματευτικό χαρτί
Η Συρία θα ήθελε την Χεζμπολάχ ως διαπραγματευτικό χαρτί σε διαπραγματεύσεις με την Σ. Αραβία, ενώπιον της διεθνής επιτροπής που διερευνά την δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, του πρώην Λιβανέζου προέδρου που δολοφονήθηκε το 2005 ή για να ανταμείψει το Ισραήλ σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας. Αλλά το Ιράν έχει άλλα σχέδια. Θα ήθελε ο Λίβανος να γίνει ιρανικό προτεκτοράτο μέσω της Χεζμπολάχ.
Τόσο το Ιράν όσο και η Συρία έχουν κοινό συμφέρον να διατηρήσουν την σταθερότητα στον Λίβανο. Η Τεχεράνη δεν θέλει εμφύλιο πόλεμο, αφού φοβάται ότι θα έχανε το πάτημά της στον Λίβανο και η Δαμασκός ενδιαφέρεται να διασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα προκαλέσει πόλεμο με το Ισραήλ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε και σε επίθεση στην Συρία.
Αν η έκθεση αναφορικά με τους Σύριους πράκτορες που αποκάλυψαν την παρουσία ιρανικών εκρηκτικών αληθεύει, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι δύο χώρες είναι σε σημείο να διακόψουν τις σχέσεις τους- αλλά είναι μια επίδειξη δύναμης από πλευράς της Συρίας, διαφορετικού τύπου από αυτές που είχαμε δει μέχρι τώρα. Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Συρία και το Ιράν δεν θα έχουν συμφωνήσει ως προς τις πολιτικές τους. Και όπως ο Σύριος πρόεδρος, Μπασάρ Άσαντ, είπε πριν λίγους μήνες, το γεγονός ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται σε συγκεκριμένα ζητήματα οπωσδήποτε δεν σημαίνει ότι απαραίτητα συμπαθεί η μία την άλλη.
Το να ενημερώνονται οι Αρχές μιας τρίτης χώρας για την παρουσία εκρηκτικών υλικών έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Υποδηλώνει τον βαθμό που είναι προετοιμασμένος ο Άσαντ να ανεχτεί την συμπεριφορά της Συρίας και της Χεζμπολάχ.
Είναι επίσης και μια δυνατή ένδειξη σχετικά με το τι περιμένει ο Άσαντ από το Ιράν και την Χεζμπολάχ, εν όψει της απαγγελίας κατηγοριών στην υπόθεση δολοφονίας του Χαρίρι. Η Χεζμπολάχ και η Συρία δεν θα συνεργασθούν στην ακρόαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υπόθεση Χαρίρι αλλά ούτε και ο Άσαντ θα επιτρέψει να καταρρεύσει ο Λίβανος. Το ερώτημα τώρα είναι αν το Ιράν θα δράσει βάσει των συμφερόντων που επιτάσσει η λογική ή θα υποθέσει ότι είναι αρκετά ισχυρό στον Λίβανο ώστε πιέσει την Συρία.
*Ο εναγκαλιασμός των εξτρεμιστών: Στην φωτογραφία διακρίνουμε τον Πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε θερμό εναγκαλιασμό με τον Σείχη Χάσαν Νασράλα, τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, κατά την επίσκεψη του πρώτου στο Λίβανο. Η επίσκεψη σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Haaretz" φαίνεται ότι προκάλεσε την οργή της Συρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου