Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Πρόσω ολοταχώς η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας με Ισραήλ

Από την "Καθημερινή" αναδημοσιεύουμε το εξής άρθρο που αναφέρεται στην επίσκεψη του Υφυπουργού 'Αμυνας, κ. Ματάν Βιλναϊ, στην Ελλάδα,

"Πρόσω ολοταχώς η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας με Ισραήλ."

"Καθημερινή" (10.11.2010)
Στην άμεση σύσταση ομάδων εργασίας προχωρούν τα υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Ισραήλ, προκειμένου να εξειδικεύσουν τους τομείς για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας. Αυτό συμφωνήθηκε χθες, κατά τη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης με τον Ισραηλινό υφυπουργό Αμυνας, κ. Ματάν Βιλνάι. Ο κ. Βιλνάι έγινε επίσης δεκτός και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη διάρκεια των συνομιλιών εξετάσθηκε όλο το εύρος των τομέων στους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η στρατιωτική συνεργασία.
Αναμένεται, σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται, να εξελιχθεί σε δύο σκέλη.
Το πρώτο αφορά τις κοινές εκπαιδεύσεις και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων. Η ισραηλινή πλευρά έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δυνατότητα πραγματοποίησης ασκήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ και από ελληνικής πλευράς οι κοινές ασκήσεις θεωρούνται καλή ευκαιρία για εξοικείωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα οπλικά συστήματα που ακόμα δεν διαθέτει η χώρα μας, αλλά διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.
Το δεύτερο σκέλος ενίσχυσης της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, αφορά την αμυντική βιομηχανία και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης από κοινού αμυντικών προγραμμάτων, συμπαραγωγής, έρευνας και μεταφοράς τεχνολογίας.
Παράλληλα, χθες συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Παλαιστινιακού και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο κ. Μπεγλίτης επισήμανε τη δεδομένη βούληση της κυβέρνησης για πολύπλευρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η ισότιμη προώθηση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν επηρεάζει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής αλλά, αντίθετα, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου