Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Το Ισραήλ δίνει τεχνολογία στην Ελλάδα

Από την "Καθημερινή" αναδημοσιεύουμε την εξής ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Υφυπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Ματάν Βιλναϊ, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.

"Το Ισραήλ δίνει στην Ελλάδα τεχνολογία"


Νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζει σε συνέντευξή του ο υφ. Αμυνας


"Καθημερινή" (13.11.2010)
Συνέντευξη στη Δωρα Aντωνιου


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_13/11/2010_422339


Μια νέα περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, η οποία μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες και να συμβάλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, βλέπει να οικοδομείται την προσεχή περίοδο ο υφυπουργός Αμυνας του Ισραήλ, κ. Ματάν Βιλνάι Ο κ. Βιλνάι συναντήθηκε στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη και συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς αυτούς, ενώ συνοδευόταν από εκπροσώπους ισραηλινών βιομηχανιών του αμυντικού τομέα, που συζήτησαν τις δυνατότητες ανάληψης έργων από κοινού με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
– Συμφωνήθηκε στις συναντήσεις που είχατε στην Αθήνα, η συγκρότηση ομάδων εργασίας για την εξειδίκευση της συνεργασίας στον αμυντικό - στρατιωτικό τομέα. Ετέθη κάποιο χρονοδιάγραμμα;
– Είμαστε στην αρχή της οικοδόμησης σχέσεων με την Ελλάδα. Είναι δεδομένο το όραμα των ηγετών μας, του κ. Παπανδρέου και του κ. Νετανιάχου για ενδυνάμωση των σχέσεων και δεν αφορά μόνο τον αμυντικό τομέα. Στο τέλος του μήνα θα έρθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία, που θα συζητήσει τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας. Σε μερικούς μήνες θα πρέπει να έχουν εξειδικευθεί όλοι οι τομείς και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού. Εχουμε πολλά κοινά και μπορούμε να συνεργαστούμε. Σε αυτό τον κόσμο πρέπει να συνυπάρχεις, κανείς δεν είναι αρκετά δυνατός μόνος του. Στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα χρειάστηκε τη βοήθεια άλλων κρατών. Ολα τα σύγχρονα κράτη αναζητούν φίλους και συμμάχους και τρόπους να οικοδομήσουν συνεργασίες.
– Τι μπορεί να κερδίσει καθεμιά από τις δύο χώρες μέσα από αυτή τη συνεργασία;
– Μπορούμε να κερδίσουμε τη φιλία ο ένας του άλλου. Από κει και πέρα, η κάθε πλευρά μπορεί να δει τι χρειάζεται και τι μπορεί να πάρει. Εμείς διαθέτουμε εξειδικευμένη τεχνολογία, όχι μόνο αμυντική, σε πολλούς τομείς και πολύ εξελιγμένη. Από την Ελλάδα μπορούμε να κερδίσουμε τη φιλία της και να εργαστούμε από κοινού στον τομέα του τουρισμού.
– Ποιες θεωρείται τις καίριες προκλήσεις για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή το προσεχές μέλλον;
– Το βασικό ζήτημα για ολόκληρο τον σύγχρονο, ελεύθερο και δημοκρατικό κόσμο, του οποίου μέρος είναι και η Ελλάδα, είναι το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Η μάχη ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν. Αυτή είναι η βασική πρόκληση, από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά βρισκόμαστε σε ανοιχτό πόλεμο με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, όχι με τους ισλαμιστές, με τα ακραία στοιχεία.
– Η πυρηνική απειλή πόσο σας ανησυχεί; Το Ισραήλ έχει εκφράσει προβληματισμό για το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο το Ιράν.
– Το Ιράν κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και είναι θέμα χρόνου να το επιτύχει. Ολόκληρος ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταθεί απέναντι, να επιβάλει κυρώσεις. Δεν είναι εύκολο, είναι όμως αποτελεσματικό. Ο μόνος τρόπος να σταματήσουν αυτά τα σχέδια είναι η οικονομική και πολιτική πίεση. Αν ολόκληρος ο κόσμος συνεργαστεί, θα το πετύχουμε. Είναι επείγον και δεν είναι θέμα ενός έθνους, είναι θέμα όλων των εθνών του ελεύθερου κόσμου.
– Η κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία έχουν επηρεάσει την προσέγγιση Τελ Αβίβ - Αθήνας;
– Πρόκειται για απόφαση των ηγετών των δύο χωρών. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι το όραμά τους και η ιδεολογική συγγένεια των δύο κυβερνήσεων. Είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση από ό,τι με τη μουσουλμανική κυβέρνηση στην Τουρκία. Συμμεριζόμαστε το ίδιο όραμα, τους ίδιους στόχους, η Ελλάδα είναι η παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου.
– Τι περιμένετε από τις συνομιλίες για το Παλαιστινιακό, που δεν πηγαίνουν πολύ καλά;
– Κάθε φορά που αρχίζουν συνομιλίες υπάρχουν προσδοκίες. Το δεδομένο είναι ότι στο τέλος πρέπει να βρεθεί τρόπος να επιλυθεί το θέμα. Το χρειαζόμαστε εμείς, το χρειάζονται και οι Παλαιστίνιοι και οι ηγέτες των δύο πλευρών το κατανοούν. Το πρόβλημα τώρα είναι το ριζοσπαστικό Ισλάμ, η Χαμάς, ο διαχωρισμός που υπάρχει στους Παλαιστινίους. Η πλειοψηφία τάσσεται με την Παλαιστινιακή Αρχή, η μειοψηφία είναι με τη Χαμάς. Η λύση των δύο χωρών είναι η μόνη που μπορεί να υπάρξει. Ο περισσότερος κόσμος το κατανοεί. Οι ακραίοι ισλαμιστές είναι ενάντιοι στην ίδρυση εβραϊκού κράτους, θέλουν μόνο ισλαμικό κράτος. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Λιβάνου. Ο Λίβανος ήταν ένα μικρό χριστιανικό κράτος με Μαρωνίτες, στις ακτές της Μεσογείου. Πλούσιο κράτος. Από τότε που οι ακραίοι μουσουλμάνοι κυριάρχησαν, είδαμε τι έγινε. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί στο Ισραήλ εάν δεν παραμείνει ισχυρό.
– Η Ελλάδα παραδοσιακά έχει καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες της περιοχής. Μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή;
– Απολύτως. Είναι ένα από τα πλεονεκτήματά σας και είναι πολύ σημαντικό γιατί βρισκόμαστε τώρα στον δρόμο της ειρήνης, όχι στον δρόμο του πολέμου. Επιδιώκουμε την ειρήνη και όποια χώρα, όπως η Ελλάδα, έχει καλές σχέσεις με την άλλη πλευρά μπορεί να κάνει πολλά.

*Στην φωτογραφία διακρίνουμε τον Υφυπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Ματάν Βιλναϊ.

1 σχόλιο:

  1. Λογικά, το παιχνίδι που παίζουμε τις 2 τελευταίες 10ετίες, λέγεται "Μην Πεινάσουμε Τους Άραβες".

    Τελευταία εξέλιξη-έκβαση-σκορ : Θα κόψουμε το τσιγάρο σε 6-7 εκατομμύρια Έλληνες, μήπως και μπορέσουμε να κάψουμε κανένα γαλόνι βενζίνης παραπάνω. Για την ατμόσφαιρα, ρε γμτ...

    Ε - και για το ταλιράκι της βενζίνης.

    Λογικά, μας κρατούσαν και μας κρατάνε δέσμιους, κάποιες ακραίες ισλαμικές οργανώσεις με αυτοσχέδιες ατομικές εδώ και 10-15 χρόνια, αλλιώς δεν θα κάναμε συνεργασία για "καθυστερημένα αέρια" και ίσως πετρέλαια, προκειμένου να γλυκαίνουμε και να σταθεροποιούμε τα spread αραβικού βιοπορισμού.

    Λογικά, πρώτο το Ισραήλ, είναι που σε παγκόσμιο επίπεδο, κοιτάει να ελέγξει και να συγκρατήσει μία τυχόν υπερπαραγωγή σε αμάξια -και γιατί όχι λοιπές μηχανές- υδρογόνου ή νερού ή ηλεκτρισμού.
    Από τεχνολογία είναι λιοντάρια, όποτε θέλουν οι ανά τον κόσμο ηθικοί Εβραίοι.

    Αν το κάνει αυτό ακόμα μέχρι και σήμερα, ομοίως η Τουρκία, που αναπτύσσει παραγωγή με οικολογικά οχήματα, τότε λειτουργεί αμυντικά για την περιοχή.
    Αν τα αναπτύσσει όμως, για να τα διαθέσει υπέρμετρα και να εξαγριώσει τους λοιπούς Άραβες, ή έστω να τους εκβιάσει, τότε για πόσο ακόμα, η Ελλάδα θα παίζει αυτόν τον "μυστηριώδη" πόλεμο "ακατέβατων τιμών" στο πετρέλαιο και πού άραγε πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα ;

    Γιατί άραγε οι λαθρο-ταλιμπάν κατακλύζουν χριστιανικές περιοχές, μάλλον έκδηλα πανικόβλητοι, ενώ δεν τους κόβει ένα "τόσο δα επίδομα" ο ίσως όχι και τόσο πλούσιος πια, Ισλαμιστής με τα πετρέλαια ;

    Πού είναι ο αδελφός μουσουλμάνος ;
    Έκανε κόμμα κι έκλεισε τη εξόρυξη ; Χεχεχε.

    Θα αναπτύξουμε επιτέλους μία άμυνα για ανθρώπους, με ωραία, γεωλογική ανίχνευση εδάφους ή να κάνουμε όρεξη για νόστιμο χορταράκι προς τα "αρνάκια του Αιγαίου" ;

    Άσε που άρχισε να μυρίζει "αιγυπτιακό αντιπερισπασμό" υπέρ Ιράν και Περσών και ποιός ξέρει πώς θα χαρτζηλικώσουμε τους πετρελαιάδες που δεν έχουμε, παρά μόνο ελληνική φτώχεια στη φαρέτρα μας...

    Κάθε άμυνα είναι πρώτα οικονομική και όσο πεινάμε το Χριστιανό για να θρέφουμε τον λαθρο-ταλιμπάν ή τον Πέρση, αμ μα θα ξυπνήσουν οι λαοί και θα φάν' τον Αραμπή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή