Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ο Ισραηλινός Στρατός αντικαθιστά την Τουρκία με την Ελλάδα και την Ρουμανια

Από την αγγλόφωνη ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας "Hurriyet" παραθέτουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μετάφραση άρθρου που αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία που αναπτύσσει το Ισραήλ με την Ελλάδα και την Ρουμανία για να καλύψει την απώλεια της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.

«Ο Ισραηλινός Στρατός εξισορροπεί την απώλεια της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Ρουμανία».


“Hurriyet Daily News” 29 Σεπτεμβρίου 2010
Του Umit Enginsoy

http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=israeli-military-offsets-turkeys-loss-with-greece-romania-2010-09-29

ΑΓΚΥΡΑ – Με δεδομένο τις πολύ ζημιωμένες σχέσεις με την Τουρκία, ο ισραηλινός στρατός έχει αντικαταστήσει την παλιά πολύτιμη συνεργασία του με την ανάπτυξη νέων σχέσεων με την Αθήνα και το Βουκουρέστι. Η ρουμανική πτυχή του θέματος αποκαλύφθηκε μόνο μετά την πτώση ισραηλινού στρατιωτικού ελικοπτέρου στη χώρα.

Από τότε που ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμον Πέρες, συγκρούστηκαν στο Νταβός της Ελβετίας πριν 20 μήνες, γίνονται συζητήσεις σε πρωτεύουσες της Δύσης σχετικά με το αν η Άγκυρα έχει εγκαταλείψει την παραδοσιακή φιλοδυτική εξωτερική πολιτική της. Όμως αυτό που συζητείται λιγότερο είναι τα ισραηλινά αντίμετρα για να καλυφθεί η χαμένη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία.

Με δεδομένο τις πολύ ζημιωμένες σχέσεις, ο ισραηλινός στρατός έχει δραστηριοποιηθεί για να αντικαταστήσει την παλιά πολύτιμη συνεργασία του με την Τουρκία, αναπτύσσοντας νέες σχέσεις με δύο βαλκανικές χώρες, την Ελλάδα και την Ρουμανία. «Τους τελευταίους μήνες ο ισραηλινός στρατός έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον να αναπτύξει ισχυρές αμυντικές σχέσεις με κάποιες βαλκανικές χώρες κοντά στην Τουρκία», δήλωσε την Δευτέρα μια τουρκική πηγή του Υπουργείου Άμυνας.

Από την ίδρυση του Ισραήλ στο τέλος της δεκαετίας του ΄40, οι δύο χώρες διατηρούσαν ισχυρές εάν και σχετικά μυστικές σχέσεις και συνεργασία σε θέματα ασφάλειας κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έστω και αν οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις της Άγκυρας με το Ισραήλ παρέμεναν σε χαμηλό επίπεδο. Οι σχέσεις έφτασαν σε ένα στρατηγικό επίπεδο στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 με την υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας το 1996, η οποία οδήγησε και στην αγορά ισραηλινού αμυντικού εξοπλισμού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία κατά την επόμενη δεκαετία.

Όταν οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις βρίσκονταν στο ζενίθ τους κατά την περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι την πρώτη δεκαετία του 2000, ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της Ανατολίας και οι στρατοί των δύο τότε συμμάχων πραγματοποιούσαν κοινές ασκήσεις αρκετές φορές το έτος.

Αλλά μετά τον Ιανουάριο του 2009, όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε μεγάλη επιδρομή εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, οι σχέσεις των δύο χωρών ζημιώθηκαν πολύ και τα ισραηλινά στρατιωτικά προνόμια στην Τουρκία τερματίστηκαν σταδιακά. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στον εναέριο χώρο της Τουρκίας τερματίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και το Ισραήλ αποβλήθηκε από τις διεθνείς ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας.

Οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις έφτασαν στο ναδίρ τους στα τέλη Μαΐου, όταν Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν σε Τουρκικό στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σκοτώνοντας εννέα άτομα.

Η ανάγκη του Ισραήλ να αντικαταστήσει την Τουρκία

Το Ισραήλ, το μέγεθος του οποίου είναι περίπου το ήμισυ της επαρχίας του Ικονίου, έχει πολύ περιορισμένο εναέριο χώρο. Μετά την απώλεια της Τουρκίας, τα σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ πραγματοποιούν τώρα εκπαιδευτικές πτήσεις στον μεγάλο εναέριο χώρο της Ελλάδας στη Μεσόγειο, σύμφωνα με διεθνείς αμυντικούς αναλυτές.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το Ισραήλ και μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα ο ίδιος φιλοξένησε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα. Ο Νετανιάχου ήταν ο πρώτος Ισραηλινός Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Στην διάρκεια της διήμερης παραμονής του στην Ελλάδα, ο Νετανιάχου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα δύο κράτη «ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο» και ότι ο ίδιος και ο κ. Παπανδρέου έκαναν συζητήσεις για στρατιωτική συνεργασία. Ο Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ αναζητούν την διεύρυνση των στρατηγικών τους σχέσεων.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ είχαν παραμείνει τεταμένες για δεκαετίες. Η ειρωνεία είναι ότι κατά την διάρκεια της μακρόχρονης διακυβέρνησης του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, του πατέρα του Γ. Παπανδρέου, το Ισραήλ είχε κατηγορήσει την Ελλάδα για εμπάθεια υπέρ της αραβικής πλευράς στην αραβο- ισραηλινή σύγκρουση και για επίδειξη ανοχής σε άτομα που το Ισραήλ θεωρούσε τρομοκράτες.

Οι πρώην αντίπαλοι στο Αιγαίο, η Ελλάδα και η Τουρκία, έχουν βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις τους, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία. Η Ελλάδα τώρα υποστηρίζει την τελική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Άγκυρα προετοιμάζεται να αφαιρέσει την Ελλάδα από τα κατάλογο των απειλών στην επικείμενη έκθεση για την εθνική ασφάλεια που θα υιοθετηθεί σύντομα.

Όμως η προσέγγιση της Αθήνας με το Ισραήλ έρχεται σε μια στιγμή αμοιβαίας αγανάκτησης στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις. «Δεν μας ανησυχεί η νέα ελληνο-ισραηλινή φιλία. Προσπαθούμε μόνο να καταλάβουμε αν θα μας επηρεάσει», δήλωσε ένας Τούρκος διπλωμάτης. «Προσπαθούμε να δούμε ένα υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μας βλάψουν», είπε.

Η περίπτωση της Ρουμανίας

Η Ρουμανία είναι μια άλλη βαλκανική χώρα που έχει αναπτύξει πρόσφατα στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά λίγα πράγματα έχουν δημοσιοποιηθεί. Η Ρουμανία, η οποία ήταν μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είχε παλιά τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ στο πλαίσιο της σοβιετικής πολιτικής της εποχής.

Αλλά η Ρουμανία, που «άλλαξε στρατόπεδο» μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, τώρα έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμμαχία και διατηρεί πολύ καλές πολιτικές σχέσεις με το Ισραήλ. Νωρίτερα φέτος η Ρουμανία είχε ξεκαθαρίσει ότι ήθελε να ενταχθεί ενεργά σε ένα κοινό αντιπυραυλικό σύστημα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από πυραύλους του Ιράν.

Η στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ – Ρουμανίας είδε τυχαία το φως της δημοσιότητας όταν ένα ισραηλινό μεταφορικό ελικόπτερο βαρέων φορτίων κατέπεσε στα Καρπάθια της Ρουμανίας στο τέλος Ιουλίου. Αρκετοί Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο δυστύχημα.

Το ελικόπτερο, το οποίο μάλλον κατέπεσε λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ήταν ένα CH – 53 Sea Stallion αμερικανικής κατασκευής το οποίο οι Ισραηλινοί έχουν ονομάσει Yasour. Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί τι δουλειά είχε ένα ισραηλινό ελικόπτερο στη Ρουμανία. «Η απάντηση είναι ότι κάθε ισραηλινή επιχείρηση που αφορά μεγάλες αποστάσεις σήμερα, όπου και να λάβει χώρα στο κόσμο, ακόμα και στο ίδιο το Ισραήλ, λαμβάνει υπόψη «απειλές τρίτης σφαίρας» όπως το Ιράν, το οποίο βρίσκεται μακριά από το Ισραήλ», έγραψε σε ανάλυσή της που δημοσιεύθηκε λίγο πριν από το δυστύχημα της 26ής Ιουλίου, η Jerusalem Post, μια έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα.

«Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα τα ελικόπτερα Yasour πέταξαν απευθείας από το Ισραήλ στη Ρουμανία χωρίς να σταματήσουν και πραγματοποίησαν εναέριο ανεφοδιασμό καυσίμων πάνω από την Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν πράττουν κάθε μέρα. Γι’ αυτό αυτές οι εκπαιδευτικές ασκήσεις είναι τόσο σημαντικές», έγραψε η Jerusalem Post. «Ο ισραηλινός εναέριος χώρος είναι περιορισμένος και οι πτήσεις σε μέρη όπως είναι η Ρουμανία, η οποία έχει πολλούς ανοικτούς χώρους δίνει την δυνατότητα σε Ισραηλινούς πιλότους να εξασκηθούν σε νέα και άγνωστα τοπία, ιδιαίτερα σε βουνά που μοιάζουν με αυτά του Λιβάνου».

*Στην φωτογραφία από το "Associated Press" διακρίνουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου σε θερμή χειραψία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου