Συνέντευξη ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα στην εφημερίδα Yedioth Aharonoth (18.10.10)
Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2010
http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/el-GR/181010_AH1719.htm
Δημοσιογράφος: Πώς εξηγείτε την ξαφνική σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου μετά από μακρόχρονο διάστημα αρκετά ψυχρών σχέσεων; Μήπως η σύσφιξη αυτή έχει σχέση αποκλειστικά και μόνο με την ένταση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας ή έχει πραγματική βάση;
κ. Δ. Δρούτσας: Υπάρχει μια παρανόηση που πρέπει να διαλυθεί: οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών δεν ήταν ποτέ ψυχρές. Το ακριβώς αντίθετο: δεν υπάρχει στιγμή σύγκρουσης στη μακρόχρονη ιστορία μας, ενώ η συμβίωση των δύο λαών, τόσο στην περιοχή, όσο και στην ίδια την Ελλάδα ήταν πάντοτε αρμονική. Ας μην ξεχνάμε την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και την προστασία που παρείχαν στα μέλη της, και μάλιστα με αυτοθυσία, οι ελληνικής καταγωγής συμπολίτες τους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Τους δύο λαούς συνδέουν ισχυροί δεσμοί που ανάγονται στα βάθη της ιστορίας, αφού συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιότερων πολιτισμών στον κόσμο και συνυπάρχουν επί αιώνες. Σήμερα οι δύο λαοί ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτισμική οικογένεια και μοιράζονται κοινές πολιτιστικές αξίες.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι υπήρξε έλλειμμα σε πολιτικό επίπεδο ως προς τον βαθμό ανάπτυξης της διακρατικής συνεργασίας, η οποία δεν βρίσκονταν σε αντιστοιχία με την πραγματική σχέση των δύο λαών. Αυτό το έλλειμμα εμείς, προσπαθήσαμε να καλύψουμε κατά την προηγούμενη θητεία μας στην κυβέρνηση της περίοδο 1999-2004. Αλλά και τώρα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Συμπίπτουμε με την ισραηλινή Κυβέρνηση ως προς αυτό, όπως φάνηκε από τις συναντήσεις των δύο Πρωθυπουργών το καλοκαίρι, και είμαι βέβαιος ότι τα απτά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν.
Δημοσιογράφος: Θα πρέπει να ανησυχήσει η Τουρκία από αυτή τη συνεργασία;
κ. Δ. Δρούτσας: Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον κανενός κράτους. Αντιθέτως, μια βασική παράμετρός της, είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Για την Ελλάδα η Μέση Ανατολή δεν είναι σημείο ενδιαφέροντος, αλλά ζωτικού συμφέροντος. Θεμελιώδης αρχή πάνω στην οποία η χώρα μου οικοδομεί την πολιτική της είναι η εδραίωση της ειρήνης και της καλής γειτονίας, που είναι η βάση για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Ο στόχος είναι κοινός. Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για να βρούμε τον δρόμο που θα οδηγήσει στον κοινό στόχο.
Δημοσιογράφος: Μπορείτε να αναφέρετε τους τομείς στους οποίους οι δύο χώρες πρόκειται να διευρύνουν τις σχέσεις μεταξύ τους; Ακούσαμε ότι πρόκειται για στρατηγική συνεργασία και για συνεργασία σε θέματα ασφαλείας. Ήδη αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν κοινά γυμνάσια ελικοπτέρων των δύο χωρών.
κ.Δ. Δρούτσας: Η σχέσεις των δύο χωρών οικοδομούνται σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού, της στρατιωτικής συνεργασίας. Η κοινή προσπάθεια και επιθυμία μας είναι να αναβαθμίσουμε τη διμερή συνεργασία μας σε στρατηγική σχέση, η οποία, θα ήθελα να επαναλάβω και να τονίσω, δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αντιθέτως ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει σημαντικό κεφάλαιο για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μας.
Δημοσιογράφος: Μπορείτε να σχολιάσετε τα δημοσιεύματα του Ελληνικού Τύπου για το ότι υπάρχει στην Ελλάδα προσδοκία να λάβει από το Ισραήλ υψηλή τεχνολογία ασφαλείας, να αναπτύξουν οι δύο χώρες από κοινού συστήματα ασφαλείας και να αυξήσουν την μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών;
κ. Δ. Δρούτσας: Όπως προανέφερα, η διμερής συνεργασία θα επεκταθεί και θα καλύψει όλους τους τομείς και μάλιστα κατά τρόπο ισόρροπο. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως όλο το δυναμικό των σχέσεων των δύο χωρών, επί τη βάσει της συμπληρωματικότητας και της εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει μια προφανής διαπίστωση, ότι, δηλαδή, το Ισραήλ είναι πρωτοπόρος χώρα στην υψηλή τεχνολογία και όχι μόνον. Θα είμαστε ευτυχείς να επωφεληθούμε από την συνεργασία στον τομέα αυτό.
Δημοσιογράφος: Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι το Ισραήλ και η Ελλάδα συζητάνε για πιθανότητα εγκατάστασης αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ευρώπη – μέσω του οποίου το Ισραήλ θα μπορεί να εξάγει αέριο από τα αποθέματα και η Ελλάδα θα έχει και η ίδια κέρδος;
κ. Δ. Δρούτσας: Ξέρω ότι έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στον ισραηλινό Τύπο στο θέμα αυτό. Ασφαλώς η ενέργεια σε κάθε μορφή της είναι πολύ σημαντικό θέμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για το Ισραήλ, για όλους μας. Είναι ένας τομέας που ασφαλώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διμερούς οικονομικής συνεργασίας που θέλουμε να θεμελιώσουμε. Είναι όμως νωρίς να συζητούμε για τόσο συγκεκριμένα σχέδια και ενδεχόμενα, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά. Και μια που μιλάμε για ενέργεια θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία που δίνουμε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μέλλον είναι εκεί, μην το ξεχνάμε αυτό.
Δημοσιογράφος: Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα θεωρείτε σημαντική την αύξηση των Ισραηλινών επενδύσεων στην Ελληνική οικονομία; Τι θα προτείνετε στους Ισραηλινούς επενδυτές;
κ.Δ. Δρούτσας: Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από μια δυσχερή οικονομική συγκυρία. Αρχίζει ήδη να διαφαίνεται το μεγάλο οικονομικό δυναμικό της και οι πραγματικά αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει σε πληθώρα τομέων, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Η κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον και θεσμικό πλαίσιο για την προσέκλυση των ξένων επενδύσεων και σε μεγάλο βαθμό το έχει ήδη καταφέρει, όπως δείχνει το αφυπνισμένο ενδιαφέρον σοβαρών ξένων επενδυτών.
Στο πλαίσιο αυτό, η προσέλκυση επενδύσεων από το Ισραήλ όχι μόνον είναι καλοδεχούμενη από ελληνικής πλευράς, αλλά πιστεύω ειλικρινά ότι θα αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ισραηλινούς επενδυτές. Πραγματικά, τώρα είναι η ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα, που ως επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον αναμορφώνεται πλήρως. Ήδη το ενδιαφέρον που βλέπουμε είναι πολύ μεγάλο, κι αυτό μας δείχνει ότι έχουμε κάνει τις σωστές κινήσεις.
Δημοσιογράφος: Το καλοκαίρι πολλοί Ισραηλινοί επέλεξαν να κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα ελληνικά νησιά και όχι πλέον στην Αττάλεια – όπως συνήθιζαν κατά την διάρκεια πολλών ετών. Έχετε ενημερωμένα στοιχεία σχετικά με το πόσοι Ισραηλινοί επισκέφτηκαν το καλοκαίρι την Ελλάδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια; Ακούσαμε ότι ο τουρισμός των Ισραηλινών βοήθησε πολύ αυτό το καλοκαίρι τους Έλληνες tour operators, στο πλαίσιο της μείωσης του εσωτερικού τουρισμού στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τι μπορείτε να πείτε γενικώς για τον Ισραηλινό τουρίστα και την θέση του στην Ελλάδα; Πως θα πείσετε τους ισραηλινούς τουρίστες να συνεχίσουν να επιλέγουν τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές τους στην Ελλάδα;
κ.Δ. Δρούτσας: Όπως ξέρετε ο τουρισμός μαζί με την ναυτιλία αποτελούν τη βαριά βιομηχανία μας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες που προσφέρουμε ώστε να διατηρήσουμε την ελληνική φιλοξενία στο ύψος της φήμης της.
Η αύξηση του τουρισμού από το Ισραήλ είναι πράγματι θεαματική: πάνω από 60%. Το 2009 είχαμε 155.000 τουρίστες, ενώ φέτος, μέχρι τώρα, ο αριθμός έχει φθάσει στους 250.000. Η προτίμηση των Ισραηλινών μας τιμά και μας χαροποιεί και ελπίζουμε να μην είναι συγκυριακή, αλλά να έχει αυξητική τάση.
Η Ελλάδα προσφέρει μεγάλη ποικιλία: νησιωτικό και ηπειρωτικό τοπίο, πολιτισμό, μουσική, ιστορία, πολυτέλεια και απλότητα, καλοκαίρι και χειμώνα. Όλη σου την ζωή να ταξιδεύεις δεν προλαβαίνεις να εξαντλήσεις τις ομορφιές της. Ο ισραηλινός τουρίστας είναι απαιτητικός και ξέρει να εκτιμήσει αυτά που προσφέρει η Ελλάδα, σε συνδυασμό βέβαια με την γεωγραφική εγγύτητά της. Να ξέρει ότι είναι καλοδεχούμενος. Να ξέρει ότι θέλουμε η τουριστική μας σχέση να έχει μακρύ μέλλον γιατί μεταξύ άλλων είναι και μια πολιτισμική γέφυρα που ενώνει τους δύο λαούς.
Δημοσιογράφος: Ανησυχεί και η Ελλάδα από την προσέγγιση της Τουρκίας στο Ιράν και το θεωρεί αυτό επικίνδυνη περιφερειακή εξέλιξη;
κ.Δ. Δρούτσας: Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέγει τους στόχους και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής και να διαμορφώνει τις θέσεις της με βάση το εθνικό της συμφέρον.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική κινείται σε δύο άξονες: στην προσήλωσή της σε σταθερές αρχές και αξίες και στη συνδιαμόρφωση της κοινής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος και η φωνή της τελευταίας στη διεθνή σκηνή.
Η στάση της Τουρκίας, η οποία είναι και υποψήφιο μέλος της ΕΕ, έναντι του Ιράν δεν ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της Ένωσης και αυτό είναι μια παράμετρος που έχει τη σημασία της. Εκείνο όμως που πραγματικά μας ανησυχεί είναι η έλλειψη απτής προόδου στις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος. Η Ελλάδα υποστηρίζει, όπως ξέρετε, τη διττή προσέγγιση που έχει η υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την άποψή μας, χρειάζεται μια ισόρροπη προσέγγιση που δεν θα οξύνει τα πράγματα και θα οδηγήσει σε ειρηνική εκτόνωση της κατάστασης. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό. Το ξέρετε καλύτερα. Είναι η ίδια η ειρήνη.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σχετικά με τους στολίσκους προς την Λωρίδα της Γάζας; Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα εμπόδισε τελευταίως τον απόπλου στολίσκων προς την Λωρίδα;
κ. Δ. Δρούτσας: Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις θεμιτές ανησυχίες και ευαισθησίες του Ισραήλ σχετικά με την ασφάλειά του. Παράλληλα, όμως, συνειδητοποιούμε τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του αποκλεισμού της Γάζας. Η απόφαση του Ισραήλ για χαλάρωση των μέτρων ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το να παραμείνει κακή η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δεν συμβάλει στις προσπάθειες ώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ριζοσπαστικοποιεί τμήματα του παλαιστινιακού λαού και ρίχνει νερό στον μύλο των ακραίων ριζοσπαστικών στοιχείων, πράγμα που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια του Ισραήλ και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο βίας. Ακριβώς αυτό μας ώθησε να διαμορφώσουμε μαζί με την Κύπρο μια πρόταση, που είναι ακόμη στο τραπέζι, και που, λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους και τις ευαισθησίες των ενδιαφερομένων, μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Όσον αφορά τους στολίσκους, η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και τη διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού. Είναι επίσης μια χώρα που έχει ισχυρή εμπορική ναυτιλία, και συνεπώς είναι πολύ ευαίσθητη σε θέματα ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Παράλληλα, όμως, μπορείτε να είσθε βέβαιοι ότι η Ελλάδα ενεργεί όπως πρέπει, σε όποια κατεύθυνση μπορεί, ώστε να προλάβει ενέργειες ή καταστάσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν ή να παρεμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία στην Μ. Ανατολή. Το παλαιστινιακό δεν μπορεί να λυθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά με εντατικές διαπραγματεύσεις και αναγκαίους συμβιβασμούς.
Δημοσιογράφος: Τι κοινά βλέπετε μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ;
κ. Δ. Δρούτσας: Η πιο εύκολη ερώτηση θα ήταν τι χωρίζει την Ελλάδα και το Ισραήλ: Τίποτα. Όσο για τα κοινά, είναι πάρα πολλά κι αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής Ελλήνων και Εβραίων.
Δημοσιογράφος: Οι Ισραηλινοί αγαπάνε πολύ την ελληνική κουλτούρα. Έλληνες τραγουδιστές όπως η Γλυκερία σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στο Ισραήλ. Έχετε ακούσει για Ισραηλινούς τραγουδιστές που τραγουδάνε στα ελληνικά όπως, τον Γιούντα Πόλυκερ που είναι γόνος διασωθέντων του ολοκαυτώματος από την Ελλάδα ή τον Σλόμι Σαράγκα που τραγουδάει στα ελληνικά;
κ. Δ. Δρούτσας: Όχι μόνο τους έχω ακούσει αλλά απορώ πώς δεν έχουν ακόμα κάνει καριέρα και στην Ελλάδα. Λυπάμαι μάλιστα που η επίσκεψή μου δεν αρχίζει από Παρασκευή 15, πράγμα που θα μου έδινε την ευκαιρία να ακούσω τον Poliker στο περίφημο ZAPPA του ΤEL AVIV.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση μεταξύ βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ κυβερνήσεων και του τρόπου που το Ισραήλ εκλαμβάνεται από την ελληνική κοινή γνώμη, η οποία είναι ακόμη πολύ κριτική προς αυτό. Πως το Ισραήλ μπορεί κατά τη γνώμη σας να αλλάξει αυτή την κατάσταση;
κ. Δ. Δρούτσας: Η ενίσχυση των διακρατικών δεσμών Ελλάδας-Ισραήλ είναι αντανάκλαση των συναισθημάτων που τρέφουν οι δύο λαοί. Πολιτική χωρίς λαϊκό έρεισμα, στις δημοκρατίες, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Οι γενικεύσεις βέβαια ως προς τα συναισθήματα και την εικόνα ενός λαού δεν είναι ασφαλής σύμβουλος, ειδικά στη διπλωματία. Μια όμως που μιλάμε για την εικόνα του Ισραήλ, μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι η κακή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και η διαιώνιση του παλαιστινιακού προβλήματος, πέραν από ζητήματα ασφαλείας, πλήττουν και την εικόνα του Ισραήλ, όχι στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Για αυτό το λόγο θεωρώ πραγματικά γενναία την απόφαση του Πρωθυπουργού Νετανιάχου να επενδύσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αμπάς. Θεωρώ ότι και οι δύο ηγέτες πρέπει να έχουν την υποστήριξη όλων μας στις προσπάθειές τους, αλλά και ότι μεταξύ τους πρέπει να αναπτύξουν ένα κώδικα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης που θα τους επιτρέψει να προβούν στις απαραίτητες υπερβάσεις που θα κάνουν πραγματικότητα την τελική, βιώσιμη λύση του παλαιστινιακού.
*Στην φωτογραφία από την "Ελευθεροτυπία", διακρίνουμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δημήτρη Δρούτσα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου