Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Μόνιμη η προσέγγιση με το Ισραήλ

Ενδιαφέρον άρθρο της Δώρας Αντωνίου στην "Καθημερινή" (18.8.2010) σχετικά με το πως Έλληνες διπλωματικοί παράγοντες βλέπουν την νέα προσέγγιση Ελλάδος - Ισραήλ.

"Mόνιμη η προσέγγιση με το Ισραήλ"

Η Αθήνα τη χαρακτηρίζει στρατηγική επιλογή και την αποσυνδέει από την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Αγκυρας
Της Δωρας Aντωνιου

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_79_18/08/2010_411749

«Η σχέση που οικοδομούμε με το Ισραήλ δεν ετεροπροσδιορίζεται ούτε προσπαθούμε να το παίξουμε «μικρομέγαλοι» στην ευρύτερη περιοχή». Διπλωματικές πηγές συμπυκνώνουν σε αυτή τη φράση το περιεχόμενο που η Αθήνα προσδίδει στη νέα εποχή που εγκαινιάζεται στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις με την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη χώρα μας. Η ελληνική πλευρά δεν παραγνωρίζει τη σημασία που έχουν οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής. Οι εξελίξεις αυτές ασφαλώς επηρεάζουν την αναζήτηση εταίρων και συνομιλητών και τη διαμόρφωση συμμαχιών. Ωστόσο, αυτό που οι ίδιες πηγές επισημαίνουν και τόνισε και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή η προσέγγιση Ελλάδας - Ισραήλ, είναι ότι η Αθήνα δεν βλέπει αυτή την προσέγγιση συγκυριακά, αλλά επενδύει σε αυτή, γνωρίζοντας ότι οι συσχετισμοί και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής θα μεταβληθούν εκ νέου αργά ή γρήγορα.
Ετσι, η ελληνική πλευρά δεν βασίζει τη σχέση με το Ισραήλ σε παράταση της κρίσης στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας. Αν και η αξιολόγηση που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι η κρίση που έχει εκδηλωθεί δύσκολα θα ξεπεραστεί, όπως αναφέρει διπλωμάτης, θεωρείται ότι «κάποια στιγμή θα υπάρξει επαναπροσέγγιση». Η αναζήτηση συμμάχων από το Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή είναι δεδομένη και ήταν ένα μήνυμα που έφτανε από καιρό στην Αθήνα. Επικοινωνιακά, στο μέτωπο των σχέσεων με την Τουρκία, αυτό το μήνυμα στέλνουν τώρα οι Ισραηλινοί, δείχνοντας ότι διαθέτουν εναλλακτικές, ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, που λειτούργησε ως βάση επί σειράν ετών για στενές σχέσεις με την Αγκυρα.
«Συγκρουόμενα συμφέροντα με το Ισραήλ δεν έχουμε, μπορούμε να αναπτύξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις ανεξάρτητα από τις σχέσεις με τρίτους και ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε κι εμείς μια χώρα που έχει να διαχειριστεί σημαντικές προκλήσεις. Η προσέγγιση με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι επιδεινώνονται οι σχέσεις με την Τουρκία ή με τις αραβικές χώρες», αναφέρει πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα προσβλέπει σε οφέλη που μπορεί να αντλήσει σε επίπεδο επιρροής σε κέντρα λήψης αποφάσεων, σχετικά με θέματα που έχει σε εκκρεμότητα.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά συστηματικά προωθεί τον ρόλο του έντιμου συνομιλητή με όλες τις πλευρές για το Μεσανατολικό. Οι αντιδράσεις που φθάνουν από τις κυβερνήσεις των αραβικών χωρών χαρακτηρίζονται θετικές. Η προσπάθεια της Τουρκίας τα προηγούμενα χρόνια να διαδραματίσει αντίστοιχο ρόλο, προβάλλοντας την καλή σχέση που είχε με το Ισραήλ, προκάλεσε προβληματισμό, σε ορισμένες περιπτώσεις και ενόχληση, καθώς επιχείρησε να «μιλήσει» απευθείας στον κόσμο, συχνά παρακάμπτοντας τις κυβερνήσεις. «Δεν διεκδικούμε ρόλο μεγαλύτερο των δυνατοτήτων μας. Γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι παίζεται σε επίπεδο μεγάλων δυνάμεων. Ομως, όλες οι πλευρές επιθυμούν να υπάρχει και σε χαμηλότερο επίπεδο ένας δίαυλος επαφής και αυτό που λέμε είναι ότι, όπου μπορούμε, θα βοηθήσουμε», επισημαίνει διπλωματική πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου