Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Τα διλήμματα και ο κίνδυνος ενός πυρηνικού Ιράν

Δημοσιεύουμε μετάφραση ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος άρθρου του έγκριτου αναλυτή Lesslie Susser από το "Jewish Telegraph Agency" (Εβραϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων), ένα διεθνές πρακτορείο ειδήσεων που καλύπτει θέματα που αφορούν στον Εβραϊσμό και στο Ισραήλ, όπου ο Susser αναλύει τα τρομέρα διλήμματα που υπάρχουν στο Ισραήλ σχετικά με την δράση που πρέπει να αναλάβει η χώρα για να αντιμετωπίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τα σενάρια που αναλύονται είναι τρομακτικά όμως ακόμα πιο τρομοκατικές θα ήταν οι συνέπειες εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνική βόμβα. Δυστυχώς, πρόκειται για μια πραγματικότητα στη γεωπολιτική σκακιέρα στην ευρύτερη περιοχή μας την οποία οφείλουμε να γνωρίζουμε. Διαβάστε το άρθρο για να καταλάβετε τα χοντρά παιχνίδια που παίζονται γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που απειλή την περιοχή.

«Άρθρο πυροδοτεί προβλέψεις, συζητήσεις για μια πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράν»
Jewish Telegraph Agency”
16 Αυγούστου 2010
Του Leslie Susser


http://www.jta.org/news/article/2010/08/16/2740499/article-fuels-speculation-debate-over-possible-strike-against-iran

Ιερουσαλήμ (JTA) – Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτεθούν στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες τότε πιθανότητα να το κάνει το Ισραήλ.

Αυτό ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος Τζέφρι Γκόλντμπεργκ στο τεύχος του Σεπτεμβρίου του περιοδικού “The Atlantic” σε άρθρο που έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και προβλέψεις μεταξύ πολλών ειδικών για θέματα Μέσης Ανατολής.

Ο Γκόλνμπεργκ βασίζει τα συμπεράσματά του σε τρεις υποθέσεις: Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, το Ιράν θα μπορεί να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα μέχρι την επόμενη άνοιξη ή στο αμέσως επόμενο διάστημα από τότε. Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παίρνει στα σοβαρά τις επανειλημμένες ιρανικές απειλές περί εξαφάνισης του Ισραήλ από τον χάρτη και είναι αποφασισμένος να εμποδίσει ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα. Τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ισχυρίζονται ότι ακόμα και αν το Ιράν δεν χρησιμοποιήσει την βόμβα, το να πλανάται μια πυρηνική απειλή πάνω από το Ισραήλ θα μπορούσε να καταστρέψει το σιωνιστικό επιχείρημα με τους Ισραηλινούς να εγκαταλείπουν τη χώρα και τους πιθανούς μετανάστες να μένουν μακριά.

Παρά ταύτα, ο Γκόλντμπεργκ παρουσιάζει και πολλούς λόγους για τους οποίος το Ισραήλ θα το σκεφτεί καλά πριν εξαπολύσει μια επίθεση στο Ιράν.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο ένα πλήγμα εναντίον των καλά προστατευμένων και διασκορπισμένων πυρηνικών εγκαταστάσεων μπορεί να έχει περιορισμένο αποτέλεσμα. Επίσης, η πολύπλοκη επιχείρηση όπου αεροσκάφη θα πετούν σε μεγάλες αποστάσεις πάνω από αμερικανικές γραμμές ή αραβικά εδάφη αποτελεί εφιάλτη για τους σχεδιαστές στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Μια ακόμα χειρότερη εξέλιξη σε στρατηγικό επίπεδο είναι ότι μια επίθεση στο Ιράν χωρίς να δοθεί πράσινο φώς από τους Αμερικανούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική ρήξη μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ουάσιγκτον. Και αν αποστασιοποιηθεί ή εγκαταλειφθεί από την Αμερική, το Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί γρήγορα σε κράτος παρία και να απομονωθεί στη διεθνή σκηνή.

Η εκτεταμένη διεθνής καταδίκη του ενεργειών του Ισραήλ εναντίον του τουρκικού «ειρηνευτικού πλοίου» τον περασμένο Μάιο αποτελεί μια ένδειξη για το που θα οδηγούνταν τα πράγματα.

Επιπλέον, οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν σίγουρα θα πυροδοτούσε έναν μεγάλο πόλεμο στην περιοχή, με το Ισραήλ να δέχεται επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτες από το Ιράν, την Χεζμπολάχ στο Λίβανο και ενδεχομένως από την Συρία και από τη Χαμάς στη Γάζα. Αυτό από την μεριά του θα οδηγούσε σε κατακόρυφη αύξηση στις τιμές πετρελαίου κάτι για το οποίο θα κατηγορούσαν το Ισραήλ. Και το Ιράν και οι σύμμαχοι του σίγουρα θα εξαπέλυαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων ανά τον κόσμο.

Γι’ αυτούς τους λόγους λέγεται ότι ο απερχόμενος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Γκάμπι Ασκενάζι, δεν είναι και πολύ ενθουσιώδης για να γίνει μια ισραηλινή επίθεση. Αν και λέγεται ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις προσομοίωσης μιας επίθεσης ακόμα και σε μακρινά μέρη όπως την Ελλάδα, και συνεχώς τελειοποιούν τους επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς, ο Ασκενάζι θα προτιμούσε να μην υλοποιηθούν.

Ο Ασκενάζι δεν είναι ο μόνος υψηλόβαθμος στρατιωτικός που έχει αμφιβολίες.

Σε ένα κείμενο θέσεων που συζητήθηκε πολύ, ο εν αποστρατεία Υποστράτηγος Γκιόρα Αϊλαντ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και ένας από τους καλύτερους στρατιωτικούς αναλυτές του Ισραήλ, εξέφρασε την άποψη ότι το Ισραήλ σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδύνευε να βλάψει την στρατηγική σχέση κλειδί που έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα μικρότερο όφελος, δηλαδή το να φρενάρει το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα για μερικά χρόνια. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι εάν γίνει στρατιωτική επίθεση οι Αμερικανοί θα προτιμούσαν να την πραγματοποιήσουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τον Αϊλαντ, κάποιοι επιτελείς του Στρατού των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι εφόσον η Αμερική θα επηρεαστεί από τις συνέπειες μιας επίθεσης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την δική της μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ για να εγγυηθεί την επιτυχία της.

Η άποψη του Αϊλαντ είναι ότι για να έχει το Ισραήλ μια ρεαλιστική επιλογή για επίθεση θα πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: μια ξεκάθαρη αποτυχία των σημερινών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Μια απροθυμία της Αμερικής να αναλάβει στρατιωτική δράση ανεξάρτητα από το τι λένε κάποιοι στρατηγοί, και μια κατανόηση της ανάγκης του Ισραήλ να αναλάβει δράση από τους Αμερικανούς. Τότε, ο Νετανιάχου θα πρέπει να κάνει τους δικούς του προσωπικούς υπολογισμούς λαμβάνοντας υπόψη ότι μια αποτυχία θα οδηγούσε σε μια αποσταθεροποίηση του Κόλπου, θα υπονόμευε τα συμφέροντα της Δύσης, και το Ισραήλ θα κατηγορείτο και θα βρισκόταν απομονωμένο στη διεθνή σκηνή. Και το χειρότερο από όλα θα ήταν ότι θα νομιμοποιούσε σε κάποιο βαθμό την επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

O Ζίβ Μαόζ ,πολιτικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην πόλη Ντέιβις και στο Κέντρο Διαπανεπιστημιακών Ερευνών στην Ερτσλίγια, προσθέτει μια επιπλέον ανησυχία. Σε άρθρο του στην εφημερίδα “Haaretz” στα μέσα Αυγούστου, αναφέρει ότι μια επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει διεθνείς πιέσεις στο Ισραήλ να διαλύσει το δικό του υποτιθέμενο πυρηνικό οπλοστάσιο και να υπογράψει την Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Εάν το Ισραήλ αρνιόταν να ενδώσει τότε θα απομονωνόταν, λέει ο Μαόζ. Και εάν υποκύψει στις πιέσεις, το Ισραήλ θα έχανε ένα διαπραγματευτικό χαρτί για την δημιουργία μια νέας τάξης περιφερειακής ασφάλειας.

Επομένως, με τους κινδύνους που ενέχει μια επίθεση στο Ιράν, το Ισραήλ θα ήταν διατεθειμένο να αποδεχθεί μια πυρηνική ισορροπία φόβου με το Ιράν;

Σύμφωνα με τον Υποστράτηγο εν αποστρατεία Γιτσχάκ Μπέν Ισραέλ, ο οποίος είναι πρώην επικεφαλής για την στρατιωτική έρευνα και ανάπτυξη στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στο Υπουργείο Άμυνας, σε μια τέτοια ισορροπία το Ισραήλ θα είχε τρομερό πλεονέκτημα. Δήλωσε στο JTA ότι οι Ιρανοί προσπαθούν να κατασκευάσουν μια πυρηνική βόμβα περίπου 20 χιλιοτόνων που θα είχε την ισχύ περίπου της αμερικανικής ατομικής βόμβας που χρησιμοποιήθηκε στην Χιροσίμα το 1945.

Ξένοι ειδικοί εκτιμούν ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικές βόμβες που μπορεί να είναι 50 έως 250 φορές πιο καταστροφικές από την ατομική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε το 1945.

Στο τέλος του 2007, ο Άντονι Κόρτσμαν, υψηλόβαθμος ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Το Ιράν, το Ισραήλ και ο Πυρηνικός Πόλεμος: Μια εκτενή ανάλυση σεναρίων», οπού προσπάθησε να προβλέψει το αποτέλεσμα μια πυρηνικής αναμέτρησης μεταξύ των δύο χωρών μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το βασικό συμπέρασμά του ήταν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιβιώσει και να ανοικοδομηθεί ενώ το Ιράν όχι.

Σύμφωνα με τον Μπέν Ισραέλ, οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά αυτή την ανισότητα δύναμης και επομένως δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ξεκινήσουν έναν πυρηνικό πόλεμο με το Ισραήλ.

"Ίσως να μην γνωρίζει ο μέσος Ιρανός αυτά τα στοιχεία αλλά σίγουρα τα γνωρίζουν οι μηχανικοί που εργάζονται για την πυρηνική βόμβα. Και τα γνωρίζει ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ», λέει ο Μπέν Ισραέλ στο JTA.


Παρά ταύτα, όπως και οι περισσότεροι Ισραηλινοί αναλυτές, ο Μπέν Ισραέλ αντιτίθεται σθεναρά στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας από το Ιράν για δύο λόγους: Πρώτον, θα πυροδοτούσε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών σε όλη της Μέση Ανατολή, αυξάνοντας γεωμετρικά τις πιθανότητες να κάνει κάποιος ένα λάθος με το πάτημα ενός κουμπιού και δεύτερον, ένας πυρηνικός μηχανισμός μπορεί να πέσει στα χέρια τρομοκρατών χωρίς να υπάρχει μια ισορροπία τρόμου.

Μάλιστα, οι περισσότεροι Ισραηλινοί θεωρούν ότι υπάρχουν πειστικοί λόγοι για τους οποίους οι Αμερικανοί θα έπρεπε να αναλάβουν δράση. Θεωρούν ότι ο Ομπάμα δεν θα ήθελε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή που θα υπονόμευε το όραμα του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά. Είναι επίσης κρίσιμο για την Αμερική να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει μια πυρηνική ομπρέλα που θα του έδινε την δυνατότητα να προωθήσει την τρομοκρατία, να εκβιάσει την Δύση ή να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ισχύ του για να πάρει τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου της Μέσης Ανατολής στην περιοχή του Κόλπου, ή θα έδινε την δυνατότητα σε τρομοκράτες να πάρουν στα χέρια τους μια «βρώμικη βόμβα» (βόμβα με πυρηνικό υλικό).

Επιπλέον, η αποτυχία να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά θα μπορούσε να μειώσει το κύρος και την επιρροή της Αμερικής στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι χώρες του Κόλπου που αυτή την στιγμή αμφιταλαντεύονται, να φύγουν από την σφαίρα επιρροής της Αμερικής και να προσχωρήσουν σε αυτήν της Τεχεράνης.

Επομένως, εάν δεν πετύχουν οι κυρώσεις και εάν η λαϊκή εξέγερση του Κινήματος των Πρασίνων δεν υλοποιηθεί, η ηγεσία του Ισραήλ ελπίζει ότι η Αμερική θα καταλάβει την αναγκαιότητα της στρατιωτικής δράσης παρά τους πολέμους που συνεχίζονται στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Οι Ισραηλινοί είναι πολύ προσεκτικοί να μην το πουν αυτό ξεκάθαρα γιατί δεν θέλουν να φανεί ότι πιέζουν για μια αμερικανική επίθεση.

Οι Ισραηλινοί αναλυτές υποδεικνύουν ότι αυτά που θα ήταν πολύ δύσκολα για το Ισραήλ να πετύχει σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, θα μπορούσαν να επιτευχθούν πολύ πιο εύκολα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον Γκόλντμπεργκ, o κ. Νετανιάχου λέει συχνά αστειευόμενος σε επισκέπτες ότι ο στρατός των ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους συμβούλους του, στην συνάντησή του με τον κ. Ομπάμα στις αρχές Ιουλίου, ο κ. Νετανιάχου εμψυχώθηκε απ' αυτά που άκουσε από τον Αμερικανό Πρόεδρο σχετικά με το Ιράν. Φαίνεται πως η πολιτική της Αμερικής είναι να εμποδίσει το Ισραήλ να κάνει μια επίθεση μόνο του με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Ναύαρχο Μαίκλ Μόλεν να κάνει έκκληση στο Ισραήλ να δείξει υπομονή, ενώ ο Ομπάμα καθησυχάζει τους Ισραηλινούς ηγέτες λέγοντας ότι δεν θα αφήσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.

Αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνήσουν στις εκτιμήσεις τους για τα χρονικά περιθώρια σχετικά με ένα πυρηνικό Ιράν; Και τι γίνεται εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διστάσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση όταν το Ισραήλ θεωρήσει ότι ο χρόνος τελειώνει;

Θα πάρει το Ισραήλ το ρίσκο να αναλάβει δράση μόνο του εξαιτίας της απειλής που αποτελεί ένα πυρηνικό Ιράν; Και το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν τότε το πράσινο φως στο Ισραήλ για επίθεση.

Για την ώρα είναι τόσες πολλές οι μεταβλητές που ίδιοι οι κκ. Νετανιάχου και Ομπάμα ακόμα δεν μπορούν να απαντήσουν.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου