Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ευρύτερη Συνεργασία για Ελλάδα και Ισραήλ

Από την "Καθημερινή" (16.8.2010) αναδημοσιεύομε το εξής άρθρο:

"Επιθυμία ευρύτερης συνεργασίας για Ελλάδα και Ισραήλ."

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/08/2010_350744

"Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη χώρα μας ως ιστορικής σημασίας. "

Τη σύσταση μικτής επιτροπής που θα ασχοληθεί με όλα τα πιθανά θέματα συνεργασίας, όπως μεταξύ άλλων στους τομείς της ασφάλειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, της ενέργειας και της καινοτομίας, ανακοίνωσαν μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη χώρα μας ιστορικής σημασίας.
Αμοιβαίες επισκέψεις του Έλληνα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Ισραήλ και την Ελλάδα αντίστοιχα πραγματοποιούνται για πρώτη φορά από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Επίσης, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου τονίστηκε ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ αποτελεί στρατηγική επιλογή των δύο χωρών και δεν πρέπει να θεωρείται ανταγωνιστική των διμερών ή και πολυμερών σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών με άλλες χώρες.
Οι δηλώσεις
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου από την αποδοχή της πρόσκλησης που απηύθυνε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη μετά την συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολύ παραγωγικές συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τόσο σήμερα, όσο και στην επίσκεψη του στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα δημιουργηθεί Μικτή Επιτροπή Ελλάδας-Ισραήλ ώστε η συνεργασία να προχωρήσει δημιουργικά και στρατηγικά. «Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με άλλες διμερείς ή πολυμερείς συνεργασίες» επισήμανε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν η Μικτή Επιτροπή ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα ή έκρηξη σε σχέση με την Τουρκία.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αποφασίστηκε συνάντηση των αντίστοιχων Υπουργείων Τουρισμού, Οικονομικών και Οικονομίας ώστε να οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις επιχειρηματιών στις δύο χώρες και επενδυτικές πρωτοβουλίες. «Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Ισραήλ-Τουρκίας δεν θεωρούμε οτι είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις που αναπτύσσουμε εμείς με το Ισραήλ» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι «η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή γειτονία, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή που είναι αρκετά».
«Διαχρονικά έχουμε προβλήματα με την Τουρκία, υπάρχει το Κυπριακό και η κατά καιρούς όξυνση των διμερών σχέσεων, αλλά η διάθεση που υπάρχει είναι να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις βασισμένες σε αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και των ευρωπαϊκών κεκτημένων, σεβασμό των συνόρων, των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, αλλά και μιας σειράς ζητημάτων που είναι γνωστά στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι «είναι βασικό να διατηρηθεί αυτή η πορεία αλλά και η Τουρκία να κατανοήσει ότι πρέπει να παίξει ένα ρόλο που σέβεται την περιοχή, τους λαούς της περιοχής, ώστε να μπορούμε να εμπεδώσουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας».
«Συμφωνώ απολύτως με κάθε λέξη που είπε ο κ. Παπανδρέου, αν δεν συσφίξουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ θα ήταν κάτι αφύσικο», είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας οτι το Ισραήλ ενδιαφέρεται να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Τουρκία, αλλά ενδιαφέρεται επίσης να αναπτύξει τις σχέσεις του με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ενδεικτικό των καλών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι αυτή η επίσκεψη είναι επίσης ενδεικτική της αμοιβαίας θέλησης των δύο χωρών να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη θα είναι υποβοηθητική της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, αλλά και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή σε τομείς όπως των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας, των επενδυτικών συμπράξεων, των επικοινωνιών, της πληροφορικής, τεχνικών ύδατος (αφαλάτωση), τεχνολογιών αιχμής και καινοτομίας. Επίσης θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των νέων γεωργικών τεχνολογιών καθώς και στον τομέα της ασφάλειας.
«Η άμεση και άνευ προϋποθέσεων απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο της 31ης Μαΐου είναι μια πολύ θετική εξέλιξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας οτι τα βήματα που έχει κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση στην κατεύθυνση κυκλοφορίας αγαθών στην Λωρίδα της Γάζας είναι θετικά και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανακούφιση του Παλαιστινιακού λαού.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις διεξαγόμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα οτι «πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απ' ευθείας διαπραγματεύσεις, διότι αυτός είναι ο λυσιτελέστερος τρόπος για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και διαρκής ειρήνη και να διασφαλιστεί και η ασφάλεια του Ισραήλ».
«Για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή είναι ζωτικής σημασίας η υπόθεση της ειρήνης και στο πλαίσιο προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλλει κατά τρόπο που θα κρινόταν χρήσιμος» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.
Οι αμοιβαίες επισκέψεις μας στο Ισραήλ και την Ελλάδα (σ.σ. οι πρώτες για τις δύο χώρες) αποτελούν επιστέγασμα (των σχέσεων) δύο λαών με μεγάλη ιστορία, τόνισε από την μεριά του ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ είναι δύο πόλεις-πρότυπα του Δυτικού πολιτισμού, ενώ υπογράμμισε οτι «οι δυο αρχαίοι και ταυτόχρονα μοντέρνοι λαοί μας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν». Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε σε συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού με την δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών που θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε οτι με τον κ. Παπανδρέου συζήτησε και θέματα άμυνας και ασφάλειας, πρόσθεσε οτι θέλουμε μια «ειρηνική Μέση Ανατολή», ενώ ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου και για τα βήματα που έχει κάνει το Ισραήλ για την έναρξη απ' ευθείας συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστινίων. Ερωτηθείς ο κ. Νετανιάχου αν οι απευθείας συνομιλίες θα γίνουν στην Ουάσιγκτον ή στο Κάιρο και τι αναμένεται απο αυτές, είπε ότι «το βασικό θέμα είναι πως ανοίγει μια διαπραγμάτευση για την ειρήνη χωρίς την ύπαρξη, εκ προοιμίου, ατζέντας».
«Θα πρέπει να έχουμε υπομονή, δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολλούς μήνες ή πολλά χρόνια, με λίγη υπομονή θα δείτε αποτελέσματα», είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας ότι «μπορούμε να μεταφερθούμε σε οποιοδήποτε σημείο προκειμένου να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτήν την πρωτοβουλία».
«Η Ελλάδα έχει ζωτικό συμφέρον απο την ευόδωση των ειρηνευτικών συνομιλιών και να έχουμε δύο κράτη με το Ισραήλ να αισθάνεται και να είναι ασφαλές με ένα Παλαιστινιακό κράτος βιώσιμο, δημοκρατικό και φιλικό δίπλα στο Ισραήλ και θέλουμε να συμβάλλουμε στη προσπάθεια και ως μέλος της γειτονιάς, αλλά και ως μέλος της ΕΕ» απάντησε ο κ. Παπανδρέου σε σχετική ερώτηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τους γείτονές της, ενώ υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ.
«Η οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ είναι προς όφελος και των δύο χωρών» είπε από τη μεριά του ο κ. Νετανιάχου, θεωρώντας ως «δύσκολες και γενναίες τις αποφάσεις» που πήρε ο κ. Παπανδρέου και υποσχόμενος ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει όσο μπορεί για την οικονομική ανάπτυξη καθώς αυτή είναι η λύση στην κρίση.
Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου ποια εκτιμά πως θα είναι θέση της Ελλάδας στην περιοχή μετά τις επαφές που είχε με τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ, είπε ότι «η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες από συγκρούσεις, ή απειλές για χρήση βίας, εμείς θέλουμε μια ειρηνική Μεσόγειο που θα διέπεται από καλές σχέσεις όλων των χωρών γιατί αυτό ωφελεί όλους τους λαούς, και η Ελλάδα αυτό μπορεί να συμβολίσει και σε αυτό να συμβάλλει».
«Ο ρόλος μας δεν είναι να μιλάμε πολύ, αλλά να πράττουμε, να βοηθήσουμε στην προσέγγιση Παλαιστινίων-Ισραηλινών, αραβικού κόσμου-Ευρώπης, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε ότι μπορούμε, στόχος μας είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μια λύση για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Από την μεριά του, τέλος, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι «υπάρχει μια συμμαχία αυτών που επιδιώκουν την ειρήνη και την μετριοπάθεια, η οποία είναι πολύ ευρύτερη απ' ότι φαίνεται, συμπεριλαμβάνει και τρίτες χώρες, το Ισραήλ, αραβικές χώρες, την Ελλάδα και άλλες καλοπροαίρετες χώρες της περιοχής και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στη πρόοδο των απ' ευθείας συνομιλιών και θα δώσει μια ώθηση γιατί αυτή είναι η επιθυμία όσων θέλουν την ειρήνη, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή, είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη της Ελλάδας».
Συνάντηση Σαμαρά με Νετανιάχου
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί αύριο (Τρίτη) με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.
H ατζέντα
Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός ομόλογός του, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Ενόψει της επίσκεψης Νετανιάχου, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έρχεται στην Αθήνα σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στο τέλος Ιουλίου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.
Kαταδίκη της επίσκεψης από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την επίσκεψη, καλώντας και τον ελληνικό λαό να κάνει το ίδιο, καταδικάζοντας «την υποστήριξη που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στον επιθετικό - ιμπεριαλιστικό ρόλο του Ισραήλ κατά των λαών της Μέσης Ανατολής».
Καταλήγοντας καλεί σε συμμετοχή στη διαδήλωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ και η ΕΕΔΥΕ τη Δευτέρα στις 7:30μμ στο Πολεμικό Μουσείο και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την Ισραηλινή πρεσβεία.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας χαρακτήρισε ανεπιθύμητο στην Ελλάδα τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Όπως ανέφερε, «η ξαφνική επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Αθήνα μες στον Αύγουστο γεννά εύλογες ανησυχίες, καθώς το Ισραήλ βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση διπλωματικής απομόνωσης, ιδίως έπειτα από την εγκληματική επίθεση σε διεθνή ύδατα εναντίον των πλοίων της διεθνούς αποστολής που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και τη δολοφονία αμάχων που επέβαιναν στα πλοία».
ΛΑ.ΟΣ: Υπέρ της ανάπτυξης διμερών σχέσεων
Υπέρ της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ τάσσεται ο ΛΑΟΣ, ο οποίος, με ανακοίνωσή του, επιτίθεται εναντίον εκείνων που διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του Iσραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για προσπάθεια υπαγόρευσης της εξωτερικής πολιτικής.
Ο ΛΑΟΣ σημειώνει ότι «οι λεπτές ισορροπίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, δεν μπορούν να εκβιάζονται και να υπαγορεύονται από ακραία στοιχεία με στείρες αγκυλώσεις» και προσθέτει ότι οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας μας με τα αραβικά κράτη, δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη σχέσεων με το Ισραήλ.
«Ο διαχρονικός προσανατολισμός της Ελλάδος με τον Αραβικό κόσμο δεν απαγορεύει την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή», σημειώνει ο ΛΑΟΣ και καλεί την κυβέρνηση «να αφουγκραστεί τις νέες διόδους που της προσφέρονται και να διορθωθούν παραλήψεις του παρελθόντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου