Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Η Ελλάδα να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας;

Δημοσιεύουμε μετάφραση άρθρου από την αγγλόφωνη ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας "Hurriyet" όπου ο σχολιαστής Burat Bedkil επικρίνει με ειρωνεία την στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στο Ισραήλ και αναφέρεται στη βελτίωση των Ελληνο - Ισραηλινών σχέσεων.

«Η Ελλάδα να μεσολαβήσει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ»
“Hurriyet”
Τρίτη 24 Αυγούστου 2010-
Του Burat Bedkil

http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=greece-should-mediate-between-turkey-and-israel-2010-08-24

Δυστυχώς οι προσπάθειες της Τουρκίας επί χρόνια να μεσολαβήσει για ένα ευτυχές τέλος στην Αραβο – Ισραηλινή σύγκρουση κατέληξαν με την Τουρκία και το Ισραήλ να βρίσκονται σε έναν ψυχρό πόλεμο στον 21ο αιώνα που είναι ακόμα πιο ψυχρός από εκείνον του 20ού αιώνα. Αυτό έχει αφήσει την Άγκυρα (μαζί με την Χαμάς) χωρίς πρόσκληση για τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης – με την Αίγυπτο και την Ιορδανία να προετοιμάζονται να πάνε στο δείπνο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αλλά δεν πρέπει να χάνουμε τις ελπίδες μας για μια επιτυχή μεσολάβηση στην περιοχή μας.

Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται μια παραδειγματική πρωτοβουλία που θα άξιζε σχεδόν ένα Νομπέλ Ειρήνης και η οποία θα αποτελούσε μια θεαματική υποστήριξη στον διαθρησκευτικό διάλογο σε ένα ωραίο πακέτο. Δηλαδή η Ελλάδα να μεσολαβήσει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Για να το πούμε με μια γλώσσα πιο αρεστή στους υποστηρικτές του παραμυθιού περί Συμμαχίας των Πολιτισμών, θα είχαμε μια χριστιανική χώρα να παίζει τον ρόλο του ειλικρινούς μεσολαβητή μεταξύ ενός μουσουλμανικού και ενός εβραϊκού κράτους. Φανταστικό! Και στην ατυχή περίπτωση που και τα τρία κράτη βρεθούν εγκλωβισμένα σε μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις, μπορούμε να σκεφτούμε κάποιο ινδουιστικό κράτος ή μια χώρα που ασπάζεται το Σίντο για να μεσολαβήσει μεταξύ των τριών χωρών. Και εάν μπλέξουν και οι τέσσερις χώρες με προβλήματα θα πρέπει να σκεφτούμε κάποια χώρα άθεων να μεσολαβήσει.

Αλλά υπάρχει μια μαθηματική λογική για να την αισιοδοξία. 1 – Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας επικεντρώνεται στην επίτευξη μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της, 2 – Η Ελλάδα είναι γείτονας, 3- Επομένως, η Τουρκία θα έχει μηδενικά προβλήματα με την Ελλάδα, 4 – (εν τω μεταξύ) η Ελλάδα κάνει θεαματικά βήματα για να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, 5 – Σε αυτή την περιοχή του κόσμου ο εχθρός του εχθρού σου είναι φίλος σου, 6 – Επομένως ισχύει και το αντίστροφο: ο φίλος του φίλου είναι και φίλος δικός σου, και 7 – Η Τουρκία και το Ισραήλ μπορούν να ξαναανακαλύψουν τις αρετές της ειρήνης και της φιλίας χάρις σε έναν κοινό φίλο.

Κάποιος από την εντυπωσιακή τουρκική οργάνωση των «Κολάκων Χωρίς Σύνορα» θα πρέπει να υπενθυμίσει αυτή την θεωρία στον Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Αναμφίβολα ο Κύριος «Μηδενικά Προβλήματα με τους Γείτονες» θα εκτιμούσε τα πλεονεκτήματα μιας ελληνικής μεσολάβησης μεταξύ των πρώην φίλων, Ισραήλ και Τουρκίας.

Αλλά εξεπλάγη πρόσφατα όταν είδα σημαντικούς ανθρώπους με κοστούμια και γραβάτες να ιδρώνουν σε γραφεία με κλιματισμό όχι εξαιτίας της ζέστης στην Άγκυρα αλλά λόγο της Ελληνο – Ισραηλινής προσέγγισης. Κύριοι, τους ρώτησα, γιατί έχετε ξεσηκωθεί με όλα αυτά; Η Ελλάδα δεν είναι γείτονας και φίλη μας; Δεν έχουμε μηδενικά προβλήματα με την Ελλάδα; Τι πειράζει εάν οι Έλληνες και Ισραηλινοί έρθουν πιο κοντά; Σταμάτησα όταν μου έριξαν άγριες ματιές και τελικά κάποιος είπε: «Έχουμε αρκετά προβλήματα εδώ». Αποφάσισα να μην προχωρήσω με την εξήγηση της θεωρίας μου των επτά σημείων περί της μαθηματικής λογικής σχετικά με την αισιοδοξία για τις Ελληνο – Ισραηλινές σχέσεις που ανθίζουν.

Όμως είμαι περίεργος για την απαισιοδοξία που ένιωσα στο κλιματιζόμενα γραφεία. Θυμήθηκα την πρώτη συνάντηση φέτος της Τουρκο – Ελληνικής Επιτροπής Στρατηγικής Συνεργασίας, όπου συναντήθηκαν οι Πρωθυπουργοί και αρκετοί Υπουργοί και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα. Δεν θα έπρεπε να χαιρόμαστε που οι στρατηγικοί εταίροι μας συνεργάζονται με τους πρώην στρατηγικούς μας εταίρους; Δεν είναι καλό αυτό για την ειρήνη στην περιοχή μας;

Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κύριος Νταβούτογλου θα έπρεπε να χαίρονται που υπάρχει 40% αύξηση στην άφιξη Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα, που υποφέρει από οικονομική κρίση και όπου η τουριστική βιομηχανία ευθύνεται για το 20% της απασχόλησης. Θα έπρεπε να χαίρονται που και άλλες κοινές Ελληνο – Ισραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις βρίσκονται στα σκαριά και οι Ισραηλινοί βιομήχανοι μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική πηγή οπλικών συστημάτων καθοριστικής σημασίας – και αυτό αποτελεί μεγάλη αλλαγή από τις ημέρες όπου το Ισραήλ δεν είχε καν μόνιμο ακόλουθο Άμυνας στην Αθήνα.

Θα έπρεπε να χαίρονται που η Ελλάδα θα αποτελέσει εναλλακτική αγορά για αμυντικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και εάν η Ελλάδα μέσω Κύπρου μετατραπεί σε φυσική γέφυρα που ενώνει το Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή εάν τα Ελληνικά και Εβραϊκά λόμπι στην Ουάσιγκτον εξετάζουν τις ευκαιρίες για κοινές δραστηριότητες – όλες για την ειρήνη στην περιοχή μας!

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις ωραίες προοπτικές, εξακολουθώ να έχω περιέργεια για το κλίμα απαισιοδοξίας στο επίσημο κτήριο. Πριν φύγω από το γραφείο όπου είχε πολύ ζέστη παρά το γεγονός ότι είχε κλιματισμό, έκανα μερικές ερωτήσεις στους ιδρωμένους ανθρώπους εκεί: Τι περιμένατε; Ότι ο κόσμος θα σταματούσε και θα σας κοιτούσε με θαυμασμό όταν συμμαχείτε με το Ιράν, την Συρία, την Χαμάς και την Χεζμπολάχ ενώ προκαλείτε συγκρούσεις με το Ισραήλ σε κάθε ευκαιρία; Ότι θα είχατε θέση στο γεύμα για την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης; Πιστεύατε σοβαρά ότι η Τουρκία ήταν αρκετά ισχυρή να απομονώσει τελείως το Ισραήλ; Έφυγα έπειτα από κάποια λεπτά βαρετής σιωπής στο γραφείο. Νομίζω ότι είχα την καλοσύνη να ευχηθώ καλή τύχη στους φίλους μου.

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ο καπνός οδηγεί στο Ιράν

Από την ιστοσελίδα του Ζάν Κοέν αναδημοσιεύουμε την μετάφραση αυτής της άκρως ενδιαφέρουσας ανάλυσης από την εφημερίδα "Haaretz" αναφορικά με τις εξελίξεις και εντάσεις στη Μέση Ανατολή που σχετίζονται με το Ιράν.

"Η μυρωδιά καπνού στον αέρα οδηγεί πίσω στο Ιράν"
Παρασκευή, 27 Αύγουστος 2010 09:22
HAARETZ 5.8.10

Των Amos Harel & Avi Issacharoff

http://cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=1332:2010-08-27-06-23-10&catid=34:middle-east&Itemid=60

Οι εντάσεις αυξάνονται σε διάφορα μέρη της Μέσης Ανατολής και τα πρόσφατα γεγονότα τροφοδοτούν το ένα το άλλο.
Η είδηση την Τετάρτη για μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ιρανού Προέδρου Mahmoud Ahmadinejad βρήκε πρόσφορο δημοσιογραφικό έδαφος: Μία ημέρα μετά το θανατηφόρο επεισόδιο στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και δύο ημέρες μετά την επίθεση με ρουκέτες κατά των Eilat και Aqaba, έμοιαζε σαν να μην υπάρχει στιγμή χωρίς δράμα σε ολόκληρη την περιοχή.
Λίγες ώρες αργότερα, το Ιράν προέβη σε διάψευση: Δεν επρόκειτο για χειροβομβίδα δολοφόνου αλλά για κροτίδα που έριξε ένας από τους οπαδούς του προέδρου. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχασαν γρήγορα το ενδιαφέρον τους. Και προς το παρόν, τίποτα δεν φαίνεται να συνδέει άμεσα τα τρία αυτά γεγονότα.
Ωστόσο, υπάρχει μια σύνδεση: Οι εντάσεις αυξάνονται σε διάφορα σημεία της Μέσης Ανατολής και κάθε περιστατικό τροφοδοτείται από τ’ άλλα. Εδώ και εβδομάδες, υπήρχε μια μυρωδιά καπνού στον αέρα: οι νέες κυρώσεις στο Ιράν, το λαθρεμπόριο προηγμένων όπλων από τη Συρία και το Ιράν στη Hezbollah, η έρευνα για τη δολοφονία του πρώην Λιβανέζου Πρωθυπουργού Rafik Hariri. Τίποτα από αυτά δεν παραπέμπει απαραίτητα σ’ έναν επικείμενο πόλεμο αλλά τα συναισθήματα είναι ιδιαίτερα φορτισμένα.
Η είδηση της δολοφονίας φαίνεται να προήλθε από μια Ιρανική ιστοσελίδα αμφίβολης αξιοπιστίας. Πάντως, ούτε και η Ιρανική κυβέρνηση φημίζεται για την αξιοπιστία της.
Κάτι άλλο αναφέρθηκε επίσης χθες από το Ιράν: το γεγονός ότι έχει αποκτήσει τέσσερις υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 - ή ίσως τέσσερις συστοιχίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρωσικής κατασκευής πύραυλοι αποκτήθηκαν μέσω της Λευκορωσίας.
Η Ρωσία διαπραγματεύεται μια πώληση S-300 στο Ιράν εδώ και χρόνια αλλά η ηγεσία της είναι διχασμένη αναφορικά με την ολοκλήρωση ή μη της συμφωνίας αυτής.
Οι πύραυλοι θα παρεμπόδιζαν μια εναέρια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – γι’ αυτό και οι Ουάσινγκτον και Ιερουσαλήμ πιέζουν τη Μόσχα να μην τους παραδώσει. Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υποπτεύονται ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη αφήσει τους Ιρανούς να εκπαιδευτούν πάνω στους πυραύλους. Ωστόσο, χωρίς καμία απόδειξη, η είδηση της Τετάρτης ακούγεται αμφίβολη.
Στο Λιβανικό μέτωπο επικρατούσε την Τετάρτη ησυχία. Το Ισραήλ ενθαρρύνθηκε από τις διαβεβαιώσεις της UNIFIL ότι οι στρατιώτες του πράγματι δεν μπήκαν ποτέ στο Λίβανο ενώ καθάριζαν κλαδιά την Τρίτη - πράξη που πυροδότησε την επίθεση. Ο Λιβανικός στρατός, δυσαρεστημένος από το πλήγμα που υπέστη, φαίνεται επίσης να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση οπότε το περιστατικό είναι απίθανο να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση. Όμως, η εκτροπή της προσοχής από την έρευνα για τη δολοφονία του Hariri στην ένταση στα σύνορα, ωφέλησε τη Hezbollah η οποία μπορεί κάλλιστα να επιχειρήσει να επαναλάβει το εγχείρημα.
Όσο για την επίθεση στις Eilat- Aqaba, τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος επέρριψαν χθες την ευθύνη στη Hamas. Ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έφτασε ακόμη και στο σημείο να στείλει ένα ηχογραφημένο μήνυμα και στους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς απειλώντας ν’ αντιδράσει. Στην Αίγυπτο, η εικασία για ευθύνη της Hamas μεταφράζεται σε περισσότερα προβλήματα. Το Κάιρο θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να μεσολαβήσει για μια συμφωνία συμφιλίωσης Fatah-Hamas με φόντο το γεγονός ότι μία από τις πλευρές χρησιμοποιεί Αιγυπτιακό έδαφος ως βάση για την εξαπόλυση τρομοκρατικών επιθέσεων.
Και εδώ είναι που όλα καταλήγουν πίσω στο Ιράν: Οι Αιγύπτιοι, όπως και οι Ιορδανοί (οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο στην επίθεση της Δευτέρας), ανησυχούν ιδιαίτερα από την αυξανόμενη διείσδυση του Ιράν στην περιοχή και τους συνεχώς στενότερους δεσμούς του με την ηγεσία της Hamas στη Γάζα. Εάν το Ιράν πραγματικά αγωνιά για τις νέες κυρώσεις ή ανησυχεί για τις πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για πιθανή επίθεση εναντίον του, τ’ αποτελέσματα θα γίνουν αισθητά και στην περιοχή μας.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/mess-report-the-smell-of-smoke-in-the-air-all-comes-back-to-iran-1.306065

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Συμμαχία εβραϊκού και ελληνοαμερικανικού λόμπι

Από "Τα Νέα" αναδημοσιεύουμε το εξής άρθρο αναφορικά με την επίσκεψη του Ντέιβιντ Χάρις, Διευθυντή της "American Jewish Committee", μιας σημαντικότητας εβραϊκής οργάνωσης στην Αμερική, στην Ελλάδα και την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

"Συμμαχία του εβραϊκού με το ελληνοαμερικανικό λόμπι"
"Τα Νέα" 26.8.2010
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4590941

Συμμαχία του εβραϊκού με το ελληνοαμερικανικό λόμπι ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ συνεργασίας του ελληνοαμερικανικού και του αμερικανοεβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, καθώς και της εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ συζήτησαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ντέιβιντ Χάρις, επικεφαλής μιας από τις σημαντικότερες εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ, της Αmerican Jewish Committee (ΑJC). Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ντ. Χάρις συζητήθηκαν τρόποι για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο λόμπι σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Την επιθυμία αυτή εξέφρασε, άλλωστε, και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ωστόσο ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν προγραμματισμένη πριν από την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα. Ηδη έχει πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον μια συνάντηση ισχυρών παραγόντων των δύο λόμπι με στόχο την προώθηση της συνεργασίας τους. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, παρόντες ήταν τόσο ο πρόεδρος της ΑJC όσο και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ. Ανάλογες συναντήσεις αναμένεται να έχει ο Γ. Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σημειώνεται ότι ο Ντ. Χάρις προηγουμένως είχε περάσει από τη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο Απόδημων Κυπρίων. «Μέσω της σύσφιγξης των σχέσεών μας με το Ισραήλ, θα μπορούσε να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για να αλλάξουμε την πάγια πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό», δήλωσε χθες από τη Λευκωσία ο Φ. Κρίστοφερ.
*Η συμμαχία της Διασποράς: Στην φωτογραφία από την ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού (www.papandreou.gr) διακρίνουμε από αριστερά προς δεξία τον Επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), κ. Άντι Άθενς, τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣ) που εκροσωπεί τους Έλληνες Εβραίους στο θρήσκευμα, κ. Δαυϊδ Σαλτιέλ, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον Διευθυντή της American Jewish Committee, κ. Ντέιβιντ Χάρις.

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Τουρκία, Ισραήλ και Ελλάδα

Αναδημοσιεύουμε την εξής ενδιαφέρουσα ανάλυση του Στάθη Ευσταθιάδη από "Το Βήμα" σχετικά με το πως η Τουρκία αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, είδαν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ελλάδα.

"Τουρκία, Ισραήλ και Ελλάδα"
ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ

"Το Βήμα"

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=350261&dt=25/08/2010

Η επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα προκάλεσε, όπως αναμενόταν, το ενδιαφέρον πολλών ξένων κυβερνήσεων. Εκτός της Αγκυρας, της Ουάσιγκτον και της Παλαιστινιακής Αρχής που «δικαιωματικά» απασχολήθηκαν με τις συνομιλίες Νετανιάχου-Παπανδρέου έγινε γνωστό ότι η Μόσχα, το Παρίσι αλλά και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρθηκαν και, όπως ήταν φυσικό, δεν περιορίστηκαν στις επίσημες ενημερώσεις. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, βεβαιώνουν ισραηλινές πηγές, έστρεψε την προσοχή του στα θέματα ασφαλείας και οπλισμού τα οποία απασχόλησαν τους δύο πρωθυπουργούς και έδειξε ικανοποίηση διαπιστώνοντας ότι οι συνομιλίες της Αθήνας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου, ήταν απλώς μια διεύρυνση των όσων είχαν συζητήσει οι κκ. Παπανδρέου και Νετανιάχου κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Ιερουσαλήμ, τον Ιούλιο. Η Αγκυρα δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μάλιστα οι συνομιλίες απασχόλησαν όχι μόνο το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και υπηρεσίες του Στρατού και των οικονομικών υπουργείων. Η συλλογική αντίληψη των τούρκων αξιωματούχων για τις συνομιλίες της Αθήνας είναι η εξής: Η Ελλάδα σπεύδει να επωφεληθεί από την υποβάθμιση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, κινείται στα ίχνη του «τουρκικού μοντέλου» και κάνει ένα πρώτο βήμα για στενές σχέσεις με το Ισραήλ. Αναγνωρίζει τον κίνδυνο να ταλαιπωρηθούν οι σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο αλλά ελπίζει να εξασφαλίσει ως αντιστάθμισμα την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων από το διεθνές ισραηλινό λόμπι και, κατ΄ επέκταση, από την Ουάσιγκτον. Η Αγκυρα σημειώνει ότι η «προκαταρκτική τηλεφωνική ενημέρωση» των προέδρων Μουμπάρακ και Αμπάς από τον κ. Παπανδρέου για την επίσκεψη Νετανιάχου δεν μπορεί να έχει αντίκρισμα στη Χαμάς ούτε στον πρόεδρο Καντάφι. Η Τουρκία ανησυχεί για τις γεωστρατηγικές συνέπειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από μια στενή στρατιωτικο-πολιτική συνεργασία Αθήνας-Ιερουσαλήμ- την οποία βλέπει επικείμενη-, εκτιμά ότι θα είναι «ισοβαρής σε οφέλη» και για τις δύο πλευρές και προσανατολίζεται να εξετάσει τις «εξελίξεις στον άμεσο χώρο» ασφάλειας σε συνάρτηση με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Αγκυρα δεν πιστεύει ότι κλονίζονται οι ισορροπίες στην περιοχή επειδή αυτές διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αμφιβάλλει, άλλωστε, αν ο (εικονικός) άξονας Αθήνας-Ιερουσαλήμ θα μπορεί να αντέξει μια ισχυρή πίεση από τον «ριζοσπαστικό» αραβικό κόσμο και από την «εσωτερική αντιαμερικανική και αντιισραηλινή αντίδραση». Ο τουρκικός Τύπος, ο οποίος δεν έδωσε έμφαση στις συνομιλίες της Αθήνας, αφήνει να εννοηθεί ότι η Αγκυρα ενοχλείται ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο «ένα νέο δυναμικό πολιτικο-στρατιωτικό κέντρο το οποίο θα περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ». Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=350261&dt=25/08/2010#ixzz0xbY5aiCn

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Οι εντάσεις Τουρκίας - Ισραήλ οδηγούν σε νεά εποχή στις Ελληνο - Ισραηλινές Σχέσεις

Δημοσιεύουμε μετάφραση άρθρου στην τουρκική "Hurriyet", του ανταποκριτή της εφημερίδας στην Αθήνα, Χρήστου Λουτράδη, αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ελλάδα. Το άρθρο έχει ενδιαφέρον διότι βλέπει κανεις τον τρόπο με τον οποίο ένα μεγάλο τουρκικό ΜΜΕ παρουσιάζει το θέμα.

"Οι Εντάσεις μεταξύ Άγκυρας – Τελ Αβίβ οδηγούν σε νέα εποχή στις Ελληνο – Ισραηλινές Σχέσεις"
“Hurriyet” (22.8.2010)

Αθήνα

Του Χρήστου Λουτράδη

http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=ankara-tel-aviv-tension-opens-new-era-in-greek-israeli-ties-2010-08-22

Η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα πυροδοτεί συζητήσεις στην Ελλάδα σχετικά με τις σχέσεις της χώρας με τον Aραβικό κόσμο, την Τουρκία και το Ισραήλ. Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ αναζητά νέους εταίρους στην περιοχή επειδή έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις του με την Τουρκία και την στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της στην περιοχή.

Η ιστορική επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε μια νέα εποχή στις Eλληνο-Iσραηλινές σχέσεις καθώς το Ισραήλ αναζητά νέους εταίρους στην περιοχή καθώς έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις του με την Τουρκία την στιγμή που η Αθήνα προσπαθεί να βελτιώσει την οικονομικά πληγείσα εικόνα της.

Ο κ. Νετανιάχου του Ισραήλ επισκέφθηκε την Αθήνα πριν μια εβδομάδα, ένα μήνα μετά την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του στο Τελ Αβίβ. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, τον τουρισμό, στρατιωτικά θέματα και θέματα υδάτινων πόρων.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έπειτα από την επιδρομή των Ισραηλινών κομάντο τον Μάιο σε διεθνή στολίσκο που προσπάθησε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας. Εννέα Τούρκοι ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και ένας Τουρκο-Αμερικανός, σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της επιδρομής στον στολίσκο, στον οποίο συμμετείχαν και Έλληνες ακτιβιστές. Αλλά τόσο ο κ. Νετανιάχου, όσο και ο Έλληνας ομόλογός του Γιώργος Παπανδρέου επέμειναν ότι η βελτίωση των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων δεν σχετίζεται με την επιδείνωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία.

Πριν συναντήσει τον κ. Νετανιάχου, ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άμρ Μούσα με σκοπό να ακούσει τις απόψεις Αράβων ηγετών σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης και των προσπαθειών που γίνονται για να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις, δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Στο μήνυμά του από την Ελλάδα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο Νετανιάχου είπε ότι: «Χρειάζεται υπομονή για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους».

Την Παρασκευή, το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται το κάλεσμα των ΗΠΑ για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο Νετανιάχου γρήγορα αποδέχθηκε το κάλεσμα της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, για την πραγματοποίηση σύσκεψης που θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον στις 2 Σεπτεμβρίου.

«Η Ελλάδα αγωνίζεται με την οικονομική κρίση της και αναζητά ευκαιρίες να βελτιώσει την εικόνα της και να επανακτήσει τον ρόλο της στην περιοχή», δήλωσε ο Θάνος Ντόκος, Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στην “Hurriyet” την Παρασκευή.

Ο κ. Ντόκος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επιδιώξει να κερδίσει πόντους σε σχέση με τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ. «Ίσως να υπάρξει ευκαιρία για την Αθήνα και την Άγκυρα να ξεκινήσουν από κοινού προσπάθειες και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην περιοχή για να βοηθήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ», είπε.

Ο Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να θεωρηθεί το νέο επίπεδο της Ελληνο-Ισραηλινής συνεργασίας ως μια «σπασμωδική αντίδραση». «Η Ελλάδα και το Ισραήλ τώρα έχουν φτάσει σε ένα νέο επίπεδο συνεργασίας. Η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα οδήγησε στην υπογραφή διαφόρων συμφωνιών και έγινε σαφής η πρόθεση για την σύσφιξη των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και του στρατού. Όμως θα ήταν λάθος να θεωρηθεί αυτή η νέα πραγματικότητα στις Ελληνο-Ισραηλινές σχέσεις ως μια σπασμωδική αντίδραση στα πρόσφατα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ», είπε ο Τζιαμπίρης.

Η επίσκεψη έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και διάφορες αντιδράσεις μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών και στα ΜΜΕ. Την περασμένη εβδομάδα η ημερήσια εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» έγραψε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να αποδείξει τις ικανότητες του στην ακροβασία καθώς έχει να αντιμετωπίσει πιθανές αντιδράσεις από τον Αραβικό κόσμο, ο οποίος τρέφει μια μακρόχρονη συμπάθεια για την Ελλάδα». Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ο Παπανδρέου θέλει να πάρει από την Τουρκία τον ρόλο του νέου μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή εκμεταλλευόμενος τις κακές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας».

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να προσέξει ώστε να «μην καταστραφούν οι παραδοσιακές μας σχέσεις με τους Άραβες».

Ο Ζάν Κοέν, γνωστός Ισραηλινός δημοσιογράφος στην Αθήνα, είπε ότι: «Οι αραβικές χώρες που δεν χαίρονται με την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν και τους Τουρκίας, που δεν είναι Αραβικά κράτη, θα καλωσορίσουν την αναβάθμιση των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων.

«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και να γίνει σημαντικός μεσολαβητής», είπε.

Ο Τριαντάφυλλος Κατράντος, ερευνητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο, δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνο παρατηρητής στη Μέση Ανατολή, έχει διακηρύξει ένα νέο ρόλο».

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Η Ελλάδα στρατηγική ενταλλακτική λύση σε σχέση με την Τουρκία

Το "ΑΙΤ" δημοσιεύσει σήμερα μετάφραση άρθρου του Οντέντ Εράν, Διευθυντή του Ισραηλινού Ινστιτούτου Εθνικών Στρατηγικών Ερευνών αναφορικά με τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ. Μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σχετικά με το πως κορυφαίοι Ισραηλινοί αναλυτές βλέπουν την συνεργασία με την Ελλάδα.

"Η Ελλάδα συνιστά μια στρατηγική εναλλακτική λύση σε σχέση με την Τουρκία";

Του Οντέντ
Εράν
Ινστιτούτο Εθνικών Στρατηγικών Ερευνών (The Institute for National Security Studies)

20 Αυγούστου 2010

http://www.inss.org.il/publications.php?cat=21&incat=&read=4320&print=1

Σε λιγότερο από ένα μήνα οι Πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Ελλάδας πραγματοποίησαν αμοιβαίες επίσημες επισκέψεις. Η κάθε επίσκεψη ήταν η πρώτη των δύο πρωθυπουργών. Είναι δύσκολο να βρει κανείς ιστορικό προηγούμενο για μια τόσο γρήγορη ανταλλαγή επισκέψεων στα χρονικά της ισραηλινής διπλωματίας.

Μέχρι πρόσφατα το χαμηλό προφίλ των διμερών σχέσεων «βόλευε» τα συμφέροντα τόσο της Ελλάδας όσο και του Ισραήλ. Μιλώντας στο Αραβικό Οικονομικό Φόρουμ στις 10 Μαϊου του 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στη φιλία που υπήρχε μεταξύ του πάτερα του, του πρώην Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου με πολλούς Άραβες ηγέτες, ενώ έκανε λόγο για την αλληλεγγύη μεταξύ του Ελληνικού και Αραβικών εθνών. Δήλωσε ότι «το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βέβαια ότι η αραβική πρωτοβουλία ειρήνης πρέπει να προωθηθεί. Επιπλέον, είπε ότι πρέπει να τηρηθούν οι υποχρεώσεις στον Οδικό Χάρτη, να υπάρξει πρόοδος σε κεντρικά ζητήματα στη βάση μιας λύσης δύο κρατών στα σύνορα του 1967.

Οι πιθανότητες να διέφυγαν οι αναφορές στα σύνορα του 1967 την προσοχή της ισραηλινής ομάδας που προετοίμασε την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ στα τέλη Ιουλίου, καθώς και την επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα (16-17 Αυγούστου 2010) είναι ελάχιστες. Αλλά είναι επίσης πιθανόν ότι ταυτόχρονα σκεφτόταν ένα εξίσου σοβαρό στρατηγικό ζήτημα, δηλαδή το πώς να περιοριστεί η ζημιά που προκλήθηκε από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Η στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που την έχει οδηγήσει πιο κοντά στο Ιράν, τη Συρία, τη Χαμάς και την Χεζμπολάχ σηματοδοτεί μια αλλαγή στις στρατηγικές ισορροπίες, και όχι μόνο από την σκοπιά του Ισραήλ. Το Κάιρο, το Αμμάν, η Βηρυτός και η Ραμάλλα βλέπουν αυτή την στροφή ως μια πηγή ανησυχίας, εάν και ίσως λιγότερο από το Ισραήλ. Η Αθήνα σίγουρα ανησυχεί από αυτήν την στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, καθώς και για επιπτώσεις αυτής της αλλαγής στις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως τη ζημιά που προκλήθηκε από την ανατροπή στις ισραηλο – τουρκικές σχέσεις. Η προθυμία της να δώσει την έγκριση της για την πραγματοποίηση ασκήσεων στον εναέριο χώρο της από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και σε μεγάλο βαθμό εξισορροπεί την απώλεια της Τουρκίας ως συνεργάτη για την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων. Όμως θα είναι δύσκολο να βρεθεί εναλλακτική λύση για την συνεργασία με την Τουρκία σε θέματα αντικατασκοπείας. Επιπλέον, μέχρι στιγμής η ισραηλινή αντικατασκοπεία δεν έχει συμπεριλάβει την Τουρκία στους στόχους της. Οι αλλαγές στην Τουρκία σημαίνουν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αλλάξει τον προσανατολισμό της αντικατασκοπείας του.


Τα προηγούμενα χρόνια το μέγεθος της Τουρκίας και η γεωστρατηγική της θέση την μετέτρεψαν σε κύριο πελάτη της Ισραηλινής στρατιωτικής βιομηχανίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα θελήσει να κλείσει αυτήν την τρύπα και θα είναι δύσκολο για το Ισραήλ να διεισδύσει στην ελληνική αγορά όπου κυριαρχούν οι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές στρατιωτικές βιομηχανίες.

Μια πιθανή στρατηγική συνεργασία υφίσταται στον ενεργειακό τομέα. Η ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ καθιστά αυτές τις χώρες πιθανούς προμηθευτές της Ευρώπης. Το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν συμφέρον να παρακάμψουν την Τουρκία ώστε να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των μονάδων φυσικού αερίου και των Ευρωπαίων καταναλωτών. Τόσο η ειδική σχέση που διατηρεί με την Κύπρο όσο και η θέση της μετατρέπουν την Ελλάδα σε κρίσιμο κόμβο στην διαδρομή του φυσικού αερίου. Οι Αιγύπτιοι και οι Παλαιστίνιοι μπορεί να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια εάν ανακαλυφθούν κοιτάσματα φυσικού αερίου έξω από τα παράλια της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει ένα ξεκάθαρο και φυσικό συμφέρον να αναζητήσει ακόμα και μια μερική εναλλακτική λύση για να αντικαταστήσει τον Τούρκο συνεργάτη που το απογοήτευσε. Η κατάσταση επιβεβαιώνει και πάλι τα λόγια που πρώην Βρετανού Πρωθυπουργού Πάλμερστον, ο οποίος το 1848 δήλωσε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ότι: «Εμείς δεν έχουμε μόνιμους συμμάχους και αιώνιους εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και μόνιμα και είναι καθήκον μας να τα προστατεύσουμε».

Σε κοινή εμφάνισή του με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ στις 22 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου δήλωσε ότι: «Κύριε Πρωθυπουργέ, πολλοί εδώ στην Ιερουσαλήμ με ρώτησαν γιατί βρίσκομαι εδώ σήμερα.» Απάντησε λέγοντας ότι: «Είμαστε γείτονες. Ζούμε στην ίδια περιοχή και επιθυμούμε την ειρήνη στην περιοχή και «εγώ έχω θέσει ως στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών» για την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή. Στην Ευρωπαϊκή αρένα ο Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος το κύρος το οποίου ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας. Ο άτυπος συνασπισμός κρατών που ανησυχούν από τις προκλήσεις της Τουρκίας μπορεί να του παράσχει ένα σημαντικό πεδίο δράσης.

Επιπλέον, ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Εάν οι Ισραηλινοί ταξιδιώτες αντικαταστήσουν την Αττάλεια με την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά ως κύριο τουριστικό προορισμό αυτό θα αποτελέσει μια χρήσιμη πηγή εισοδήματος για μια οικονομία που χρειαζόταν ένα σχέδιο οικονομικής διάσωσης εδώ και πολύ καιρό.

Μπορεί η νέο-Ελληνική επιλογή να μην αποκαθιστά τελείως τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που χάθηκαν με την κατάργηση της νέο-Οθωμανικής επιλογής, αλλά παρουσιάζει πολλές ενδιαφέρουσες προοπτικές που αξίζουν να αναπτυχθούν.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Σύμφωνα με μπλόγκ υποστηρικτής της Χαμάς πίσω από τον Τηλεμαραθώνιο Μαϊμού


Άστραψαν και βρόντηξαν τα γνωστά αντι-ισραηλινά μπλόγκ στην Ελλάδα για το θέμα του Τηλεμαραθωνίου για την "ανοικοδόμηση" του ανύπαρκτου "Χριστιανικού" Νοσοκομείου στη Γάζα, εξαπολύοντας κατηγορίες κατά του δημοσιογράφου Ζάν Κοέν, χαρακτηρίζοντάς τον "Πράκτορα της Μοσάντ" αλλά και της Πρεσβείας του Ισραήλ (την οποία χαρακτηρίζουν "φωλιά των Ναζιστών") επειδή παρουσίασαν αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι o τηλεμαραθώνιος έγινε με ψευδή προσχήματα και ότι ουσιαστικά ο Ελληνικός λαός έπεσε θύμα παραπλάνησης.
Αλλά τα μπλόγκ αυτά, και συγκεκριμένα το sibilla.gr, γνωστό για για τις λυσσαλέες αντι-ισραηλινές αλλά και αντισημιτικές θέσεις του, μας παρέχει και σημαντικές πληροφορίες που ολοκληρώνουν το "πάζλ" σχετικά με τον Τηλεμαραθώνιο της Γάζας. Συγκεκριμένα, το sibilla.gr αναφέρει ότι ο "εμπνευστής" του τηλεμαραθωνίου ήταν ο Γ.Α., δηλαδή ο Γιώργος Αναστασόπουλος, επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Άρση του Αποκλεισμού της Γάζας. Ο Αναστασόπουλος είναι γνωστή φιγούρα σε φιλοπαλαιστινιακούς κύκλους, ο οποίος τον Μάρτιο του 2009 είχε συναντηθεί με τον Χάλεντ Μεσάαλ, τον ηγέτη της Χαμάς στη Δαμασκό, μαζί με αντιπροσωπεία Ελλήνων ακτιβιστών και βουλευτών, ενώ του Ιούλιο φέτος συμμετείχε σε συνέδριο με γνωστούς αντι-ισραηλινούς ακτιβιστές από την Ιταλια και Ιρανούς αξιωματούχους.
Δηλαδή, για το πούμε λιανά, στον Τηλεμαραθώνιο που έγινε στην κρατική τηλεόραση με ψευδή προσχήματα για την ανοικοδόμηση ενός ανύπαρκτου νοσοκομείου, συνέβαλε τα μέγιστα (το sibylla λέει ότι ήταν ο "εμπνευστής") ένας υποστηρικτής της Χαμάς, ενός κινήματος που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο απορρίπτει την ειρηνευτική διαδικασία, επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ και παίρνει εντολές από την Τεχεράνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του στις 21.12.2005, το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε χαρακτηρίζει την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και εξαγγέλει την λήψη "περιοριστικών μέτρων" εναντίον της με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τα συμπεράσματα δικά σας.
*Στην φωτογραφία από το "mpostani" διακρίνουμε 'Ελληνες ακτιβιστές μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Αναστασόπουλος και ο Νίκος Κλειτσίκας (επικεφαλής του μπλόγκ sibylla.gr) σε αναμνηστική φωτογραφία με τον Χάλεντ Μεσαάλ, τον ηγέτη της Χαμάς στη Δαμασκό.

Τα διλήμματα και ο κίνδυνος ενός πυρηνικού Ιράν

Δημοσιεύουμε μετάφραση ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος άρθρου του έγκριτου αναλυτή Lesslie Susser από το "Jewish Telegraph Agency" (Εβραϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων), ένα διεθνές πρακτορείο ειδήσεων που καλύπτει θέματα που αφορούν στον Εβραϊσμό και στο Ισραήλ, όπου ο Susser αναλύει τα τρομέρα διλήμματα που υπάρχουν στο Ισραήλ σχετικά με την δράση που πρέπει να αναλάβει η χώρα για να αντιμετωπίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τα σενάρια που αναλύονται είναι τρομακτικά όμως ακόμα πιο τρομοκατικές θα ήταν οι συνέπειες εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνική βόμβα. Δυστυχώς, πρόκειται για μια πραγματικότητα στη γεωπολιτική σκακιέρα στην ευρύτερη περιοχή μας την οποία οφείλουμε να γνωρίζουμε. Διαβάστε το άρθρο για να καταλάβετε τα χοντρά παιχνίδια που παίζονται γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που απειλή την περιοχή.

«Άρθρο πυροδοτεί προβλέψεις, συζητήσεις για μια πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράν»
Jewish Telegraph Agency”
16 Αυγούστου 2010
Του Leslie Susser


http://www.jta.org/news/article/2010/08/16/2740499/article-fuels-speculation-debate-over-possible-strike-against-iran

Ιερουσαλήμ (JTA) – Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτεθούν στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες τότε πιθανότητα να το κάνει το Ισραήλ.

Αυτό ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος Τζέφρι Γκόλντμπεργκ στο τεύχος του Σεπτεμβρίου του περιοδικού “The Atlantic” σε άρθρο που έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και προβλέψεις μεταξύ πολλών ειδικών για θέματα Μέσης Ανατολής.

Ο Γκόλνμπεργκ βασίζει τα συμπεράσματά του σε τρεις υποθέσεις: Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, το Ιράν θα μπορεί να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα μέχρι την επόμενη άνοιξη ή στο αμέσως επόμενο διάστημα από τότε. Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παίρνει στα σοβαρά τις επανειλημμένες ιρανικές απειλές περί εξαφάνισης του Ισραήλ από τον χάρτη και είναι αποφασισμένος να εμποδίσει ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα. Τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ισχυρίζονται ότι ακόμα και αν το Ιράν δεν χρησιμοποιήσει την βόμβα, το να πλανάται μια πυρηνική απειλή πάνω από το Ισραήλ θα μπορούσε να καταστρέψει το σιωνιστικό επιχείρημα με τους Ισραηλινούς να εγκαταλείπουν τη χώρα και τους πιθανούς μετανάστες να μένουν μακριά.

Παρά ταύτα, ο Γκόλντμπεργκ παρουσιάζει και πολλούς λόγους για τους οποίος το Ισραήλ θα το σκεφτεί καλά πριν εξαπολύσει μια επίθεση στο Ιράν.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο ένα πλήγμα εναντίον των καλά προστατευμένων και διασκορπισμένων πυρηνικών εγκαταστάσεων μπορεί να έχει περιορισμένο αποτέλεσμα. Επίσης, η πολύπλοκη επιχείρηση όπου αεροσκάφη θα πετούν σε μεγάλες αποστάσεις πάνω από αμερικανικές γραμμές ή αραβικά εδάφη αποτελεί εφιάλτη για τους σχεδιαστές στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Μια ακόμα χειρότερη εξέλιξη σε στρατηγικό επίπεδο είναι ότι μια επίθεση στο Ιράν χωρίς να δοθεί πράσινο φώς από τους Αμερικανούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική ρήξη μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ουάσιγκτον. Και αν αποστασιοποιηθεί ή εγκαταλειφθεί από την Αμερική, το Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί γρήγορα σε κράτος παρία και να απομονωθεί στη διεθνή σκηνή.

Η εκτεταμένη διεθνής καταδίκη του ενεργειών του Ισραήλ εναντίον του τουρκικού «ειρηνευτικού πλοίου» τον περασμένο Μάιο αποτελεί μια ένδειξη για το που θα οδηγούνταν τα πράγματα.

Επιπλέον, οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν σίγουρα θα πυροδοτούσε έναν μεγάλο πόλεμο στην περιοχή, με το Ισραήλ να δέχεται επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτες από το Ιράν, την Χεζμπολάχ στο Λίβανο και ενδεχομένως από την Συρία και από τη Χαμάς στη Γάζα. Αυτό από την μεριά του θα οδηγούσε σε κατακόρυφη αύξηση στις τιμές πετρελαίου κάτι για το οποίο θα κατηγορούσαν το Ισραήλ. Και το Ιράν και οι σύμμαχοι του σίγουρα θα εξαπέλυαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων ανά τον κόσμο.

Γι’ αυτούς τους λόγους λέγεται ότι ο απερχόμενος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Γκάμπι Ασκενάζι, δεν είναι και πολύ ενθουσιώδης για να γίνει μια ισραηλινή επίθεση. Αν και λέγεται ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις προσομοίωσης μιας επίθεσης ακόμα και σε μακρινά μέρη όπως την Ελλάδα, και συνεχώς τελειοποιούν τους επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς, ο Ασκενάζι θα προτιμούσε να μην υλοποιηθούν.

Ο Ασκενάζι δεν είναι ο μόνος υψηλόβαθμος στρατιωτικός που έχει αμφιβολίες.

Σε ένα κείμενο θέσεων που συζητήθηκε πολύ, ο εν αποστρατεία Υποστράτηγος Γκιόρα Αϊλαντ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και ένας από τους καλύτερους στρατιωτικούς αναλυτές του Ισραήλ, εξέφρασε την άποψη ότι το Ισραήλ σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδύνευε να βλάψει την στρατηγική σχέση κλειδί που έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα μικρότερο όφελος, δηλαδή το να φρενάρει το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα για μερικά χρόνια. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι εάν γίνει στρατιωτική επίθεση οι Αμερικανοί θα προτιμούσαν να την πραγματοποιήσουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τον Αϊλαντ, κάποιοι επιτελείς του Στρατού των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι εφόσον η Αμερική θα επηρεαστεί από τις συνέπειες μιας επίθεσης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την δική της μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ για να εγγυηθεί την επιτυχία της.

Η άποψη του Αϊλαντ είναι ότι για να έχει το Ισραήλ μια ρεαλιστική επιλογή για επίθεση θα πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: μια ξεκάθαρη αποτυχία των σημερινών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Μια απροθυμία της Αμερικής να αναλάβει στρατιωτική δράση ανεξάρτητα από το τι λένε κάποιοι στρατηγοί, και μια κατανόηση της ανάγκης του Ισραήλ να αναλάβει δράση από τους Αμερικανούς. Τότε, ο Νετανιάχου θα πρέπει να κάνει τους δικούς του προσωπικούς υπολογισμούς λαμβάνοντας υπόψη ότι μια αποτυχία θα οδηγούσε σε μια αποσταθεροποίηση του Κόλπου, θα υπονόμευε τα συμφέροντα της Δύσης, και το Ισραήλ θα κατηγορείτο και θα βρισκόταν απομονωμένο στη διεθνή σκηνή. Και το χειρότερο από όλα θα ήταν ότι θα νομιμοποιούσε σε κάποιο βαθμό την επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

O Ζίβ Μαόζ ,πολιτικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην πόλη Ντέιβις και στο Κέντρο Διαπανεπιστημιακών Ερευνών στην Ερτσλίγια, προσθέτει μια επιπλέον ανησυχία. Σε άρθρο του στην εφημερίδα “Haaretz” στα μέσα Αυγούστου, αναφέρει ότι μια επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει διεθνείς πιέσεις στο Ισραήλ να διαλύσει το δικό του υποτιθέμενο πυρηνικό οπλοστάσιο και να υπογράψει την Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Εάν το Ισραήλ αρνιόταν να ενδώσει τότε θα απομονωνόταν, λέει ο Μαόζ. Και εάν υποκύψει στις πιέσεις, το Ισραήλ θα έχανε ένα διαπραγματευτικό χαρτί για την δημιουργία μια νέας τάξης περιφερειακής ασφάλειας.

Επομένως, με τους κινδύνους που ενέχει μια επίθεση στο Ιράν, το Ισραήλ θα ήταν διατεθειμένο να αποδεχθεί μια πυρηνική ισορροπία φόβου με το Ιράν;

Σύμφωνα με τον Υποστράτηγο εν αποστρατεία Γιτσχάκ Μπέν Ισραέλ, ο οποίος είναι πρώην επικεφαλής για την στρατιωτική έρευνα και ανάπτυξη στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στο Υπουργείο Άμυνας, σε μια τέτοια ισορροπία το Ισραήλ θα είχε τρομερό πλεονέκτημα. Δήλωσε στο JTA ότι οι Ιρανοί προσπαθούν να κατασκευάσουν μια πυρηνική βόμβα περίπου 20 χιλιοτόνων που θα είχε την ισχύ περίπου της αμερικανικής ατομικής βόμβας που χρησιμοποιήθηκε στην Χιροσίμα το 1945.

Ξένοι ειδικοί εκτιμούν ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικές βόμβες που μπορεί να είναι 50 έως 250 φορές πιο καταστροφικές από την ατομική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε το 1945.

Στο τέλος του 2007, ο Άντονι Κόρτσμαν, υψηλόβαθμος ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Το Ιράν, το Ισραήλ και ο Πυρηνικός Πόλεμος: Μια εκτενή ανάλυση σεναρίων», οπού προσπάθησε να προβλέψει το αποτέλεσμα μια πυρηνικής αναμέτρησης μεταξύ των δύο χωρών μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το βασικό συμπέρασμά του ήταν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιβιώσει και να ανοικοδομηθεί ενώ το Ιράν όχι.

Σύμφωνα με τον Μπέν Ισραέλ, οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά αυτή την ανισότητα δύναμης και επομένως δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ξεκινήσουν έναν πυρηνικό πόλεμο με το Ισραήλ.

"Ίσως να μην γνωρίζει ο μέσος Ιρανός αυτά τα στοιχεία αλλά σίγουρα τα γνωρίζουν οι μηχανικοί που εργάζονται για την πυρηνική βόμβα. Και τα γνωρίζει ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ», λέει ο Μπέν Ισραέλ στο JTA.


Παρά ταύτα, όπως και οι περισσότεροι Ισραηλινοί αναλυτές, ο Μπέν Ισραέλ αντιτίθεται σθεναρά στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας από το Ιράν για δύο λόγους: Πρώτον, θα πυροδοτούσε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών σε όλη της Μέση Ανατολή, αυξάνοντας γεωμετρικά τις πιθανότητες να κάνει κάποιος ένα λάθος με το πάτημα ενός κουμπιού και δεύτερον, ένας πυρηνικός μηχανισμός μπορεί να πέσει στα χέρια τρομοκρατών χωρίς να υπάρχει μια ισορροπία τρόμου.

Μάλιστα, οι περισσότεροι Ισραηλινοί θεωρούν ότι υπάρχουν πειστικοί λόγοι για τους οποίους οι Αμερικανοί θα έπρεπε να αναλάβουν δράση. Θεωρούν ότι ο Ομπάμα δεν θα ήθελε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή που θα υπονόμευε το όραμα του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά. Είναι επίσης κρίσιμο για την Αμερική να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει μια πυρηνική ομπρέλα που θα του έδινε την δυνατότητα να προωθήσει την τρομοκρατία, να εκβιάσει την Δύση ή να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ισχύ του για να πάρει τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου της Μέσης Ανατολής στην περιοχή του Κόλπου, ή θα έδινε την δυνατότητα σε τρομοκράτες να πάρουν στα χέρια τους μια «βρώμικη βόμβα» (βόμβα με πυρηνικό υλικό).

Επιπλέον, η αποτυχία να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά θα μπορούσε να μειώσει το κύρος και την επιρροή της Αμερικής στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι χώρες του Κόλπου που αυτή την στιγμή αμφιταλαντεύονται, να φύγουν από την σφαίρα επιρροής της Αμερικής και να προσχωρήσουν σε αυτήν της Τεχεράνης.

Επομένως, εάν δεν πετύχουν οι κυρώσεις και εάν η λαϊκή εξέγερση του Κινήματος των Πρασίνων δεν υλοποιηθεί, η ηγεσία του Ισραήλ ελπίζει ότι η Αμερική θα καταλάβει την αναγκαιότητα της στρατιωτικής δράσης παρά τους πολέμους που συνεχίζονται στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Οι Ισραηλινοί είναι πολύ προσεκτικοί να μην το πουν αυτό ξεκάθαρα γιατί δεν θέλουν να φανεί ότι πιέζουν για μια αμερικανική επίθεση.

Οι Ισραηλινοί αναλυτές υποδεικνύουν ότι αυτά που θα ήταν πολύ δύσκολα για το Ισραήλ να πετύχει σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, θα μπορούσαν να επιτευχθούν πολύ πιο εύκολα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον Γκόλντμπεργκ, o κ. Νετανιάχου λέει συχνά αστειευόμενος σε επισκέπτες ότι ο στρατός των ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους συμβούλους του, στην συνάντησή του με τον κ. Ομπάμα στις αρχές Ιουλίου, ο κ. Νετανιάχου εμψυχώθηκε απ' αυτά που άκουσε από τον Αμερικανό Πρόεδρο σχετικά με το Ιράν. Φαίνεται πως η πολιτική της Αμερικής είναι να εμποδίσει το Ισραήλ να κάνει μια επίθεση μόνο του με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Ναύαρχο Μαίκλ Μόλεν να κάνει έκκληση στο Ισραήλ να δείξει υπομονή, ενώ ο Ομπάμα καθησυχάζει τους Ισραηλινούς ηγέτες λέγοντας ότι δεν θα αφήσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.

Αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνήσουν στις εκτιμήσεις τους για τα χρονικά περιθώρια σχετικά με ένα πυρηνικό Ιράν; Και τι γίνεται εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διστάσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση όταν το Ισραήλ θεωρήσει ότι ο χρόνος τελειώνει;

Θα πάρει το Ισραήλ το ρίσκο να αναλάβει δράση μόνο του εξαιτίας της απειλής που αποτελεί ένα πυρηνικό Ιράν; Και το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν τότε το πράσινο φως στο Ισραήλ για επίθεση.

Για την ώρα είναι τόσες πολλές οι μεταβλητές που ίδιοι οι κκ. Νετανιάχου και Ομπάμα ακόμα δεν μπορούν να απαντήσουν.













Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ο Νετανιάχου δεν πάει Τουρκία, "με την Ελλάδα διορθώσαμε ανωμαλίες δεκαετιών"

Από την αγγλόφωνη ισραηλινή εφημερίδα "Jerusalem Post" παρουσιάζουμε δική μας μετάφραση άρθρου που αναφέρεται στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου προς Ισραηλινούς δημοσιογράφους μετά το πέρας της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του και είπε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ.

«Ο Νετανιάχου δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία»
Jerusalem Post (19.8.2010)

Η πρώτη επίσκεψη Πρωθυπουργού στην Ελλάδα «διόρθωσε μια ανωμαλία 62 χρόνων».

Του Gil Hoffman

http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?ID=185223&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας οδήγησε «στην σύμπτυξη των κοινών συμφερόντων» Ισραήλ – Ελλάδας, είπε ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την διάρκεια της επιστροφής του από την διήμερη επίσκεψη του στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, ο κ. Νετανιάχου και ο Έλληνας ομόλογός του, Γιώργος Παπανδρέου έκαναν τα μέγιστα για να αποσυνδέσουν την επίσκεψη στην Ελλάδα από τα προβλήματα του Ισραήλ με την Τουρκία. Αλλά κατά την διάρκεια της επιστροφής του στο Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου μίλησε ανοικτά για το πως προβλήματα με την Τουρκία ενέπνευσαν την ανάπτυξη των σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία εδώ και δεκαετίες.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της εφημερίδας Yisrael Hayom, εάν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία, ο κ. Νετανιάχου αποκάλυψε ότι δεν έχει πάει ποτέ στη χώρα.

«Είμαι ο μόνος Ισραηλινός που δεν έχει ποτέ επισκεφθεί στη ζωή του την Τουρκία, και δεν νομίζω ότι θα πάω εκεί σύντομα», είπε.

Η επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στην Αθήνα προέκυψε έπειτα από την επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας μετά την επιδρομή των κομάντο του Ναυτικού σε στολίσκο διαμαρτυρίας που κατευθυνόταν στη Γάζα στις 31 Μάιου που οδήγησε στον θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών. Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα, οδήγησε την Τουρκία να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ και να περιορίσει την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Ομάδες από το Ισραήλ και την Ελλάδα θα αρχίσουν σύντομα να εργάζονται για την υλοποίηση των συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν ο κ. Νετανιάχου με τον κ. Παπανδρέου που περιλαμβάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, την αγορά στρατιωτικού υλικού, την αναβάθμιση πολεμοφοδίων, τον συντονισμό σε θέματα πληροφόρησης (αντικατασκοπείας), και υψηλόβαθμες στρατηγικές συναντήσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί το Ισραήλ σύντομα.

Τόσο Έλληνες όσο και Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι συμφωνίες δεν θα εφαρμοστούν εις βάρους των σχέσεων οποιασδήποτε εκ των δύο χωρών με την Τουρκία.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Νετανιάχου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο», είπε στην Ισραηλινή Ραδιοφωνία. «Αυτό που είναι αφύσικο είναι ότι επί 62 χρόνια δεν πράξαμε αυτό που πράξαμε τώρα με την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ιερουσαλήμ και την ανταπόδοση της επίσκεψης με το ταξίδι μου στην Αθήνα».

Διορθώνουμε ανωμαλίες δεκαετιών, όπου δύο χώρες που μπορούσαν και επιθυμούσαν να συνεργαστούν σε θέματα ασφάλειας, τουρισμού και διπλωματίας, δεν το έπρατταν. Αλλά τώρα το κάνουμε πράξη».

*Στη φωτογραφία από τον "Αγγελιοφόρο" διακρίνουμε τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ, κκ. Γιώργο Παπανδρέου και Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνομιλούν για τη νέα στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών τους.




Ο εχθρός του εχθρού μου, του Ιράν










Το "ΑΙΤ" παραθέτει μετάφραση ενός εξαιρετικού άρθρου του Elliot Abrams, ο οποίος είναι υψηλόβαθμος ερευνητής στο "Council on Foreign Relations" το διακεκριμένο κέντρο ερευνών για την εξωτερική πολιτική στις ΗΠΑ. Στο άρθρο του στην "Wall Street Journal" ο Abrams παρουσιάζει ένα ισχυρό επιχείρημα για να υποστηρίξει την θέση ότι σήμερα υπάρχει ταύτιση συμφερόντων πολλών αραβικών χωρών και του Ισραήλ στην αντιμετώπιση του Ιράν.

«Ο Εχθρός του Εχθρού Μου»

«Wall Street Journal” (6 Αυγούστου 2010)
Του Elliott Abrams


Με τον κίνδυνο ενός πυρηνικού Ιράν, η εχθρική Αραβο – Ισραηλινή σχέση μεταβάλλεται και γίνεται πιο πολύπλοκη.

http://online.wsj.com/article/NA_WSJ_PUB:SB10001424052748703748904575411162454395320.html

Το να είναι κάποιος Άραβας ηγέτης έχει και τα προτερήματά του, όπως είναι η σουίτα στο ξενοδοχείο Waldorf – Astoria κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τα ταξίδια με ιδιωτικά αεροπλάνα, πολλά χρήματα και ασφάλεια σε ότι αφορά την εργασία καθώς οι βασιλείς, σεΐχηδες ή πρόεδροι (με ή χωρίς εκλογές) υπηρετούν εφόρου ζωής.

Αλλά αυτά τα πλεονεκτήματα φαίνεται να επισκιάζονται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αραβικός κόσμος αυτό το καλοκαίρι. Φαίνεται πως οι Σιίτες στο Ιράν κατασκευάζουν μια πυρηνική βόμβα, ο σύμμαχος του Ιράν, η Συρία, καταλαμβάνει (και πάλι) τον Λίβανο. Η Υεμένη καταρρέει (πάλι), λέγεται ότι ο Πρόεδρος Μουμπάρακ πεθαίνει και η Ισραηλο – Παλαιστινιακή σύγκρουση βρίσκεται και πάλι στα πρωτοσέλιδα.

Επιπρόσθετα, κανένας δεν γνωρίζει ποιος κάνει κουμάντο σήμερα. Η ηγεμονία της Αμερικής που υπήρχε τουλάχιστον από τότε που η Βρετανοί αποχώρησαν από το Άντεν και η οποία εδραιώθηκε με επανειλημμένες μαζικές δικές της στρατιωτικές επιχειρήσεις καθώς και με νίκες του συμμάχου της, του Ισραήλ, φαίνεται να κλονίζεται. Οι Άραβες αναρωτιούνται ποιος θα σταματήσει το Ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Δεν εναποθέτουν καμιά ελπίδα στις ατελείωτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ειλικρινών διπλωματών της Δύσης με τους πονηρούς Πέρσες.

Το Ισραήλ είναι ο εχθρός του εχθρού τους, του Ιράν. Τώρα η συνήθης περιγραφή των Αραβο – Ισραηλινών σχέσεων ως «εχθρικές» ή «εμπόλεμες» μεταβάλλεται σε μια πιο πολύπλοκη εικόνα. Μετά την κοινή αραβική στρατιωτική προσπάθεια να εμποδιστεί η δημιουργία του Εβραϊκού Κράτους το 1948 και τους πολέμους που ακολούθησαν το 1956, το 1967, και το 1973, πρόκειται για μια περίεργη εξέλιξη. Το Ισραήλ εξακολουθεί να είναι εξίσου μη αρεστό στην αραβική κοινή γνώμη όπως στις τελευταίες δεκαετίες (δηλαδή αποτελεί ευρέως αντικείμενο μίσους), αλλά για τους Άραβες ηγέτες που εστιάζονται τώρα στην ιρανική απειλή, τα αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πρέπει τώρα να φαίνονται ελκυστικά. Η σκληρότητα των Ισραηλινών για την οποία διαμαρτύρονται εδώ και μισό αιώνα οι Άραβες τώρα αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα την δική τους ασπίδα εναντίον του Ιράν.

Η αραβική άποψη ότι κάποιος πρέπει να βομβαρδίσει το Ιράν για να το εμποδίσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα είναι γνωστή σε όλους εκείνους που συναντώνται με Άραβες ηγέτες κεκλεισμένων των θυρών, ιδιαίτερα στις χώρες του Κόλπου. Τώρα ακόμα και αυτό το πέπλο απομακρύνεται. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, Γιουσέφ Αλ Οτάιμπα, προέβη σε εκτίμηση δημόσια για το «κόστος και τα οφέλη» (μιας επίθεσης) και συμπέρανε ότι παρά τα προβλήματα που θα δημιουργούσε στο εμπόριο και τις αναπόφευκτες «μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές ανθρώπων που θα ήταν πολύ δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι μια εξωτερική δύναμη επιτέθηκε σε Μουσουλμανική χώρα», τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο στην πόλη Aspen, ο Πρέσβης είπε ότι «Εάν με ρωτάτε, εάν είμαι διατεθειμένος να ζήσω με αυτά τα πράγματα αντί για ένα πυρηνικό Ιράν», η απάντησή μου είναι ίδια. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ένα πυρηνικό Ιράν. Είμαι διατεθειμένος να αποδεχθώ τις συνέπειες". Με τις αναφορές του σε μια «εξωτερική δύναμη» ο Πρέσβης Αλ Οτάιμπα δεν απαίτησε συγκεκριμένα κάποια δράση από τις ΗΠΑ, άφησε ανοικτό το παράθυρο για εθελοντές.



Πριν δυο εβδομάδες ο ισραηλινός τύπος μετάδωσε ρεπορτάζ σχετικά με μια επίσκεψη του Στρατηγού Μέιρ Νταγκάν, αρχηγού της Μοσάντ (Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών) στη Σαουδική Αραβία. Ο Νταγκάν είναι ο άνθρωπος κλειδί για το Ιράν στην Ισραηλινή Κυβέρνηση. Τα Ισραηλινά ρεπορτάζ εμφανίστηκαν έπειτα από δημοσιεύματα στους Times του Λονδίνου πριν δύο μήνες που ισχυρίζονταν ότι οι Σαουδάραβες θα πάγωναν προσωρινά την αεροάμυνά τους για να επιτρέψουν σε Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να διασχίσουν τον εναέριο χώρο τους για μια επίθεση στο Ιράν.

Και όπως γίνεται πάντοτε, όλα αυτά θα διαψευστούν, αλλά οι Άραβο – Ισραηλινές όσο και οι Αραβο – Παλαιστινιακές σχέσεις παραμένουν πολύ πιο πολύπλοκες από αυτές που φαίνονται στα πρωτοσέλιδα. Ακόμα και σε κράτη όπου δεν υπάρχει πολιτική όπως την γνωρίζουμε εμείς, δηλαδή δεν γίνονται εκλογές ή τα αποτελέσματα αποφασίζονται μέσω διαταγμάτων στα Προεδρικά Μέγαρα, η πολιτική είναι πάντοτε τοπικό θέμα και οι ανησυχίες για τους Παλαιστινίους πέφτουν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τα εθνικά ή προσωπικά συμφέροντα. To κονσέρτο που παίζεται σήμερα με μαέστρους τους Άραβες Υπουργούς Εξωτερικών και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, είναι αποκαλυπτικό.

Το ζήτημα σήμερα είναι εάν οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ που θα αντικαταστήσουν τις σπασμωδικές εκ του σύνεγγυς συνομιλίες τις οποίες καθοδηγεί ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζώρτς Μίτσελ. Ο κύριος Αμπάς είναι πολύ επιφυλακτικός να πάρει αυτή την απόφαση, φοβούμενος έντονη κριτική από την Χαμάς και σκέφτεται ότι οι απευθείας συνομιλίες μπορεί να μην οδηγήσουν πουθενά εκτός από μια νέα κρίση άμα και όταν καταρρεύσουν. Ο κύριος Αμπάς θέτει προϋποθέσεις που καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την έναρξη των συνομιλιών ζητώντας ουσιαστικά από τις ΗΠΑ να εγγυηθούν το αποτέλεσμα που θέλει σε κεντρικά ζητήματα (πρόσφυγες, σύνορα, Ιερουσαλήμ), πριν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παρά τις έντονες πιέσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων, ο Αμπάς δεν είναι πρόθυμος να πάρει μια απόφαση. Μάλιστα, ανατρέποντας χρόνια προσπαθειών του προκάτοχού του Γιασέρ Αραφάτ να απελευθερωθεί από την κηδεμονία των αραβικών χωρών, τους πέταξε το μπαλάκι. Είπε ότι θα έκανε ότι του ζητούσε ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Αλλά οι Άραβες Υπουργοί Εξωτερικών που συναντήθηκαν πριν δυο εβδομάδες στο Κάιρο αποδείχθηκαν εξίσου πονηροί με αυτόν. Αποφάσισαν να υποστηρίξουν τις απευθείας συνομιλίες αλλά με προϋποθέσεις και άφησαν την επιλογή του χρόνου στους Παλαιστινίους, αφήνοντας έτσι τον κύριο Αμπάς μόνο του. Η απόφασή τους ήταν να αφήσουν τον κύριο Αμπάς να σηκώσει το βάρος οποιασδήποτε ευθύνης για την απόφασή του, ενώ αυτοί έσκυψαν και γύρισαν στις σουίτες των ξενοδοχείων τους. Είναι υπέρ της ειρήνης και των συνομιλιών με το Ισραήλ και βοηθούν τους Αμερικανούς και υποστηρίζουν τα αδέλφια τους, τους Παλαιστινίους, εκτός βέβαια εάν πάει κάτι στραβά, όποτε θα είναι ξεκάθαρο ότι ο κύριος Αμπάς πήρε λάθος απόφαση να συμμετάσχει (ή να μην συμμετάσχει) σε απευθείας συνομιλίες. Και όλα αυτά γίνονται υπό την αιγίδα της «αραβικής αλληλεγγύης».

Και δεν υπάρχει και πολύ αλληλεγγύη αυτό το καλοκαίρι. Το μόνο θέμα που απασχολεί τη Συρία αυτή την στιγμή είναι να επανακτήσει την ηγεμονία του Λιβάνου και η Συρία έχει συστρατευθεί με το Ιράν και την Χεζμπολάχ. Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, επισκέφθηκε τη Βηρυτό για πρώτη φορά από τότε που τα συριακά στρατεύματα αποχώρησαν από τον Λίβανο το 2005 – κάτι που συμβολικά αρμόζει με την επιστροφή της δύναμης της Συρίας στη χώρα.

Αλλά επικρατεί πλήρη ησυχία στα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ διότι το συριακό καθεστώς δεν επιδιώκει μια απευθείας αναμέτρηση. Την τελευταία φορά που προσπάθησε να διεκδικήσει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή με την μυστική κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα με σχέδια που δόθηκαν από τη Βόρεια Κορέα, το Ισραήλ έκανε σμπαράλια την τοποθεσία με βομβαρδισμούς τον Σεπτέμβριο του 2007. Γι’ αυτό η Συρία οπλίζει την Χεζμπολάχ, απειλεί τους Λιβανέζους και παρατηρεί τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί χειρίζονται το Ιράν. Δεν θα γίνουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για τα Υψώματα του Γκολάν μέχρι να διευθετηθεί το ιρανικό ζήτημα, διότι οποιαδήποτε συμφωνία για το Γκολάν προϋποθέτει και μια απαγκίστρωση από το Ιράν και μια τέτοια κίνηση εξαρτάται τελείως από την αύξηση ή μείωση της επιρροής του καθεστώτος.

Για το Λίβανο, ο οποίος παραμένει διχασμένος όσο ποτέ άλλοτε με τους Σουνίτες, τους Σιίτες, τους Χριστιανούς και τους Δρούζους, η κύρια ανησυχία είναι η επικείμενη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που ερευνά την δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005. Θα κατονομάσει την Συρία ή την Χεζμπολάχ, την Σιιτική τρομοκρατική οργάνωση που ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της χώρας; Και πως θα εξισορροπήσει ο γιός του Χαρίρι, ο Σαάντ, ο οποίος είναι τώρα Πρωθυπουργός, την ανάγκη για σταθερότητα με την επιθυμία για δικαιοσύνη;

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Άσαντ της Συρίας έφτασε στο Λίβανο πριν μια εβδομάδα με τζετ της Σαουδικής Αραβίας συνοδευόμενος από τον Σαουδάραβα Βασιλιά Αμπντάλα δείχνει στους Λιβανέζους ότι η υποστήριξη των Σαουδαράβων για την ανεξαρτησία τους ανήκει στο παρελθόν. Το μήνυμα των Σαουδαράβων ήταν ξεκάθαρο: Κάντε τις δικές σας διευθετήσεις με τη Δαμασκό και μην βασίζεστε σε μας. Από τον πόλεμο του 2006 και μέχρι αυτή την εβδομάδα, τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ ήταν ήσυχα. Η Χεζμπολάχ και οι Σιίτες υποστηρικτές της επλήγησαν αρκετά για μην γίνει η επανάληψή του. Εδώ και μήνες υπάρχουν φήμες για έναν πόλεμο αυτό το καλοκαίρι στα ισραηλο – λιβανικά σύνορα αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν ποτέ στα χαρτιά. Η Χεζμπολάχ, με καλά εκπαιδευμένους τρομοκράτες και ρουκέτες που στοχεύουν ισραηλινές πόλεις που προμηθεύεται από το Ιράν, θα μπορούσε να επιτεθεί στο Ισραήλ εάν το Ισραήλ βομβαρδίσει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Επομένως, οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ λειτουργούν και ως μέσον αποτροπής μιας ισραηλινής επίθεσης και δίνουν στο Ιράν την δυνατότητα να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ εάν πραγματοποιηθεί μία επίθεση. Οι αγιατολλάδες χρειάζονται μια άθικτη και τρομακτική Χεζμπολάχ για να φοβίζει τους Ισραηλινούς, και έτσι ένας νέος πόλεμος Ισραήλ – Χεζμπολάχ όπου θα μπορούσε να πληγεί η Σιιτική οργάνωση είναι το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί η Τεχεράνη αυτή την στιγμή.

Το επεισόδιο την περασμένη Τρίτη, όταν Λιβανέζοι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν μέσα στο Ισραήλ σκοτώνοντας έναν Ισραηλινό αξιωματικό και τραυματίζοντας έναν άλλον, ακόμα δεν έχει γίνει τελείως κατανοητό. Φαίνεται να έχει την ευθύνη ένας Λιβανέζος διοικητής στην περιοχή, ο οποίος είναι Σιίτης που φέρεται να έχει στενές σχέσεις με την Χεζμπολάχ. Ίσως η επίθεση να ήταν δική του κακή ιδέα. Μπορεί η Χεζμπολάχ να τον διέταξε να την πραγματοποιήσει χρησιμοποιώντας τον Στρατό του Λιβάνου για να αποσπάσει την διεθνή προσοχή από το θέμα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ότι και να είναι, αποτελεί υπενθύμιση ότι ο Λίβανος δεν είναι φυσιολογική χώρα με στρατό που να ελέγχεται από την κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα πεδίο μάχης που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Συρία και την Χεζμπολάχ, χωρίς να έχει την δυνατότητα το ίδιο να καθορίσει την μοίρα του.

Για την Αίγυπτο υπάρχει μία ανησυχία. Είναι η υγεία του κυρίου Μουμπάρακ. Με τις επόμενες Προεδρικές εκλογές το Φθινόπωρο του 2011, τα τριάντα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία (από την δολοφονία του Σαντάτ το 1981) θα ολοκληρωθούν με ελεύθερες εκλογές ή θα απαιτήσει ο άρρωστος ογδονταδυάχρονος Μουμπάρακ ακόμα μια θητεία ή την επιβολή του γιού του Γκαμάλ στη θέση του διαδόχου του; Εν τω μεταξύ, η κυριαρχία της Αιγύπτου στην διπλωματία των Αράβων και η γενικότερη επιρροή της στην περιοχή μειώνονται σταθερά. Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει ακόμα την βάση του στη χώρα. Αλλά το γεγονός ότι η κύρια προσωπικότητα στην σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών εκεί την περασμένη εβδομάδα ήταν ο Χαμάντ Μπιν Τζασέμ του Κατάρ, το πλούσιο καθεστώς των Σεΐχηδων με περίπου 350.000 πολίτες, και όχι ο Αχμέντ Άμπουλ Γκέϊτ της Αιγύπτου, που έχει πληθυσμό 80 εκατομμυρίων, είναι κάτι που συμβολίζει το μειωμένο κύρος της Αιγύπτου.

Το στοίχημα στην κρίση στης διαδοχής στην Αίγυπτο δεν είναι απλώς ποιος θα κυβερνήσει την χώρα, αλλά εάν ο νέος Πρόεδρος θα διατηρήσει την κρύα αλλά σταθερή ειρήνη με το Ισραήλ. Και εδώ υπάρχουν κοινοί εχθροί. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για την Χαμάς και άλλες ριζοσπαστικές και τρομοκρατικές παλαιστινιακές ομάδες. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν διατηρήσει μαζί (εάν και το Ισραήλ έχει επωμιστεί το 90% της ευθύνης) τον αποκλεισμό της Γάζας από τότε που έγινε πραξικόπημα της Χαμάς εκεί το 2007.

Το καθεστώς της Αιγύπτου δεν έχει καμία αγάπη για τους Ισραηλινούς αλλά υπάρχει μια σημαντική συνεργασία σε θέματα ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών. Η ηγεσία της Αιγύπτου θεωρεί τους Σιίτες του Ιράν και όχι το εβραϊκό κράτος ως κάτι πιο επικίνδυνο για την εξουσία των Αράβων στην περιοχή. Η απόφαση της Αιγύπτου στα τέλη Ιουλίου να απαγορεύσει την είσοδο ενός πλοίου της Ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου στην Διώρυγα του Σουέζ και να απαγορεύσει σε τέσσερις Ιρανούς κοινοβουλευτικούς να διασχίσουν τα σύνορα με της Γάζα αποτελούν τις πιο πρόσφατες αποδείξεις για την θέση της Αιγύπτου.

Οποιεσδήποτε ανησυχίες και να τρέφει η Αίγυπτος για το Ιράν, οι φόβοι είναι πολύ μεγαλύτεροι στις χώρες του Κόλπου. Η άποψη σε αυτές τις παραθαλάσσιες χώρες είναι Παλαιστίνιοι τους αδειάζουν συνεχώς τις τσέπες και με το Al Jazeera που υποκινεί το θέμα με συνεχείς μεταδόσεις που προβάλλουν την ισραηλινή βία και την μιζέρια των Παλαιστινίων, οι Παλαιστίνιοι αποτελούν μια πηγή δημόσιας αγανάκτησης. Η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι δηλητήριο για καθεστώτα που έχουν ως κύριο μέλημα την επιβίωσή τους και η «ειρηνευτική διαδικασία» είναι ένα πολύ επιθυμητό αντίδοτο. Όλοι αγαπούν τα συνέδρια που εμφανίζουν κάποια βήματα «προόδου», αν και όπως αποδεικνύεται από τις αποφάσεις της πρόσφατης συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου, αποφεύγουν να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι αναγκαίες για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Ζουν με το παλαιστινιακό ζήτημα εδώ και δεκαετίες και το θέμα μπορεί να κρατήσει και για περισσότερες. Η άνοδος του Ιράν είναι κάτι νέο και επείγον επειδή βρίσκεται κοντά και εξαιτίας της ύπαρξης μιας Σιιτικής πλειονότητας στο Μπαχρέιν και ενός σημαντικού Σιιτικού πληθυσμού στην Ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας η οποία είναι πλούσια σε πετρέλαιο. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ιρανικές πιέσεις, χρήματα ακόμα και όπλα που οδηγούν σε ταραχές και βίαιες εξεγέρσεις.

Τα καθεστώτα του Κόλπου βασίζονται εδώ και πολύ καιρό στην προστασία της Αμερικής, και οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλες βάσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Μπαχρέιν (η βάση του Πέμπτου Στόλου), το Κατάρ και το Κουβέιτ. Για αυτά τα καθεστώτα και για την Σαουδική Αραβία το Ιράν αποτελεί συνεχή απειλή και για να χρησιμοποιήσουμε την παλιά Βρετανική φράση, το μεγάλο θέμα σχετίζεται με το ποια θα είναι η «κυρίαρχη χώρα» στην περιοχή. Οι επανειλημμένες Αμερικανικές προτάσεις για διαπραγματεύσεις με το Ιράν και οι δηλώσεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυάρχου Μάικλ Μόλεν και του Υπουργού Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς αντίστοιχα, ότι μια επίθεση στο Ιράν θα ήταν «τρομερά αποσταθεροποιητική» ή «καταστροφική» δεν τους καθησυχάζουν. Θέλουν κάποιος να σταματήσει το Ιράν. Δεν είναι σίγουροι ότι η ανάγκη να γίνει αυτό έχει γίνει τόσο κατανοητή στην Ουάσιγκτον όσο έχει γίνει στην Ιερουσαλήμ και το αρχηγείο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στο Τελ Αβίβ.

Ίσως ο εχθρός του εχθρού μου να μην είναι φίλος μου, εάν πρόκειται για έναν Ισραηλινό πιλότο. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι χειρονομίες φιλίας θα αποκηρυχτούν. Θα υπάρξουν καταδίκες και ψηφίσματα του ΟΗΕ, προσφυγές και μποϊκοτάζ και γρήγορες επισκέψεις στην Ουάσιγκτον. Αλλά τίποτε απ΄ αυτά δεν αλλάζει μια ουσιαστική πραγματικότητα που έχει γίνει καλά κατανοητή σε πολλές αραβικές πρωτεύουσες αυτό το καλοκαίρι. Το ότι δηλαδή υπάρχει μια ξεκάθαρη σύμπτωση συμφερόντων μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ σήμερα μπροστά σε μια ιρανική απειλή. Έπειτα από 60 χρόνια πολέμου και μια κρύας ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Αράβων, αυτό είναι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του καθεστώτος της Τεχεράνης και μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για το ίδιο.

*O Elliott Abrams είναι υψηλόβαθμος ερευνητής στο Council of Foreign Relations (Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής)

*Στις φωτογραφίες βλέπουμε χάρτη που δείχνει την εμβέλεια των πυραύλων του Ιράν (πάνω: από το "neorepublica.com") καθώς και πυραύλους που διαθέτει η Τεχεράνη (από το ιρανική κρατική υπηρεσία Τύπου Sepah, κάτω)











Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Μόνιμη η προσέγγιση με το Ισραήλ

Ενδιαφέρον άρθρο της Δώρας Αντωνίου στην "Καθημερινή" (18.8.2010) σχετικά με το πως Έλληνες διπλωματικοί παράγοντες βλέπουν την νέα προσέγγιση Ελλάδος - Ισραήλ.

"Mόνιμη η προσέγγιση με το Ισραήλ"

Η Αθήνα τη χαρακτηρίζει στρατηγική επιλογή και την αποσυνδέει από την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Αγκυρας
Της Δωρας Aντωνιου

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_79_18/08/2010_411749

«Η σχέση που οικοδομούμε με το Ισραήλ δεν ετεροπροσδιορίζεται ούτε προσπαθούμε να το παίξουμε «μικρομέγαλοι» στην ευρύτερη περιοχή». Διπλωματικές πηγές συμπυκνώνουν σε αυτή τη φράση το περιεχόμενο που η Αθήνα προσδίδει στη νέα εποχή που εγκαινιάζεται στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις με την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη χώρα μας. Η ελληνική πλευρά δεν παραγνωρίζει τη σημασία που έχουν οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής. Οι εξελίξεις αυτές ασφαλώς επηρεάζουν την αναζήτηση εταίρων και συνομιλητών και τη διαμόρφωση συμμαχιών. Ωστόσο, αυτό που οι ίδιες πηγές επισημαίνουν και τόνισε και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή η προσέγγιση Ελλάδας - Ισραήλ, είναι ότι η Αθήνα δεν βλέπει αυτή την προσέγγιση συγκυριακά, αλλά επενδύει σε αυτή, γνωρίζοντας ότι οι συσχετισμοί και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής θα μεταβληθούν εκ νέου αργά ή γρήγορα.
Ετσι, η ελληνική πλευρά δεν βασίζει τη σχέση με το Ισραήλ σε παράταση της κρίσης στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας. Αν και η αξιολόγηση που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι η κρίση που έχει εκδηλωθεί δύσκολα θα ξεπεραστεί, όπως αναφέρει διπλωμάτης, θεωρείται ότι «κάποια στιγμή θα υπάρξει επαναπροσέγγιση». Η αναζήτηση συμμάχων από το Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή είναι δεδομένη και ήταν ένα μήνυμα που έφτανε από καιρό στην Αθήνα. Επικοινωνιακά, στο μέτωπο των σχέσεων με την Τουρκία, αυτό το μήνυμα στέλνουν τώρα οι Ισραηλινοί, δείχνοντας ότι διαθέτουν εναλλακτικές, ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, που λειτούργησε ως βάση επί σειράν ετών για στενές σχέσεις με την Αγκυρα.
«Συγκρουόμενα συμφέροντα με το Ισραήλ δεν έχουμε, μπορούμε να αναπτύξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις ανεξάρτητα από τις σχέσεις με τρίτους και ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε κι εμείς μια χώρα που έχει να διαχειριστεί σημαντικές προκλήσεις. Η προσέγγιση με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι επιδεινώνονται οι σχέσεις με την Τουρκία ή με τις αραβικές χώρες», αναφέρει πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα προσβλέπει σε οφέλη που μπορεί να αντλήσει σε επίπεδο επιρροής σε κέντρα λήψης αποφάσεων, σχετικά με θέματα που έχει σε εκκρεμότητα.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά συστηματικά προωθεί τον ρόλο του έντιμου συνομιλητή με όλες τις πλευρές για το Μεσανατολικό. Οι αντιδράσεις που φθάνουν από τις κυβερνήσεις των αραβικών χωρών χαρακτηρίζονται θετικές. Η προσπάθεια της Τουρκίας τα προηγούμενα χρόνια να διαδραματίσει αντίστοιχο ρόλο, προβάλλοντας την καλή σχέση που είχε με το Ισραήλ, προκάλεσε προβληματισμό, σε ορισμένες περιπτώσεις και ενόχληση, καθώς επιχείρησε να «μιλήσει» απευθείας στον κόσμο, συχνά παρακάμπτοντας τις κυβερνήσεις. «Δεν διεκδικούμε ρόλο μεγαλύτερο των δυνατοτήτων μας. Γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι παίζεται σε επίπεδο μεγάλων δυνάμεων. Ομως, όλες οι πλευρές επιθυμούν να υπάρχει και σε χαμηλότερο επίπεδο ένας δίαυλος επαφής και αυτό που λέμε είναι ότι, όπου μπορούμε, θα βοηθήσουμε», επισημαίνει διπλωματική πηγή.

Χρυσή συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ

Από "Τα Νέα" αναδημοσιεύουμε το εξής ενδιαφέρον ρεπορτάζ του στρατιωτικού συντάκτη της εφημερίδας Λουκά Δημάκα που παρουσιάζει τους τομείς της συνεργασίας σε θέματα άμυνας που συμφωνήθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ελλάδα.

Από το «φλερτ» στον «γάμο»
Προοπτικές για «χρυσή» συνεργασία ανοίγουν Ελλάδα και Ισραήλ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4589652

Ευρεία συμφωνία για συνεργασία Αθήνας- Τελ Αβίβ σε σειρά τομέων που αρχίζει από την κοινή δράση των λόμπι ισχύος των δύο χωρών στις ΗΠΑ μέχρι τη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων οριστικοποιήθηκε χθες στον Πόρο κατά τη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Μπ. Νετανιάχου με τη συμμετοχή και της ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. O τομέας της άμυνας και της ασφάλειας, όπως και η πολιτικο-διπλωματική συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αποτέλεσαν ειδικό κεφάλαιο κατά την κλειστή σύσκεψη μιάμισης ώρας που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί και οι κ.κ. Ε. Βενιζέλος, Δημ. Δρούτσας και Παν. Μπεγλίτης. Είναι ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύχθηκε από την πρώτη ακόμα συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα ότι δύο ισχυροί παράγοντες του ελληνικού και του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ συναντήθηκαν ήδη στην Ουάσιγκτον για να συντονίσουν τη δράση τους σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Και αυτοί μπορεί να είναι, όπως έλεγαν ειδικοί αναλυτές, από καθαρά διπλωματικά θέματα μέχρι την προώθηση στην Ελλάδα επενδυτικών δράσεων ισραηλινού- και όχι μόνο - ενδιαφέροντος. Η οικονομική και επιχειρηματική πτυχή της συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η μεταφορά τεχνολογίας και οι συμπαραγωγές στον αμυντικό τομέα, διαπιστώθηκε ότι δίνει ευκαιρίες και στις δύο πλευρές: «Αποτελεί χρυσωρυχείο» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά για τις αμοιβαίες προοπτικές που ανοίγονται ο κ. Νετανιάχου στους συνομιλητές του. Μήνυμα που φρόντισε άλλωστε, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, να περάσει στους ισραηλινούς επιχειρηματίες, τόσο με τις δηλώσεις του που τους κάλεσε να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα όσο και με την επιλογή του να πάει σε ένα ελληνικό νησί, όπως ο Πόρος, «κάνοντας νεύμα στους συμπατριώτες του για τουρισμό στην Ελλάδα». «Εχουμε κοινά χαρακτηριστικά ως χώρες σε πολλά θέματα και μπορούμε να προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Νετανιάχου. Τόσο τα θέματα άμυνας και ασφάλειας (που θα εξειδικευθούν από τα Γενικά Επιτελεία σε ειδικές συναντήσεις) όσο και οι άλλοι τομείς άμυνας θα παρακολουθούνται από μεικτή διυπουργική επιτροπή τεχνοκρατών, η οποία «θα επιλύει και θα ενδυναμώνει» τις σχετικές διαδικασίες. Η ίδια επιτροπή θα εξειδικεύσει τους τομείς συνεργασίας «μέσα στις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε αρμόδια πηγή. Για το Παλαιστινιακό Στον διπλωματικό τομέα ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε- και βρήκε ευήκοον ους- την ετοιμότητα της Αθήνας να προσφέρει βοήθεια για την έναρξη του απευθείας διαλόγου ΙσραηλινώνΠαλαιστινίων, αλλά και να συμβάλει προσωπικά σε συνεργασία με ΗΠΑ και Ε.Ε. στην άρση εμποδίων που θα προκύψουν, αφού στο πρόσωπό του υπάρχει εμπιστοσύνη από την πλευρά των Αράβων. Κατά τις συζητήσεις υπήρξε αξιολόγηση της κατάστασης στην περιοχή, διατυπώθηκαν από την πλευρά του Ισραήλ οι θέσεις του για το Ιράν και το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ έγινε εκτενής αναφορά και για το επίπεδο των σχέσεων με την Τουρκία. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι σχέσεις Αθήνας- Τελ Αβίβ πρέπει να αναπτυχθούν και προχωρούν ανεξάρτητα από το «Κεφάλαιο Τουρκία». Για την Αθήνα, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν θέλει με τίποτα η σχέση Αθήνας- Τελ Αβίβ να αντανακλά τη σχέση Ισραήλ- Τουρκίας, τόνισε αρμόδια πηγή, που πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για ελληνοϊσραηλινή συνεργασία δεν είναι συγκυριακή, έχει ξεκινήσει από καιρό με σχεδιασμένες κινήσεις.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ
Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «χρυσωρυχείο» τα οφέλη από την προσέγγιση με την Αθήνα 5 «ντιλ» για την άμυνα ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την άμυνα και την ασφάλεια, κατά τη χθεσινή συνάντηση: Η ΑΣΚΗΣΗ Οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση τον Οκτώβριο (11-15) του σκέλους της κοινής αεροπορικής άσκησης «Μίνωας» που είχε διακοπεί από την Αθήνα μετά την αιματηρή επίθεση των Ισραηλινών στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επιβεβαιώθηκε ότι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς θα συμμετέχουν εντός του 2010 σε εκπαιδευτικά συνέδρια σχετικά με επιχειρησιακά θέματα. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συμφωνήθηκε το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών για το 2011 (ίσως να γίνει διετές) να διευρυνθεί με κοινές ασκήσεις- συνεκπαιδεύσεις και των τριών Κλάδων με χώρο πραγματοποίησης και τις δύο χώρες. ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Ανανεώθηκε το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για την αγορά από την Ελλάδα συστημάτων αναβάθμισης βομβών αέρος- εδάφους τύπου SΡΙCΕ 1000/2000 που δίνουν ευστοχία και αυξημένο βεληνεκές. Η Αθήνα ενημέρωσε ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα προχωρήσει. Υπήρξε συμφωνία για συνεργασία στη μεταφορά τεχνολογίας και στη συμπαραγωγή από αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών οπλικών συστημάτων διαφόρων τύπων με αμοιβαίο όφελος.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Συμφωνήθηκε να επισκεφθεί ο κ. Ε. Βενιζέλος το Ισραήλ «πολύ σύντομα»- υπάρχει ήδη πρόσκληση από τον ομόλογό του κ. Μπάρακ. Επίσης για τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται επίσκεψη στην Αθήνα του ομολόγου του κ. Παν. Μπεγλίτη. Θετικός στην προσέγγιση ο Σαμαράς ΤΗ ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΤΟΥ με την κυβερνητική τακτική όσον αφορά την αναβάθμιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «ιδιαίτερα χρήσιμη» τη συζήτηση που είχαν, επισημαίνοντας πως στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα οικονομίας, τουρισμού, το Κυπριακό, αλλά και η διασφάλιση του παλαιστινιακού κράτους παράλληλα με την ασφάλεια του Ισραήλ. Από τη Ν.Δ. πάντως διευκρινίζουν πως παρά την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων με το Ισραήλ, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και τονίζουν πως οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες από τις σχέσεις ΤουρκίαςΙσραήλ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το ΚΚΕ Από την πλευρά της, η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεσή της στην πολιτική προσέγγιση του Ισραήλ. Σε δηλώσεις της η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι επιθυμεί να υπηρετήσει τα σχέδια των ΗΠΑ στην πολιτική τους έναντι της Τουρκίας, ωστόσο, πρόσθεσε με τον τρόπο αυτό ότι η χώρα μας εμπλέκεται στις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Με παραβιάσεις αντιδρά η Τουρκία

ΜΕ ΑΜΗΧΑΝΙΑ παρουσίασε ο Τύπος στην Τουρκία την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα και την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Την ίδια ώρα ο αριθμός των τουρκικών προκλήσεων από F-16 στο Αιγαίο αυξήθηκε ξαφνικά έπειτα από αρκετές ημέρες «ήπιας» παρουσίας. Συγκεκριμένα στο FΙR Αθήνας μπήκαν 3 σχηματισμοί από 20 συνολικά αεροσκάφη- τα 10 οπλισμένα-, τα οποία παραβίασαν 18 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο. Ο μεγάλος αριθμός παραβιάσεων σχολιάστηκε από επιτελείς του ΓΕΕΘΑ καθώς μάλιστα έγινε και σε περίοδο Ραμαζανιού

Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδος - Ισραήλ



Από τον "Μικροπολιτικό" στα "Νεα" (18.8.2010) αναδημοσιεύουμε το εξής άρθρο που αναφέρεται στο δεύτερο σκέλος της επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ελλάδα και συγκεκρίμενα τις επισκέψεις του στην Ακρόπολη και στον Πόρο όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η διεύρυνση της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της άμυνας και της ασφάλειας.

"Ενας... άσπρος γάτος"

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=11&artid=4589671

«ΔΕΝ μ΄ ενδιαφέρει τι χρώμα είναι η γάτα- αρκεί να πιάνει ποντίκια...». Με τη διάσημη αυτή φράση επεξήγησε ο Ντενγκ στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 τη στροφή της Κίνας προς την οικονομία της αγοράς. Τη θυμήθηκα όταν έμαθα πως χθες το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Ισραήλ έφαγαν το ψαράκι τους στην ταβέρνα «Ασπρος γάτος» του Πόρου. Κι αυτό γιατί στις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί στο ξενοδοχείο «Σιρένα» ήταν σαφής η διάθεση των Ισραηλινών να κάνουν στρατηγική στροφή ενενήντα μοιρών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. ΠΑΕΙ ο περίφημος στρατηγικός άξονας ΙσραήλΤουρκίας! Το ξέσπασμα της κυβέρνησης Ερντογάν μετά την επίθεση ισραηλινών κομάντος κατά του στολίσκου που πήγε να προσεγγίσει τη Γάζα, αλλά, κυρίως, τα παιχνίδια της Αγκυρας με την Τεχεράνη έκαναν τους ρεαλιστές Ισραηλινούς να αλλάξουν ρότα. Στις συνομιλίες έγινε ένα διπλωματικό «tour d΄horizon», δηλαδή ένας γύρος του ορίζοντα, και μετά εξετάσθηκαν όλα τα ενδεχόμενα κοινών δράσεων. Ο Νετανιάχου- που ήρθε πλαισιωμένος από την ομάδα των πιο στενών συμβούλων του, αρχής γενομένης από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Ούζι Αραντ - ήθελε στρατιωτικές ασκήσεις και αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα. Ηθελε όμως επίσης συνεργασία και σε θέματα ασφάλειας, τουρισμού, οικονομίας- ακόμη και υψηλής τεχνολογίας. Ο Πρωθυπουργός είχε κοντά του τον υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, καθώςκαι τον συνεργάτη του- ολίγον «ράμπο» για θέματα ειδικών διεθνών αποστολών- Δημήτρη Δόλλη. Πληροφοριοδότης μου, που επιβιβάστηκε στο Φλάινγκ Ντόλφιν χθες το πρωί με προορισμό τα νησιά του Αργοσαρωνικού, μού τηλεφώνησε έκπληκτος ότι συνταξίδευε με το ντουέτο του υπουργείου Αμυνας. Πήγαν Πόρο με τη «Ρω» ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και Νετανιάχου πήγαν στον Πόρο με το σκάφος του Λιμενικού Σώματος «Ρω». Σημειωτέον πως είναι το ίδιο που επιτηρούσε το «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο. Ο διάπλους κράτησε λίγο περισσότερο από μια ώρα. Το «Ρω» συνοδευόταν από δύο φουσκωτά με άνδρες των ΟΥΚ, ενώ, όπως θα περίμενε κανείς, ήταν πρωτοφανή τα μέτρα ασφαλείας, καθώς ακολουθούσε δεύτερο σκάφος με το συνοδευτικό προσωπικό, ε νώ υπήρχε και από αέρος επιτήρηση. Ξενάγηση στον Παρθενώνα ΤΟ ΚΑΛΟ κλίμα είχε, πάντως, φανεί από την προηγουμένη. Τα πρωθυπουργικά ζευγάρια Ελλάδας και Ισραήλ είχε ξεναγήσει στην Ακρόπολη το απόγευμα της Δευτέρας ο Παύλος Γερουλάνος. Καθώς δεν είναι μόνο υπουργός Πολιτισμού, αλλά και Τουρισμού, ο Παύλος συζήτησε με τον «Μπίμπι» Νετανιάχου όχι μόνο για τις μετόπες του Παρθενώνα αλλά και για τους αυξημένους αριθμούς ισραηλινών τουριστών στη χώρα μας. Προφανώς, έχουν κι αυτοί επηρεαστεί από το κακό κλίμα στις σχέσεις Αγκυρας και Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν Τουρκία και να είναι κατά 40% αυξημένες οι αφίξεις τους φέτος στα ελληνικά νησιά. Υπάρχει όμως η ελπίδα και για ακόμη περισσότερες αφίξεις. Οπως εξήγησε ο Νετανιάχου, τις εικόνες από την περιήγησή του στην Ακρόπολη και τη μετάβασή του στον Πόρο θα δουν χιλιάδες Ισραηλινοί. Και το ενδιαφέρον είναι ότι η περίοδος διακοπών στο Ισραήλ τοποθετείται χρονικά τον μήνα Σεπτέμβριο- άρα, έχουμε περιθώριο. Η ξενάγηση στον Παρθενώνα ολοκληρώθηκε με την επίδοση δύο δώρων στον ισραηλινό πρωθυπουργόπου γύριζε κάθε λίγο και ρωτούσε τους επιτελείς του: «Δεν είχα δίκιο που σας έφερα εδώ;»- από τον Γερουλάνο. Ενα λεύκωμα για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης κι ένα δενδρύλλιο ελιάς που προέρχεται από τις ελιές στον Ιερό Βράχο. Ο «Μπίμπι» είπε ότι θα το φυτέψει στο σπίτι του στο Ισραήλ. Τη βόλτα στον Παρθενώνα ακολούθησε δείπνο στον «Διόνυσο» που παρέθεσαν ο Γιώργος και η Αντα Παπανδρέου στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τη σύζυγό του Σάρα. Ιδού η ευκαιρία! ΕΝΣΤΑΝΤΑΝΕ οικειότητας μεταξύ των πρωθυπουργικών ζευγών Ελλάδας και Ισραήλ είχαμε και στον Πόρο, αφού επιβιβάστηκαν μαζί σε ένα καΐκι που περίμενε δίπλα στον «Ασπρο γάτο» μετά το τέλος του γεύματος. Συνεπιβάτες επίσης ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας, σύμβουλοι του Νετανιάχου και, βεβαίως, άνδρες της ασφάλειας. Μόνο που η καϊκάδα στα νερά μπροστά από τον Πόρο σημαδεύτηκε από ένα απροσδόκητο επεισόδιο. Επιασε μια φωτιά στον Γαλατά, με αποτέλεσμα ο ουρανός να γεμίσει από πυροσβεστικά αεροπλάνα κι ελικόπτερα. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός και η συνοδεία του παρακολούθησαν από κοντάαφού το πέρασμα μεταξύ Πόρου και Γαλατά είναι στενό και οι αποστάσεις μικρές- τις ρίψεις και τις προσθαλασσώσεις για ανεφοδιασμό των αεροπλάνων, με αποτέλεσμα ο «Μπίμπι» να αναφωνήσει: «Ιδού άλλος ένας τομέας συνεργασίας- η δασοπυρόσβεση!».

Ευρύτερη Συνεργασία για Ελλάδα και Ισραήλ

Από την "Καθημερινή" (16.8.2010) αναδημοσιεύομε το εξής άρθρο:

"Επιθυμία ευρύτερης συνεργασίας για Ελλάδα και Ισραήλ."

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/08/2010_350744

"Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη χώρα μας ως ιστορικής σημασίας. "

Τη σύσταση μικτής επιτροπής που θα ασχοληθεί με όλα τα πιθανά θέματα συνεργασίας, όπως μεταξύ άλλων στους τομείς της ασφάλειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, της ενέργειας και της καινοτομίας, ανακοίνωσαν μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη χώρα μας ιστορικής σημασίας.
Αμοιβαίες επισκέψεις του Έλληνα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Ισραήλ και την Ελλάδα αντίστοιχα πραγματοποιούνται για πρώτη φορά από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Επίσης, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου τονίστηκε ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ αποτελεί στρατηγική επιλογή των δύο χωρών και δεν πρέπει να θεωρείται ανταγωνιστική των διμερών ή και πολυμερών σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών με άλλες χώρες.
Οι δηλώσεις
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου από την αποδοχή της πρόσκλησης που απηύθυνε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη μετά την συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολύ παραγωγικές συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τόσο σήμερα, όσο και στην επίσκεψη του στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα δημιουργηθεί Μικτή Επιτροπή Ελλάδας-Ισραήλ ώστε η συνεργασία να προχωρήσει δημιουργικά και στρατηγικά. «Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με άλλες διμερείς ή πολυμερείς συνεργασίες» επισήμανε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν η Μικτή Επιτροπή ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα ή έκρηξη σε σχέση με την Τουρκία.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αποφασίστηκε συνάντηση των αντίστοιχων Υπουργείων Τουρισμού, Οικονομικών και Οικονομίας ώστε να οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις επιχειρηματιών στις δύο χώρες και επενδυτικές πρωτοβουλίες. «Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Ισραήλ-Τουρκίας δεν θεωρούμε οτι είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις που αναπτύσσουμε εμείς με το Ισραήλ» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι «η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή γειτονία, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή που είναι αρκετά».
«Διαχρονικά έχουμε προβλήματα με την Τουρκία, υπάρχει το Κυπριακό και η κατά καιρούς όξυνση των διμερών σχέσεων, αλλά η διάθεση που υπάρχει είναι να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις βασισμένες σε αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και των ευρωπαϊκών κεκτημένων, σεβασμό των συνόρων, των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, αλλά και μιας σειράς ζητημάτων που είναι γνωστά στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι «είναι βασικό να διατηρηθεί αυτή η πορεία αλλά και η Τουρκία να κατανοήσει ότι πρέπει να παίξει ένα ρόλο που σέβεται την περιοχή, τους λαούς της περιοχής, ώστε να μπορούμε να εμπεδώσουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας».
«Συμφωνώ απολύτως με κάθε λέξη που είπε ο κ. Παπανδρέου, αν δεν συσφίξουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ θα ήταν κάτι αφύσικο», είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας οτι το Ισραήλ ενδιαφέρεται να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Τουρκία, αλλά ενδιαφέρεται επίσης να αναπτύξει τις σχέσεις του με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ενδεικτικό των καλών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι αυτή η επίσκεψη είναι επίσης ενδεικτική της αμοιβαίας θέλησης των δύο χωρών να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη θα είναι υποβοηθητική της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, αλλά και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή σε τομείς όπως των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας, των επενδυτικών συμπράξεων, των επικοινωνιών, της πληροφορικής, τεχνικών ύδατος (αφαλάτωση), τεχνολογιών αιχμής και καινοτομίας. Επίσης θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των νέων γεωργικών τεχνολογιών καθώς και στον τομέα της ασφάλειας.
«Η άμεση και άνευ προϋποθέσεων απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο της 31ης Μαΐου είναι μια πολύ θετική εξέλιξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας οτι τα βήματα που έχει κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση στην κατεύθυνση κυκλοφορίας αγαθών στην Λωρίδα της Γάζας είναι θετικά και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανακούφιση του Παλαιστινιακού λαού.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις διεξαγόμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα οτι «πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απ' ευθείας διαπραγματεύσεις, διότι αυτός είναι ο λυσιτελέστερος τρόπος για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και διαρκής ειρήνη και να διασφαλιστεί και η ασφάλεια του Ισραήλ».
«Για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή είναι ζωτικής σημασίας η υπόθεση της ειρήνης και στο πλαίσιο προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλλει κατά τρόπο που θα κρινόταν χρήσιμος» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.
Οι αμοιβαίες επισκέψεις μας στο Ισραήλ και την Ελλάδα (σ.σ. οι πρώτες για τις δύο χώρες) αποτελούν επιστέγασμα (των σχέσεων) δύο λαών με μεγάλη ιστορία, τόνισε από την μεριά του ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ είναι δύο πόλεις-πρότυπα του Δυτικού πολιτισμού, ενώ υπογράμμισε οτι «οι δυο αρχαίοι και ταυτόχρονα μοντέρνοι λαοί μας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν». Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε σε συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού με την δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών που θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε οτι με τον κ. Παπανδρέου συζήτησε και θέματα άμυνας και ασφάλειας, πρόσθεσε οτι θέλουμε μια «ειρηνική Μέση Ανατολή», ενώ ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου και για τα βήματα που έχει κάνει το Ισραήλ για την έναρξη απ' ευθείας συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστινίων. Ερωτηθείς ο κ. Νετανιάχου αν οι απευθείας συνομιλίες θα γίνουν στην Ουάσιγκτον ή στο Κάιρο και τι αναμένεται απο αυτές, είπε ότι «το βασικό θέμα είναι πως ανοίγει μια διαπραγμάτευση για την ειρήνη χωρίς την ύπαρξη, εκ προοιμίου, ατζέντας».
«Θα πρέπει να έχουμε υπομονή, δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολλούς μήνες ή πολλά χρόνια, με λίγη υπομονή θα δείτε αποτελέσματα», είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας ότι «μπορούμε να μεταφερθούμε σε οποιοδήποτε σημείο προκειμένου να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτήν την πρωτοβουλία».
«Η Ελλάδα έχει ζωτικό συμφέρον απο την ευόδωση των ειρηνευτικών συνομιλιών και να έχουμε δύο κράτη με το Ισραήλ να αισθάνεται και να είναι ασφαλές με ένα Παλαιστινιακό κράτος βιώσιμο, δημοκρατικό και φιλικό δίπλα στο Ισραήλ και θέλουμε να συμβάλλουμε στη προσπάθεια και ως μέλος της γειτονιάς, αλλά και ως μέλος της ΕΕ» απάντησε ο κ. Παπανδρέου σε σχετική ερώτηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τους γείτονές της, ενώ υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ.
«Η οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ είναι προς όφελος και των δύο χωρών» είπε από τη μεριά του ο κ. Νετανιάχου, θεωρώντας ως «δύσκολες και γενναίες τις αποφάσεις» που πήρε ο κ. Παπανδρέου και υποσχόμενος ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει όσο μπορεί για την οικονομική ανάπτυξη καθώς αυτή είναι η λύση στην κρίση.
Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου ποια εκτιμά πως θα είναι θέση της Ελλάδας στην περιοχή μετά τις επαφές που είχε με τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ, είπε ότι «η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες από συγκρούσεις, ή απειλές για χρήση βίας, εμείς θέλουμε μια ειρηνική Μεσόγειο που θα διέπεται από καλές σχέσεις όλων των χωρών γιατί αυτό ωφελεί όλους τους λαούς, και η Ελλάδα αυτό μπορεί να συμβολίσει και σε αυτό να συμβάλλει».
«Ο ρόλος μας δεν είναι να μιλάμε πολύ, αλλά να πράττουμε, να βοηθήσουμε στην προσέγγιση Παλαιστινίων-Ισραηλινών, αραβικού κόσμου-Ευρώπης, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε ότι μπορούμε, στόχος μας είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μια λύση για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Από την μεριά του, τέλος, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι «υπάρχει μια συμμαχία αυτών που επιδιώκουν την ειρήνη και την μετριοπάθεια, η οποία είναι πολύ ευρύτερη απ' ότι φαίνεται, συμπεριλαμβάνει και τρίτες χώρες, το Ισραήλ, αραβικές χώρες, την Ελλάδα και άλλες καλοπροαίρετες χώρες της περιοχής και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στη πρόοδο των απ' ευθείας συνομιλιών και θα δώσει μια ώθηση γιατί αυτή είναι η επιθυμία όσων θέλουν την ειρήνη, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή, είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη της Ελλάδας».
Συνάντηση Σαμαρά με Νετανιάχου
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί αύριο (Τρίτη) με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.
H ατζέντα
Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός ομόλογός του, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Ενόψει της επίσκεψης Νετανιάχου, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έρχεται στην Αθήνα σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στο τέλος Ιουλίου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.
Kαταδίκη της επίσκεψης από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την επίσκεψη, καλώντας και τον ελληνικό λαό να κάνει το ίδιο, καταδικάζοντας «την υποστήριξη που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στον επιθετικό - ιμπεριαλιστικό ρόλο του Ισραήλ κατά των λαών της Μέσης Ανατολής».
Καταλήγοντας καλεί σε συμμετοχή στη διαδήλωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ και η ΕΕΔΥΕ τη Δευτέρα στις 7:30μμ στο Πολεμικό Μουσείο και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την Ισραηλινή πρεσβεία.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας χαρακτήρισε ανεπιθύμητο στην Ελλάδα τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Όπως ανέφερε, «η ξαφνική επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Αθήνα μες στον Αύγουστο γεννά εύλογες ανησυχίες, καθώς το Ισραήλ βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση διπλωματικής απομόνωσης, ιδίως έπειτα από την εγκληματική επίθεση σε διεθνή ύδατα εναντίον των πλοίων της διεθνούς αποστολής που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και τη δολοφονία αμάχων που επέβαιναν στα πλοία».
ΛΑ.ΟΣ: Υπέρ της ανάπτυξης διμερών σχέσεων
Υπέρ της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ τάσσεται ο ΛΑΟΣ, ο οποίος, με ανακοίνωσή του, επιτίθεται εναντίον εκείνων που διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του Iσραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για προσπάθεια υπαγόρευσης της εξωτερικής πολιτικής.
Ο ΛΑΟΣ σημειώνει ότι «οι λεπτές ισορροπίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, δεν μπορούν να εκβιάζονται και να υπαγορεύονται από ακραία στοιχεία με στείρες αγκυλώσεις» και προσθέτει ότι οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας μας με τα αραβικά κράτη, δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη σχέσεων με το Ισραήλ.
«Ο διαχρονικός προσανατολισμός της Ελλάδος με τον Αραβικό κόσμο δεν απαγορεύει την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή», σημειώνει ο ΛΑΟΣ και καλεί την κυβέρνηση «να αφουγκραστεί τις νέες διόδους που της προσφέρονται και να διορθωθούν παραλήψεις του παρελθόντος».