Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ


Από "Τα Νέα" αναδημοσιεύουμε αυτό το άρθρο που προβλήθηκε και στο "newscode.gr" αναφορικά με τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και την επίσκεψη του Αρχηγού του Ισραηλινού Ναυτικού στην Ελλάδα.

"Ναυτική άσκηση Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ στην Α.Μεσόγειο"

25/01/2011 10:52

http://www.newscode.gr/diplwmatia/story/naytikh-askhsh-elladas-israhl-kai-hpa-sthn-amesogeio


Τριμερής ναυτική άσκηση µεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ συµφωνήθηκε να πραγµατοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο µε τη συµµετοχή πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων καθώς και εναέριων µέσων. Η άσκηση, µε την αυτονόητη γεωστρατηγική της σηµασία λόγω της ενεργειακής αναβάθµισης της περιοχής, προγραµµατίζεται για τις 4 έως 14 Απριλίου.
Σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τη Σούδα και να αναπτυχθεί νότια της Κρήτης µέχρι την Αν. Μεσόγειο και το Ισραήλ – ίσως τη Χάιφα. Παρά δε τον διεθνή χαρακτήρα της, εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθµισης των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων που σηµειώνεται τους τελευταίους µήνες στον πολιτικό, οικονοµικό, τουριστικό, ενεργειακό και αµυντικό τοµέα.
Πρόκειται για την άσκηση της «Noble Dina», η οποία µέχρι τώρα πραγµατοποιούνταν µεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην ίδια ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, µε σηµαντική θέση στη λίστα σπουδαιότητας των ετήσιων ασκήσεων των δυο χωρών. Η Ελλάδα συµµετέχει για πρώτη φορά στην άσκηση αυτή έπειτα από πρόσκληση του Τελ Αβίβ. Τα σενάρια και οι ακριβείς περιοχές των διεθνών υδάτων, στα οποία θα αναπτυχθούν οι συνασκούµενες δυνάµεις,θα καθοριστούν σε τριµερή σύσκεψη στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως και τα πλοία και εναέρια µέσα που θα διατεθούν.
Το Πολεµικό Ναυτικό έχει κατ’ αρχήν προτείνει τη συµµετοχή µιας φρεγάτας µε ελικόπτερο, ενός υποβρυχίου και αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (C-27 ή C-130). Η πρόοδος του σχεδιασµού της άσκησης επιβεβαιώθηκε χθες κατά τις συνοµιλίες που είχε στο ελληνικό Πεντάγωνο ο αρχηγός του Ναυτικού του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ελιέζερ Μαρούν µε τον έλληνα οµόλογό του, αντιναύαρχο ∆ηµ. Ελευσινιωτη και εν συνεχεία µε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Γ. Γιάγκο.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

*Στην φωτογραφία από την ιστοσελίδα "naval-technology.com" διακρίνουμε την Ισραηλινή πολεμική κορβέτα "Sa'ar 5"

1 σχόλιο:

 1. Ισραήλ, πρόσεχε ακόμα περισσότερο τώρα.
  Το Μαβί Μαρμαρά, έφτασε μέχρι την Άγκυρα πριν το Ασντότ.
  Από εκεί, από την Άγκυρα, ζήτησε σκύψιμο του ελληνικού στρατιωτικού κεφαλιού.
  Η Ελλάδα χρησιμοποίησε τον Μίνωα, για να επιδείξει την διακοπή του.

  Ισραήλ, πρόσεχε μην σε χρησιμοποιήσουν οι ζηλόφθονοι Έλληνες, προκειμένου να διακόψουν -ή έστω παρακωλύσουν όσο περισσότερο μπορούν- οποιοδήποτε γόνιμο, παραγωγικό σχέδιο.

  Πρόσεχε μήπως η Αμερική απλά δεν θέλει να εκδηλωθούν οι Έλληνες με τον ίδιο -ή παρόμοιο- τρόπο σε άσκηση τόσο σύντομα και συμμετέχει κι αυτή, ειδικά για να αποτρέψει αυτήν την εκδήλωση.

  Ισραήλ, ίσως η Ελλάδα να σε ζητάει -η και να μισθώνεται- για μία μικρή αποτυχία Σου μαζί Της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή