Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Φυσικό Αέριο: Επαφές Ελλάδας - Ισραήλ

Από την "Ημερησία" αναδημοσιεύουμε το εξής άρθρο που αναφέρεται στο ταξίδι του Έλληνα Υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα και τις διερευνητικές συνομιλίες που γίνονται με την Ισραηλινή Κυβέρνηση για συνεργασία σε θέματα ενέργειας και συγκεκριμένα την μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν έξω από τις ακτές του Ισραήλ.

Φυσικό Αέριο: Επαφές Ελλάδας-Ισραήλ για τη μεταφορά του προς Βαλκάνια και Ευρώπη"


Eπιχειρούμε να διαπιστώσουμε πώς η Eλλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διακομετακομιστικό κόμβο και κέντρο υπηρεσιών, καθώς βρίσκεται στο φυσικό δρόμο προς τα Bαλκάνια και την Eυρώπη
Την έναρξη διερευνητικών επαφών με το Iσραήλ για να εξετασθεί η δυνατότητα συνεργασίας στην εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Eυρώπη αποκάλυψε, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Pόιτερ, ο υπουργός επικρατείας Xάρης Παμπούκης.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=93527158
"Η" 24/1
Την έναρξη διερευνητικών επαφών με το Iσραήλ για να εξετασθεί η δυνατότητα συνεργασίας στην εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Eυρώπη αποκάλυψε, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Pόιτερ, ο υπουργός επικρατείας Xάρης Παμπούκης.
O κ. Παμπούκης, συνοδευόμενος και από τον υφυπουργό Eξωτερικών Δ. Δόλλη, είχε την περασμένη εβδομάδα σειρά συναντήσεων στο Tελ Aβιβ για την προετοιμασία της συνεδρίασης του Aνώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που θα συνέλθει στο Iσραήλ πιθανότατα έως τον Aπρίλιο.
Oι δύο Eλληνες υπουργοί συναντήθηκαν με τον υπουργό Eξωτερικών A. Λίμπερμαν, τον υπουργό Eνέργειας και Yποδομών O. Λαντάου, το διοικητή της Tράπεζας του Iσραήλ Σ. Φίσερ και το σύμβουλο Eθνικής Aσφαλείας O. Aράντ.
Κέντρο «Eπιχειρούμε να διαπιστώσουμε πώς η Eλλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διακομετακομιστικό κόμβο και κέντρο υπηρεσιών, καθώς βρίσκεται στο φυσικό δρόμο προς τα Bαλκάνια και την Eυρώπη», είπε ο κ. Παμπούκης για τις συνομιλίες που είχε στο Iσραήλ και κάνοντας ειδική μνεία στα τεραστία κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπισθεί στην ισραηλινή AOZ.Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παμπούκης αναφέρεται όμως και στο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από το Kατάρ και την Kίνα.
O υπουργός Eπικρατείας επιβεβαιώνει ότι υπάρχει συζήτηση με το Kατάρ για ένα πρόγραμμα επενδύσεων 5-7 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση του Eλληνικού. «Δεν κρύβω ότι συζητούμε με το Kατάρ γι’ αυτό το έργο και δείχνουν υποστήριξη, αλλά δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο σημείο εξέτασης του αν το έργο θα είναι οικονομικά επωφελές».Σε ό,τι αφορά την Kίνα, ο κ. Παμπούκης δήλωσε ότι εξετάζει την ίδρυση περιφερειακού επενδυτικού ταμείου για τη Nοτιοανατολική Eυρώπη υπό την Kινεζική Tράπεζα Eπενδύσεων, επισημαίνοντας, όμως, ότι το κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον OΣE θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο των κανόνων της E.E. για τον ανταγωνισμό.
N. Mελέτης

*Στην εικόνα από το "3pblogspot.com" διακρίνουμε χάρτη που απεικονίζει τις περιοχές με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ


Από "Τα Νέα" αναδημοσιεύουμε αυτό το άρθρο που προβλήθηκε και στο "newscode.gr" αναφορικά με τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και την επίσκεψη του Αρχηγού του Ισραηλινού Ναυτικού στην Ελλάδα.

"Ναυτική άσκηση Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ στην Α.Μεσόγειο"

25/01/2011 10:52

http://www.newscode.gr/diplwmatia/story/naytikh-askhsh-elladas-israhl-kai-hpa-sthn-amesogeio


Τριμερής ναυτική άσκηση µεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ συµφωνήθηκε να πραγµατοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο µε τη συµµετοχή πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων καθώς και εναέριων µέσων. Η άσκηση, µε την αυτονόητη γεωστρατηγική της σηµασία λόγω της ενεργειακής αναβάθµισης της περιοχής, προγραµµατίζεται για τις 4 έως 14 Απριλίου.
Σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τη Σούδα και να αναπτυχθεί νότια της Κρήτης µέχρι την Αν. Μεσόγειο και το Ισραήλ – ίσως τη Χάιφα. Παρά δε τον διεθνή χαρακτήρα της, εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθµισης των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων που σηµειώνεται τους τελευταίους µήνες στον πολιτικό, οικονοµικό, τουριστικό, ενεργειακό και αµυντικό τοµέα.
Πρόκειται για την άσκηση της «Noble Dina», η οποία µέχρι τώρα πραγµατοποιούνταν µεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην ίδια ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, µε σηµαντική θέση στη λίστα σπουδαιότητας των ετήσιων ασκήσεων των δυο χωρών. Η Ελλάδα συµµετέχει για πρώτη φορά στην άσκηση αυτή έπειτα από πρόσκληση του Τελ Αβίβ. Τα σενάρια και οι ακριβείς περιοχές των διεθνών υδάτων, στα οποία θα αναπτυχθούν οι συνασκούµενες δυνάµεις,θα καθοριστούν σε τριµερή σύσκεψη στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως και τα πλοία και εναέρια µέσα που θα διατεθούν.
Το Πολεµικό Ναυτικό έχει κατ’ αρχήν προτείνει τη συµµετοχή µιας φρεγάτας µε ελικόπτερο, ενός υποβρυχίου και αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (C-27 ή C-130). Η πρόοδος του σχεδιασµού της άσκησης επιβεβαιώθηκε χθες κατά τις συνοµιλίες που είχε στο ελληνικό Πεντάγωνο ο αρχηγός του Ναυτικού του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ελιέζερ Μαρούν µε τον έλληνα οµόλογό του, αντιναύαρχο ∆ηµ. Ελευσινιωτη και εν συνεχεία µε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Γ. Γιάγκο.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

*Στην φωτογραφία από την ιστοσελίδα "naval-technology.com" διακρίνουμε την Ισραηλινή πολεμική κορβέτα "Sa'ar 5"

Η ηγεσία του Εβραϊκού Λόμπι στην Ελλάδα

Από την "Καθημερινή" αναδημοσιεύουμε ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο του ανταποκριτή της εφημερίδας στις ΗΠΑ, Αθανάσιου 'Ελλις, αναφορικά με την βαρυσήμαντη επίσκεψη των ηγετών εβραϊκών οργανώσεων της Αμερικής στην Ελλάδα.

"Η ηγεσία του εβραϊκού λόμπι στην Ελλάδα"

Προωθείται στρατηγική συμμαχία με σημαντικά διπλωματικά και οικονομικά οφέλη

"Καθημερινή" (23.1.2011)
Του Αθανασιου Eλλις

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_23/01/2011_429877

Χαρακτηριστικά στρατηγικής συμμαχίας, με ισχυρά ερείσματα και στις ΗΠΑ, αποκτά η ταχεία προσέγγιση της Ελλάδας με το εβραϊκό στοιχείο. Μετά την εμβάθυνση της συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, που περιελάμβανε εκατέρωθεν επισκέψεις των δύο πρωθυπουργών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και συνεχίζεται με τη σύσταση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συγκληθεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο, το εγχείρημα συμπληρώνεται από τη νέα σχέση που οικοδομούν η Ελλάδα και η ελληνοαμερικανική κοινότητα με το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι της Αμερικής.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα της ηγεσίας της «Συνόδου των Προέδρων των σημαντικότερων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων» (Conference or Presidents of major AmericaJewish Organizations), στην οποία εκπροσωπούνται 52 οργανώσεις. Η επίσκεψη θα λάβει χώρα τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε στους ηγέτες του εβραϊκού λόμπι ο κ. Γ. Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχαν τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Παπανδρέου διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια διαύλους επικοινωνίας με την εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής και συναντάται συχνά με κορυφαία στελέχη της, κάθε φορά που βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Στον Λευκό Οίκο
Με τη δυναμική που έχουν αποκτήσει οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, σε απρόσμενα σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανό οι επαφές του πρωθυπουργού με το εβραϊκό λόμπι να συνεχισθούν και κατά την επόμενη επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία πιθανώς να λάβει χώρα τον Μάρτιο, ώστε να συμπέσει με τον εορτασμό από τον Λευκό Οίκο της ημέρας της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Η πενθήμερη επίσκεψη της ηγεσίας του εβραϊκού λόμπι θα αρχίσει στη Θεσσαλονίκη στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, όπου θα έχει επαφές με τοπικούς παράγοντες και την εβραϊκή κοινότητα της πόλης, και θα συνεχισθεί στην Αθήνα, από τις 10 έως τις 12 του μηνός. Θα υπάρξουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Επενδύσεων, αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Εν συνεχεία, στις 13 Φεβρουαρίου, η ηγεσία της Συνόδου θα μεταβεί στο Ισραήλ για την ετήσια συνάντησή της με την πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία της χώρας.
Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι η σύσφιγξη των σχέσεων με το Ισραήλ δεν θα αλλοιώσει τους παραδοσιακούς δεσμούς με τον μουσουλμανικό κόσμο. Αντιθέτως, η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με το εβραϊκό κράτος θα επιτρέψει στην Αθήνα να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί στη Μέση Ανατολή.
Ταυτόχρονα, ο σωστός χειρισμός των επόμενων βημάτων από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την κοινωνία γενικότερα, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αξιοποιήσει την παρεμβατικότητα της εβραϊκής κοινότητας, όχι μόνο στα κέντρα πολιτικής εξουσίας των ΗΠΑ, αλλά και σε ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς στην ηγεσία μεγάλων επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικών κολοσσών, ακόμη και οίκων αξιολόγησης, συναντά κανείς πολλές προσωπικότητες εβραϊκής καταγωγής.
Για αυξημένο γεωπολιτικό βάρος της Ελλάδας έκαναν λόγο ο πρόεδρος της συνόδου, Αλαν Σόλοου και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Μάλκομ Χένλαϊν, υπογραμμίζοντας ότι «η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει προωθήσει σημαντικά τη σχέση με το Ισραήλ». Εσπευσαν, επίσης, να επισημάνουν την πρόσφατη ανταλλαγή πολλών επισκέψεων και τη συνεργασία που αναπτύσσεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. «Η επίσκεψη των ηγετών της αμερικανοεβραϊκής κοινότητας θα υπογραμμίσει τη σημασία αυτών των σχέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία μεγαλύτερης κατανόησης και συνεργασίας. Θα προωθήσει επίσης διπλωματική και οικονομική συνεργασία».
Οι επαφές με το εβραϊκό λόμπι θα λάβουν χώρα λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα η Χίλαρι Κλίντον, και ενώ οι ΗΠΑ στηρίζουν τη νέα σχέση που εγκαινίασαν οι κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου, και ταυτόχρονα βρίσκεται υπό διερεύνηση το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας.

Εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρεί το Ισραήλ την Ελλάδα

Από την "Ελευθεροτυπία" αναδημοσιεύουμε το εξής άρθρο που κάνει έναν γενικότερο απολογισμό για την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.

"Το Τελ Αβίβ θέλει εταίρο για το αέριο"

"Ελευθεροτυπία" (14.1.2011)

Των ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=241047

Εταίρο στην ανατολική Μεσόγειο ψάχνει το Ισραήλ μετά την επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία και η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για τους Ισραηλινούς αξιωματούχους τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.
Η χθεσινή επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Ισραήλ και υπουργού Εξωτερικών Α. Λίμπερμαν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιδίωξη ανεύρεσης στρατηγικού εταίρου στην περιοχή, καθώς ο Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να ζήτησε στενότερη συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα ενέργειας, αγροτικής ανάπτυξης, εξοπλισμών αλλά και αμυντικά.
Ο κ. Λίμπερμαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο.
Αν και από το Μαξίμου δεν ανακοινώθηκε τίποτα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ, είχε εκτεταμένη συζήτηση με τον Γιώργο Παπανδρέου για ενεργειακά θέματα όπως η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Κρήτης. Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε εκτενώς με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Δρούτσας επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν προθέσεις συνεργασίας των δύο χωρών και στον ενεργειακό τομέα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από την πλευρά Λίμπερμαν και για εμπορικές συμφωνίες και συνεργασίες σε θέματα του αγροτικού τομέα, καθώς αποτελεί μεγάλο μέρος των εισαγωγών του Ισραήλ.
Σε ό,τι αφορά τα αμυντικά, δυο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση Λίμπερμαν-Βενιζέλου. Πρώτο στην ατζέντα, λένε πηγές του υπουργείου Αμυνας, ήταν τα εξοπλιστικά και ακολούθησε η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών με επέκταση του αριθμού των κοινών ασκήσεων στο Αιγαίο. Στους εξοπλισμούς η πλευρά του Ισραήλ φαίνεται δυσαρεστημένη από την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, καθώς πιστεύουν ότι οι εταιρείες τους δεν αξιολογούνται με τα ίδια μέτρα και σταθμά με τις άλλες των ευρωπαϊκών χώρων και των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε τη διάθεση της κυβέρνησης να προωθήσει σε όλα τα επίπεδα τις διμερείς σχέσεις.
«Με ανταλλαγές συναντήσεων και επισκέψεων μεταξύ των αρχηγών των επιτελείων των δύο χωρών έχουμε ένα πυκνό και ενδιαφέρον πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της κάθε χώρας».
Παρά ταύτα πηγές του υπουργείου Αμυνας έλεγαν ότι η κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις που κάνει με την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση η όποια σχέση να αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθεια που γίνεται για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. *


Εταίρο στην ανατολική Μεσόγειο ψάχνει το Ισραήλ μετά την επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία και η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για τους Ισραηλινούς αξιωματούχους τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.
Η χθεσινή επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Ισραήλ και υπουργού Εξωτερικών Α. Λίμπερμαν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιδίωξη ανεύρεσης στρατηγικού εταίρου στην περιοχή, καθώς ο Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να ζήτησε στενότερη συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα ενέργειας, αγροτικής ανάπτυξης, εξοπλισμών αλλά και αμυντικά.
Ο κ. Λίμπερμαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο.
Αν και από το Μαξίμου δεν ανακοινώθηκε τίποτα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ, είχε εκτεταμένη συζήτηση με τον Γιώργο Παπανδρέου για ενεργειακά θέματα όπως η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Κρήτης. Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε εκτενώς με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Δρούτσας επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν προθέσεις συνεργασίας των δύο χωρών και στον ενεργειακό τομέα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από την πλευρά Λίμπερμαν και για εμπορικές συμφωνίες και συνεργασίες σε θέματα του αγροτικού τομέα, καθώς αποτελεί μεγάλο μέρος των εισαγωγών του Ισραήλ.
Σε ό,τι αφορά τα αμυντικά, δυο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση Λίμπερμαν-Βενιζέλου. Πρώτο στην ατζέντα, λένε πηγές του υπουργείου Αμυνας, ήταν τα εξοπλιστικά και ακολούθησε η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών με επέκταση του αριθμού των κοινών ασκήσεων στο Αιγαίο. Στους εξοπλισμούς η πλευρά του Ισραήλ φαίνεται δυσαρεστημένη από την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, καθώς πιστεύουν ότι οι εταιρείες τους δεν αξιολογούνται με τα ίδια μέτρα και σταθμά με τις άλλες των ευρωπαϊκών χώρων και των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε τη διάθεση της κυβέρνησης να προωθήσει σε όλα τα επίπεδα τις διμερείς σχέσεις.
«Με ανταλλαγές συναντήσεων και επισκέψεων μεταξύ των αρχηγών των επιτελείων των δύο χωρών έχουμε ένα πυκνό και ενδιαφέρον πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της κάθε χώρας».
Παρά ταύτα πηγές του υπουργείου Αμυνας έλεγαν ότι η κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις που κάνει με την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση η όποια σχέση να αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθεια που γίνεται για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. *

Αλλαγή Σελίδας για Ελλάδα - Ισραήλ

Από την "Ημερησία" αναδημοσιεύουμε την εξής αναλύση του συντάκτη Γιώργου Καπόπουλου για την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Αβίγκντορ Λίμπερμαν στην Ελλάδα.
"Αλλαγή σελίδας για Ελλάδα - Ισραήλ."
Αναβαθμίζονται θεσμικά οι σχέσεις Aθήνας - Tελ-Aβίβ με τη σύσταση κοινού Yπουργικού Συμβουλίου
Αναβαθμίζονται θεσμικά οι σχέσεις Aθήνας - Tελ-Aβίβ με τη σύσταση κοινού Yπουργικού Συμβουλίου. Η επίσκεψη Λίμπερμαν αποτελεί επιβεβαίωση της δυναμικής στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις. Η Aθήνα μπορεί να προσφέρει πολύτιμους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στην Aγκυρα και το Tελ Aβίβ
"Η" 15/1
Του Γιώργου Καπόπουλου


Η επίσκεψη του υπουργού Eξωτερικών του Iσραήλ Λίμπερμαν στην Aθήνα λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Eρζερούμ αποτελεί επιβεβαίωση της διμερούς δυναμικής και εμβέλειας στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις: H προσπάθεια για την επίλυση των ελληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων προχωρά και ταυτόχρονα αναβαθμίζονται θεσμικά οι σχέσεις Aθήνας - Tελ-Aβίβ με τη σύσταση κοινού Yπουργικού Συμβουλίου, μία αναβάθμιση παρόμοια με τη σύσταση του Aνωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Eλλάδα και την Tουρκία σε υπουργικό επίπεδο την περασμένη άνοιξη.

Φαντασιώσεις


Mε αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για σενάρια και φαντασιώσεις για αντιτουρκική συμμαχία, με την ίδια διαπίστωση να ισχύει και για τις επίσης βελτιούμενες ταχύτατα διμερείς σχέσεις Kύπρου - Iσραήλ: H σταθεροποίηση στην Aνατολική Mεσόγειο, στη οποία συμβάλλει η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στη Λευκωσία και στο Tελ Aβίβ, μακράν του να θίγει επί της ουσίας συμφέροντα της Tουρκίας, αποτελεί μήνυμα που προτρέπει σε ρεαλιστική προσέγγιση, όπως ακριβώς ήταν και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη σύνοδο των πρέσβεων στο Eρζερούμ.
H βάση για τη μελλοντική πορεία των διμερών σχέσεων Eλλάδας - Iσραήλ δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διαπίστωση ότι οι δύο χώρες δεν έχουν καμία διμερή διένεξη και τα ζωτικά τους συμφέροντα δεν συγκρούονται πουθενά στην ευρύτερη περιοχή.
Πορεία
H πορεία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και τα κεκτημένα καλών σχέσεων της Aθήνας με τον αραβικό κόσμο, όχι μόνον δεν είναι ασύμβατο με την ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση, αλλά αναδεικνύονται σε δυνητικούς χρήσιμους σταθεροποιητικούς παράγοντες: Xωρίς τις υπερβολές και τις ψευδαισθήσεις του διπλωματικού μικρομεγαλισμού, που συχνά μας διακατέχει, η Aθήνα μπορεί να προσφέρει πολύτιμους δίαυλους επικοινωνίας ανάμεσα στην Aγκυρα και στο Tελ Aβίβ, αλλά και να συμβάλλει σε επιμέρους πτυχές της αραβοϊσραηλινής διαπραγμάτευσης.
H διμερής δυναμική των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων στην οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό, τη γεωργία και την αμυντική συνεργασία είναι γνωστή και δεδομένη. Aυτό που πρέπει να επισημανθεί, όσο και αν αυτό ξενίζει σήμερα, είναι ότι στη διμερή δυναμική υπάρχει και μία πτυχή ευρωπαϊκή: Στον ορίζοντα μιας μελλοντικής επίλυσης του Mεσανατολικού θα πρέπει να εγγράψουμε την αναπόφευκτη και δυνατή τότε προσέγγιση του Iσραήλ με την Eυρωπαϊκή Eνωση για λόγους οικονομικούς, εμπορικούς, αλλά κυρίως για προσθετές εγγυήσεις ασφάλειας.
Ρεαλιστικά

H ρεαλιστική θεώρηση ακόμη και η στενή συνεργασία Aθήνας Tελ Aβίβ δεν σημαίνει αυτόματη αποδοχή των πολιτικών και πρακτικών των κυβερνήσεων του Iσραήλ στο Mεσανατολικό.
Kαλό θα ήταν, εδώ στην Aθήνα, να σημαίνει περισσότερη αντικειμενικότητα και λιγότερη εμπάθεια: Aς είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, πολλές φορές πίσω από την υπερευαισθησία μας για το Mεσανατολικό κρύβεται ένας αποτρόπαιος αντισημιτισμός σαν αυτόν που μας θύμισαν πρόσφατα δηλώσεις δημοσίου προσώπου που ρόλος του είναι να εκφέρει το λόγο της αγάπης και της ανοχής...
*Στην φωτογραφία από την "Ημερησία" διακρίνουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Αβίγκντορ Λίμπερμαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα.

Ενισχύονται Παντού οι Σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα "newcode.gr" αναδημοσιεύουμε την εξής ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Άριε Μέκελ

Αποκλειστική συνέντευξη του ισραηλινού πρέσβη:«Ενισχύονται παντού οι σχέσεις Ελλάδος - Ισραήλ»
23/01/2011 16:57
Πρώτη δημοσίευση: 2011-01-22 08:29

Συνέντευξη στον Μανώλη Κυπραίο
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβιγκόρ Λίμπερμαν, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Άριε Μέκελ, κάνει σημαντικές αποκαλύψεις, δείχνοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών αναβαθμίστηκαν και αναβαθμίζονται συνεχώς, σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην συνεργασία που αφορά τον εμπορικό και τον στρατιωτικό τομέα, με τον ίδιο να αποκαλύπτει τις 13 προτάσεις εμπορικής συνεργασίας που πρότεινε το Ισραήλ στην Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά τις στρατιωτική συνεργασία η φράση: «υπάρχει ενισχυμένος διάλογος» λέει πολλά στη διπλωματική γλώσσα. Παράλληλα ο ισραηλινός πρέσβης αποκαλύπτει πως τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξαν πάνω από 150 συναντήσεις Ισραηλινών και Ελλήνων επιχειρηματιών.Επίσης ο Άριε Μέκελ κάνει γνωστό τι ζητήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη συνάντησή του με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, ενώ αναφορικά με το ζήτημα της συμφωνίας για τη φυσικό αέριο με την Κύπρο, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ισραηλινής κυβέρνησης πως: «είναι μια νόμιμη συμφωνία η οποία τηρεί το διεθνές δίκαιο και πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους», απαντώντας έτσι στις τουρκικές προκλητικές αιτιάσεις. Στην ίδια συνέντευξη ο ισραηλινός πρέσβης αναφέρεται και στο ακανθώδες ζήτημα του Παλαιστινιακού-μεταφέροντας όπως είναι φυσικό, την ισραηλινή σκοπιά-ενώ εξαπολύει πυρά ενάντια τόσο στη Συρία όσο και το Ιράν, με το τελευταίο να το θεωρεί «παγκόσμια απειλή».
Κύριε Πρέσβη είναι περισσότερο από οφθαλμοφανές πως μια νέα περίοδος έχει ξεκινήσει στις σχέσεις Ελλάδος – Ισραήλ. Μπορούν αυτές να γίνουν και «στρατηγικές»;
«Η Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός πραγματικού συνεταιρισμού μέσω μιας πολύπλευρης συνεργασίας σε όλους τους τομείς όπως είναι η πολιτική, ο πολιτισμός, η ασφάλεια και η οικονομία. Έχει σημειωθεί μια άνευ προηγουμένου πολιτική δραστηριότητα μεταξύ των δύο κρατών μας, μετά την ανταλλαγή επισκέψεων των δύο Πρωθυπουργών μας, του κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ, αντίστοιχα. Σε μόλις τέσσερις μήνες, οι Έλληνες Υπουργοί Τουρισμού, Επικρατείας, Εξωτερικών καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησαν επίσημες επισκέψεις στο Ισραήλ. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας, ο κ. Αβίγκτορ Λίμπερμαν, μόλις ολοκλήρωσε μια άκρως επιτυχημένη επίσκεψη στην Αθήνα. Είχαν προηγηθεί επισκέψεις του Ισραηλινού Υπουργού Επικρατείας καθώς και του Υφυπουργού Άμυνας.
Οι Πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Νετανιάχου αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια Διυπουργική Επιτροπή για την επιτάχυνση της συνεργασίας μας. Ο Έλληνας Υπουργός Επικρατείας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Χάρης Παμπούκης και Δήμητρης Δόλλης αντίστοιχα, ταξίδεψαν στην Ιερουσαλήμ αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν το θέμα. Εργαζόμαστε μαζί για να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στις σχέσεις μας που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας και θα αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών μας».
Πως σχεδιάζετε να ενισχύσετε τις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα;
«Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Η συνεργασία μας στον τομέα του τουρισμού είναι άριστη. Το 2010, περίπου 250.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, μία αύξηση κατά 200% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στόχος μας είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά φέτος. Ελπίζουμε επίσης να δούμε περισσότερους Έλληνες τουρίστες στο Ισραήλ, ιδιαίτερα προσκυνητές στους Άγιους Τόπους. Μάλιστα, οι επισκέψεις των Ελλήνων προσκυνητών και η προστασία που παρέχει το Ισραήλ στα Χριστιανικά μνημεία ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών μας, ο κ. Λίμπερμαν, στην άριστη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδας, κ. Ιερώνυμο, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του την περασμένη εβδομάδα.
Σε σχέση με την οικονομική συνεργασία, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει παρουσιάσει προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για 13 μεγάλα κοινά έργα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αφαλάτωση, η γεωργία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση υδάτινων πόρων και λυμάτων, η διαστημική τεχνολογία και οι επενδύσεις. Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν και κατά την διάρκεια της επίσκεψής του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.
Βεβαίως πρέπει να υπάρχει και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική συνεργασία. Τον Δεκέμβριο, μεγάλη αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών επισκέφθηκε το Ισραήλ υπό την αιγίδα της οργάνωσης “Invest in Greece”, με στόχο την προώθηση των επενδύσεων. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150 συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών επιχειρηματιών».
Σε ότι αφορά στην στρατιωτική συνεργασία, σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί η συμφωνία του 1996 ή υπάρχει κατά νου μια καινούργια; Επιπλέον, έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με την πιθανή αγορά ποσοστού των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.
«Δεν μπορώ να εισέλθω σε λεπτομέρειες για την στρατιωτική συνεργασία μας. Δεν αποτελεί μυστικό ότι υπάρχει ένας ενισχυμένος διάλογος και περισσότερες ανταλλαγές μεταξύ των Αρχών άμυνας των δύο χωρών. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς».
Η ανακάλυψη του φυσικού υποθαλάσσιου πλούτου στην περιοχή Κύπρου – Ισραήλ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία ζητά «δικαιώματα» χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την «κρατική οντότητα» ενός «ψευδοκράτους».
«Το Ισραήλ και η Κύπρος υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, ο κ. Μίχαελ Χαράρι, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Λευκωσία, δήλωσε ότι πρόκειται για συμφωνία δύο κυρίαρχων κρατών και ότι «τέτοιες συμφωνίες «αποτελούν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή που ευνοεί τις επενδύσεις, τόσο για διεθνείς όσο και για εγχώριες εταιρίες». Σε ότι αφορά στις πιθανές αντιδράσεις, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», ο Ισραηλινός Υπουργός Υποδομών, κ. Ούζι Λάνταου, ο οποίος μάλιστα είναι και αυτός που υπέγραψε την σχετική συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε ότι: «αναμένω από κάθε χώρα να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει το Ισραήλ με άλλες χώρες. Αν αυτή η συμφωνία πληροί τους διεθνείς κανονισμούς και πρότυπα και τις διεθνείς συνθήκες τότε όλοι οφείλουν να επιδεικνύουν σεβασμό». Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.
Αν δεν είχε βρεθεί το φυσικό αέριο και αν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία δεν έφταναν στο ναδίρ, πιστεύετε ότι αυτή η προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ θα είχε πραγματοποιηθεί; Αν η Τουρκία έκανε ένα άνοιγμα συμφιλίωσης προς το Ισραήλ, πως θα αντιδρούσατε;
«Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Θα πω όμως ότι ο νέος δρόμος των στενών σχέσεων που έχουν χαράξει η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό και είναι ανεξάρτητο από τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας. Οι ελληνο – ισραηλινές σχέσεις πρέπει να εκτιμούνται με βάση τη δική τους αξία. Ως Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, η δική μου δουλειά είναι να επικεντρωθώ στις ελληνο- ισραηλινές σχέσεις. Σκοπεύω να κάνω ακριβώς αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη διμερή συνεργασία τους».

Θεωρείτε πως η Τουρκία αποτελεί πλέον παράγοντα αποσταθεροποίησης για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή; Η προσέγγιση της Τουρκίας με το Ιράν και την Συρία δεν σας δίνει την αίσθηση μιας στρατηγικής λαβίδας κατά του Ισραήλ;
«Δεν θα χαρακτηρίσω την σημερινή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Όλοι γνωρίζουν τον άκρως αρνητικό ρόλο που διαδραματίζουν το Ιράν και η Συρία στην περιοχή με την υποστήριξή τους προς τρομοκρατικές οργανώσεις σαν την Χαμάς στη Γάζα και την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, οργανώσεις οι οποίες υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία και αποσταθεροποιούν την περιοχή. Επιπλέον, η φιλοδοξία της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα δεν αποτελεί απειλή μόνο για το Ισραήλ και τα μετριοπαθή αραβικά κράτη, αλλά για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο».
Όλοι ευελπιστούμε να υπάρχει μια συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων αλλά τόσο εσείς όσο και η Παλαιστινιακή πλευρά κατηγορείτε την άλλη πλευρά για αδιαλλαξία. Ο εποικισμός της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από την μια πλευρά και οι συγκρούσεις με την Χαμάς από την άλλη κάνουν την ενδεχόμενη συμφωνία να μοιάζει με μακρινό όνειρο. Η ειρήνη χρειάζεται θυσίες. Εσείς ως Ισραήλ, ποιες προτίθεστε να κάνετε και ποιες ζητάτε από τους Παλαιστινίους;
«Θα προσπαθήσω να μεταφέρω τα συναισθήματα που ενδεχομένως έχουν πολλοί Ισραηλινοί και ίσως να δώσω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, αλλά πάντοτε εισπράξαμε την απόρριψη και την τρομοκρατία ως αντάλλαγμα.
Το 2000, η Παλαιστινιακή ηγεσία απέρριψε τους μεγάλους συμβιβασμούς που προσέφερε ο τότε Πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ. Η απάντηση στη θαρραλέα απόφαση του Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να εκκενώσει όλους τους έποικους και τους στρατιώτες από την Λωρίδα της Γάζας το 2005 ήταν να πέσουν σαν βροχή ρουκέτες της Χαμάς πάνω στους πολίτες μας.
Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει εκφράσει ανοικτά την υποστήριξη του για μια λύση δύο κρατών που προϋποθέτει την αναγνώριση του Ισραήλ ως το εθνικό κράτος του Εβραϊκού λαού και ένα Παλαιστινιακό κράτος για τους Παλαιστίνιους. Έλαβε μέτρα για την ανάπτυξη της παλαιστινιακής οικονομίας στην Δυτική Όχθη απομακρύνοντας εκατοντάδες σημεία ελέγχου και τώρα η περιοχή έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 8%.
Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες θυσίες για την ειρήνη αλλά δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος όταν αντιμετωπίζουμε την απόρριψη. Θα ήταν σοφό η πλευρά των Παλαιστινίων να πάψει να θέτει προϋποθέσεις για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο τραπέζι και να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους ανά πάσα στιγμή με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης για μας και τις μελλοντικές γενιές».
Tο Βιογραφικό του ισραηλινού πρέσβη Άριε Μέκελ
Ο κ. Άριε Μέκελ είναι ένας πολύ πεπειραμένος διπλωμάτης με μακρόχρονη επαγγελματική καριέρα στους τομείς της δημοσιογραφίας και της διπλωματίας.
Ο νέος Πρέσβης του Ισραήλ ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος το 1967 και εργάστηκε διαδοχικά για περίπου 20 χρόνια ως στρατιωτικός και πολιτικός συντάκτης για την Ραδιοφωνία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στο Τελ Αβίβ, ως Αρχισυντάκτης και Πολιτικός ανταποκριτής της Ισραηλινής Κρατικής Ραδιοφωνίας (Kol Israel) στην Ιερουσαλήμ και ως ανταποκριτής της Ισραηλινής Κρατικής Ραδιοφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ των ετών 1976 – 1979 διετέλεσε εκπρόσωπος του Εβραϊκού Πρακτορείου στην πόλη Σινσινάτι του Οχάιο των ΗΠΑ, ενώ εργάστηκε και ως Καθηγητής Εβραϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Επιπρόσθετα, ο κ. Μέκελ διετέλεσε για τέσσερα χρόνια (1989 – 1993) και Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης του Ισραήλ, η οποία είναι υπεύθυνη για την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία στη χώρα.
O κ. Μέκελ εντάχθηκε στο Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών το 1984 στη θέση του Υψηλόβαθμου Ερευνητή. Στη συνέχεια διετέλεσε Σύμβουλος του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτσχάκ Σαμίρ, Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στις Νοτιοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, Επιτετραμμένος του Ισραήλ στη Νότια Κορέα και Σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού. Το 2003, ανέλαβε το πόστο του Αναπληρωτή Μόνιμου Εκπροσώπου του Ισραήλ στον ΟΗΕ και κατόπιν διορίστηκε Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη (2004 – 2007). Μετά την επιστροφή του στο Ισραήλ τέθηκε επικεφαλής της Διεύθυνσης του Τμήματος ΜΜΕ και Τύπου και Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ισραήλ και στην συνέχεια Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτιστικών και Επιστημονικών Θεμάτων του Υπουργείου πριν διοριστεί Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα.
Οι σπουδές του νέου Ισραηλινού Πρέσβη περιλαμβάνουν πτυχία Bachelor στις Πολιτικές Επιστήμες και στην Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, καθώς και πτυχία Master στην Κοινωνιολογία και στην Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, αντίστοιχα.
Ο κ. Μέκελ είναι παντρεμένος με την Ρούθ και είναι πατέρας τριών μεγάλων παιδιών και περήφανος παππούς με τρεις εγγονές. (Αθήνα, 28.9.2010- Γραφείο Τύπου)

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Τι συμφωνίες φέρνει ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών στην Ελλάδα;

Από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα "newscode.gr" αναδημοσιεύουμε ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο για την επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών, κ. Άβιγκντορ Λίμπερμαν στην Ελλάδα η οποία ξεκινά άυριο.

"Ποιες συμφωνίες φέρνει στις «βαλίτσες» του ο ισραηλινός υπ. Εξωτερικών"

http://www.newscode.gr/diplwmatia/story/poies-symfwnies-fernei-stis-balitses-toy-o-israhlinos-yp-exwterikwn

Ποιες συμφωνίες φέρνει στις «βαλίτσες» του ο ισραηλινός υπ. Εξωτερικών08/01/2011 09:29
Με το μήνυμα: «δεν είστε πλέον μόνοι σας» φτάνει την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν με σκοπό όχι απλά την ενίσχυση, αλλά τη θεμελίωση μιας νέας συμμαχίας στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, η οποία αναμένεται να φέρει τα «πάνω-κάτω» σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή.
Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας τι φέρνει στις «βαλίτσες του» ο ηγέτης της ισραηλινής διπλωματίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του newscode, ο Α. Λίμπερμαν θα προτείνει στην ελληνική πλευρά τα εξής:
- Τη δημιουργία κοινής υπουργικής επιτροπής μεταξύ Ελλάδος-Ισραήλ στην οποία θα προεδρεύουν εναλλάξ ο έλληνας και ο ισραηλινός πρωθυπουργός και θα συγκαλείται-τουλάχιστον-δύο φορές τον χρόνο.
- Τη δημιουργία συμβουλίου κοινής τουριστικής επιτροπής στην οποία θα προεδρεύουν οι υπουργοί Τουρισμού των δύο κρατών.
- Κατασκευή από ισραηλινές και ελληνικές εταιρίες υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο από το ισραηλινό και το κυπριακό κοίτασμα προς την Ευρώπη.
- Τεχνολογικά πάρκα όπου ελληνικές και ισραηλινές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας θα μπορούν να αναπτύσσουν κοινά προγράμματα.
- Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνεργασία και στον τραπεζικό τομέα.
- Την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφηκε το 1996 μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.
- Την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) τα οποία ως γνωστό ανήκουν στις ΔΕΚΟ προς «πώληση».
- Επίσης θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εξαγορά ποσοστού της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, με σκοπό την ανάπτυξη από κοινού συστημάτων αυτοπροστασίας για τα ελληνικά μαχητικά και την επισκευή μαχητικών F-16 που διαθέτουν σε μεγάλο αριθμό και οι δύο χώρες.
- Την πώληση πυραύλων αέρος-αέρος Python-3 για τα ελληνικά μαχητικά.
- Την κατασκευή μέσω συμπαραγωγής (ΕΑΣ-Israeli Military Industries), των πυρομαχικών για τα Leopard-2
- Συνεργασία στους τομείς πληροφοριών και εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν πασιφανές πως το Ισραήλ επιθυμεί μια στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα, προσπαθώντας να ανακτήσει το «χαμένο έδαφος» από την κατάρρευση της συμμαχίας με την Τουρκία, η οποία πλέον για το Τελ Αβίβ από «μεγάλη φίλη» έγινε «μεγάλος εχθρός». Και φυσικά δεν είναι τυχαίο. Η προσέγγιση αυτή γίνεται με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ οι οποίες επιθυμούν την αναπλήρωση του στρατηγικού κενού που άφησε η απόσχιση της Τουρκίας από την λεγόμενη «Ζώνη Ασφαλείας στη Μέση Ανατολή» που για την Ουάσιγκτον αποτελεί μια από τις προτεραιότητες αιχμής του παρόντος αλλά και του μελλοντικού στρατηγικού σχεδιασμού της.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσέγγιση, έπαιξαν όμως και τα ισχυρά λόμπι που διαθέτουν Ελλάδα και Ισραήλ στις ΗΠΑ όπου εκεί ουσιαστικά έγινε η πρώτη προσέγγιση και πάρθηκε η απόφαση να πιεστεί η Ουάσιγκτον, ώστε να φέρουν «πιο κοντά» Αθήνα και Τελ Αβίβ. Πιέσεις οι οποίες όπως φαίνεται τελικά έπιασαν τόπο.
Από τον Ιούνιο του 2010 που έχει ξεκινήσει αυτός ο «μήνας του μέλιτος» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, έχουν πραγματοποιηθεί (άλλες φανερές άλλες εν κρυπτώ) επισκέψεις αξιωματούχων και ανώτατων αξιωματικών από τις δύο πλευρές, όπου μελετήθηκαν οι τρόποι αλλά και η δομή μιας ενδεχόμενης συνεργασίας σε οικονομικό, στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, όπου λαμβάνονται αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον της περιοχής μας για τις επόμενες δύο δεκαετίες, η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της. Όλα τα στρατηγικά μοντέλα των τελευταίων δεκαετιών που αφορούν την Ελλάδα, κλείνουν σε ένα αποτέλεσμα: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία χωρίς συμμαχίες. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνη της.
Ετσι λοιπόν μας δίνεται μια ευκαιρία να αυξήσουμε το στρατηγικό μας βάθος και το κυριότερο: να βρεθούμε αφενός στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας στο νότο και αφετέρου να αυξήσουμε την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Φυσικά όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με «μαγικό ραβδί» ούτε από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει από αυτή την προσέγγιση η Ελλάδα να βγει κερδισμένη και όχι χαμένη (ως είθισται). Γιατί, η χθεσινή επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Ερζερούμ δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να δείξει στις χώρες της περιοχής πως η Αθήνα αναγνώρισε την Αγκυρα ως τοπική υπερδύναμη στέλνοντας μηνύματα αδυναμίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε φίλους και «υποψήφιους φίλους» κάνοντάς τους να σκεφτούν διπλά πως η Ελλάδα ίσως αποδειχθεί ασταθής σύμμαχος.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποδείχθηκε Εθνάρχης εκτελώντας στρατηγικές και πολιτική που ακόμη και σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων. Όμως απέδειξε πως τίποτα δεν χαρίζεται και όλα κερδίζονται. Αρκεί να ξέρεις να τολμάς ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό: real politik…
T.A.K.

*Στην φωτογραφία από το "newscode.gr" διακρίνουμε τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Η "Σφήνα" της Κύπρου και του Ισραήλ με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Από την αγγλόφωνη ιστοσελίδα της Τουρκικής εφημερίδας "Hurriyet," δημοσιεύουμε δική μας μετάφραση άρθρου του συντάκτη Burat Bedkil στο οποίο αναφέρεται στην πρόσφατη συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) τους και επικρίνει την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας.

«Από τον Λίβανο, την Αίγυπτο, την Συρία και το Ισραήλ με αγάπη»

“Hurriyet” (21.12.2010)

Του Burat Bedkil

Το ομολογώ! Έκανα λάθος όταν αμφέβαλα για την σοφία των φιλόδοξων σχεδίων ειρήνης του Αχμέτ, κ. «Στρατηγικού Βάθους» Νταβούτογλου για την χαώδη Μέση Ανατολή. Το όραμα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών έχει ήδη οδηγήσει σε πράγματα που θα ήταν αδιανόητα πριν λίγα χρόνια. Το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Συρία και ο Λίβανος συμφωνούν για τα σύνορα – όχι τα δικά τους – αλλά για τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου.

Πριν τρία χρόνια περίπου, η Κύπρος ξεκίνησε την εκπόνηση ενός σχεδίου προκειμένου να καθορίσει τα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ) ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο όλων των οικονομικών πόρων, εντός αυτής, όπως είναι οι πόροι από την αλιεία προχωρώντας σε γεωτρήσεις και έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Φυσικά οι Κύπριοι χρειαζόντουσαν παράκτιους «συνεταίρους» για να καθορίσουν την ΑΟΖ τους γι’ αυτό και ξεκίνησαν συνομιλίες με τους γείτονές τους. Αυτό ενόχλησε την Άγκυρα διότι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ για την Κύπρο θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις για την Τουρκία. Έτσι είχαμε τις επανειλημμένες τουρκικές διαμαρτυρίες για τις έρευνες από την πλευρά της Κύπρου, για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ευτυχώς, οι πρώτες πόρτες που κτύπησαν οι Κύπριοι ήταν αυτές των Μουσουλμάνων φίλων των Τούρκων. Ταυτόχρονα, πριν προλάβει η Άγκυρα έστω να κουνήσει το δακτυλάκι της, η χριστιανή ορθόδοξη Κύπρος υπέγραψε συμφωνία για τα παράκτια σύνορα της με την ισλαμική Αίγυπτο. Αλλά η Αίγυπτος είναι Αίγυπτος. Σίγουρα όμως, το νέο-οθωμανικό όραμα θα λειτουργούσε με τον Λίβανο όπου ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ήρωας.

Το 2007, η Τουρκία προειδοποίησε τον Λίβανο για ενδεχόμενη συμφωνία περί θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο. Η Άγκυρα δήλωσε ότι δεν θα αναγνώριζε τον καθαρισμό των ΑΟΖ και ισχυρίστηκε ότι ο Λίβανος θα έπρεπε πρώτα να ζητήσει την γνώμη της Τουρκίας πριν υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο. Με την αποτυχία αυτής της προειδοποίησης μεταξύ φίλων, ένα χρόνο αργότερα η Κύπρος προέβη σε διαμαρτυρία στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό που η ίδια χαρακτήρισε ως: «τουρκική παρενόχληση πλοίων που έκαναν έρευνες εντός της ΑΟΖ της».

Στις αρχές Οκτωβρίου του 2010, η Κύπρος και ο Λίβανος συμφώνησαν να καθορίσουν τις ΑΟΖ τους, όμως η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Λιβανικό Κοινοβούλιο. Τον ίδιο μήνα ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι επισκέφθηκε την Κύπρο και δήλωσε ότι σύντομα ο Λίβανος θα καθόριζε τα παράκτια σύνορά του με την Κύπρο και την Συρία. Κατά την διάρκεια της ίδιας επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, ευχαρίστησε τον κ. Χαρίρι για την επιβεβαίωση της «θέσης αρχής του Λιβάνου για την επίλυση του Κυπριακού».

Από ότι φαίνεται η πολιτική της Κύπρου, μέσω της στρατηγικής εκστρατείας για τις ΑΟΖ, έχει καταφέρει σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι τουρκικές προσπάθειες μεσολάβησης να φέρει κοντά κύριους αντιπάλους της Μέσης Ανατολής. Την περασμένη εβδομάδα η Κύπρος ανακοίνωσε ότι έχει υπογραφεί συμφωνία με το Ισραήλ για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών που θα επιτρέψει στους παράκτιους γείτονες να προχωρήσουν στις έρευνές τους για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο καθορισμός αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η κυπριακή εκστρατεία μοιάζει με τον πραγματικό διαθρησκευτικό διάλογο που επιδιώκουν οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια. Έχει ενώσει ένα εβραϊκό κράτος, τρία μουσουλμανικά και ένα χριστιανικό ορθόδοξο όσον αφορά στο θέμα των παράκτιων συνόρων, χωρίς να υπάρξει ούτε ένας πυροβολισμός ή ένας βομβιστής αυτοκτονίας και χωρίς να εξαπολυθεί έστω και μια ρουκέτα. Ο διάλογος διασχίζει ακόμα και το Αιγαίο.

Η Ελλάδα στην δεκαετία του ΄80 θεωρείτο γενικά ως η πιο εχθρική χώρα προς το Ισραήλ. Μάλιστα, οι δύο χώρες δεν διατηρούσαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις μέχρι το 1992. Σήμερα οι διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ παρουσιάζουν άνθιση χάρη στην πολιτική «των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές», του κ. Νταβούτογλου.

Πέρα από το γεγονός ότι βρίσκονται στον κατάλογο της Τουρκίας που απαγορεύει την πώληση γης στους πολίτες τους, οι σχέσεις του εβραϊκού Ισραήλ με την ορθόδοξη Ελλάδα βελτιώνονται με θεαματικό τρόπο. Σύμφωνα με τον Άριε Μέκελ, τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, «η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους έπειτα από (μια απόφαση) να αναπτύξουν μια πολύπλευρη συνεργασία στους τομείς της πολιτικής, της ασφάλειας, της οικονομίας και του πολιτισμού».

Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι διπλωμάτες στην Άγκυρα ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ένα κρίσιμο θέμα ξεφεύγει εκτός ελέγχου σε μια κατεύθυνση που απεύχονται περισσότερο απ’ όλες. Δηλαδή μια διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ, για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος μέλος της Ε.Ε. δηλαδή της Ελληνικής Κύπρου. Οι κκ. Ερντογάν και Νταβούτογλου θα μπορούσαν να εξηγήσουν το θέμα με θρησκευτικούς όρους εάν οι Κύπριοι είχαν υπογράψει συμφωνία για τα παράκτια σύνορα μόνο με το Ισραήλ. Η ειρωνεία είναι ότι η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Συρία είναι οι «Μουσουλμάνοι φίλοι» της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο κόσμος χρωστά πολλά στην πολιτική της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ διότι μετατρέπει την Ανατολική Μεσόγειο σε μια πραγματική θάλασσα ειρήνης. Να βγάλουμε το καπέλο στον Κύριο Στρατηγικό Βάθος! Αλλά περιμένετε ένα λεπτό.

Την Δευτέρα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι η Τουρκία κάλεσε τον Ισραηλινό Πρέσβη για να εκφράσει την δυσαρέσκειά της για την συμφωνία με την Κύπρο. Τα πρακτορεία μετέδωσαν ότι ο Πρέσβης Γκάμπι Λέβι κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη, μια μέρα πριν την υπογραφή της συμφωνίας. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινίριογλου προειδοποίησε τον Λέβι ότι η συμφωνία θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις προσπάθειες των Ελληνικών και Τουρκικών κοινοτήτων να τερματίσουν την διχοτόμηση της νήσου που υφίσταται εδώ και 36 χρόνια.

Δεν έχω ιδέα εάν ο Πρέσβης Λέβι ρώτησε τον Υφυπουργό Σινίριογλου γιατί η διχοτόμηση που ισχύει εδώ και 36 χρόνια παράμεινε για 36 χρόνια πριν ή χωρίς την συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για τα παράκτια σύνορα, ή εάν το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δυσαρεστήθηκε στον ίδιο βαθμό όταν η Κύπρος υπέγραψε τις ίδιες συμφωνίες με τον Λίβανο ή την Αίγυπτο.

Αλλά ας κοιτάξουμε την θετική πλευρά της ζωής. Οι επευφημίες των Λιβανέζων τον περασμένο μήνα μπροστά στις εκκλήσεις του Ερντογάν για την αναγέννηση του θεσμού του Οθωμανού Χαλίφη στο πρόσωπό του, και οι μνήμες των αλησμόνητων στιγμών των δημοσίων ομιλιών του Πρωθυπουργού στα πρώην οθωμανικά εδάφη είναι ακόμα νωπές.

*Στην φωτογραφία από το "Bloomberg", διακρίνουμε μια θερμή χειραψία μπροστά στις σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.





Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Τα Βραβεία Ανέντιμης δημοσιογραφίας για το Ισραήλ

Από την ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν αναδημοσιεύουμε το άρθρο του με τα "Βραβεία Ανεντιμής Ελληνικής Δημοσιογραφίας" για το Ισραήλ που απονέμεται σε κάποιος δημοσιογράφους που διέπρεψαν με την εμπάθεια και παραπληροφόρηση σε άρθρα και ρεπορτάζ τους για θέματα που αφορούν στους Εβραίους και το Ισραήλ.

"Τα Βραβεία Ανέντιμης Ελληνικής Δημοσιογραφίας 2010."

Τρίτη, 04 Ιανουάριος 2011 10:56
3.1.2011


Ζαν Κοέν


http://cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=1545:-2010&catid=36:social-political&Itemid=61


Από το 2009 η σελίδα καθιέρωσε τα βραβεία ανέντιμης δημοσιογραφίας «Η Χρυσή Πατάτα».
Τα βραβεία αυτά η σελίδα τα απονέμει σε ρεπορτάζ, άρθρα, σχόλια, και ειδήσεις που εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ με τρόπο είτε παραπλανητικό, είτε ψεύτικο, είτε προκατειλημμένο σχετικά με το Ισραήλ, την Αραβό-Ισραηλινή διαμάχη και τον αντισημιτισμό , και που σκοπό είχαν μόνο την δαιμονοποίηση του Ισραήλ και των Εβραίων.
Δυστυχώς και φέτος δεν έλειψαν τέτοιου είδους κρούσματα.


Πατάτα Δημοσιογραφικής παραπληροφόρησης:


Φέτος το βραβείο μας το μοιράζονται δύο γνωστοί για τις δήθεν «προοδευτικές» τους ιδέες, αλλά στην ουσία ολοκληρωτικές καθότι αριστεροί παλαιάς κοπής, οι κύριοι Γιώργος Δελαστίκ από το ΕΘΝΟΣ (ήταν και πέρσι στη λίστα μας Τα Βραβεία Ανέντιμης Ελληνικής Δημοσιογραφίας. ) και ο γνωστός και έτερος «προοδευτικός» Στάθης της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.
Όπως δείχνουν και τα δύο άρθρα και οι δύο είδαν μυστικές υπηρεσίες CIA, Intelligence, Mossad και άλλα τέτοια ευτράπελα στο διπλό κάψιμο της συναγωγής των Χανίων, και φυσικά προσπάθεια δυσφήμισης της Ελλάδα.!!!
Το γεγονός ότι τελικά ούτε οι Αμερικάνοι δούλευαν στη βάση αλλά ούτε και οι Άγγλοι και ότι είχαν Έλληνα συνεργό είναι μάλλον ψηλά γράμματα για τους δύο αυτούς δημοσιογράφους.
Τέλος, όταν οι εμπρηστές αθωωθήκαν ελλείψει στοιχείων(!) και οι δύο ποίησαν την νήσαν, κοινώς κάναν την πάπια.
Το φιάσκο του «αντισημιτισμού»Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ«EΘΝΟΣ» 25/1http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=9758884
Σοβαρότατες πολιτικές διαστάσεις με εξαιρετικά ύποπτες και σκοτεινές πτυχές έχει πάρει πλέον η υπόθεση του διπλού εμπρησμού της εβραϊκής συναγωγής στα Χανιά, στις 5 και στις 17 Ιανουαρίου, με την αποκάλυψη των δραστών της επαίσχυντης πράξης. Εχει προκληθεί πολιτικός και διπλωματικός σάλος καθώς έγινε γνωστό ότι οι δράστες είναι... δύο Αμερικανοί από τη «διευκόλυνση» (δηλαδή τη βάση) των ΗΠΑ στη Σούδα, δύο Βρετανοί από τη βάση του ΝΑΤΟ εκεί και ένας Ελληνας, ο οποίος έχει σχέση με την τροφοδοσία της νατοϊκής βάσης! Οπως αποδεικνύεται από τις λήψεις καμερών επιτήρησης καταστημάτων που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο με τη συναγωγή, δράστης του πρώτου εμπρησμού ήταν ο ένας από τους δύο Αμερικανούς με συνεργούς τούς υπόλοιπους τέσσερις, ενώ δράστης του δεύτερου εμπρησμού ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους δύο Βρετανούς (33 ετών, ενώ ο δεύτερος είναι 23) με τους υπόλοιπους να φυλάνε τσίλιες!
Οι δύο Αμερικανοί φυγαδεύτηκαν αμέσως στο εσωτερικό της βάσης τους και ενδεχομένως να έχουν ήδη μεταφερθεί εκτός Ελλάδας, ενώ κλιμάκιο της αμερικανικής πρεσβείας έσπευσε αμέσως στα Χανιά για να κουκουλώσει την υπόθεση και να υποβαθμίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αναφορά στους Αμερικανούς δράστες από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Οι Αμερικανοί απαιτούν για τον σκοπό αυτόν τη συνεργασία της ελληνικής αστυνομίας, στην οποία άλλωστε οι υπεύθυνοι της αμερικανικής βάσης αρνήθηκαν να δώσουν τα ονόματα των δραστών. Εννοείται ότι η τοπική ΕΛ.ΑΣ. έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και το θέμα χειρίζεται απευθείας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης λόγω του εκρηκτικού πολιτικού χαρακτήρα του θέματος.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους δύο Βρετανούς. Οι αρχικές πληροφορίες τούς φέρουν ως εκπαιδευτές της ειδικής μονάδας Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ, αλλά τα τελευταία 24ωρα καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστούν ως... εργαζόμενοι σε μπαρ (!) ώστε να υποβαθμιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επικίνδυνες για το Λονδίνο πολιτικές διατάσεις του θέματος και φυσικά οι δικαιολογημένες αντίστοιχες υποψίες.
Το πιο διασκεδαστικό είναι ότι στην αναγνώριση των δραστών έπαιξε καθοριστικό ρόλο, όπως μεταδίδεται από τα Χανιά, το κλιμάκιο της... ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ που βρίσκεται μόνιμα στην Κρήτη, το οποίο «εισέβαλε» στα γραφεία της ΕΛΑΣ στα Χανιά και απαίτησε από τους Ελληνες αστυνομικούς να μαζέψουν το οπτικό υλικό από όλες τις κάμερες των καταστημάτων, βάσει του οποίου όντως αποκαλύφθηκαν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δράστες, μαζί με τον Ελληνα «τσιλιαδόρο» συνεργάτη τους. Προφανώς τώρα οι Ισραηλινοί πράκτορες θα τραβούν τα μαλλιά τους!
Η αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών κατεξευτέλισε παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση προς τους Αμερικανούς πολίτες προειδοποιώντας τους για τον αντισημιτισμό των... Ελλήνων! Τι έχει άραγε η Ουάσιγκτον να πει τώρα που όλοι γνωρίζουν ότι δύο Αμερικανοί και όχι Ελληνες πολίτες συμμετείχαν στους εμπρησμούς, με τον έναν μάλιστα εξ αυτών να είναι και ο εμπρηστής την πρώτη φορά;
Παρόμοιο διασυρμό υπέστη και η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», η οποία την Πέμπτη δημοσίευσε ημισέλιδο κατάπτυστο άρθρο με τίτλο «Η ντροπή της σύγχρονης Ελλάδας», για να καταγγείλει τον υποτιθέμενο αντισημιτισμό των Ελλήνων. «Η Ελλάδα υποφέρει από έλλειψη ηθικής, θρησκευτικής και κοινωνικής ηγεσίας, που να καταγγέλλει την αισχύνη του αντισημιτισμού» έγραφε λάβρη η αμερικανική εφημερίδα, επαινώντας παράλληλα την «αξιοθαύμαστη εξαίρεση του πρώην συντηρητικού πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη»!
Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι η αμερικανική εφημερίδα ορίζει ως δήθεν αντισημιτισμό... «τη συνηθισμένη τώρα σύγκριση του Ισραήλ με τους ναζί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης»! Αποδεικνύεται έτσι ότι όλος αυτός ο θόρυβος αποσκοπεί συν τοις άλλοις στο να πιέσει τα ελληνικά ΜΜΕ να σιωπούν μπροστά στα εγκλήματα που διαπράττουν τα αιμοσταγή στρατεύματα του Ισραήλ σε βάρος αμάχων Παλαιστινίων. Μάταιος ο κόπος των Αμερικανών. Δεν θα το καταφέρουν.
ΥΠΟΨΙΕΣΠροβοκάτσια ξένων υπηρεσιών;Η ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ των δραστών εγείρει ένα κρίσιμο πολιτικό ερώτημα: οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί από τις βάσεις πυρπόλησαν δύο φορές τη συναγωγή λόγω προσωπικής πολιτικής εμπάθειας εναντίον των Εβραίων ή έδρασαν κατόπιν εντολών μυστικών υπηρεσιών των χωρών τους; Εχουμε να κάνουμε δηλαδή με τυχαίες πράξεις αντισημιτικού κρετινισμού τεσσάρων ανεγκέφαλων Αμερικανών και Βρετανών ή με πολιτική προβοκάτσια ξένων πρακτόρων με στόχο τη δυσφήμηση της Ελλάδας στον εβραϊκό κόσμο που κατέχει κορυφαίες θέσεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, σε μια φάση που η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και επομένως έχει ανάγκη τις ξένες τράπεζες;
Ακολουθεί το άρθρο του Στάθη ο οποίος μάλιστα εκτός των άλλων στην προσπάθεια του να βρει και άλλα στοιχεία να τεκμηριώσει τη θεωρεία της συνομωσίας επικαλείται «συνάδελφο δημοσιογράφο» και «φίλο αναγνώστη» ποιος άραγε να είναι ο «συνάδελφος δημοσιογράφος» με τις ίδιες θεωρίες;
Το άρθρο του Στάθη.


Βραβείο παραπληροφόρησης:


Πράκτορες αυτοί που κάψαν τα χανιά προβοκάτορες ΘΟΥ ΒΟΥ...Ελευθεροτυπία 26.1.10Στάθης http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=124650
Ψύλλο στ' άχερα βρίσκουν απ' τους δορυφόρους τους (με τη νέα τεχνολογία), απ' τους σπιούνους τους (με την παλιά τεχνολογία) και με τη βοήθεια του Θεού (χωρίς καμμιά τεχνολογία) οι Αμερικανοί.Μόνον τον Μπιν Λάντεν δεν μπορούν να βρουν.Μήπως στην πραγματικότητα είναι ο ερίφης Καλβινιστής, ζει στο Αϊντάχο και γράφει τον επόμενο κύκλο του LOST;...
Αφού έγραψε για την επαίσχυντη πυρπόληση της Συναγωγής στα Χανιά τις προάλλες η στήλη, λάβαμε δύο τηλεφωνήματα (ένα από συνάδελφο δημοσιογράφο κι ένα από φίλον αναγνώστη) που προσπαθούσαν να μας επιστήσουν την προσοχή στο ενδεχόμενο προβοκάτσιας.
Σχεδόν η στήλη τους αποπήρε (πάντα με τον ευγενικό τρόπο της θείας Φωτούλας): «πάλι συνωμοσιολογίες; πάλι οι κακοί ξένοι που θέλουν το κακό μας;».
Πλην όμως, φευ, είχαν δίκιο! Οπως απεκαλύφθη, οι ένοχοι των δύο εμπρησμών είναι δύο Βρετανοί απ' τη βάση του ΝΑΤΟ (ήδη έχουν συλληφθεί), δύο Αμερικανοί απ' τη βάση των ΗΠΑ (ήδη αναζητούνται, δεν γνωρίζω κι αν -τολμάμε να- καταζητούνται) καθώς και ο συνήθης σε αυτές τις περιπτώσεις δωσίλογος, εθνικόφρων γραισκύλος Ελληνας, όστις τυγχάνει κι αυτός εξωτερικός συνεργάτης στη ΝΑΤΟϊκή βάση.
Κάζο περιωπής!
Να τραβάει τα μαλλιά τής CIA η Μοσάντ και τούμπαλιν.
Οπως γράφει το «ΠΡΙΝ» κι άλλες εφημερίδες, οι προβοκάτορες εμπρηστές κατεγράφησαν από τις κάμερες των καταστημάτων γύρω απ' τη Συναγωγή (σε αυτήν την περίπτωση ο Μεγάλος Αδελφός έβαλε τα χεράκια του κι έβγαλε τα ματάκια του).
Εννοείται ότι στο μεταξύ το Σταίητ Ντηπάρτμεντ είχε προλάβει να εκδώσει αμέσως ανακοίνωση εναντίον της... «αντισημιτικής Ελλάδος» (τουριστική οδηγία), ενώ στη «Γουώλ Στρητ Τζέρναλ» είχε ήδη στο τσακ μπαμ δημοσιευθεί άρθρο με τίτλο «Η ντροπή (σ.σ.: κι άλλη;) της σύγχρονης Ελλάδας».
Ο συγγραφέας του άρθρου (όπως άλλωστε και οι καθ' ημάς καραγκιόζηδες που ψωμίζονται συκοφαντώντας για αντισημιτισμό όποιον κριτικάρει τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και ειρήνης) δεν έχασε την
ευκαιρία -διότι αυτό είναι το ζητούμενο- να ψέξει αυτό ακριβώς: τη σύγκριση των ισραηλινών πρακτικών με το ναζιστικό προηγούμενο, σύγκριση που στην Ελλάδα έχει πάρει, κατά τον αρθρογράφο, ιδιαίτερες διαστάσεις.
Κάνει λάθος ο καλός αυτός άνθρωπος! Σε όλον τον κόσμο πια, και στην Ευρώπη, και στις ίδιες τις ΗΠΑ, ανάμεσά τους μάλιστα και πολλοί γενναίοι Εβραίοι συγκρίνουν ευθέως τις φασιστικές πρακτικές του Ισραήλ με τις ανάλογες ναζιστικές.
Πολλοί πια αντιλαμβάνονται τη Γάζα ως ένα Στρατόπεδο Συγκέντρωσης, πολλοί φρίττουν με το Τείχος στη Δυτική Οχθη, πολλοί δεν ανέχονται πλέον την αργή, ενίοτε γρήγορη και πάντως συστηματική γενοκτονία των Παλαιστινίων.
Οι συνήθεις κατηγορίες για αντισημιτισμό πέφτουν πλέον στο κενό. Είναι χιλιάδες πια οι γελοιογραφίες, τα άρθρα, οι αναλύσεις σε όλον τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό Τύπο που συγκρίνουν τις ισραηλινές πολιτικές με τις ναζιστικές. Οχι πλέον μόνον οι αντιφασίστες ή οι αντισιωνιστές, αλλά εκατομμύρια δημοκρατικοί πολίτες έχουν αντιληφθεί και βλέπουν στο κράτος του Ισραήλ τον διεθνή τραμπούκο που απειλεί με πόλεμο όποιον γουστάρει, που εξαπολύει πολέμους (μάλιστα... προληπτικούς) όποτε γουστάρει,
ένα κράτος που, εν τέλει, προσβάλλει βαθειά κι ατιμάζει την ιστορία των ίδιων των Εβραίων -τα πογκρόμ που έχουν υποστεί, το ίδιο το Ολοκαύτωμα.
Ναι! όσον οι Ισραηλινοί θα φέρονται σαν ναζί, πολλοί, όλο και πιο πολλοί, θα τους συγκρίνουμε με τους χιτλερικούς, τα σύμβολά τους, τον αγκυλωτό σταυρό -με ό,τι δηλαδή τους ενοχλεί περισσότερο.
Οταν προ εικοσαετίας περίπου εμφανίσθηκαν οι πρώτες τέτοιες συγκρίσεις (κυρίως με σκίτσα) το κάναμε για να σοκάρουμε -με δέος και τρόμο- για να αφυπνίσουμε, έστω διά της υπερβολής.
Τώρα πια η σύγκριση αυτή γίνεται με (ανήμπορη) οργή, απερίγραπτη αποστροφή κι ελάχιστες ελπίδες. Ισως αυτή η σύγκριση να 'χει πλέον ξεπεραστεί απ' τα πράγματα. Και ναζί να τους λες πια, οι Ισραηλινοί δεν καταλαβαίνουν...
... όπως ούτε οι ναζί καταλάβαιναν.
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 25.Ι.2010
' );
//-->\n
stathis@enet.gr
' );
//-->

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση.

Πατάτα Παραπλ απονανιτικού Τίτλου.


Απονέμεται στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για την είδηση της 20.1.2010, όπου μία σύγκρουση ρουτίνας έγινε «ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ». Ο μέσος άνθρωπος καταλαβαίνει τον όρο αιματηρές συγκρούσεις ότι εμπλέκονται πολύς κόσμος και το αίμα ρέει..
Αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της ΓάζαςΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΙΑ 20.2.2010http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=134148
Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, σήμερα Σάββατο στο νότιο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με ανακοίνωση των παλαιστινιακών υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης.
Ο ένας από τους δύο τραυματίες βρίσκεται σε "σοβαρή κατάσταση", διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα των θυμάτων.
Σύμφωνα με μάρτυρες, η ανταλλαγή πυρών συνέβη στα ανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία.


Πρώτο βραβείο Χρυσή Πατάτα Ανέντιμης Δημοσιογραφίας


Απονέμεταιστις ειδήσεις των 20:00 του ΑΝΤ1 και τον εκφωνητή Γιάννη Παπαδόπουλο.
Στην προσπάθεια του να κατηγορήσει όσο περισσότερο μπορούσε το Ισραήλ για το επεισόδιο του Τουρκικού πλοίου Maviv Maramara ο εκφωνητής λέει ότι «αυτό που θα δείτε είναι βίντεο προπαγάνδα του Ισραηλινού στρατού». Ο εκφωνητής προσπαθούσε να περάσει ότι οι ισραηλινοί επιτέθηκαν χωρίς οι Τούρκοι να τους έχουν επιτεθεί.
Το γεγονός ότι το βίντεο είναι από το ίδιο το Τουρκικό πλοίο όχι μόνο δεν αναφέρετε αλλά το αντίθετο αναφέρετε ότι είναι προπαγάνδα του Ισραήλ.
Μάλιστα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ο εκφωνητής προσπαθεί να διαψεύσει ότι έγινε επίθεση εναντίον των ισραηλινών ενώ παράλληλα μας δείχνει του Τούρκους να πετάνε ισραηλινό στρατιώτη από το ένα κατάστρωμα στο άλλο.
Αυτό που αναρωτιέμαι είναι τι νόμιζε η συντακτική ομάδα του δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 ότι η εκπομπή θα μεταδιδόταν στον οίκο τυφλών!!!!
Καλό 2011

*Στην φωτογραφία από την ιστοσελίδα του Ζάν Κοέν διακρίνουμε το "Βραβείο της Χρυσής Πατάτας" που απένειμε ο ίδιος σε Έλληνες δημοσιογράφους που διέπρεψαν στην παραπληροφόρηση για το Ισραήλ και τους Εβραίους το 2010.


Οι "κακοί" 'Απιστοι

Από το "Βήμα της Κυριακής" αναδημοσιεύουμε το εξής άρθρο για τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος δυστυχώς με πρόσφατες αλλά και παλιές αντισημιτικές και ακραίες δηλώσεις του προσφέρει μόνο κακή υπηρεσία στις έννοιες της αδελφοσύνης, της συνύπαρξης και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των διαφόρων θρησκειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του καταδικάστηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
"Ο εξορκιστής των απίστων"


Πώς ο μέχρι πρότινος φέρελπις ιεράρχης κ. Σεραφείμ προκαλεί την μήνιν Ελλήνων, Αμερικανών και Ευρωπαίων, χριστιανών και εβραίων


Μαρία Αντωνιάδου

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=375666&dt=31/12/2010

ΕΒΡΑΙΟΙ, σιωνιστές, μουσουλμάνοι, μασόνοι, Τούρκοι, αριστεροί και ομοφυλόφιλοι, Ροκφέλερ, Κίσινγκερ, Ρότσιλντ, Μωάμεθ και άλλοι «εχθροί της πατρίδας», ων ουκ έστιν αριθμός, αποτελούν τους δαίμονες του κατά «Πειραιώς Σεραφείμ ευαγγελίου», ο οποίος έγινε πριν από μερικές ημέρες παγκοσμίως γνωστός. Με όσα είπε για το Ολοκαύτωμα των εβραίων προκάλεσε την μήνιν Ελλήνων, Αμερικανών και Ευρωπαίων, χριστιανών και εβραίων, πιστών και απίστων. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Το «κατά Σεραφείμ ευαγγέλιον» βρίθει αποφθεγμάτων για κάθε... κακό (και καλό): μύδροι για τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και ύμνοι στο ομόδοξο ρωσικό γένος. Παραινέσεις και προτροπές προς την κυβέρνηση. «Αφορισμοί» κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Συμβουλές για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, τοποθετήσεις για το πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και επιστολές προς ηγέτες· από τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ ως τον Μοαμάρ Καντάφι. Κάποιοι εντυπωσιάζονται από τις κατά καιρούς δηλώσεις του μητροπολίτη, σε άλλους προκαλούν αποτροπιασμό. Κάποιοι τον θεωρούν ήρωα, άλλοι φονταμενταλιστή. Ακραίο τον λένε όλοι, πολλοί φανατικό. Και η συντριπτική πλειονότητα των ιεραρχών που τον γνωρίζει αναρωτιέται πώς ένας μέχρι πρότινος φέρελπις και πολλά υποσχόμενος μητροπολίτης έφτασε να προκαλεί σήμερα την οργή και να δέχεται τα πυρά γνωστών αρχιερέων, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. «Σιωνιστικό τέρας» Φράσεις όπως το «σιωνιστικό τέρας» βρίσκονται διάχυτες στις εγκυκλίους, τις δηλώσεις και στα μηνύματα του Μητροπολίτη Πειραιώς. Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ είναι «το εκτελεστικό όργανο της εγκληματικής οργανώσεως του διεθνούς Σιωνισμού, που εδρεύει στην μεγάλη υπερατλαντική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, γνωστής ως Γκαχάλα (...) και που αποτελεί υπερστοά, η οποία εμφανίζεται ως δήθεν παγκόσμιο think tank (δεξαμενή σκέψης), ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί ένα αίσχιστο Διευθυντήριο παγκοσμιοποιήσεως,που απεργάζεται την διάλυση του έθνους-κράτους και την προώθηση στις μάζες της ιδέας της αναγκαιότητας μιας παγκόσμιας υπερκυβέρνησης». Ο σκληρός πυρήνας του εκτελεστικού οργάνου της Γκαχάλα, συνεχίζει ο μητροπολίτης, «αποτελείται από επίλεκτα στελέχη του αμερικανικού εβραϊκού λόμπι, καθώς και από τους παγκοσμίως εγνωσμένους εβραίους μεγαλοτραπεζίτες Ρότσιλντ και Ροκφέλερ και τους γνωστούς ανθέλληνες Κίσινγκερ, Μπρεζίνσκι και Σόρος ». Πίσω από το ΔΝΤ Φυσικά εβραίοι βρίσκονται, μας υπενθυμίζει, και πίσω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε εγκύκλιό του εν όψει της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ διερωτάται: «Πότε επί τέλους θα κατανοήσωμεν ότι ο σιωνιστικός αμερικανικός παράγων απεργάζεται την καταδολίευσιν της εθνικής ανεξαρτησίας και της οικονομικής μας ευρωστίας καθώς και παγκόσμιον κυριαρχίαν εις όλα τα επίπεδα», μιλώντας πάλι για «επιχειρησιακόν βραχίονα του πανισχύρου εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ » και ζητώντας «να αποσκορακίσωμεν επί τέλους τον ιμπεριαλιστικόν,σιωνιστικόν αμερικανικόν παράγοντα,εκδιώκοντες τας αλλοτρίων συμφερόντων στρατιωτικάς βάσεις εκ της χώρας». «Αμιγής σατανολατρία» Η «εξάλειψη» των μασόνων και η κατάργηση των μασονικών στοών αποτελούν βασικό στόχο του Μητροπολίτη Πειραιώς. Με επιστολές του έχει ζητήσει επανειλημμένως από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και τις ελληνικές δικαστικές αρχές να τους αφαιρέσουν τις άδειες λειτουργίας. Ο κ. Σεραφείμ είναι βέβαιος ότι το Τεκτονικό Ιδρυμα της Αθήνας «οφείλει την ίδρυσή του στην εξαπάτηση του κράτους, καθώς ιδρύθηκε με σκοπό την “ευόδωση έργων εποποιίας, ιδία περιθάλψεως ενδεών και μορφώσεως απόρων παίδων”, ενώ πρόκειται για αμιγή σατανολατρία». Οπως επαναλαμβάνει στις επιστολές του «ο κρυπτογραφικά αναφε ρόμενος ως ΜΑΤΣ- υπέρτατο ον ως τα προσαγόμενα στοιχεία αποδεικνύουν,τυγχάνει ο λεγόμενος Μέγας Αρχιτέκτων του Σύμπαντος,που αντιποιείται το πρόσωπο του Εωσφόρου.Υπό το προσωπείο της δήθεν φιλανθρωπίας προωθείται η θρησκευτική παραδοχή του Σατανισμού». Η Αγγλία στο πυρ Σε άλλη ανακοίνωσή του κατηγορεί για τις στοές την Αγγλία και τους Αγγλους. «Η σαφώςμυστηριακή, συνωμοτική, σατανιστική, σιωνιστικήοργάνωση ιδρύθηκε ως όργανο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας,που με αίμα,ατιμίες και δάκρυ,οι Αγγλοι την άπλωσαν σε όλη την Γη, και για να μπορούν να εξουσιάζουν τους λαούς των πέντε ηπείρων»... Μετά αρχίζουν τα ονόματα: «Ο Θεός της Μασονίας είναι ο ΜΑΤΣ (Μέγας Αρχιτέκτων του Σύμπαντος), δηλαδή ο Εωσφόρος,Διάβολος,Σα- τανάς, Βεελζεβούλ, Βελίαλ, Δαίμονας» ή όπως αλλιώς αναφέρεται κάθε φορά στην Παλαιά Διαθήκη.


ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ (ΚΑΙ ΝΟΣΟΥΝΤΑ)


ΓΙΑ ΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Ο Πρωθυπουργός μας,και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς,επιβάλλεται να συμβάλει στη διεθνή καταδίκη των κακουργηματικών κατά του διεθνούς δικαίου και της ανθρωπότητος αδικοπραγιών της σιωνιστικής ισραηλινής ηγεσίας».


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ: «Ο Αδόλφος Χίτλερ όργανο του παγκοσμίου Σιωνισμού ήταν και χρηματοδοτήθηκε από την περίφημη οικογένεια Rothschild, με μοναδικό σκοπό να πείσει τους εβραίους να φύγουν από την Ευρώπη και να κατεβούν στο Ισραήλ για να συστήσουν τη νέα αυτοκρατορία. Το παγκόσμιο σύστημα, όπως ξέρετε, στηρίζεται επάνω στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει αλωθεί από τον διεθνή Σιωνισμό».


ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΓΕΝΟΣ: «Να προσκαλέσωμεν το ομόδοξον αντίπαλον δέος διά να ναυλοχεί εις το Αιγαίον και την Μεσόγειον και τότε de jure και de facto θα δυνηθούμε να επεκτείνωμεν τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 εις τα 12 μίλια όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης»...


ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: «Το κάθε κόμμα,μικρό ή μεγάλο,αποβαίνει “σουλτανάτο” με αποτέλεσμα να έχει απόλυτο δίκιο ο πολύς Μουζέλης που είπε:το πολίτευμα της Ελλάδος είναι κομματοκρατία».


ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗ: «Η κατ΄ επίφασιν δημοκρατία μας ουσιαστικά είναι η απολυταρχία του ενός ανδρός,του εκάστοτε αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος,που επιβάλλει μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα».


ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ: «Εφτασε να δικαιώσει τον αιμοσταγή δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν και θέτοντας στα προς κατεδάφισιν μόνιμα και σταθεράτην αλήθεια του Θεού αυτοδιαλύει τις θαυμάσιες έννοιες της ισότητας,της αλληλεγγύης,της κοινοκτημοσύνης, του ανθρωπισμού εφόσον τους στερεί την μεταφυσική αναγωγή και δικαίωσή τους».


ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν ασχολούμεθα με τα δήθεν αριστερής υφής μορφώματα,προϊόντα του μάρκετινγκ της καπιταλιστικής μηχανής που στοχεύουν στην προαγωγή της ομογενοποίησης και του συγκρητιστικού αχταρμά προωθώντας τα σχέδια του σιωνιστικού τέρατος για αποδόμηση της ιδιοπροσωπίας του λαού μας».


ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: «Μόνον γραικύλοι και προδόται,διατάκται και υπεργολάβοι της νέας εποχής και του αθλίου συγκρητισμού μπορούν να αμνηστεύουν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο “τέσσερα μαύρα ατελείωτα εκατόχρονα σκλαβιάς”,φρίκης,δολοφονιών,βιασμών και ειδεχθών εγκλημάτων που είχαν ως εφαλτήριο και την συγκεκριμένη θρησκευτική παραδοχή».


ΦΙΛΙΠΠΙΚΟΙ ΚΑΤΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ Μετά τους εβραίους,τους σιωνιστές και τους τέκτονες οι ομοφυλόφιλοι είναι ο... άλλος εχθρός του κ. Σεραφείμ. Οι ακραίες εκφράσεις του προκαλούν συχνά έντονους διαξιφισμούς.Οι αντιπαραθέσεις του με τις οργανώσεις των ομοφυλοφίλων έφτασαν μέχρι τη Δικαιοσύνη. Με το σύμφωνο συμβίωσης, που ίσχυσε τελικά μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια, ξεσπάθωσε: «Οι συζητήσεις που γίνονται για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων και άλλων τέτοιων ψυχοπαθολογικών καταστάσεων νομίζω ότι είναι τόσο παρανοϊκές που μόνον άνθρωποι που στερούνται τον κοινό νου μπορούν να εισηγούνται και να τα σκέπτονται. Με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσαν να ζητήσουν και τη νομιμοποίηση του σαδομαζοχισμού, της ουρολαγνείας, της κοπρολαγνείας, της παιδοφιλίας,της νεκροφιλίας και δεν ξέρω ποιας άλλης ανισορροπίας και ψυχασθένειας»...

*Στην φωτογραφία από το "Βήμα" διακρίνουμε τον Μητροπολίτη Πειραιώς, κ. Σεραφείμ.

Ο λόγος που υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ

Από την "Huffington Post" την αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα της πασίγνωστης στην Αμερική Ελληνίδας σχολιάστριας και συγγραφέως, Αριάννα Huffington Στασινοπούλου, δημοσιεύουμε δική μας μετάφραση άρθρου του David Harris, Εκτελεστικού Διευθυντή της "American Jewish Committee" (AJC) μιας ισχυρής Εβραϊκής οργάνωσης στις ΗΠΑ. Στο άρθρο ο Harris εξηγεί τους λόγους για τους οποίους υπερασπίζεται το Ισραήλ παραθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν τα σαθρά επιχειρήματα εκείνων που ασκούν μονόπλευρη κριτική στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η American Jewish Committee και ο Harris διατηρούν άριστες σχέσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση και με Ελληνικές οργανώσεις της Διασποράς στις ΗΠΑ. Μάλιστα, το 2010 αντιπροσωπεία της AJC με επικεφαλής τον Harris επισκέφθηκε την Ελλάδα και συνάντηθηκε με τον Πρωθπουργό, κ. Γιώργο Παπάνδρεου. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν με την Ελληνική πολιτική ηγεσία ήταν και η συνεργασία μεταξύ Εβραϊκών και Ελληνικών οργανώσεων της Διασποράς στις ΗΠΑ και η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ.

Πως Μπορείς να Υπερασπίζεσαι το Ισραήλ;

“Huffington Post” (27.12.2010)

Του David Harris

Εκτελεστικού Διευθυντή της American Jewish Committee

http://www.huffingtonpost.com/david-harris/how-can-you-defend-israel_b_801765.html?tr=y&auid=7563359

Καθόμουν σε μια αίθουσα διαλέξεων ενός Βρετανικού πανεπιστημίου. Ο ομιλητής ήταν βαρετός και άρχισα να κοιτάω τριγύρω μου. Είδα κάποιον που έμοιαζε γνωστός από μια παλιά ακαδημαϊκή παρουσίαση. Όταν τελείωσε η ομιλία, του συστήθηκα και αναρωτήθηκα εάν το άτομο αυτό θα με αναγνώριζε έπειτα τόσα χρόνια

Μού είπε ότι με θυμόταν και εγώ του είπα πως έδειχνε μια χαρά. Η δική του απάντηση ήταν: «Εσύ όμως, έχεις αλλάξει πολύ».

«Πώς δηλαδή», τον ρώτησα εγώ με επιφύλαξη γνωρίζοντας πολύ καλά ότι πέρα από τις αυταπάτες, το να είναι κάποιος 60 χρονών δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να είναι 30.

Κοιτώντας με κατευθείαν στα μάτια μου ανακοίνωσε καθώς άκουγαν κι’ άλλοι τριγύρω την συζήτηση ότι «Διάβασα αυτά που έγραψες για το Ισραήλ. Τα απεχθάνομαι. Πως μπορείς να υπερασπίζεσαι αυτή την χώρα; Τι απέγινε αυτός ο φιλελεύθερος νέος που γνώριζα πριν 30 χρόνια»;

Και εγώ απάντησα: «Εκείνος ο καλός φιλελεύθερος νέος δεν έχει αλλάξει τις απόψεις του. Το Ισραήλ είναι ένα φιλελεύθερο κράτος και εγώ είμαι υπερήφανος που το υποστηρίζω».

Ναι, είμαι υπερήφανος που υποστηρίζω το Ισραήλ. Ένα πρόσφατο ταξίδι εκεί μου υπενθύμισε το γιατί.

Καμιά φορά αυτό έχει σχέση με πράγματα που φαίνονται ασήμαντα, πράγματα που πολλοί ενδεχομένως δεν προσέχουν ή τα οποία θεωρούν αυτονόητα ή που αγνοούν εσκεμμένα για να μην χαλάσει η παγιωμένη εικόνα που έχουν σχηματίσει.

Είναι πράγματα όπως τα μαθήματα οδήγησης στο Ισραήλ όπου το αμάξι οδηγεί μια θρήσκα Μουσουλμάνα μαθητευόμενη ενώ ο δάσκαλος είναι Ισραηλινός Εβραίος με καπελάκι. Εάν προχωρούσε κάποιος σε εκτιμήσεις με βάση αυτά που αναφέρονται στα ΜΜΕ για τις ατελείωτες εθνοτικές συγκρούσεις, θα ήταν αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο. Όμως ήταν κάτι τόσο απλό που φαίνεται ότι κανένας εκτός από μένα δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Βέβαια εννοείται ότι η ίδια γυναίκα δεν θα είχε την πολυτέλεια να κάνει μαθήματα οδήγησης και σίγουρα όχι με Ορθόδοξο Εβραίο δάσκαλο εάν ζούσε στη Σαουδική Αραβία.

Είναι πράγματα όπως οι δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες που περπατούσαν μαζί κρατώντας ο ένας το χέρι το άλλου σε παραλία του Τελ Αβίβ. Κανένας δεν τους κοίταζε, ούτε αμφισβητούσε το δικαίωμά τους να επιδεικνύουν τρυφερότητα ο ένας στον άλλον. Ας προσπαθήσει κάποιος να κάνει το ίδιο σε μια από τις γειτονικές χώρες.

Είναι πράγματα όπως η μεγάλη συγκέντρωση πιστών σε τζαμί στη Γιάφα. Οι Μουσουλμάνοι έχουν την ελευθερία να μπαινοβγαίνουν, να προσεύχονται και να επιβεβαιώνουν την πίστη τους κατά βούληση. Αυτή η εικόνα επαναλαμβάνεται σε όλο το Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, οι Χριστιανοί στο Ιράκ γίνονται στόχοι θανατηφόρων επιθέσεων και οι Κόπτες της Αιγύπτου αντιμετωπίζουν καθημερινά την περιθωριοποίηση. Η Σαουδική Αραβία απαγορεύει την οποιαδήποτε δημόσια επίδειξη της Χριστιανικής πίστης και οι Εβραίοι έχουν στο μεγαλύτερο βαθμό εκδιωχθεί από την Αραβική Μέση Ανατολή.

Είναι εικόνες όπως αυτές στην κεντρική στάση λεωφορείων στο Τελ Αβίβ. Εκεί υπάρχει μια ιατρική κλινική που λειτουργεί δωρεάν για τους χιλιάδες Αφρικανούς που έχουν εισέρθει στο Ισραήλ, κάποιοι νόμιμα και άλλοι παράνομα. Αυτοί έρχονται από το Σουδάν, την Ερυθραία και άλλα μέρη. Είναι Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και παγανιστές. Είναι σαφές ότι γνωρίζουν κάτι που δεν γνωρίζουν οι επικριτές του Ισραήλ που κτυπιούνται και ωρύονται για δήθεν ρατσισμό. Γνωρίζουν ότι εάν σταθούν τυχεροί μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή στο Ισραήλ. Γι’ αυτό προσπερνούν τις αραβικές χώρες που βρίσκουν στο δρόμο τους, διότι φοβούνται τις διώξεις ή την προφυλάκισή τους. Και ενώ στο μικροσκοπικό Κράτος του Ισραήλ αναρωτιούνται πόσους πρόσφυγες μπορούν να απορροφήσουν, επαγγελματίες της ιατρικής στο χώρα εργάζονται εθελοντικά στην κλινική.

Είναι οργανώσεις όπως το “Save a Child’s Heart” (Σώστε την Καρδιά ενός Παιδιού) που δεν εμφανίζεται συχνά στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης αν και θα έπρεπε να λάβει υποψηφιότητα για το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης. Εκεί πηγαίνουν συχνά μακριά από την δημοσιότητα παιδιά που χρειάζονται προηγμένες καρδιακές θεραπείες. Καταφτάνουν από το Ιράκ, την Δυτική Όχθη, τη Γάζα και άλλα μέρη του αραβικού κόσμου. Εκεί λαμβάνουν νοσηλεία πρώτης τάξεως. Παρέχεται δωρεάν από ιατρούς και νοσοκόμες που θέλουν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην συνύπαρξη. Όμως οι ίδιο άνθρωποι γνωρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν θα αναγνωριστεί το έργο τους. Οι οικογένειες των παιδιών φοβούνται να ομολογήσουν ότι αναζήτησαν βοήθεια στο Ισραήλ αν και χάρη στους Ισραηλινούς τα παιδιά τους έλαβαν μια νέα ευκαιρία για ζωή.

Είναι πράγματα όπως ο δυναμισμός του δημοσίου διαλόγου στο Ισραήλ που αφορά σχεδόν στα πάντα κυρίως στην συνεχιζόμενη σύγκρουση με τους Παλαιστινίους. Λέγεται ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρυ Τρούμαν, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Χάιμ Βάιτσμαν, λίγο μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948. Άρχισαν μια συζήτηση σχετικά με το ποιος είχε την πιο δύσκολη δουλειά. Ο Τρούμαν είπε: «Με όλο τον σεβασμό, είμαι Πρόεδρος 140 εκατομμυρίων ανθρώπων». Ο Βάιτσμαν απάντησε λέγοντας ότι: «Είναι αλήθεια, αλλά εγώ είμαι ο Πρόεδρος ενός εκατομμυρίου Προέδρων».

Είτε αφορά στα πολιτικά κόμματα, την Κνέσετ (κοινοβούλιο), στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην κοινωνία των πολιτών ή στον μέσο άνθρωπο στο δρόμο, οι Ισραηλινοί έχουν άποψη, ασκούν αυτοκριτική και αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη γκάμα ιδεών.

Είναι θέματα όπως οι Ισραηλινοί που σχεδιάζουν την αποκατάσταση του Δάσους του Όρους Καρμέλ μετά την δολοφονική πυρκαγιά που οδήγησε 44 ανθρώπους στον θάνατο και κατέστρεψε 8,000 εκτάρια παρθένου δάσους. Οι Ισραηλινοί πήραν μια άνυδρη και άγονη γη και παρά τις απίστευτα σκληρές συνθήκες φύτεψαν εκεί με αγάπη το ένα δέντρο μετά το άλλο ώστε σήμερα το Ισραήλ να μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελεί μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που έχει περισσότερο πράσινο από ότι είχε πριν έναν αιώνα.

Είναι οι Ισραηλινοί οι οποίοι με σιωπηλή επιμονή και θάρρος είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το μικρό κομμάτι γης που έχουν από κάθε πιθανή απειλή – δηλαδή το οπλοστάσιο της Χαμάς στη Γάζα που μεγαλώνει, την επικίνδυνη συγκέντρωση πυραύλων από την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, τις εκκλήσεις να εξαφανιστεί το Ισραήλ από το Ιράν που επιδιώκει τα πυρηνικά όπλα, την φιλοξενία που παρέχει η Συρία στους ηγέτες της Χαμάς και η μεταφορά όπλων που προορίζονται για την Χεζμπολάχ και τους εχθρούς που χρησιμοποιούν χωρίς αιδώ αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Μπροστά στην παγκόσμια εκστρατεία να αμφισβητηθεί η νομιμότητα του Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα και στην παράξενη αντισιωνιστική συμμαχία μεταξύ της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των Ισλαμιστών εξτρεμιστών. Και μπροστά στην αυτόματη πλειονότητα ισλαμικών κρατών που υπάρχει στον ΟΗΕ η οποία ανά πάση στιγμή βρίσκεται σε θέση να υποστηρίξει ακόμα και τις πιο εξωφρενικές κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ. Επίσης και ενάντια σε εκείνη την αρχή των ειδημόνων που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να καταλάβουν τις τεράστιες στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

Ναι, μιλάμε για τους ίδιους Ισραηλινούς οι οποίοι αφού είχαν κηδέψει 21 νέους που δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες σε ντισκοτέκ στο Τελ Αβίβ, φόρεσαν την στολή των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων για να υπερασπιστούν την χώρα τους και αμέσως μετά δήλωσαν ότι «Δεν θα σταματήσουμε να χορεύουμε».

Αυτή είναι η χώρα που με κάνει περήφανο να την υπερασπίζομαι. Όχι, δεν θα έλεγα ποτέ ότι το Ισραήλ είναι τέλεια χώρα. Έχει τα προβλήματά και τα ελαττώματα της. Έχει κάνει και τα λάθη της. Αλλά και πάλι το ίδιο ισχύει για κάθε δημοκρατική, φιλελεύθερη χώρα που επιδιώκει την ειρήνη από όσο γνωρίζω, αν και λίγα απ’ αυτά τα κράτη έχουν βρεθεί μπροστά σε υπαρξιακές απειλές από την ημέρα της γέννησής τους. Λέγεται ότι η τελειότητα είναι ο εχθρός του καλού. Το Ισραήλ είναι καλή χώρα. Και όταν την βλέπει κανείς από κοντά αντί να την βλέπει μέσα από το φίλτρο του BBC ή της εφημερίδας “Guardian” τότε δεν ξεχνώ το γιατί.

*Στην φωτογραφία διακρίνουμε τον Διευθυντής της American Jewish Committee, David Harris.


























Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Η ανάπτυξη των Ελληνο - Ισραηλινών σχέσεων

Από την ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Ζάν Κοέν αναδημοσιεύουμε το εξής ενδιαφέρον άρθρο για τις Ελληνο - Ισραηλινές σχέσεις.

"Οι Ελληνο – Ισραηλινές Σχέσεις"

Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος 2010 10:35

Του Ζάν Κοέν

http://www.cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=1534:2010-12-27-07-39-20&catid=67:2010-09-12-08-54-44&Itemid=75


Στις 9 Νοεμβρίου του 1983, ένα χρόνο μετά τον πρώτο Πόλεμο του Λιβάνου και την τραγωδία στην Σάμπρα και Σατίλλα, ο Δρ. Αβραάμ Ρόζινκερ, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Ισραηλινού Σοσιαλιστικού Κόμματος, MAPAM, επιχείρησε να συναντηθεί με κάποιον στην Ελληνική Σοσιαλιστική Κυβέρνηση που βρισκόταν τότε στην εξουσία υπό την Πρωθυπουργία του πιο αντι-ισραηλινού ηγέτη στη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή του Ανδρέα Παπανδρέου, πάτερα του σημερινού Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Έπειτα από μεγάλες μακρόχρονες συζητήσεις, εκκλήσεις και εξηγήσεις κανονίστηκε τελικά συνάντηση με ένα μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, ο οποίος αργότερα έγινε Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Μετά την συνάντηση ο Ρόζινκερ μίλησε με το «Associated Press» στην Ελλάδα και περιέγραψε την συνάντηση ως φιλική και ανοικτή. Αργότερα, ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος εξοργίστηκε από το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε η συνάντηση στα ΜΜΕ, εξέδωσε ανακοίνωση στα μέσα λέγοντας ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ και επομένως της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει στη Μέση Ανατολή και ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στους Παλαιστινίους και τους Άραβες στη σύγκρουσή τους με το Ισραήλ.
Fast forward 27 χρόνια αργότερα. Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Άριε Μέκελ, βρίσκεται σε τηλεφωνική συνομιλία με δημοσιογράφο, όταν η ενημέρωση του διακόπτεται ξαφνικά από ένα άλλο τηλεφώνημα από το Ισραήλ. Λένε στον Πρέσβη ότι το Όρος Καρμέλ στο Ισραήλ βρίσκεται στις φλόγες και ότι ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να μιλήσει επειγόντως με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ. Μέκελ κατορθώνει να εντοπίσει τον κ. Παπανδρέου στην Πολωνία όπου βρίσκεται σε συνάντηση με τον Πολωνό Πρόεδρο. Ο σύμβουλος του κ. Παπανδρέου λέει στον Ισραηλινό Πρέσβη ότι δεν μπορεί να διακόψει την συνάντηση. Ο Πρέσβης απαντά λέγοντας ότι: «Πείτε του ότι ο Μπίμπι Νετανιάχου (χρησιμοποιώντας το χαϊδευτικό παρατσούκλι του Ισραηλινού) θέλει να του μιλήσει επειγόντως». Έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα ο κ. Παπανδρέου έχει διακόψει την συνάντηση και μιλά με τον κ. Νετανιάχου, ο οποίος του ζητά βοήθεια για να ελέγξει την πυρκαγιά.
Με το ξημέρωμα πέντε Ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος με ανταλλακτικά, μηχανικούς και πιλότους κατευθύνονται προς το Ισραήλ. Μόλις καταφτάνουν τους υποδέχονται στο αεροδρόμιο ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο Υπουργός Άμυνας Μπαράκ .
Τι συνέβη στις σχέσεις και πήγαν από το πουθενά στο «πες το και έγινε»
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Άριε Μέκελ, «η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους μετά την ιστορική ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Πρωθυπουργών μας, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και κ. Γιώργου Παπανδρέου, αντίστοιχα."
Και συνεχίζει ο Πρέσβης "Μέσα σε μόλις τρεις μήνες, οι Έλληνες Υπουργοί Τουρισμού, Επικρατείας, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησαν επίσημες επισκέψεις στο Ισραήλ. Ο Ισραηλινός Υπουργός Επικρατείας και ο Υφυπουργός Άμυνας επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Οι δύο κυβερνήσεις μας έχουν πάρει μια αμοιβαία απόφαση να αναπτύξουν μια πολύπλευρη συνεργασία στους τομείς της πολιτικής, της ασφάλειας, της οικονομίας και του πολιτισμού».
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος δηλώνει ότι ουδέποτε υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών στην μακρόχρονη ιστορία τους, ομολογεί ότι:«Η αλήθεια, όμως, είναι ότι υπήρξε έλλειμμα σε πολιτικό επίπεδο ως προς τον βαθμό ανάπτυξης της διακρατικής συνεργασίας, η οποία δεν βρίσκονταν σε αντιστοιχία με την πραγματική σχέση των δύο λαών. Αυτό το έλλειμμα πρέπει να καλυφθεί και είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς.»
Ενώ όλα αυτά είναι αλήθεια ακόμα δεν εξηγούν το γιατί γίνονται τώρα. Φαίνεται ότι υπήρξε πράγματι μια διαβολική σειρά συμπτώσεων που οδήγησαν τις σχέσεις να γίνουν τόσο στενές.
Τον Φεβρουάριο του 2010, ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα όταν πήγε σε ένα εστιατόριο με την συνοδεία του για να φάει. Στο βάθος είδε τον κ.Νετανιάχου να τρώει με τους συνεργάτες του. Ο κ. Παπανδρέου πήγε να τον χαιρετίσει και για κάποιο διάστημα έκατσαν μαζί μόνοι τους συζητώντας την ανάγκη να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.
Εκείνη την εποχή η Ελλάδα βρισκόταν, και ακόμη βρίσκεται, σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση και χρειαζόταν βοήθεια απ’ οπουδήποτε μπορούσε να την βρει. Ταυτόχρονα οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία είχαν πάρει την κατιούσα. Μετά από ένα μήνα έλαβε χώρα το επεισόδιο με το στολίσκο και το τουρκικό πλοίο Mavi Maramara και οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας κατέρρευσαν.
Αυτά τα δύο γεγονότα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της Ελλάδας και του Ισραήλ να έρθουν πιο κοντά.
Το Ισραήλ έχασε τον εναέριο χώρο που χρειάζονταν οι πιλότοι του για να εκπαιδεύονται καθώς και μια τεράστια αγορά για την στρατιωτική του βιομηχανία και για τις εξαγωγές του. Επίσης έχασε μια χώρα που μπορούσε να μεσολαβήσει στην αραβό – ισραηλινή διένεξη, όπως είχε κάνει η Τουρκία με την Συρία.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα είδε μια ευκαιρία να συμμαχήσει με το Ισραήλ, συνειδητοποιώντας ότι οι δύο χώρες είναι οι μοναδικές στην περιοχή που δεν μπορούν εξορισμού να εξισλαμιστούν και επομένως μπορούσαν να αποτελέσουν το πρώτο μέτωπο ενάντια στην επέκταση του Μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.
Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τρέφει φιλοδοξίες για μια διεθνή διπλωματική καριέρα, είδε αυτές τις σχέσεις ως μια ευκαιρία για την Ελλάδα να επιτύχει ένα από τα μεγαλύτερα διπλωματικά όνειρα της, δηλαδή να μεσολαβήσει για την επίλυση του Μεσανατολικού.
Ο κ. Παπανδρέου κατάλαβε ότι εάν το Ισραήλ είναι το 50% το προβλήματος, αποτελεί και το 50% της λύσης, και επομένως δεν μπορεί κάποιος να προσεγγίσει το θέμα μονόπλευρα όπως έκανε ο πατέρας του και να γίνει αποδεκτός ως μεσολαβητής. Για του λόγου το αληθές, ένα από τα πρώτα πράγματα που εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Νετανιάχου ήταν η επιθυμία του να μεσολαβήσει στο Μεσανατολικό.
Η Ελλάδα βλέπει με ρεαλισμό την όποια μεσολάβησή της στη Μέση Ανατολή. Όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών: «Γνωρίζουμε το μέγεθός μας και ξέρουμε ότι οι μεγάλοι παίκτες όπως είναι οι ΗΠΑ και το Κουαρτέτο αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Δεν τρέφουμε αυταπάτες».
Σύμφωνα με τον κ. Δρούστα η Ελλάδα δεν έρχεται να προτείνει προσχεδιασμένες λύσεις. Λέει ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι μια βιώσιμη λύση πρέπει να προέλθει από τα εμπλεκόμενα μέρη. Όμως δηλώνει ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε.: «η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά, αξιοποιώντας τις στενές σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και όλα τα κράτη της περιοχής, πράγμα που της εξασφαλίζει εχέγγυα αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και αντικειμενικότητας. Το πλεονέκτημα αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος της ευρύτερης περιοχής, και επομένως διαθέτει πλήρη εκ των έσω και άμεση γνώση των πραγμάτων, ενώ ταυτόχρονα μετέχει σε όλους τους ευρωπαϊκούς και ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως συνδετική γέφυρα.”
Η Ελλάδα προσβλέπει και σε πολιτικά και οικονομικά οφέλη από τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι το Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει στον οικονομικό τομέα, όχι μόνο ως χώρα αλλά πείθοντας τους Εβραίους της Διασποράς να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα η Ελλάδα πιστεύει ότι θα έχει και την υποστήριξη του Εβραϊκού Λόμπι. Όπως αποδείχθηκε, η Ελλάδα είχε δίκιο και στις δύο περιπτώσεις.
Λέει ο Πρέσβης, κ Μέκελ, αναφορικά με την οικονομία: «Φέτος (2010), 250.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 200% σε σχέση με πέρυσι. Θα θέλαμε επίσης να δούμε περισσότερους Έλληνες τουρίστες στο Ισραήλ, ιδιαίτερα προσκυνητές στους Άγιους Τόπους.Το διμερές μας εμπόριο κυμαίνεται περίπου στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλος χώρος για βελτίωση. Την περασμένη εβδομάδα ήρθε στην Ελλάδα αντιπροσωπεία από το Ισραήλ προκειμένου να παρουσιάσει στην Ελληνική Κυβέρνηση προτάσεις για 13 μεγάλα κοινά έργα σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η γεωργία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση υδάτινων πόρων και λυμάτων, η διαστημική τεχνολογία και οι επενδύσεις».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, την Ελλάδα θα επισκεφθούν περίπου 500.00 Ισραηλινοί τουρίστες οι οποίοι θα πήγαιναν αρχικά στην Τουρκία. Εάν συμβεί αυτό, το Ισραήλ θα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών στην Ελλάδα. Τα έργα στα οποία αναφέρεται ο κ. Μέκελ αφορούν στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της γεωργίας, της υψηλής τεχνολογία, κλπ.
Όπως το Ισραήλ, έτσι και η Ελλάδα βλέπει πολύ σοβαρά το θέμα της οικονομικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Επικρατείας, κ. Χάρη Παμπούκη, η Ελλάδα ελπίζει στην υλοποίηση κάποιων έργων μέσα σε έναν χρόνο.
Ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε στον υπογράφοντα ότι: “Ο αριθμός των 13 προγραμμάτων ούτε περιοριστικός, ούτε δεσμευτικός είναι, διότι η κάθε πλευρά έχει το δικαίωμα να καταθέσει όσα προγράμματα συνεργασίας έχει ήδη εκπονήσει ή πιστεύει ότι θα είναι προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών. Επιδιώκουμε την προώθηση και επιτυχή κατάληξη πολλών από αυτά τα προγράμματα εντός των επομένων 12 μηνών καθώς πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει την Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το συντομότερο δυνατόν.”
Και οι δύο πλευρές έχουν διορίσει συγκεκριμένα άτομα που φέρουν την ευθύνη για την επίβλεψη των έργων. Από Ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Γιώργος Παπανδρέου, έχει διορίσει τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Χάρη Παμπούκη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Δόλλη για την παρακολούθηση τους.
Σε ότι αφορά το Εβραϊκό Λόμπι, η Ελλάδα κέρδισε την υποστήριξή του. Την 1ή Οκτωβρίου φέτος με την συνεργασία εβραϊκών οργανώσεων, το Ελληνικό Λόμπι στην Ουάσιγκτον μπόρεσε να περάσει στο Αμερικανικό Κογκρέσο το Ψήφισμα 1631 που ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί την πολιτιστική κληρονομιά και τους θρησκευτικούς χώρους των Ελληνο-Κυπρίων στο κατεχόμενο μέρος της Βόρειας Κύπρου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε τα εξής, στον υπογράφοντα σχετικά με το θέμα: “Ένα κοινό γνώρισμα των λαών μας είναι η δυναμική διασπορά που έχουν ανά τον κόσμο, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα άλλο κοινό γνώρισμα είναι οι στενοί δεσμοί μας με κατοίκους εξωτερικού και η ετοιμότητα των κοινοτήτων αυτών να εξυπηρετήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Αυτές οι κοινότητες έχουν καλές σχέσεις και συνεργάζονται άμεσα μεταξύ τους. Η βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας μπορεί να αντικατοπτρίζεται επίσης στις άμεσες επαφές τους, που μόνο να γίνουν πιο στενές μπορούν.”
Τον Ιούλιο του 2010, ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Ήταν μόνο η δεύτερη φορά που επισκέφθηκε την χώρα Έλληνας Πρωθυπουργός. Η πρώτη ήταν η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος αναγνώρισε το Ισραήλ de jure, στις 19 Μαΐου του 1992.
Προς έκπληξη όλων, ο κ. Νετανιάχου επισκέφθηκε την Ελλάδα μόλις τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη Παπανδρέου. Συνήθως η ανταπόδοση μιας επίσημης επίσκεψης γίνεται μετά από έναν χρόνο.
Οι δύο Πρωθυπουργοί τα βρήκαν σαν παλιοί φίλοι ιδιαίτερα κατά την διάρκεια μιας κρουαζιέρας σε μερικά Ελληνικά νησιά.
Ένας αξιωματούχος που βρέθηκε στις συναντήσεις λέει: «Ήταν αστείο να ακούει κάποιος δύο ανθρώπους από διαφορετικές χώρες να ομιλούν την μητρική τους γλώσσα, τα αγγλικά, με τον έναν να μιλά με προφορά της Μινεσότα και τον άλλον με προφορά Βοστώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο "αυτό που τους έκανε να νιώσουν άνετα ήταν το γεγονός ότι όταν μιλάς σε μια γλώσσα που έχεις μάθει, μιλάς στο μυαλό του άλλου. Όταν όμως μιλάς την μητρική σου γλώσσα μιλάς στην καρδιά».
Από τότε έγιναν τόσες πολλές επίσημες επισκέψεις και τόσο γρήγορα, που ακόμα και οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να τις παρακολουθήσουν.
Από την Ελλάδα επισκέφθηκαν το Ισραήλ, ο Υπουργός Επικρατείας και πιο έμπιστος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, ο κ. Χάρης Παμπούκης, ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος και ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας, και αυτά αφορούν μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο.
Από την Ισραηλινή πλευρά επισκέφθηκαν την Ελλάδα ο Διευθυντής του Πολιτικού και Στρατιωτικού Γραφείου του Υπουργείου Άμυνας, ο κ. Άμος Γκιλάντ, ο Υφυπουργός Άμυνας, κ. Ματάν Βιλναϊ, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Μπένι Μπέγκιν και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Κατά την διάρκεια μάλιστα, της συνάντησης του κ. Μπέγκιν με τον κ. Παπανδρέου, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Μέκελ, που συνόδευε τον Ισραηλινό επίσημο, τους είπε: «Έχετε κάτι κοινό. Και οι δύο είχατε πατεράδες που ήταν Πρωθυπουργοί, ενώ ο δικός μου ήταν απλώς ένας αστυνομικός».
Παρά την έντονη δραστηριότητα σε κυβερνητικό επίπεδο, η μεγαλύτερη πρόκληση για το Ισραήλ είναι να κερδίσει την καρδιά του μέσου Έλληνα, ένα δύσκολο έργο καθώς η ελληνική κοινή γνώμη έχει εκτεθεί σε έντονες φιλο-αραβικές και αντι-ισραηλινές θέσεις για περισσότερο από 40 χρόνια.
Και εδώ μπαίνει στην εικόνα ο Άριε Μέκελ, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα.
Μόλις συνειδητοποίησε ο κ. Νετανιάχου ότι τα πράγματα αλλάζουν μετά την συνάντηση στη Μόσχα τον Φεβρουάριο, έστειλε στην Ελλάδα έναν κορυφαίο διπλωμάτη, ο οποίος έχει εμπειρία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο Μέκελ εργάστηκε ως δημοσιογράφος για πάρα πολλά χρόνια και όταν αποφάσισε να αλλάξει καριέρα έγινε Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη και διετέλεσε σύμβουλος για την εξωτερική πολιτική του πρώην Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Γιτσχάκ Σαμίρ καθώς και Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης του Ισραήλ. Οι τελευταίες θέσεις του πριν έρθει στην Ελλάδα ήταν αυτές του Εκπροσώπου Τύπου του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Πολιτιστικών Θεμάτων του Υπουργείου.
Ο κ. Μέκελ κατάλαβε ότι η κύρια δουλειά του θα ήταν να αλλάξει την στάση των Ελληνικών μέσων, και κατ' έκταση της κοινής γνώμης, κάτι το οποίο έχει επιτύχει και με το παραπάνω. Έχει γράψει άρθρα, δίνει συνεντεύξεις, κάνει ενημερώσεις σε δημοσιογράφους και στέλνει δημοσιογράφους στο Ισραήλ, ενώ φέρνει εκπροσώπους των Ισραηλινών ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Οι προσπάθειές του έχουν αποδώσει και έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στον Ελληνικό Τύπου θετικά άρθρα για το Ισραήλ με αριθμό χωρίς προηγούμενο. Μια άλλη ένδειξη ότι οι προσπάθειές του στα μέσα αποδίδουν είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς στο Όρος Καρμέλ η Ισραηλινή Πρεσβεία έλαβε πολλά τηλεφωνήματα από Έλληνες Χριστιανούς που ήθελαν να προσφέρουν την βοήθειά και εξέφρασαν την υποστήριξή τους με ενθαρρυντικά λόγια.
Οι σχέσεις αυτές δεν μπορούσαν φυσικά να περάσουν απαρατήρητες από τις Αραβικές χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι Έλληνες Πρέσβεις σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες αντιμετωπίζουν κρύα ανταπόκριση όταν προσπαθούν να οργανώσουν συναντήσεις, αλλά κανένας στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν πτοείται από το ζήτημα. Ένα παράδειγμα, μεμονωμένο μεν ενδεικτικό δε, για τις αραβικές αντιδράσεις είναι η αναγνώριση της ΠΓΔΜ από την Συρία ως «Μακεδονία».
Δυστυχώς αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι Αραβο-Μουσουλμανικές χώρες είναι ότι η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ δεν είναι εις βάρος τους αλλά προς όφελος τους.
Σε άρθρο με τίτλο: «Οι Έλληνες Φίλοι μας» στην αγγλόφωνη Ισραηλινή εφημερίδα “Jerusalem Post” (7.12.2010 www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=198323) ο κ. Δρούτσας ομολογεί ότι η βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ έχει επηρεάσει τις σχέσεις της με παραδοσιακούς Άραβες συμμάχους, όπως αποδεικνύεται από την διπλωματική κίνηση της Συρίας με την αναγνώριση της «Μακεδονίας» και δηλώνει ότι: “Δεν θα γινόμουν πολύ πιστευτός ένα έλεγα ότι εκείνοι που έχουν πρόβλημα με [τις σχέσεις μας με το Ισραήλ] τις αποδέχονται χωρίς να λένε τίποτα. Βεβαίως βλέπουμε, ακούμε ότι κάποιοι [στον αραβικό κόσμο] παρακολουθούν πολύ προσεχτικά τις εξελίξεις και αναρωτιούνται που μπορεί να οδηγήσουν όλα αυτά." Αλλά απέρριψε την ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ εάν οι αραβικές χώρες θέσουν ως προϋπόθεση την διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ για να διατηρηθούν οι σχέσεις με αυτές, και προσέθεσε ότι: "Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε να τεθούν τελεσίγραφα από τον οποιονδήποτε.»
Είναι ίσως περιττό να αναφέρει κανείς ότι η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος – Ισραήλ είχε ένα πολύ θετικό αντίκτυπο στην Ελληνική Εβραϊκή Κοινότητα. Σύμφωνα με τον κ. Μπένυ Αλμπάλα, Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας κάνει να νιώθουμε πολύ πιο άνετα. Ελπίζουμε να συνεχιστούν αυτές οι σχέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα προς όφελος των δύο χωρών και της Κοινότητάς μας».
Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα αναρωτιούνται πόσο σοβαρές είναι οι σχέσεις και πόσο θα συνεχιστούν. Κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς πόσο θα κρατήσουν αλλά η παρακάτω δήλωση ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για την σοβαρότητα των σχέσεων.
Λέει ο αξιωματούχος: «Πριν ένα χρόνο εάν μιλούσα για το Ισραήλ θα τελείωνε η πολιτική μου καριέρα. Σήμερα μιλώ συχνά για το Ισραήλ στα ΜΜΕ και κερδίζω πόντους».