Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ κάτι απολύτως φυσικό

Από την ιστοσελίδα των "Νέων" αναδημοσιεύουμε την εξής συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας του Ισραήλ, κ. Ζεέβ Μπενιαμίν Μπέγκιν (Μπένυ Μπέγκιν) ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα για το Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο που διοργανώθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο υπουργός Επικρατείας του Ισραήλ μιλάει στα «ΝΕΑ»
«Η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ ήταν κάτι απολύτως φυσικό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4600518


«Η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία ήταν κάτι φυσικό, γι΄ αυτό και προέκυψε τόσο γρήγορα όταν ελήφθησαν οι ανάλογες πρωτοβουλίες. Το αφύσικο ήταν που δεν συνέβαινε τόσα χρόνια», λέει στα «ΝΕΑ» ο Μπενιαμίν Ζέεβ Μπεγκίν, υπουργός Επικρατείας- παρά τω πρωθυπουργώ του Ισραήλ- ο οποίος εκπροσώπησε την ισραηλινή κυβέρνηση στη χθεσινή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο που οργάνωσε η ελληνική πλευρά. Μάλιστα, τονίζει ότι - παρά τις απειλές του τούρκου πρωθυπουργού πως δεν θα παρίστατο στη Διάσκεψη αν σε αυτήν συμμετείχε ο ισραηλινός πρωθυπουργός- ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατέστη δυνατό να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων που πίστευε ότι είχε για το Μεσανατολικό, «αλλά ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή». Ο απεσταλμένος του ισραηλινού πρωθυπουργού είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού (του έκτου) του Ισραήλ, Μεναχέμ Μπεγκίν, ο οποίος υπέγραψε το 1979 τη συμφωνία ειρήνης με την Αίγυπτο, για την οποία έλαβε το Νομπέλ Ειρήνης μαζί με τον Ανουάρ Σαντάτ. Εύσημα στον Γιώργο. Μιλάει με θέρμη για την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση και τον Γιώργο Παπανδρέου που είχε «το θάρρος να πάρει αυτήν την πρωτοβουλία και μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μας με πολύ γρήγορο ρυθμό. Τώρα η συνεργασία μας θα πάρει σάρκα και οστά, κυρίως στον οικονομικό τομέα και στον τομέα του τουρισμού», λέει, ενώ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον έλληνα πρωθυπουργό για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και συγκεκριμένα για μεταφορά του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο Ισραήλ σε υγροποιημένη μορφή είτε μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα στην Ευρώπη. Οπως λέει, «δυο ώρες πτήση και είσαι κιόλας στην Αθήνα. Γιατί να μη γίνει και αυτό; Η συνεργασία μας ήταν κάτι φυσικό, το α φύσικο ήταν ότι δεν την αναπτύσσαμε τόσα χρόνια. Η ελληνική παράδοση είναι μέρος της κουλτούρας μας». Ερωτηθείς από «ΤΑ ΝΕΑ» αν πιστεύει ότι η κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία είναι συγκυριακή, απαντά ότι δεν γνωρίζει. Εκφράζει ωστόσο τη βαθύτατη ενόχληση της κυβέρνησής του, γιατί, όπως σημειώνει, «η κατάσταση είναι ανησυχητική και ενοχλητική». Και προσθέτει: «Το κόμμα ΑΚΡ του κ. Ερντογάν είναι πολύ σαφές στις θέσεις του. Το γεγονός ότι αναζητά μια νέα συμμαχία με το Ιράν, μιλά από μόνο του. Αυτή η νέα συμμαχία Τουρκίας, Ιράν, Συρίας και Λιβάνου είναι ανησυχητική και για μας και για την Ευρώπη. Η Τουρκία ψήφισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Από αυτήν τη συμμαχία ελλοχεύουν νέοι κίνδυνοι για ολόκληρη την περιοχή. Και η Συρία και το Ιράν οπλίζουν και εκπαιδεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν θα έπρεπε να επιδεικνύει αυτήν τη συμπεριφορά. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Και αυτήν αντιμετωπίζουμε».

Στην φωτογραφία από την ιστοσελίδα της Ισραηλινής Κνέσετ (κοινοβούλιο) διακρίνουμε τον Υπουργό Επικρατείας του Ισραήλ, κ. Μπένυ Μπέγκιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου