Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Το Ισραήλ ανησυχεί για την υποστήριξη του αρχηγού της ΜΙΤ στο Ιράν





Δημοσιεύουμε μετάφραση άρθρου του Ισραηλινού δημοσιογράφου Amir Oren, από την εφημερίδα "Haaretz" αναφορικά με τις ανησυχίες που τρέφουν ισραηλινοί παράγοντες για τον νέο αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), Hakan Fidan, και την υποστήριξη που έχει δώσει στο Ιράν.


«Το Ισραήλ ανησυχεί για την υποστήριξη του νέου αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας στο Ιράν».

Ισραηλινές πηγές πιστεύουν ότι ο Hakan Fidan έπαιξε ρόλο στην ενορχήστρωση μιας εσκεμμένης αλλαγής στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

“Haaretz” (6.7.2010)

Του Amir Oren

http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-worried-by-new-turkey-intelligence-chief-s-defense-of-iran-1.294568

Οι υπηρεσίες ασφάλειας του Ισραήλ και ιδιαίτερα η διεύθυνση διεθνών σχέσεων της Μοσάντ, η οποία διατηρεί σχέσεις με την εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), – τρέφουν ανησυχίες για τον πρόσφατο διορισμό του Hakan Fidan στη θέση του αρχηγού της MIT και για τις επιπτώσεις αυτού του διορισμού στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και το Ιράν.

Πριν δέκα μέρες, ο Hakan Fidan, 42 ετών, και προσωπικός συνεργάτης του Τούρκου Πρωθυπουργού, Tayyip Erdogan, τέθηκε ως επικεφαλής της ΜΙΤ, που συνδυάζει τις αρμοδιότητες της Μοσάντ και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Σιν Μπέτ.

Πηγές των Ισραηλινών υπηρεσιών ασφάλειας πιστεύουν ότι το επεισόδιο στο πλοίο Mavi Marmara την περασμένη εβδομάδα, αντικατοπτρίζει μια εσκεμμένη αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας – η οποία ενορχηστρώθηκε από τον Erdogan μαζί με τον Fidan και τον Υπουργό Εξωτερικών, Ahmet Davutoglu.

Όμως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την ανάμειξη του Fidan με τον στολίσκο ούτε για τις σχέσεις του με την IHH, της οργάνωσης που τον διοργάνωσε. Σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ αξιωματούχων της αντικατασκοπείας με την τοπική πολιτική ηγεσία αναφέρθηκε ότι ο Fidan διατηρεί στενές σχέσεις με το ισλαμικό κόμμα του Erdogan και ότι πέρυσι ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν, ιδιαίτερα σε σχέση με το πυρηνικό ζήτημα.

Ο διορισμός του Fidan στη ΜΙΤ θα ενισχύσει τον έλεγχο του Erdogan σε πολιτικούς παράγοντες στις τουρκικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας, τόσο σε σχέση με τον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής σε θέματα άμυνας, όσο και σε σχέση με υψηλόβαθμούς στρατιωτικούς παράγοντες που θεωρούνται βασική απειλή για την εξουσία του Ισλαμικού Κόμματος.

Μέχρι στιγμής οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας σε θέματα αντικατασκοπείας ήταν καλές. Τον Απρίλιο, ο πρώην αρχηγός της ΜΙΤ, Emre Taner, συνταξιοδοτήθηκε έπειτα από θητεία πέντε χρόνων. Τότε ο Erdogan διόρισε τον Fidan ως εν ενεργεία αρχηγό, αλλά ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του μόλις τον περασμένο μήνα. Ο Fidan έχει υπηρετήσει στον Τουρκικό Στρατό για 15 χρόνια μέχρι το 2001, αλλά δεν ήταν αξιωματικός.

Η ΜΙΤ έχει πολλές εξουσίες τόσο σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας όσο και σε θέματα συγκέντρωσης πληροφοριών από το εξωτερικό. Ο αρχηγός της λογοδοτεί απευθείας στον Πρωθυπουργό, αν και ο νέος νόμος τον υποχρεώνει να δίνει αναφορά και στον Πρόεδρο, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της χώρας.

Ο Fidan έλαβε πτυχίο Bachelors από το Πανεπιστήμιο της Maryland στις ΗΠΑ και ολοκλήρωσε το Master του και το διδακτορικό του στην Άγκυρα. Η διατριβή του αφορούσε μια συγκριτική ανάλυση των δομών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας. Μετά την στρατιωτική του θητεία, ο Fidan υπηρέτησε στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αυστραλία, και πέρυσι εκπροσώπησε την Άγκυρα στην συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, όπου υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ιράν να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα για «ειρηνικούς σκοπούς».

Μαζί με τον Davutoglu, ο Fidan διαμόρφωσε την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Τουρκίας, Βραζιλίας και Ιράν για την μεταφορά ουρανίου. Σύμφωνα με τα φαινόμενα, υποστηρίζει τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της ΜΙΤ σε υπηρεσία πληροφοριών για το εσωτερικό και εξωτερικό όπως γίνεται στο Ισραήλ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σκοπό να συγκεντρωθεί σε «θεσμικά» έργα και να συνεργαστεί με μια ανεξάρτητη υπηρεσία πληροφοριών, ένα κύριο μέλημα της οποίας θα είναι η αντιμετώπιση της κουρδικής οργάνωσης PKK, εν μέρει για να αντιμετωπίσει και την κριτική για τον διορισμό του.

Στο Ισραήλ υπάρχει η ανησυχία ότι ο διορισμός του Fidan θα έχει ένα διπλό αποτέλεσμα: Αφενός ότι θα ζημιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών, και αφετέρου, ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να περιορίσει την μεταφορά πληροφοριών στην Τουρκία, διότι θα ανησυχεί μήπως μεταβιβαστούν σε εχθρικές οργανώσεις ή κράτη.

*Στην φωτογραφία από την τουρκική εφημερίδα "Zaman" διακρίνουμε το νέο αρχηγό της ΜΙΤ, Hakan Fidan.



1 σχόλιο:

  1. Ένας αναπληρωτής διευθυντής τέτοιου πρωθυπουργικού γραφείου, ενδέχεται να είναι πιό εύστροφος και πιό ικανός από τον Ερτνογάν.
    Άλλωστε ένας υπερ-παρορμητικός ισλαμο-μανιο-καταθλιπτικός πρωθυπουργός, που λιποθυμάει μέσα στο αμάξι του ύστερα από παθιασμένη νηστεία, πόσο μυαλό μπορεί να κουμαντάρει ;

    Ικανότητα ως δημεγέρτης ή για δημαγωγία μπορεί να κουμαντάρει.
    Τουρκία ολόκληρη όμως ;

    Γι αυτό μάλλον χρειάζεται εκείνο που εμείς λέμε στο χωριό μας "φυντάνι".
    Δείχνει να χρειάζεται το φυντάνι, που έκανε διατριβή μια συγκριτική ανάλυση των δομών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας.

    Τί να κάνουμε, ο Μαρξ που πίστευε σθεναρά στην πολλά υποσχόμενη Τουρκία, έκανε διατριβή μεταξύ Δημόκριτου και Επίκουρου.
    Ο Λένιν, αργότερα βοήθησε την Τουρκία, εφόσον του υποσχέθηκε να κοιτάξει προς τη Δύση, αντί να ρίξει το βάρος προς την Ανατολή.

    Διόλου απίθανο και αυτό το ... "φυντάνι", να συνεχίζει αυτό το σύστημα.
    Ορισμένοι "ανορθόδοξοι", πιστεύουν ότι η Σοβιετική Ένωση, ήταν ο χωροφύλακας των Η.Π.Α στην Ευρώπη, προκειμένου να μην αναπτυχθεί.

    Μπορεί λοιπόν, η Τουρκία, να έχει ξεφυτρώσει σαν μία μικρότερη "μπαμπούσκα", κάτω από την μεγάλη (τη Ρωσία), υποδυόμενη ότι είναι δυναμικώς ισλαμική, ενώ στην ουσία, να θέλει να κάνει για λογαριασμό των Η.Π.Α (προς τα ισλαμικά κράτη), αυτό που έκανε η Σοβιετική Ένωση, στα "ανατολικά ευρωπαϊκά κράτη-σύνορα" :

    Να "γραπώσει" όσα μπορέσει και αντέχει να διοικεί, προκειμένου να μην αναπτυχθούν σε κάποια δική τους συμμαχία, παραγωγικότερη...

    Και μία καλή διατριβή της διαφοράς των δυτικών μυστικών υπηρεσιών πάντα βοηθάει. Αν για παράδειγμα ανακαλύψει ότι αυτές οι υπηρεσίες δεν είναι στρατοκρατούμενες, αλλά πολιτειακώς θεσμοκρατούμενες, τότε εισβάλει στην Ελλάδα με λαθρομετανάστες και όχι με αεροπλάνα. Φυλακίζει και μερικούς στρατιωτικούς, για να χαίρει εκτίμησης από τη Δύση.

    Ένα στόλο ειδικών δυνάμεων με Jet Ski ή κρις-κραφ με τορπίλες θέλουν, για να δουν τις μπουρμπουλήθρες τους ριζόμελο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή