Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ιράν, Συρία: το παιχνίδι του Άσαντ και η Χεζμπολάχ






Το "ΑΙΤ" παραθέτει μετάφραση άρθρου του γνωστού ισραηλινού δημοσιογράφου Yossi Melman στην εφημερίδα "Haaretz". Ο Melman περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Συρία και το Ιράν παρέχουν υποστήριξη στην οργάνωση της "Χεζμπολάχ" στο Λίβανο, εφοδιάζοντάς την με όπλα. Επίσης αναλύει την πολιτική του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Άλ Άσαντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις σε ενημέρωσή τους προς δημοσιογράφους ισχυρίστηκαν ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει πλέον 40.000 πυραύλους και ότι έχει εγκατασταθεί σε κατοικημένες περιοχές στο νότιο μέρος του Λιβάνου στις οποίες δεν μπορούν να εισέρθουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, καθώς προετοιμάζεται ενδεχομένως για ένοπλη σύρραξη με το Ισραήλ

«Το Ιράν ελέγχει καλά τον Νασράλα και την Χεζμπολάχ»
“Haaretz” (8.7.2010)

Με την βοήθεια του Ιράν, η Συρία έχει κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής πυραύλων Μ -600 για την Χεζμπολάχ. Επιδιώκει πραγματικά ο Άσαντ την ειρήνη;

Του Yossi Melman

http://www.haaretz.com/print-edition/features/analysis-iran-is-keeping-a-tight-rein-on-nasrallah-and-hezbollah-1.300682

Σε μυστική τοποθεσία, οι Σύριοι έχουν κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής πυραύλων M -600 που έχουν την δυνατότητα να πλήξουν οποιονδήποτε στόχο στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της γαλλικής ιστοσελίδας “Intelligence Online”, το εργοστάσιο είναι κοινή ιρανο-συριακή επιχείρηση. Το Ιράν χρηματοδότησε την κατασκευή της μονάδας και παρείχε την αλυσίδα συναρμολόγησης, την τεχνολογία και το πολεμικό δόγμα. Ως αντάλλαγμα η Συρία δεσμεύτηκε να παραδώσει το 50% της παραγωγής του εργοστασίου, δηλαδή το 50% των πυραύλων, στη Χεζμπολάχ.

Πριν μερικές εβδομάδες ρεπορτάζ σε διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι το Ιράν μεταφέρει λαθραία πυραύλους στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, παραβιάζοντας ξεκάθαρα το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έθεσε τέλος στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου. Οι ειδήσεις που διέρρευσαν κατά τα φαινόμενα από πηγή της ισραηλινής αντικατασκοπείας επιβεβαιώθηκαν αργότερα από την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα ο όρος «λαθραία μεταφορά» είναι ανακριβής. Η Συρία μεταφέρει τους πυραύλους τηρώντας την συμφωνία με το Ιράν για το εργοστάσιο, αλλά προσπαθεί να αποκρύψει αυτήν την παροχή όπλων από τις υπηρεσίες της ισραηλινής αντικατασκοπείας και από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, οι οποίες παρακολουθούν στενά αυτές τις μεταφορές.

Οι πύραυλοι M-600 έχουν διάμετρο 600 χιλιοστών και εμβέλεια 250 – 350 χιλιομέτρων. Κινούνται με στερεά καύσιμα και έχουν την δυνατότητα να φέρουν πολεμικές κεφαλές βάρους μέχρι και 500 κιλών. Ο πύραυλος βασίζεται σε τεχνολογία παλαιότερη από τον ιρανικό πύραυλο Fateh 110, ο οποίος αποτελεί βελτιωμένη εκδοχή των σοβιετοκινεζικών, βορειοκορεατικών πυραύλων Κατιούσα.

Ακόμα και χωρίς τους Μ-600, η Συρία διαθέτει δεκάδες χιλιάδες πυραύλους, που αποτέλεσαν τη βάση για του πυραύλους Scud και Κατιούσα που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου. Κατά την διάρκεια του πολέμου το Ισραήλ βομβάρδισε τον Λίβανο με 7.000 τόνους εκρηκτικών υλών, ενώ εκρηκτικές ύλες από τις 4.000 ρουκέτες και όλμους που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ ανήρθαν «μόνο» σε 28 τόνους.

«Είναι σαφές ότι στον επόμενο πόλεμο θα θυμόμαστε και θα μας λείπει η σύγκρουση του 2006, σε σχέση με την ποσότητα των εκρηκτικών υλών που υα πέσουν στο Ισραήλ», δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών αντικατασκοπείας. Το ερώτημα είναι αν θα λάβει χώρα αυτός ο πόλεμος, πότε και με ποιον θα γίνει.

Ενώ οι ειδικοί δηλώνουν ότι η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για πόλεμο με το Ισραήλ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επιθυμεί να τον ξεκινήσει σύντομα. Μάλιστα, ο Δεύτερος Πόλεμος του Λιβάνου περιόρισε την δυνατότητα των πολιτικών κινήσεων του Σεΐχη Χάσαν Νασράλα. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ιράν εξοργίστηκε με την απόφαση της Χεζμπολάχ να απαγάγει Ισραηλινούς στρατιώτες στην ενέδρα που πυροδότησε τον πόλεμο με το Ισραήλ. Οι Ιρανοί εκείνη την στιγμή δεν ήθελαν πόλεμο και πίστευαν ότι ο Νασράλα έκανε λάθος εγκρίνοντας την απαγωγή χωρίς πρώτα να τους συμβουλευτεί. Ως αποτέλεσμα του αφαίρεσαν το δικαίωμα της απόφασης για μια επίθεση εναντίον του Ισραήλ στο μέλλον.

Από τότε η Χεζμπολάχ έχει κατορθώσει να ανακτήσει τις δυνάμεις της, αυξάνοντας τον αριθμό των πολεμικών μονάδων της, ενώ έχει εξοπλιστεί με δεκάδες χιλιάδες πυραύλους, με την γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιράν και της Συρίας. Αλλά αυτή την στιγμή φαίνεται ότι η Τεχεράνη δεν ενδιαφέρεται για έναν νέο γύρο εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, και η ισραηλινή αντικατασκοπεία δεν πιστεύει ότι θα ξεσπάσει νέος πόλεμος αυτό το Καλοκαίρι. Παρά ταύτα, αρκεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου μόνο ένα περιστατικό για να γίνει πόλεμος.

Ένα πιο ενδιαφέρον ερώτημα που συζητιέται στους κόλπους των ισραηλινών υπηρεσιών αντικατασκοπείας είναι το που πάει ο Πρόεδρος τη Συρίας Μπάσαρ Άσαντ. Αυτό το θέμα αφορά τις προθέσεις του, κάτι το οποίο προβληματίζει όλες τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας. Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Άσαντ μπορούν να μετρηθούν. Ακριβείς και έγκαιρες πληροφορίες μπορούν να συγκεντρωθούν (και το Ισραήλ το πράττει με επιτυχία) σχετικά με τον αριθμό των συριακών στρατευμάτων, τη δομή του στρατού και τα όπλα του, το πολεμικό του δόγμα, κλπ. Αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς τις προθέσεις του Σύριου ηγέτη, ιδιαίτερα επειδή αποτελούν τις αποφάσεις ενός ανθρώπου ή μιας μικρής ομάδας διοικητών Στρατού και Συμβούλων.

Στους κόλπους της Ισραηλινής Αντικατασκοπείας επικρατούν δύο τάσεις, οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι. Ο επικεφαλής της ομάδας των αισιόδοξων είναι ο Υποστράτηγος Γιόσι Μπαϊντάτς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ερευνών των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος πιστεύει ότι εάν ο Άσαντ λάβει από το Ισραήλ τα Υψώματα του Γκολάν, θα εγκρίνει και μια συμφωνία ειρήνης με ότι αυτό συνεπάγεται – συμπεριλαμβανομένων και των ανοικτών συνόρων, καθώς και περιορισμένες εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις. Ο Γκάμπι Ασκενάζι, ο απερχόμενος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, πιστεύει ότι υπάρχει η ευκαιρία για μια διπλωματική διαδικασία και ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να ακολουθηθεί.

Αντίθετα, ο Αρχηγός της Μοσάντ, Μεϊρ Νταγκάν, που σύντομα θα συνταξιοδοτηθεί, θεωρεί ότι ο Άσαντ δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε μια ειρήνη με το Ισραήλ, διότι η εχθρότητα προς το Ισραήλ είναι αυτό που δικαιολογεί την εξουσία του. Ο απερχόμενος αρχηγός των Υπηρεσιών Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας, Άμος Γιαντλίν, πιστεύει ότι ο Άσαντ δεν είναι ακόμα σίγουρος για τον δρόμο που θα επιλέξει, αν και θεωρεί ότι η συμπεριφορά του Σύριου ηγέτη τα τελευταία χρόνια υποδεικνύει ότι έχει την τάση να αποστασιοποιείται από την ειρήνη, όπως ισχυρίζεται ο Νταγκάν. Οι ισραηλινές υπηρεσίες αντικατασκοπείας περιγράφουν αυτό το φαινόμενο ως «ισχυροποίηση της αυτοπεποίθησης σε βαθμό θρασύτητας».

Σας το είπα

Πριν την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, οι σύμβουλοι του Άσαντ του πρότειναν να υποστηρίξει των Πρόεδρο Τζώρτζ Μπους, όπως είχε κάνει ο πατέρας και προκάτοχός του Χάφεζ Άσαντ, ο οποίος συντάχθηκε με την συμμαχία του Μπούς του πρεσβύτερου κατά την διάρκεια του πρώτου Πολέμου του Κόλπου. Ο Μπασάρ Άσαντ αρνήθηκε. Σήμερα μπορεί να νιώθει ότι πήρε το σωστό ρίσκο και να λέει στους σύμβουλούς του, «σας το είπα.» Δεν συντάχθηκε με τον πόλεμο των Αμερικανών και η κυβέρνηση των ΗΠΑ φλερτάρει ακόμα μαζί του.

Σε αντίθεση με την στάση του πατέρα του αλλά και τις δικές του παλαιότερες θέσεις, ο Άσαντ έχει σκληρύνει τη στάση του. Δεν είναι διατεθειμένος να απαρνηθεί τη συμμαχία με την Χεζμπολάχ και το Ιράν ακόμα και για μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ. Όμως παρά ταύτα, συνεχίζει να λειτουργεί με μεγάλη προσοχή και προσπαθεί να μην παραβιάζει τους κανόνες.

«Τι θέλει ο Άσαντ;» αναρωτιούνται οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας. «Αυτό είναι δύσκολο ερώτημα», απαντούν.

*Οι φωτογραφίες: Στην πάνω εικόνα διακρίνουμε τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Άλ Άσαντ ο οποίος παίζει διπλό παιχνίδι λέγοντας ότι τάσσεται υπερ της ειρήνης ενώ συνεργάζεται στενά με το Ιράν και εφοδιάζει την Χεζμπολάχ (από το "cbcnews"). Στην δεύτερη εικόνα διακρίνουμε πύραυλο από το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ. (από το "newsblaze.com")






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου