Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ισραηλινές στρατιωτικές βιομηχανίες σε συνομιλίες με τον Ελληνικό Στρατό

Από την αγγλόφωνη Ισραηλινή εφημερίδα "Jerusalem Post" δημοσιεύουμε μετάφραση άρθρου του συντάκτη Yaakov Katz που αναφέρεται στην στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ.

"Οι Ισραηλινές Στρατιωτικές Βιομηχανίες σε συνομιλίες με τον Ελληνικό Στρατό"

Συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στα σκαριά που αφορά στην πώληση οπλικών συστημάτων για τον στόλο των F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Του Yaakov Katz

“Jerusalem Post” (12.12.2010)

http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=199013


Σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και να δημιουργήσουν νέες στρατιωτικές συνεργασίες στη Μεσόγειο, οι Ισραηλινές Στρατιωτικές Βιομηχανίες βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για μια πιθανή πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Μια υψηλόβαθμη Ισραηλινή αμυντική αντιπροσωπεία που απαρτίζεται από αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας και εγχώριων βιομηχανιών ταξίδεψε πρόσφατα στην Ελλάδα για να συζητήσει την συμφωνία, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει οπλικά συστήματα για τον στόλο των αεροσκαφών F – 16, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετούς μήνες από τότε που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ που επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Αύγουστο.

Ένα από τα εμπόδια στην συμφωνία είναι η κακή κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξετάζονται δημιουργικοί τρόποι για να μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει για τα συστήματα ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία.

Οι Ισραηλινό – Ελληνικές σχέσεις έχουν αναβαθμιστεί από τότε που έγινε η επιδρομή του Ναυτικού το Μάιο σε τουρκικό στολίσκο που προσπαθούσε να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ. Αντιδρώντας στην επιδρομή, η οποία κατέληξε με τον θάνατο εννέα Τούρκων πολιτών, η Τουρκία διέκοψε όλες τις στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις της με το Ισραήλ.

Αποκλεισμένη από την Τουρκία, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βρήκε έναν νέο συνεργάτη στην Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο πραγματοποίησε τέσσερις ασκήσεις στην Ελλάδα, με πιο πρόσφατες αυτές που έλαβαν χώρα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Αυτές οι δύο τελευταίες περιλάμβαναν την ανάπτυξη μοιρών πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα και πιθανότητα θα πραγματοποιήσει ασκήσεις στην Βουλγαρία στις αρχές του 2011.

Την περασμένη εβδομάδα η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με την Ιταλική Πολεμική Αεροπορία στην Έρημο του Νέγκεβ, μόλις δύο εβδομάδες αφότου είχε ολοκληρωθεί σειρά κοινών ασκήσεων στη Σαρδηνία. Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από την Αεροπορική Βάση της Ούβντα στο Νότο και σε αυτήν συμμετείχαν F – 16 της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και Ιταλικά αεροσκάφη Tornado.

Η μοίρα των «Ιπτάμενων Δράκων» της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, που μιμείται τις δυνάμεις του εχθρού, πέταξε εναντίων των Ιταλών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου