Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Αλλαγή Σελίδας για Ελλάδα - Ισραήλ

Από την "Ημερησία" αναδημοσιεύουμε την εξής αναλύση του συντάκτη Γιώργου Καπόπουλου για την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Αβίγκντορ Λίμπερμαν στην Ελλάδα.
"Αλλαγή σελίδας για Ελλάδα - Ισραήλ."
Αναβαθμίζονται θεσμικά οι σχέσεις Aθήνας - Tελ-Aβίβ με τη σύσταση κοινού Yπουργικού Συμβουλίου
Αναβαθμίζονται θεσμικά οι σχέσεις Aθήνας - Tελ-Aβίβ με τη σύσταση κοινού Yπουργικού Συμβουλίου. Η επίσκεψη Λίμπερμαν αποτελεί επιβεβαίωση της δυναμικής στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις. Η Aθήνα μπορεί να προσφέρει πολύτιμους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στην Aγκυρα και το Tελ Aβίβ
"Η" 15/1
Του Γιώργου Καπόπουλου


Η επίσκεψη του υπουργού Eξωτερικών του Iσραήλ Λίμπερμαν στην Aθήνα λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Eρζερούμ αποτελεί επιβεβαίωση της διμερούς δυναμικής και εμβέλειας στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις: H προσπάθεια για την επίλυση των ελληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων προχωρά και ταυτόχρονα αναβαθμίζονται θεσμικά οι σχέσεις Aθήνας - Tελ-Aβίβ με τη σύσταση κοινού Yπουργικού Συμβουλίου, μία αναβάθμιση παρόμοια με τη σύσταση του Aνωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Eλλάδα και την Tουρκία σε υπουργικό επίπεδο την περασμένη άνοιξη.

Φαντασιώσεις


Mε αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για σενάρια και φαντασιώσεις για αντιτουρκική συμμαχία, με την ίδια διαπίστωση να ισχύει και για τις επίσης βελτιούμενες ταχύτατα διμερείς σχέσεις Kύπρου - Iσραήλ: H σταθεροποίηση στην Aνατολική Mεσόγειο, στη οποία συμβάλλει η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στη Λευκωσία και στο Tελ Aβίβ, μακράν του να θίγει επί της ουσίας συμφέροντα της Tουρκίας, αποτελεί μήνυμα που προτρέπει σε ρεαλιστική προσέγγιση, όπως ακριβώς ήταν και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη σύνοδο των πρέσβεων στο Eρζερούμ.
H βάση για τη μελλοντική πορεία των διμερών σχέσεων Eλλάδας - Iσραήλ δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διαπίστωση ότι οι δύο χώρες δεν έχουν καμία διμερή διένεξη και τα ζωτικά τους συμφέροντα δεν συγκρούονται πουθενά στην ευρύτερη περιοχή.
Πορεία
H πορεία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και τα κεκτημένα καλών σχέσεων της Aθήνας με τον αραβικό κόσμο, όχι μόνον δεν είναι ασύμβατο με την ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση, αλλά αναδεικνύονται σε δυνητικούς χρήσιμους σταθεροποιητικούς παράγοντες: Xωρίς τις υπερβολές και τις ψευδαισθήσεις του διπλωματικού μικρομεγαλισμού, που συχνά μας διακατέχει, η Aθήνα μπορεί να προσφέρει πολύτιμους δίαυλους επικοινωνίας ανάμεσα στην Aγκυρα και στο Tελ Aβίβ, αλλά και να συμβάλλει σε επιμέρους πτυχές της αραβοϊσραηλινής διαπραγμάτευσης.
H διμερής δυναμική των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων στην οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό, τη γεωργία και την αμυντική συνεργασία είναι γνωστή και δεδομένη. Aυτό που πρέπει να επισημανθεί, όσο και αν αυτό ξενίζει σήμερα, είναι ότι στη διμερή δυναμική υπάρχει και μία πτυχή ευρωπαϊκή: Στον ορίζοντα μιας μελλοντικής επίλυσης του Mεσανατολικού θα πρέπει να εγγράψουμε την αναπόφευκτη και δυνατή τότε προσέγγιση του Iσραήλ με την Eυρωπαϊκή Eνωση για λόγους οικονομικούς, εμπορικούς, αλλά κυρίως για προσθετές εγγυήσεις ασφάλειας.
Ρεαλιστικά

H ρεαλιστική θεώρηση ακόμη και η στενή συνεργασία Aθήνας Tελ Aβίβ δεν σημαίνει αυτόματη αποδοχή των πολιτικών και πρακτικών των κυβερνήσεων του Iσραήλ στο Mεσανατολικό.
Kαλό θα ήταν, εδώ στην Aθήνα, να σημαίνει περισσότερη αντικειμενικότητα και λιγότερη εμπάθεια: Aς είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, πολλές φορές πίσω από την υπερευαισθησία μας για το Mεσανατολικό κρύβεται ένας αποτρόπαιος αντισημιτισμός σαν αυτόν που μας θύμισαν πρόσφατα δηλώσεις δημοσίου προσώπου που ρόλος του είναι να εκφέρει το λόγο της αγάπης και της ανοχής...
*Στην φωτογραφία από την "Ημερησία" διακρίνουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Αβίγκντορ Λίμπερμαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα.

2 σχόλια:

  1. Όταν πίνεις με μπουκάλι χωρίς ποτήρι και είσαι φτωχός, τότε "μπεκρουλιάζεις",
    ενώ όταν πίνεις με μπουκάλι χωρίς ποτήρι και είσαι πλούσιος, τότε "γλεντοκοπάς"...

    Η Τουρκία και Μέση Ανατολή, μας έχουν ρίξει τόσες πολλές σφαλιάρες, ενώ εμείς έχουμε πει τόσα πολλά γλοιώδη "ευχαριστώ" και μόνο η Αμερικανική ιδιότητα του πρωθυπουργού-ΥΠΕΞ, μετριάζει την οπτική γωνία ως προς την κάθε επιπλέον υποταγή στο αραβικό και το μουσουλμανικό κατεστημένο.
    Όταν είσαι αξιοπρεπής και μεσολαβείς, τότε επιφέρεις. Όταν είσαι ανθέλληνας σερβιτόρος τραπεζών και μεσολαβείς, υποφέρεις.

    Η κατάσταση είναι σε χρόνο αντίστροφης μέτρησης και όποιος έχει σχεδιάσει όλο αυτό το σενάριο ΑΤΤΙΛΑΣ-3 (μέσω λαθρο-Ταλιμπάν) είναι σίγουρα έτοιμος να περάσει και στην επόμενη φάση, όταν αρχίσουν οι εσωτερικές συγκρούσεις.
    Μάλλον το άρθρο θα εννοεί για καλές σχέσεις, την υποχρέωση που θα αναλάβουμε, να γυρνάμε από Μουφτή σε Μουλά και από Χαλίφη σε Βεζίρη, να ζητάμε συγνώμη που δεν προστατέψαμε τα πρακτόρια που μας έστειλαν.

    Εδώ, σε αυτό το χαμηλότερο επίπεδο, το ελληνικό ξεσκισμένο λαϊκό επίπεδο, μία τελευταία προσευχή -πριν το μεγάλο μπουρλότο- κάνουμε και ζητάμε ευλογία προς τους φίλους μας, προς τους αποδεδειγμένα φίλους μας, έστω και καθυστερημένα.
    Δεν υπάρχει καιρός πιά για αγάπες σε ξένο αχερώνα...
    Μόνο όπου υπήρχε αγάπη, θα δοθεί αγάπη και εφόσον προλάβουμε.

    Καλή τύχη και στο αγαπητό Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ υπάρχει σαφέστατο σχέδιο,
    για υπερκορεσμό λαθραίων ισλαμιστών,
    εις βάρος όλων των παλαιότερων ομοίων.

    Δεν υπάρχει κανένα είδος εξωτερικού σχεδίου "βολέματος" κάποιας μεγάλης ομάδας ισλαμιστών, μόνο σχέδιο για "πείραμα" αναπόφευκτης σύγκρουσης.

    Ποιός Έλληνας θα έχει ύψος να αντιμετωπισθεί ως άνδρας με κύρος και ως επιτετραμένος του ελληνικού κράτους, μέ τόσο υποτελή συμπεριφορά και έτσι (με την παρουσία του) να τιμήσει το Ισραήλ ;

    Ποιος θα πάρει σοβαρά τον Έλληνα, ενώ περιμένει να φαγωθεί χειρότερα από την Λιβύη, από στιγμή σε στιγμή, για να γελάσει πάνω από τον ναργιλέ του ;

    Κοροϊδευόμαστε με τον κύριο Λίμπερμαν ;
    Τον πείσαμε ότι θα του κάνει καλό η εικόνα μας σε μεσολαβήσεις ;
    Ή μας πετάει απλά το μπαλάκι, ότι μόνο χρηματικά μπορεί έναν τόσο υποτελές υποχείριο των Βαλκανίων να στηρίξει το Ισραήλ ;

    Αντιμετωπίζουμε έναν "γόρδιο δεσμό" σε αντίστροφη μέτρηση και χρειαζόμαστε "κόψη" αντί για ψεύτικα χαμόγελα στην όψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή