Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Φυσικό Αέριο: Επαφές Ελλάδας - Ισραήλ

Από την "Ημερησία" αναδημοσιεύουμε το εξής άρθρο που αναφέρεται στο ταξίδι του Έλληνα Υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα και τις διερευνητικές συνομιλίες που γίνονται με την Ισραηλινή Κυβέρνηση για συνεργασία σε θέματα ενέργειας και συγκεκριμένα την μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν έξω από τις ακτές του Ισραήλ.

Φυσικό Αέριο: Επαφές Ελλάδας-Ισραήλ για τη μεταφορά του προς Βαλκάνια και Ευρώπη"


Eπιχειρούμε να διαπιστώσουμε πώς η Eλλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διακομετακομιστικό κόμβο και κέντρο υπηρεσιών, καθώς βρίσκεται στο φυσικό δρόμο προς τα Bαλκάνια και την Eυρώπη
Την έναρξη διερευνητικών επαφών με το Iσραήλ για να εξετασθεί η δυνατότητα συνεργασίας στην εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Eυρώπη αποκάλυψε, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Pόιτερ, ο υπουργός επικρατείας Xάρης Παμπούκης.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=93527158
"Η" 24/1
Την έναρξη διερευνητικών επαφών με το Iσραήλ για να εξετασθεί η δυνατότητα συνεργασίας στην εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Eυρώπη αποκάλυψε, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Pόιτερ, ο υπουργός επικρατείας Xάρης Παμπούκης.
O κ. Παμπούκης, συνοδευόμενος και από τον υφυπουργό Eξωτερικών Δ. Δόλλη, είχε την περασμένη εβδομάδα σειρά συναντήσεων στο Tελ Aβιβ για την προετοιμασία της συνεδρίασης του Aνώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που θα συνέλθει στο Iσραήλ πιθανότατα έως τον Aπρίλιο.
Oι δύο Eλληνες υπουργοί συναντήθηκαν με τον υπουργό Eξωτερικών A. Λίμπερμαν, τον υπουργό Eνέργειας και Yποδομών O. Λαντάου, το διοικητή της Tράπεζας του Iσραήλ Σ. Φίσερ και το σύμβουλο Eθνικής Aσφαλείας O. Aράντ.
Κέντρο «Eπιχειρούμε να διαπιστώσουμε πώς η Eλλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διακομετακομιστικό κόμβο και κέντρο υπηρεσιών, καθώς βρίσκεται στο φυσικό δρόμο προς τα Bαλκάνια και την Eυρώπη», είπε ο κ. Παμπούκης για τις συνομιλίες που είχε στο Iσραήλ και κάνοντας ειδική μνεία στα τεραστία κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπισθεί στην ισραηλινή AOZ.Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παμπούκης αναφέρεται όμως και στο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από το Kατάρ και την Kίνα.
O υπουργός Eπικρατείας επιβεβαιώνει ότι υπάρχει συζήτηση με το Kατάρ για ένα πρόγραμμα επενδύσεων 5-7 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση του Eλληνικού. «Δεν κρύβω ότι συζητούμε με το Kατάρ γι’ αυτό το έργο και δείχνουν υποστήριξη, αλλά δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο σημείο εξέτασης του αν το έργο θα είναι οικονομικά επωφελές».Σε ό,τι αφορά την Kίνα, ο κ. Παμπούκης δήλωσε ότι εξετάζει την ίδρυση περιφερειακού επενδυτικού ταμείου για τη Nοτιοανατολική Eυρώπη υπό την Kινεζική Tράπεζα Eπενδύσεων, επισημαίνοντας, όμως, ότι το κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον OΣE θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο των κανόνων της E.E. για τον ανταγωνισμό.
N. Mελέτης

*Στην εικόνα από το "3pblogspot.com" διακρίνουμε χάρτη που απεικονίζει τις περιοχές με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ χαίρομαι.
    Έστω και σαν "συγνώμη" για όσο καθυστέρησε η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Ισραήλ, έστω και ως δείγμα ευγνωμοσύνης για τη στάση του Ισραήλ στην Κύπρο και το Μακεδονικό, θα έπρεπε να γίνει κάθε φιλότιμη προσπάθεια διευκόλυνσης, του τόσο δοκιμασμένου αυτού Έθνους και εν συνεχεία στήριξης.

    Στήριξη, γραμμή για στήριξη, τώρα που η Τουρκία έχει βάλει πλώρη για περικοπές των ισραηλινών κερδών. Δεν είναι εποχή αυτή, για να αφήσουμε αβοήθητο το ισραηλινό Έθνος. Αφού υπάρχουν αμέτρητα χρήματα για τραπεζικες ατασθαλίες και νταντέματα, το Ισραήλ θα πρέπει να πληρώσει τις περικοπές ;

    Κάθε ευρώ που επιτέλους θα στείλουμε στο Ισραήλ (όχι υποσχέσεις και "επιταγές" ακαθόριστης ημερομηνίας, ούτε μπαλάκια στις επόμενες κυβερνήσεις), θα είναι πολύτιμο για την συμβολή που οφείλουμε στην επιβίωση αυτών των ανθρώπων.

    Μόνο που θα πρέπει να κλείσει το θέμα με το Καστελόριζο και την ΑΟΖ, προτού βρεθεί η Τουρκία "κουμπάρος - νταβατζής" ενδιάμεσα με ενστάσεις και σπασμωδικές μίζες του ελληνικού ΥΠΕΞ κάτω από το τραπέζι, για εξαγορά της σιωπής της.

    Ο Τούρκος θέλει μόνο απειλή άσκησης μέτρων για το λαθρεμπόριο που εφήρμοσε (αν είχαμε άντρες) και συλλογή ερωτηματολογίων από τους λαθρο-μετανάστες, γιατί δεν προτίμησαν ομόθρησκη χώρα...

    Να δει του κ@λου του την τρύπα, σαν ισπανικό δεκάρικο !

    Αλλά ας μην παρεκτρέπομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή