Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Το Αδιέξοδο Σλόγκαν περι "Απαρτχάιντ"






Σήμερα το "ΑΙΤ" δημοσίευει μία "απάντηση" σε ακτιβιστές ανα τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, που έχουν καθιερώσει την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου ως "Εβδομάδα Ισραηλινού Απαρτχάιντ" και οργανώνουν εκδηλώσεις για τον σκοπό αυτό. Ο Αναπληρωτής Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Ισμαήλ Χάλντι, ο οποίος είναι Βεδουίνος και Μουσουλμάνος, καταθέτει την δική του άποψη για το θέμα στην εφημερίδα "San Francisco Chronicle" της Καλιφόρνιας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην Ελλάδα το Ισραήλ εκπροσωπείται σε διπλωματικό επίπεδο από έναν Άραβα Μουσουλμάνο, τον Πρέσβη της χώρας, Άλι Γιάχια.

«Χαμένοι στα σλόγκαν»

San Francisco Chronicle, 4.3.2010

Του Ισμαήλ Χάλντι

http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2009/03/04/EDRP168GMT.DTL

Για όσους δεν το έχουν ακούσει, η πρώτη εβδομάδα Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως «Η Εβδομάδα του Ισραηλινού Απαρτχάιντ» από κακοπροαίρετους ή παραπληροφορημένους ακτιβιστές. Σε πανεπιστήμια της Αμερικής οργανωτικές επιτροπές έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις για να κατηγορήσουν και πάλι το Ισραήλ ως τη μοναδική πλευρά που φέρει την ευθύνη για όλα τα δεινά της Μέσης Ανατολής.

Πέρυσι στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλει, είχα την ευκαιρία να κάνω έναν «διάλογﻨμε τους διοργανωτές αυτών των εκδηλώσεων. Έχω μία ιδιαίτερη οπτική γωνία, τόσο ως Αναπληρωτής Πρόξενος του Ισραήλ στις ΗΠΑ, όσο και ως Βεδουίνος και υψηλότερος Μουσουλμάνος αξιωματούχος που εκπροσωπεί το Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γεννήθηκα σε φυλή Βεδουίνων στο Βόρειο Ισραήλ, σε οικογένεια με 11 παιδιά, και ξεκίνησα την ζωή μου σαν βοσκός, ζώντας στη σκηνή της οικογένειάς μου. Έπειτα πήγα να υπηρετήσω στην συνοριοφυλακή και αργότερα πήρα πτυχίο Master στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, πριν ενταχθώ στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Είμαι ένας περήφανος Ισραηλινός μαζί με πολλούς άλλους μη Εβραίους Ισραηλινούς, μεταξύ των οποίων και Δρούζοι, Μπαχάι, Βεδουίνοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, οι οποίοι ζουν σε μία από τις πιο πολυπολιτισμικές κοινωνίες και τη μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή. Όπως και στην Αμερική, η ισραηλινή κοινωνία σίγουρα δεν είναι τέλεια, αλλά ας μιλήσουμε ειλικρινά. Με οποιοδήποτε μέτρο – τις ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την οικονομική ανάπτυξη, τα δικαιώματα των γυναικών και ομοφυλοφίλων, την ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι, την εκπροσώπηση στη βουλή, οι μειοψηφίες στο Ισραήλ βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Μέση Ανατολή.

Γι’ αυτό τον λόγο θα ήθελα να καταθέσω τα εξής στους διοργανωτές της Ισραηλινής Εβδομάδας Απαρτχάιντ. Σε εκείνους που είναι ανοικτοί στον διάλογο και δεν είναι τυφλωμένοι από το μίσος.

Είστε μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης: Εάν πράγματι είστε ιδεαλιστές και επιθυμείτε ένα καλύτερο κόσμο, σταματήστε την ψευδή ρητορική. Έχουμε ανάγκη από μετριοπαθείς ανθρώπους που θα ενωθούν ώστε να βοηθήσουν να βρεθεί η λύση που θα απαλύνει τα δεινά των ανθρώπων που υποφέρουν και στις δυο πλευρές της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Η δαιμονοποίηση και οι ψεύτικες ταμπέλες είναι ένα αδιέξοδο που είναι άδικο και δεν οδηγεί πουθενά.

Αμφισβητείτε στο Ισραήλ το βασικό δικαίωμα κάθε κοινωνίας στην αυτοάμυνα: Καταδικάζετε το Ισραήλ επειδή έχτισε φράγμα ασφαλείας για να προστατέψει τους πολίτες του από βομβιστές αυτοκτονίας και επειδή πλήττει κτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται για να εξαπολυθούν ρουκέτες εναντίον των πόλεών του – αλλά δεν αναφέρετε ποτέ κάποια εναλλακτική λύση. Δεν είναι έντονα ρατσιστικό να αμφισβητείτε το δικαίωμα μιας ολόκληρης κοινωνίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της;

Η κριτική σας είναι εσκεμμένα υποκριτική: Υποφέρουν οι Ισραηλινοί Άραβες από διακρίσεις; Βεβαίως. Υποφέρουν οι Αφρο-Αμερικανοί που ζουν 10 λεπτά από το Μπέρκλει από διακρίσεις; Βεβαίως. Τότε, τι πρέπει να κάνουμε, να διοργανώσουμε μία Εβδομάδα Απαρτχάιντ του Μπέρκλει ή να αναζητήσουμε πραγματικούς τρόπους να βελτιώσουμε τις κοινωνίες μας και να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες;

Προδίδετε τους μετριοπαθείς Μουσουλμάνους και Εβραίους που εργάζονται για την ειρήνη. Η ακραία στάση σας υπονομεύει τις δυνάμεις της ειρήνης στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Εργαζόμαστε σκληρά για να προωθήσουμε μία συμφωνία ειρήνης που αναγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα, τόσο του Ισραήλ όσο και του παλαιστινιακού λαού, και εσείς υποσκάπτετε (αυτό το έργο) δαιμονοποιώντας ψευδώς τη μία πλευρά.

Στους διοργανωτές τους Ισραηλινής Εβδομάδας Απαρτχάιντ, θέλω να πω τα εξής:

Εάν το Ισραήλ ήταν ένα κράτος απαρτχάιντ, δεν θα είχα διοριστεί εδώ ούτε θα είχα επιλέξει αυτό το καθήκον για τον εαυτό μου. Υπάρχουν πολλοί Άραβες τόσο στο Ισραήλ όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη που με μεγάλο θάρρος έχουν επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης. Πρέπει να σταθείτε μαζί μας, όχι εναντίον μας.

*Ο Ισμαήλ Χάλντι είναι ο Αναπληρωτής Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στην Δυτική Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου