Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Υφυπουργός Περιβάλλοντος: Το Ισραηλινό φυσικό αέριο παρέχει ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Από την αγγλόφωνη ιστοσελίδα της σημαντικής ισραηλινής οικονομικής εφημερίδας "Globes," παρουσιάζουμε δική μας μετάφραση άρθρου που αναφέρεται στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλάγης, κ. Ιώαννη Μανιάτη στο Ισραήλ και τις συζητήσεις που είχε εκεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους για την διμερή συνεργασία.

«Το Ισραηλινό φυσικό αέριο παρέχει ενεργειακή ασφάλεια στην Ε.Ε.»

Ο Έλληνας Υφυπουργός Περιβάλλοντος: Το ισραηλινό φυσικό αέριο μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση στις σημερινές πηγές εφοδιασμού αερίου στην Ευρώπη.

"Globes," 22.2.2011

του Amiram Barkat

http://www.globes.co.il/serveen/globes/docview.asp?did=1000625554&fid=1725

"Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ε.Ε. Αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση στις σημερινές πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου σε όλη την ήπειρο,» δήλωσε σήμερα στο “Globes” ο Έλληνας Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννης Μανιάτης.

Οι αναφορές του κ. Μανιάτη αποτελούν σπάνια δημόσια δήλωση για Ευρωπαίο πολιτικό. Η Ευρώπη υποφέρει από την εξάρτησή της στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ο κ. Μανιάτης πραγματοποιεί επιχειρηματική επίσκεψη στο Ισραήλ για την προετοιμασία της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Μανιάτης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικών Υποδομών, Ούζι Λάνταου και τον Υπουργό Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γκιλάντ Ερντάν προκειμένου να συζητήσει την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εξοικονόμησης ενέργειας και της διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Το “Globes” έχει γράψει ότι το Ισραήλ και η Ελλάδα πραγματοποιούν μυστικές συνομιλίες για τον εφοδιασμό φυσικού αερίου, κατά πάσα πιθανότητα μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Λεβιάθαν. Ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι δεν συζήτησε το θέμα με τους κκ. Λάνταου και Ερντάν, αλλά προσέθεσε ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει η πύλη της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο της Μεσογείου. Είπε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να κατασκευάσει τρεις αγωγούς φυσικού αερίου για την εισαγωγή του από την Κεντρική Ασία.


Η Ελλάδα σήμερα εισάγει το 70% του φυσικού αερίου της από την Ρωσία και το υπόλοιπο από την Αλγερία και την Κεντρική Ασία. «Η χρήση φυσικού αερίου στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μισό του μέσου όρου της Ε.Ε. και θέλουμε να κλείσουμε αυτή την διαφορά», είπε ο κ. Μανιάτης. Η Ελλάδα σήμερα καταναλώνει 3.75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, σε σύγκριση με τα 5.2 δισεκατομμύρια που καταναλώνονται στο Ισραήλ.

Στην εικόνα σε χάρτη της Αμερικανικής εταιρείας "Noble Energy" η οποία συμμετέχει στους σχεδιασμούς για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο, διακρίνουμε τα κοιτάσματα αερίου που ανακαλύφθηκαν έξω από τις ακτές του Ισραήλ. Μεταξύ αυτών είναι και το γνωστό κοίτασμα του Λεβιάθαν.

4 σχόλια:

  1. Αυτό που προέχει, είναι κατά τη γνώμη μου, η έμπρακτη ενίσχυση του εθνικού γοήτρου σε επίπεδο αποτελεσμάτων (από εμάς εξαρτάται), παράλληλα με την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ.

    Διαφορετικά, εφόσον λόγου χάρη κερδίσει έδαφος η Τουρκία στην Κύπρο ή εξακολουθούμε να δίνουμε τούρκικες γλώσσες στην Θράκη και κατήδες και μουφτήδες και "μπάτε προξενεία αλέστε", τότε πολύς κόσμος θα σκεφθεί, ότι είναι συμφωνημένο μεταξύ Ισραήλ - Αμερικάνων, να δίνουμε τη μισή Κύπρο το 73 για το κράτος του 1948 και τώρα θα δώσουμε τη Θράκη ή δεν ξέρω τί, για τον αγωγό.

    Άντε μετά, να ζητήσεις εγγύς αεροπορική υποστήριξη και να μην τρέμει ο Έλληνας, έχοντας αλλού το μυαλό του, ότι του την έχουν υπογείως στημένη για να του φάνε και το αεροπλάνο και τα χρυσά δόντια και όλες τις πληροφορίες.

    Στο τέλος, θα υποβαθμίσουμε (ως προς τη συνείδηση των αναποφάσιστων) το εκτιμώμενο επίπεδο συνδιαλλαγής από παραγωγικό σε κερδοσκοπικό και από συμμαχικό σε στημένο, ενώ οι μισοί Έλληνες θα φύγουμε για προσευχές με σταυροκοπήματα και οι άλλοι μισοί για πρόχειρες κερδοσκοπικές συμφωνίες με υποβάθμιση της εικόνας του συμμάχου, του συνεταίρου, του συνεργάτη, του όποιου δα.

    Βέβαια, με τόση τουρκο-πριμοδοτούμενη ελληνική προπαγάνδα όλα αυτά τα χρόνια (να στεριώσουν οι Κεμαλικοί για σύμμαχοι), θα πει ο Ισραηλινός : « ... τί είχα – τί άλλαξε ... » και θα μας παρατήσει στη μοίρα μας και τις επιλογές μας.

    Όμως εδώ είναι που στηρίζω όλες τις καλές προοπτικές, στα γερά θεμέλια. Έστω στα γερά υλικά.
    Πρόκειται να χωθούμε στα ρουθούνια της Ρωσίας.
    Τί θα κάνουν οι Έλληνες γι αυτό ; Θα αυξήσουν τις επαφές και τις ικετευτικές φωνούλες με Η.Π.Α κατά ένα ολόκληρο 14% ή θα το πούνε του Πάτερ-Βαρθολομαίου, να καθαρίσει σαν γνήσιος Τούρκος ΔΕΑ ;

    Ξέρει από εκβιασμό ο Έλληνας ; Ξέρει από πιέσεις ; Όσο ξέρει και η διαπασών από χυμό κοτρόνας.

    Μόνο αν διωχθούν σχεδόν όλοι οι λαθρομετανάστες και ασκηθεί σκληρή διαπραγμάτευση, για την επανεισδοχή στην Ελλάδα 2% επιλεγμένων ισλαμιστών και 1-2% ορθοδόξων ανατολικού μπλόκ, θα μπορέσει ο Έλληνας να χωθεί στη μύτη της Ρωσίας, χωρίς πολύ "sneeze".

    Και εφόσον πάντα, ο Ρώσσος ενδιαφέρεται να προωθήσει 1 σώμα δικών του μεταναστών. Αλλιώς, θα υποχρεώσει τον Έλληνα σε "στραβά διπλωματικά μάτια" φέρνοντας ηρωίνη, μέσα από 3 διαφορετικές εθνότητες, θα πάρει και τα λεφτά που χάνει από το αέριο πίσω, θα αφανίσει και τη νεολαία που αύριο θα στήριζε το Ισραήλ, χαιρετίσματα...

    Ναι, συμφωνώ και επαυξάνω για αγωγό, προώθηση και σύνδεση με την Ευρώπη. Ας διώξει τώρα όλους –μα όλους- τους λαθρο-Ταλιμπάν, για να μπορέσει να εκβιάσει τους Ισλαμιστές και την Τουρκία, ότι δεν θα δεχθεί τους "εκλεκτούς" 2% πίσω.
    Αγωγό με κότσια και να μην επαφίεται στη φήμη του Ισραήλ. Να τον καταστήσει ανταγωνιστικό, με ενδεχόμενες θυσίες, επιχορήγηση, σκαμπανεβάσματα, μακροβούτια, αναταράξεις και αντι-προσφορές, εφόσον αυτός ο τόσο εγωιστής (μέχρι και στο προσκύνημα) λαός, θέλει να πει (πράξει) ένα αληθινό συγνώμη, πριν το μεγάλο ολοκαύτωμα που του υπόσχεται το Ιράν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέχασα, λόγω "κεκτημένης ταχύτητας" και λόγω "κεκτημένης καχυποψίας", να συμπεριλάβω τους όρους «πιθανόν», «ενδέχεται να» κλπ στο κείμενο-σχόλιο.
    Σίγουρα δεν προδικάζω σαν ξερόλας, όμως μπορεί να εκληφθεί έτσι και τότε αλλάζει το ύφος του «προσοχή μήπως...».

    Κατά τα άλλα, επιμένω στην προσπάθεια συνεργασίας (άντε επιτέλους και στην υλοποίηση συνεργασίας), με όσες το δυνατόν περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες.
    Ποιές μπορεί αν είναι αυτές ;
    Δικλίδες ενάντια στον κίνδυνο της αλλαγής κυβέρνησης και της απίστευτης χαζομάρας που διακρίνει τον κάθε "εκτός".
    Να μην υποσχεθεί ακατόρθωτα πράγματα και να μην θεσμοθετήσει ακατόρθωτους λαγούς με πετραχείλια ο προηγούμενος, λίγο πριν την ανακήρυξη εκλογών, μόνο και μόνο για να βάλει "βόμβα" στους επόμενους.
    Ούτε για να φανεί ότι συνεργάζεται (στα χαρτιά και στα βρεφικά μπουσουλήματα), κάνοντας ένα ιδανικό "ωροσκόπιο", με χρονισμό τέτοιον που να δίνει τα "φιλοσοφικά ζητήματα" στη δική του κυβέρνηση και τα "εγκαθιδρυσιακά - πρακτικά" ή και προϋπολογισμού, στην επόμενη κυβέρνηση ή στον επόμενο υπουργό (ουφ ανασχηματισμός και πάπαλα)...

    Όποιος παίξει άσχημα με το χωριό του Αστερίξ (Ισραήλ) να πληρώσει ακριβά.
    Από Ρωμαίους, ευρω-ρωμαίους, δυτικο-ρωμαίους, αραβο-ρωμαίους, λαθρο-ρωμαίους και ισλαμο-ρωμαίους, έχει πήξει το σύμπαν πια.


    εργασιακά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα μάθατε τα νέα της ελληνικής δειλίας ;
    Και ενδεχομένως της ελληνικής με δόλο κυβερνητικής τρικλοποδιάς προς το Ισραήλ ;

    Στις 12 Μαρτίου, τουρκικό πολεμικό σκάφος έδιωξε δια της βίας το ιταλικό Explora μεταξύ Καρπάθου και Καστελορίζου και παράλληλα "δεν έτυχε" να βρίσκεται σε γραμμή υποστήριξης ελληνική στρατιωτική δύναμη προληπτικά, επιβεβαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο το ρόλο για την από χρόνια σταδιακή αποδιοργάνωσή του στρατεύματος, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμών, όσο και σε επίπεδο "τυχαίων μη εντολών", προκειμένου να λειτουργεί ως άλλοθι αμυντικής ανυπαρξίας προς το ΥΠΕΞ, σε περίπτωση που αγριεύει η Τουρκία, όπως τώρα.

    Ας αφήσουν λοιπόν ορισμένοι, κάτι χαζά επιχειρήματα περί εβραϊκής καταγωγής του Παπανδρέου (ότι αυτοί οι Εβραίοι τα κάνουν όλα τα κακά), διότι μία κονκάρδα που βρήκε σε κάποιο οικογενειακό σεντούκι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ισοδυναμεί με το μαγικό φίλτρο των Γαλατών. κατ' εμέ, Εβραίος δεν είναι όποιος ισχυρισθεί ότι πιστεύει, αλλά όποιος έχει σκοπό να γίνει επάξια δεκτός ή γίνει δεκτός στο Ισραήλ, χωρίς να είναι ύποπτος για ζημιά. Κάτι που ούτε ο πατέρας φαίνεται να διέθετε, ούτε ο γιός, σαν ιδιότητα. Κριτήριό μου είναι άλλωστε, δεν αποτελεί καμία συμπαντική σταθερά δα...

    Η ουσία είναι ότι έχει καταστεί πλέον εξαιρετικά δύσκολο -σε αυτόν τον παιδοφθόρο σαν Παλαιστίνη τόπο- να εξαχθεί συμπέρασμα, το ποιός είναι πιό προδοτικά επιζήμιος : Ο εκάστοτε ψηφοφόρος ή ο εκάστοτε κυβερνήτης.

    Πετάνε λίγο στάχτη στα μάτια ο ένας του άλλου, δίνοντας από τη μία ένα ποσό λεφτά σε αμφιβόλου πιστότητας Εβραίο δυτικό τραπεζίτη (επομένως δευτερευούσης σημασίας κίνηση), ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν -μέρα με τη μέρα- την έμπρακτη λαϊκή, διοικητική και πολιτική υπόσχεση προς τους Ισλαμιστές, ότι εάν πρόκειται για έδαφος, θα είναι εκείνοι οι κερδισμένοι και όχι ο Έλληνας μαζί με όσους επιθυμεί για συμμάχους.

    Το έδαφος από το χρήμα, πολλάκις διαφέρουσιν...

    Εάν λοιπόν, θέλουμε πάντα να βρίσκουμε άλλοθι ότι έτσι μας διέταξε κάποιος τεράστιος, τότε ας πιστέψουμε ότι αυτά ήταν εντολές από τις ΗΠΑ του Μπάρυ Σοετόρο, μήπως και πείσουμε κανένα Αλβανό ή κανένα λαθρο-Ταλιμπάν, ότι δεν είμαστε ελαττωματικός λαός με επικίνδυνα αυτοκαταστροφικές τάσεις.

    Διότι η αλήθεια είναι, ότι όλα αυτά τα χρόνια, αντιπαθούσαμε τους Εβραίους, όχι επειδή είμαστε άμυαλοι Χριστιανοί στα πρόθυρα του Μωαμεθανικού προσκυνήματος, αλλά επειδή γνωρίζαμε ότι σαν σύμμαχοι ή συνεργάτες θα ήταν σε θέση να μας πιέσουν για κοπιαστική αξιοπρέπεια και έργα αντί για λόγια.

    Μέσα σε αυτά τα έργα, θα ήταν και η κυβερνητική νομιμοφροσύνη. Γιατί να ξεσκεπαστούν οι Ναζί της Γερμανίας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά, όσον αφορά το Explora και τον ελληνικό χειρισμό, έχουμε σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, αντικρουόμενες δηλώσεις μεταξύ ελληνικού ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ.
    Πράγμα που κατ' εμέ οφείλει να εκληφθεί ως αληθινό και στις 2 περιπτώσεις. Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις, αντί για το γνωστό "ελληνικό ψάρωμα" που επιχειρείται.
    Λόγου χάρη, πιθανότατα το τουρκικό ΥΠΑΜ ενήργησε με τέτοιον τρόπο που να φέρει διάσταση απόψεων μεταξύ των ελληνικών υπουργείων, ή έστω εκβιάζοντας τον πιό αδύναμο σε χαρακτήρα ΥΠΕΞ, ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ θα συνεχίσει να τον αγονεί και υποβαθμίζει, αν δεν προσκυνήσει όπως συνηθίζει ο Bravo Giavroumi (Jefry = Jafrum).

    Αν συνυπολογίσουμε και την προδοτική άδεια που ζήτησε το Ιταλικό Κίνημα από την Τουρκία, έχοντας ως άλλοθι την -ενδεχομένως και σκόπιμα- ελληνική απουσία προστασίας, τότε ακόμα και αν οι εντολές έρχονταν από ΗΠΑ, με απώτερο σκοπό το Ισραήλ να αναγκαστεί να συνομιλήσει με Τούρκο για την υποθαλάσσια άδεια, αυτό δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε ανθρωπιστικό. Είναι εκβιαστικό και μουσουλμανικό, μία γνώριμη πλαστοπροσωπία διαρκείας.

    Ίσως και δόλος για επιπλέον τεταμένες σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, τώρα που ετοιμάζεται πάλι Flοtilla 15 σκαφών για τον Μάιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή