Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η άτυπη Ελληνο - Ισραηλινή Συμμαχία

Παραθέτουμε δική μας μετάφραση άρθρου του Επίκουρου Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Αριστοτέλη Τζιαμπίρη για τις Ελληνο - Ισραηλινές σχέσεις που δημοσιεύθηκε στην αγγλόφωνη Ισραηλινή εφημερίδα "Jerusalem Post."

«Ένας Ρόλος για την Ελλάδα»

Jerusalem Post” (8.2.2011)

Του Αριστοτέλη Τζιαμπίρη

http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=207390

Η αναδυόμενη άτυπη συμμαχία Ισραήλ – Ελλάδος έχει την προοπτική να φέρει το Ισραήλ πιο κοντά στην Ευρώπη και να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.

Αναμφίβολα τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια του Ισραήλ. Η λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο θέτει σε αμφιβολία όλες τις υπάρχουσες συνεννοήσεις ενώ το αποτέλεσμά της παραμένει ασαφές. Μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε μία νέα εχθρική Ισλαμική χώρα. Ταυτόχρονα η Χεζμπολάχ έχει ενισχύσει τον έλεγχό της στο Λίβανο, οι σχέσεις με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχώς επιδεινώνονται και το Ιράν φαίνεται να είναι αποφασισμένο να συνεχίσει την πορεία του προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Η Χαμάς παραμένει οχυρωμένη στη Γάζα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της αβεβαιότητας, της έλλειψης ασφάλειας και του κινδύνου, η αναδυόμενη Ισραηλινό – Ελληνική άτυπη συμμαχία έχει την προοπτική να φέρει το Ισραήλ πιο κοντά στην Ευρώπη και να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός στην περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες και μετά την ιστορική επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο (η οποία ήταν και η πρώτη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στη χώρα), η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει γίνει ευρεία και πολύπλευρη. Συμπεριλαμβάνει τους τομείς της άμυνας (κοινές ασκήσεις των πολεμικών αεροποριών), του πολιτισμού, του τουρισμού (με αύξηση κατά 200% των Ισραηλινών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα), και της οικονομίας (γίνονται συζητήσεις για αρκετά έργα σε τομείς όπως είναι η αγροτική τεχνολογία και η ενέργεια).

Αξίζει επίσης να γίνει αναφορά στην αποστολή που πραγματοποίησε η Αθήνα στις πρόσφατες πυρκαγιές στο Όρος Καρμέλ. Αυτή περιλάμβανε μια εβδομηνταμελή ομάδα διάσωσης με πιλότους, προσωπικό, πυροσβέστες και αρκετά αεροσκάφη. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα κοινό Υπουργικό Συμβούλιο την άνοιξη όπου θα ανακοινωθούν αρκετά νέα έργα.

Αυτή η προσέγγιση χαίρει ευρείας διακομματικής υποστήριξης στην Ελλάδα, και επομένως είναι ασφαλής από πλευράς διακυβέρνησης (μια ποιοτική διαφορά σε σχέσεις με την Τουρκο – Ισραηλινή συμμαχία της δεκαετίας του ’90, στην οποία αντιτάχθηκαν από την αρχή οι Ισλαμιστές).

Πέρα από τα αμοιβαία οφέλη, αυτή η νέα συμμαχία μπορεί να συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής με ουσιαστικό τρόπο.

Πρώτον, με την διατήρηση των άριστων σχέσεων που έχει με τους αραβικούς και μουσουλμανικούς λαούς στην Μέση Ανατολή, η Αθήνα μπορεί να συνεισφέρει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο (σε σχέση με το μέγεθος της Ελλάδας) στον περιορισμό των περιφερειακών συγκρούσεων και στην προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών.

Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να επισκεφθεί το Κάιρο κατά την διάρκεια της εξέγερσης παρέχει ένα παράδειγμα των κινήσεων που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Δεύτερον, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Αυτό μπορεί να εκπλήσσει αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι η Αθήνα διατηρεί καλές σχέσεις με την Άγκυρα και υποστηρίζει ένθερμα την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η διάλυση όλων των εντάσεων στις σχέσεις της περιοχής είναι τελικά προς όφελός της.

Τρίτον, υπάρχει το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Λεβιάθαν. Σύμφωνα με τα φαινόμενα, γίνονται συζητήσεις για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που πιθανώς θα συνδέει τον Λεβιάθαν με την Κύπρου και την Κρήτη.

Μία τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού. Σίγουρα θα άλλαζε την θέση του Ισραήλ σε σχέση με την Ευρώπη, και θα μείωνε την ενεργειακή εξάρτησή της από την Ρωσία. (κάτι εξαιρετικά σημαντικό τώρα, καθώς το έργο για τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco φαίνεται να είναι προβληματικό).

Επιπρόσθετα, δεν αποτελεί αναγκαστικά υπερβολή να οραματιστεί κανείς ένα δίκτυο αγωγών που θα συνδέουν το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο (εάν σταθεροποιηθεί με υπεύθυνο τρόπο), ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος (εάν υπάρχει φυσικό αέριο στα υποθετικά χωρικά ύδατά του) και το Ιράν (εάν υπάρξει ποτέ εκεί αλλαγή καθεστώτος).

Για την ώρα τέτοια μακροπρόθεσμα έργα βασίζονται στην εδραίωση των Ελληνο – Ισραηλινών σχέσεων καθώς και σε κάποιες σημαντικές ενέργειες. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να διακηρύξει την δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και να φτάσει σε συμφωνία με την Κύπρου για τις ΑΟΖ τους. Εάν γίνει αυτό θα προωθηθεί σημαντικό το έργο του αγωγού του Λεβιάθαν.

Επιπλέον, η Ελλάδα και το Ισραήλ θα πρέπει να γνωριστούν καλύτερα. Οι τακτικές επισκέψεις δημοσιογράφων, πολιτικών, διπλωματών και ομάδων της νεολαίας είναι αναγκαίες τώρα. Οι αμοιβαία κατανόηση μπορεί να ενισχυθεί με την συμβολή ερευνητικών ινστιτούτων και ακαδημαϊκών, ίσως και σε θεσμικό επίπεδο. Και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των σημαντικών κοινοπραξιών.

Τέλος, η Αθήνα μπορεί να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει σε Ισραηλινούς υπηκόους που μπορούν να αποδείξουν ότι είναι Ελληνο-Εβραϊκής καταγωγής οι οποίοι επέζησαν από το Ολοκαύτωμα να διεκδικήσουν την Ελληνική (και ως αποτέλεσμα Ευρωπαϊκή) υπηκοότητα. (Υπάρχει προηγούμενο για τους Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης).

Μια τέτοια θετική χειρονομία αποδοχής πιθανότατα θα εδραίωνε την συνεργασία μεταξύ των δύο λαών για τουλάχιστον μια γενιά.

Μια άτυπη Ελληνο – Ισραηλινή συμμαχία πρέπει να γίνει καλύτερα κατανοητή και να υποστηριχθεί.

Ο συντάκτης του άρθρου είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Οι απόψεις που εκφράζονται στο άρθρο είναι προσωπικές.

3 σχόλια:

  1. Για την εισαγωγή :
    Δεν βλέπω κάποια απομάκρυνση του Ισραήλ από την Ευρώπη.
    Μάλλον η Ελλάδα είναι που έχει απομακρυνθεί τις τελευταίες 10ετίες.
    Άλλωστε Ελλάδα και Κύπρος, πρόσφατα γεμάτες αντι-ευρωπαϊκή στάση, αντιτάχθηκαν με "Ερντογανικό Χωριατισμό" –θα έλεγε κάποιος– σε Γαλλία και Γερμανία που δεν ήθελαν την Τουρκία. Κοντεύει ο Δυτικός κόσμος να σιχαθεί...
    Αν είναι να μιλάει η Ελλάδα, σωπαίνοντας εμφανέστατα σε συμφέροντά της, προκειμένου να επιδείξει ανιδιοτελή δουλοπρέπεια, αυτό δεν πρόκειται να τιμήσει το Ισραήλ (που άλλωστε δεν έχει έλλειμμα σύνδεσης με την Ευρώπη) αλλά μάλλον να το εξομοιώσει με την Τουρκία.


    Ως προς την επίσκεψη Νετανιάχου :
    Άμυνα, πολιτισμός, τουρισμός, αγροτική τεχνολογία, ενέργεια.
    Μεγάλη η υπομονή των αγαπητών Ισραηλινών. Χάρη θα τους χρωστάμε.
    Εάν όμως πρόκειται να φτιάξουμε αερογέφυρα με τη Γεωργία (πράγμα που ούτε η Αμερική αντέχει με τόσα ανοίγματα – αντιπάθειες) χρειαζόμαστε πολιτικούς που να αγωνιούν για ΠΡΑΞΕΙΣ υπέρ του τόπου και έτσι, αλυσιδωτά και για τον ελληνικό εβραϊσμό που θα κινδυνεύει το ίδιο στο εξής.
    Αυτός είναι πολιτισμός. Δεν χρειαζόμαστε μία κλίκα νομικών, που στην καλύτερη περίπτωση θα δημιουργήσουν μία "χάρτινη υποδομή" από πολλά υποσχόμενους οραματισμούς αλλά μόνο μέχρι εκεί. Τα μη απορροφηθέντα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης, λένε πολλά. Τα ανεβασμένα στον ουρανό spreads, επειδή αφενός θα τους εισάγουμε Τούρκους νωρίτερα (απρόβλεπτα ευρωπαϊκά έξοδα νοσοκομείων, security, ηλεκτροδότησης, συγκοινωνιών, πρόνοιας, ανεργίας, οικονομικών) και αφετέρου επειδή χωρίς αληθινές πολιτικές τιμωρίες, δηλώσαμε ότι με τους ίδιους ανθρώπους (και συνδέσμους και κυκλώματα) όσο πάει και μας αντέξει, θα το πάμε κι εμείς, δεν μπορώ να φαντασθώ, πόσο θα ανεβάσουν την εικόνα του Ισραήλ, ή πόσο –ω μη γένοιτο– τελικά θα τείνουν να "επιβεβαιώσουν" κάθε αντι-σημιτική προπαγάνδα για "σαντανικά πρωτόκολλα της Σιών" και στήριξη φαύλων, εργολαβία στην εντολοδόχο Ελλάδα για δουλεμπόριο Ισλαμιστών...

    Μπορούμε να διώξουμε όλους τους λαθρομετανάστες αφήνοντας 1% ;
    Μπορούμε να ασκήσουμε πιέσεις στους 1-2 Ισλαμιστές το πολύ που θα επιλέξουμε, με μοναδικό αντάλλαγμα να δεχτούμε 1% από αυτούς ;
    Μπορούμε να φέρουμε άλλο 1% χριστιανούς Γεωργιανούς και τέρμα ;
    Αυτό είναι πολιτική προς τους Άραβες και Τούρκους : Πρώτα τον χριστιανό μου, για να μάθεις να με υπολογίζεις...

    Ορίστε λοιπόν και η στήριξη στις καλλιέργειες, με Γεωργιανούς εργάτες 70% και ισλαμιστές 30%...΄
    Αλλιώς, το ίδιο το Ισραήλ θα μας παρατήσει στη μοίρα μας, πριν εμείς ξεπουλήσουμε την εικόνα του.

    Για τον τουρισμό θα επανέλθω αργότερα. Έχω να πάω στο εξοχικό μου στην Αίγινα, πάνω από 3 χρόνια. Καλημέρα σε Έλληνα που προσκυνάει λαθρο-Ταλιμπάν και που μου γεμίζει το νησί με τέτοια υποκείμενα, εγώ δεν λέω. Και αν θέλει σε 5 χρόνια να το αναλάβει Ισραηλινός, ευχαρίστως. Το εμβαδόν χωράει 2 οικογένειες.


    Ως προς την Τουρκο-Αραβικο-Ελληνική συμμαχία :
    Τα έχω αναφέρει και στην επίσκεψη του κ.Λίμπερμαν.


    Η Ελλάδα και το Ισραήλ θα πρέπει να γνωριστούν καλύτερα ; Ανταλλαγές ;
    Όντως, για όσους το επιθυμούν, να υπάρχει μέχρι και ανταλλαγή οικιών.
    Λόγου χάρη, οι κρατήσεις για τη νοσοκομειακή περίθαλψη ας κρατούνται από 'Έλληνες (λόγω απόστασης), αλλά για όσους το επιθυμούν, οι κρατήσεις για συνταξιοδότηση, να καταβάλλονται στο Ισραήλ !
    Σύνταξη στο Ισραήλ και χαίρετε, ας γνωριστούμε πραγματικά καλύτερα.
    Δώστου και μία εξαγορά συντάξιμου χρόνου, όνειρο...

    Η Αθήνα, εφόσον θέλει να δημιουργήσει νομοθετικό πλαίσιο για Ελληνο-Εβραίους, ας δημιουργήσει πρώτα ένα νομοθετικό ξεκαθάρισμα για Μουφτη-Τσάμηδες και για λαθρο-Ταλιμπάν, προκειμένου να εξασφαλίσει τις ελληνικές περιοχές και την ηρεμία τους.
    Δεν νοείται η έκθεση τυραννημένων του ολοκαυτώματος σε κίνδυνο, ούτε ένα περιστασιακό "βόλεμα" σε ηρεμότερες περιοχές, οι αποστάσεις έχουν μικρύνει εξαιρετικά λόγω τεχνολογίας. Θα τους πηγαίναμε στα σύνορα της Γάζας ή εντός βεληνεκούς Κατιούσα ;
    Επομένως γιατί να τους εκθέσουμε σε τόση εγκληματικότητα ;
    Τί μας έκαναν ;

    ...συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... συνέχεια ...

    Το Ισραήλ χρειάζεται έναν πραγματικό Χριστιανό, ο οποίος να προωθήσει στην Παιδεία, την ιδέα ότι Κωνσταντινούπολη–Αγία Σοφία είναι θρησκευτικώς ενδιαφέροντα μνημεία, ενώ Ισραήλ–'Αγιοι Τόποι, είναι θρησκευτικώς ασύγκριτα.

    Έναν πραγματικό Χριστιανό Τουρισμού, να προωθήσει το ίδιο, με μορφή ρητορικού ερωτήματος στον Τουρισμό : Γιατί να θέλετε Αγία Σοφία, όταν μπορείτε να πάτε στους Αγίους Τόπους ;
    Το ρίσκο για τις τουρκικές αντιδράσεις, περί "αθέμιτου ανταγωνισμού" ας το υποβάλουν στον Μωάμεθ να μας κρίνει...

    Έναν πραγματικό Χριστιανό Υγείας–Πρόνοιας, να εξουσιοδοτήσει το Ισραήλ, όποτε θελήσει να διεκδικήσει τις συντάξεις μας, προκειμένου οι ηλικιωμένοι που είναι πραγματικά πιστοί, να γηροκομηθούν στο Ισραήλ, κοντά στον ιερέα τους, με προσιτές διαδρομές προς τους Αγίους Τόπους, με σεμινάρια στοιχειώδους γλώσσας, συνηθειών, κουλτούρας, με 2 εισιτήρια μετ' επιστροφής ετησίως αν το επιθυμούν (είτε για συγγενή από Ελλάδα, είτε για καλοκαιρινές διακοπές ηλικιωμένου στην πατρίδα, είτε και τα 2) και τέλος, λεπτό χειρισμό - ενημέρωση - συμφωνία για μακριά από ισλαμιστές Παλαιστίνιους – 'Άραβες κ.λ.π. διότι είναι τελευταία χρόνια, δεν χρειάζονται άλλα επιζήμια "πειράματα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Κυβερνητική Ελλάδα μπορεί με την σιωπή της να αποδειχθεί 1 φίδι που θα δαγκώσει το Ισραήλ μςε την πρώτη ευκαιρία ή με την πρώτη τουρκική ώθηση :

    H Τουρκία πουλά «οικόπεδα» νότια του Καστελόριζου

    http://troktiko.eu/2011/03/26/h-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ac-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b5%ce%b4%ce%b1-%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%83/

    Αν αυτό δεν είναι η αποκάλυψη της μυστικής διπλωματίας και θέλουμε να το ερμηνεύσουμε ως "απλή αυθαιρεσία" τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    Την Ελλάδα δεν έπρεπε να την ενδιαφέρει η κάθε τσιχλόφουσκα που πετάει για επικοινωνιακούς λόγους ο Αμερικάνος (ότι η Τουρκία πρέπει να τα ξαναβρεί με το Ισραήλ), ούτε να σπρώχνει δολίως και με ρωμαϊκό τρόπο το Ισραήλ να έρθει σε συνεργασία με την Τουρκία για να περάσει ο Αγωγός από Κύπρο στο "τούρκικο" Καστελόριζο.

    Ντροπή για το επίπεδο που δέχτηκε να πέσει ο Παπανδρέου, αν είναι ακόμα Εβραίος...

    Ας πάει να προσκυνήσει κανένα Ταύρο (σύμβολο της Wall Street) ή και καμιά χρυσή γελάδα, μήπως έτσι παραστήσει τον "ελαφρώς απομακρυσμένο" από δύσκολες για το ήθος του εντολές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή